Buiten is het 20 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.819 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Rondom het samenwerkingsverband Peel 6.1 is de laatste tijd veel gebeurd. Een aantal partijen binnen en buiten Helmond willen nu tegelijkertijd helderheid krijgen van alle 6 de colleges. Daarom stuurden de raadsleden Noureddine Zarroy (D66 Helmond), Mohammed Chahim (PvdA Helmond), Harrie van Dijk (Lokaal Sterk), Jos Gruijters (Werkgroep Laarbeek), Guus Koopman (D66-HvA Asten) en Ronald Beniers (PGA-PvdA Asten) vandaag de onderstaande brief naar de 6 betreffende burgemeesters.

Geachte colleges van de Peel 6.1 gemeenten,
Op 25 januari 2016 is de Oplegnotitie Peelsamenwerking (pdf) van het Helmonds college besproken in de commissie Maatschappij. Het college realiseert zich dat de gemeenteraad maar een deel van het proces mee heeft gekregen. Op basis van de Oplegnotitie krijgt de gemeenteraad nu een beeld vanuit het blikveld van de gemeente Helmond.
De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een aantal beslispunten die door het Helmonds college worden voorgedragen. Wij vinden echter dat het college van Helmond op dit moment te hard van stapel loopt.
Vanaf begin vorig jaar begon er ruis te ontstaan binnen de Peel 6.1. De paddenstoelennota die door de gemeenteraden is vastgesteld werd ter discussie gesteld, door het Helmonds college. Verschillende verhalen kwamen voorbij, verhalen over de inhoud, maar ook over het proces. Voor de gemeenteraden van de Peel was dit alles behalve overzichtelijk en transparant en toch kwam geen enkele college(lid) tot het idee om de gemeenteraden bij elkaar te brengen, zoals dat van het openbaar bestuur verwacht mag worden. Dat kan en mag niet de gang van zaken zijn.
Wij verzoeken de colleges van de Peel dan ook per direct een openbare bijeenkomst te organiseren waarbij alle raden van de Peel uitgenodigd worden. Tijdens deze openbare bijeenkomst willen we graag de volgende drie onderwerpen toegelicht krijgen:

  1. Wat is er procesmatig precies gebeurd vanaf januari 2015;
  2. Geef helderheid over de stand van zaken nu over de Peelsamenwerking, zowel inhoudelijk als op het proces;
  3. Hoe staat elk college afzonderlijk van elkaar t.a.v. het paddenstoelennota en waarom;

We zien graag de uitnodiging van de openbare bijeenkomst tegemoet en wensen de colleges veel wijsheid toe.

3 reacties:

Een goed en eigenlijk heel logisch initiatief, als het maar niet te laat is. Ik denk dat niemand tegen zo’n bijeenkomst van alle gemeenteraden van de Peel kan zijn. Het gaat hier wel ergens over!!! Maar omdat veel van die gemeenteraadsleden volgens mij geen enkel benul hebben waar Peel 6.1 over gaat, zal het wel niet doorgaan.

Beantwoorden

Ten halve gedraaid?

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Burgemeester Elly Blanksma wijst verzoek af
Er komt géén openbare bijeenkomst met alle 6 gemeenteraden van de Peel. Dat liet onze burgemeester vandaag weten in reactie op bovenstaande open brief van 6 raadsleden.
Namens de 6 Peelgemeenten schrijft zij aan onze gemeenteraadsleden:

Op 25 januari 2016 hebben de colleges van de Peelgemeenten Laarbeek, Gemert, Someren, Deurne, Asten en Helmond een schrijven ontvangen waarin verzocht wordt per direct een openbare bijeenkomst te organiseren voor alle gemeenteraden van de betrokken Peelgemeenten.
U wilt graag op drie onderwerpen, genoemd in de brief, een uitgebreide toelichting.
De colleges van de betreffende Peelgemeenten hebben uw brief besproken en zullen ieder afzonderlijk naar de afzonderlijke gemeenteraden reageren op het verzoek dat u gedaan heeft.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *