Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.214 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

– PRIMEUR –

Paul Smeulders met deken

Bij het bootongeluk bij Zanzibar vandaag zijn tenminste 24 doden te betreuren. De veerboot met 280 opvarenden (waaronder toeristen) was bij slecht weer op weg van het Tanzaniaanse vasteland naar het toeristische eiland Zanzibar. Naar het lijkt kapseisde de veerboot bij sterke wind. 5 Nederlanders zijn gered na de ramp met de veerboot bij Zanzibar (aan de oostkust van Afrika). Dat meldde een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar september verdronken meer dan tweehonderd mensen toen een overvolle ferry nabij Zanzibar zonk. De autoriteiten noemden het toen het ergste bootongeluk in Tanzania.
Paul Smeulders (op de foto de tweede met een deken) en z’n 3 reisgenoten zijn niet gewond maar wel aangedaan en geschrokken. Zij hadden 2 uur op redding moeten wachten. Paul is goed opgevangen op Zanzibar. Dat hoorde zijn broer Stijn die vanmiddag even met hem kon spreken.
De Nederlandse ambassade zorgt ervoor dat ze zo snel mogelijk naar Nederland terugkomen. Wellicht morgen en anders overmorgen zijn ze weer thuis.
Paul is de fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarvoor was hij burgerlid voor GroenLinks in Helmond en was hij een oud-columnist van de weblog. Sinds kort woont hij in Den Bosch.
Paul, wij van de weblog, wensen je sterkte!

11 reacties:

Aanvulling:
Paul was samen met 3 leden van DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks) vanaf 1 juli in Afrika. Vanmiddag liet het viertal weten dat ze allemaal in Dar Es Salaam (de grootste stad van Tanzania) waren aangekomen.

Op Twittter al veel berichten @PaulSmeulders:
https://twitter.com/#!/search/realtime/%40PaulSmeulders

Beantwoorden

Aanvulling:
Het dodental van de veerbootramp in Tanzania is inmiddels opgelopen tot 31, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het is op dit moment nog onduidelijk of er nog meer Nederlanders aan boord waren en/of er Nederlanders zijn omgekomen bij de ramp.
Zojuist was Stein Smeulders (de broer van Paul, burgerraadslid voor de PvdA Helmond en ook lid van de Provinciale Staten) telefonisch in de uitzending van het RTL-ochtendnieuws.

Beantwoorden

Aanvulling:
De Belgische krant Het Nieuwsblad had vanochtend een opmerkelijke combinatie van de kop en de foto over dit ongeluk.
Op hun website staan 16 foto’s van de veerbootramp.

Beantwoorden

Het gaat goed met Paul Smeulders en zijn reisgenoten. Vanmiddag komt iemand van de ambassade ze met vliegtuig ophalen. De reisverzekering bekijkt hoe ze zo snel mogelijk vanuit Tanzania naar Nederland kunnen komen. Hopelijk lukt dat morgen, zo laat zijn broer Stein zojuist weten nadat hij contact had gehad met Paul.

Beantwoorden

Paul Smeulders liet zojuist via Twitter het volgende weten.

Het gaat goed met ons. We zijn dankbaar dat we het ongeluk met de veerboot hebben overleefd. Het was een ramp. Zeer waarschijnlijk is meer dan de helft van de ongeveer 300 opvarenden overleden. We vragen media ons de rust te gunnen die we nodig hebben bij het verwerken van deze tragedie. Tot slot willen we iedereen hartelijk danken voor de reacties die we hebben ontvangen. Hartverwarmend.

Beantwoorden

Volgens mij heet de broer van Paul niet Stein maar Stijn.
Maar ik kan me vergissen.

Paul heeft de media gevraagd om wat mediastilte rondom zijn persoon.
Nu nog hopen dat het journaille zich hier aan houdt.

Sterkte aan Paul en zijn vrienden.

Beantwoorden

@mien op vrijdag 20 juli 2012 om 11:43:

Je hebt helemaal gelijk! Dom van ons!
In de logtekst is nu het verbeterd, in de reacties niet.

Beantwoorden

Paul Smeulders en zijn reisgenoten vliegen vrijdagavond terug. Volgens een ANWB-woordvoerster komen ze zaterdagochtend vroeg aan op Schiphol.

Beantwoorden

Paul Smeulders en zijn reisgenoten zijn vanochtend rond 06.30 uur veilig en wel geland op Schiphol. Zij werden daar onthaald door familie en vrienden.

Bij het ongeluk vlak voor de kust zijn tot nu toe 68 doden geborgen. Zeker 146 mensen zouden zijn gered en ruim honderd opvarenden worden nog steeds vermist. Aanvankelijk leek het erop dat er geen Nederlandse slachtoffers waren, maar naar nu blijkt een Nederlands echtpaar omgekomen te zijn.

4 Van de 5 geredde Nederlanders zijn leden van Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks. De vijfde is een vrouw die alleen op reis was. Ze raakten niet gewond, maar zijn wel hun bagage kwijt.
Volgens de 4 GroenLinksers zaten er te veel mensen op het schip en lag het verkeerd op de hoge golven. Ook denken zij dat veel mensen de ramp niet hebben overleefd doordat zij niet konden zwemmen.
Een verblijf op Zanzibar was voor het viertal het sluitstuk van een reis door Oost-Afrika. Volgens Joa Maouche (25), 1 van de 4, voltrok de ramp zich heel snel. De veerboot hing eerst een paar keer heel schuin voordat hij kapseisde.
Maouche en zijn reisvrienden wisten nadat het schip was gekapseisd en zonk een reddingsvlot te bereiken, waar zij ruim een uur op hebben rondgedobberd voordat zij hulp kregen en aan land werden gebracht.
Het schip lag dwars op de golven, zei Jaap van der Heijden (25) zaterdag na aankomst op Schiphol. “Daardoor schommelde het heel erg en ging hij heel scheef.” De hoge golven waren het gevolg van de harde wind.
Joa Maouche bleef na het kapseizen ”als een kurk” op het binnenstromende zeewater drijven en kon door de open ramen aan de boven het water uitstekende kant van de boot naar buiten klimmen. Van der Heijden had meer problemen en raakte onder water.
“Ik zat met mijn voet vast. Toen ik die los had, kon ik me omhoog trekken, maar toen hing er een man aan mijn middel. Hij trok me naar beneden, ik heb hem van me af geschud. Ik vrees dat hij er niet meer is.” Volgens de Nederlanders was de veerboot oud.

Beantwoorden

Interview met Paul Smeulders aan de keukentafel bij zijn ouders in Mierlo-Hout:

Met dank aan Omroep Brabant radio.

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *