Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.476 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

bekeuring bon Helmond

In een telefooncel zonder te bellen iets te knus met je vriendin staan, als zwemmer de scheepvaart hinderen, iemand bespieden of in het bos roken waar dat niet mag. 4 Feiten die overlast veroorzaken. Voor de laatste 3 krijg je in Helmond 90 euro boete. Het eerste feit kost je 'maar' 60 euro.
Dat blijkt uit het nieuwe boetesysteem (pdf) dat de gemeente Helmond samenstelde. Op die lijst staan alle overtredingen (met de boetes) waartegen de gemeente wil gaan optreden. Bij het samenstellen van de lijst is gekeken naar de Helmondse prioriteiten. Te hard rijden, parkeren in woonwijken, hondenpoep, vervuiling door (zwerf) afval en geluidsoverlast door verkeer zien de Helmonders als de problemen, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2009 (pdf).
Onder het motto 'wie niet horen wil, moet voelen' vindt het college van burgemeesters en wethouders dat het geven van een boete de regel bevestigt en Helmonders helpt eraan te denken dat ze zich eraan moeten houden. "Het excuus 'Ik wist niet dat het niet mocht' wordt nooit geaccepteerd. Er wordt van uitgegaan dat iedereen weet of kan weten wat er in de regels staat." Dat klinkt niet als gedogen.
Politieagenten, de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA's) van de Stichting Stadswacht Helmond en (vanaf 2011) enkele ambtenaren van de gemeente Helmond gaan de naleving van deze regels controleren en bij overtreding boetes opleggen.
De BOA's kunnen voortaan voor alle bovengenoemde feiten ingezet worden. In 2009 gaven de Helmondse BOA's 2.034 boetes voor parkeerfeiten en 201 voor overlastfeiten. Een deel van de opbrengst is voor de gemeente Helmond omdat zij hun salaris betaalt. Dat bedrag van 58.890 euro bestaat uit 25 euro per proces-verbaal voor een parkeerfeit en 40 euro voor een overlastfeit. Dat geld gaat naar incidentele uitgaven die verband houden met veiligheid, overlast en handhaving.
"Voor deze inkomenspost op de gemeentelijke begroting geldt uiteindelijk: hoe lager, hoe beter" aldus het College.

3 reacties:

De enkele ambtenaren van de gemeente zijn dan toch ook gewoon BOA’s?
Volgens mij kunnen BOA’s echter niet ingezet worden voor de controle op te hard rijden en is dat (nog steeds) een taak van de politie, waarbij er dus geen vergoeding is voor de gemeente.

Beantwoorden

Goed plan dat er weer gehandhaafd gaat worden! Ik betwijfel of dat geld terugverdienen aan die BOA’s niet stiekem zal leiden dat ze steeds meer bonnen gaan schrijven. Maar ik vind dat niet erg. Fout is fout. Vaak helpt een standje niet, wel als mensen het in hun portemonnee voelen.

Beantwoorden

Eigenlijk dacht ik het al, maar het is inmiddels bevestigd, voor het negeren van een rood licht door een voetganger/fietser hoeft men ook in Helmond geen € 160 af te rekenen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *