Buiten is het 11 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

De officiële uitslagen van de gisteren gehouden Europese verkiezingen mogen pas zondagavond bekend worden gemaakt. Reden is dat ze in een groot deel van de EU nog moet gaan stemmen. De weblog GeenStijl vindt dat wachten maar niks en stuurde gisteravond 2245 vrijwilligers (naar eigen zeggen) naar de Nederlandse stembureaus. Zij verzochten de voorzitter van de stembureaus de uitslag hardop voor te lezen en stuurden de resultaten naar die weblog. Dat gebeurde ook in Helmond, zoals door Bauke Bos in de Rijpelberg.
Hoewel de GeenStijl-telling niet als representatief mag worden beschouwd (alleen de cijfers van stembureaus waar GeenStijl-lezers naartoe gingen zijn verwerkt), geeft het toch een indicatie. Zeker met het aantal getelde Helmondse stemmers van 3882. Hieronder de uitslag in Helmond volgens hen:

18 reacties:

Een heel goed initiatief en ik ben erg benieuwd hoe ver Geenstijl van de daadwerkelijke uitslag afzit. De traditionele media bagatelliseren deze uitslag, maar ze hebben het erg professioneel aangepakt en ik ben blij dat ik er aan heb kunnen bijdragen. Belachelijk dat men het zondag pas bekendmaakt.

Dit is natuurlijk maar een steekproef, ik ben benieuwd hoeveel Helmonders daadwerkelijk van de kont zijn afgekomen en gestemd hebben…

Beantwoorden

@Hein op vrijdag 23 mei 2014 om 14:54:

Wellicht kun jij net als Bauke Bos ook de door jou verzamelde uitslagen geven. Dan kunnen ook die vergelijken worden met de officiële uitslag. Plaats dan jouw cijfers en letter hieronder of (wellicht makkelijker) mail het formuliertje naar [email protected] dan plaatsen wij dat hieronder.

Beantwoorden

@ de weblog: ik heb in Deurne gezeten dus mijn uitslagen zijn voor Helmond niet relevant aangezien er daar anders gestemd is 🙂

Beantwoorden

@Hein op zaterdag 24 mei 2014 om 11:59:

Dan hebben die uitslagen inderdaad geen nut voor de weblog. Aardig dat je ze in Deurne ging helpen. 🙂

Beantwoorden

PVV dus inderdaad veruit de grootste
Zojuist publiceerde de gemeente de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement die donderdag in Helmond werd gehouden:

Zie hierboven de voorspelling van de uitslag waarmee weblog GeenStijl kwam.
Het opkomstpercentage in Helmond bedroeg in 31,11%, flink hoger dan in 2009 toen dat 28,19% was.

Beantwoorden

Uit de uitslag per kandidaat (pdf) blijkt dat onze nieuwe wethouder Paul Smeulders 79 stemmen in Helmond haalde. Hij stond als nummer 14 op de lijst van GroenLinks.
Die lijst was al ingediend voordat hij wethouder werd. Vooraf had hij al laten weten alleen lijstduwer te zijn, geen EU-parlementszetel te ambiëren en wethouder in Helmond te blijven.

Beantwoorden

Ik weet dat ik als D66er een feestje zou moeten vieren omdat we weer meer stemmen binnen gehaald hebben dan vorige keer. Maar ik kan niet blij zijn met deze uitslag. Waar ALDE via de VVD vorige keer nog een mooie score haalde in Helmond is duidelijk dat daar een vrije val heeft plaatsgevonden. Van 23,8% van de stemmen naar 11,2%, dat moet pijn doen.

Als VVDer zou ik me ook kapot schamen om nog op Van Baalen te stemmen. De man die in slaap valt in het parlement, die dealtjes sluiten in de wandelgangen belangrijker vindt dan zijn werk doen, die zijn baan “corvee” noemt… Die Van Baalen haalt gewoon als lijsttrekker weer de meeste stemmen voor zijn partij binnen. Het zou de VVD sieren als ze de verkiezingsuitslag gebruiken om die schandvlek op hun Europees blazoen te lozen.

Het gevolg is dat de PVV (met een lichte winst, dus de VVD stemmers zijn vooral naar SP, 50+ en de PvdD gegaan) nu de grootste is geworden in Helmond. De PVV, de partij die beweert dat we het geld met bakken naar Griekenland dragen en dat dat ten koste gaat van onze zorg. Terwijl de werkelijkheid is dat we door de eurocrisis 1,5 miljard per jaar minder aan rente hoeven te betalen op onze staatsschuld. Dat we tegelijkertijd goedkoop geld lenen wat we weer tegen een hogere rente aan Griekenland uitlenen en daar ook nog eens een mooie winst op maken zul je van de PVV ook niet horen. En nu Griekenland voor het eerst weer zelf geld geleend heeft en dus de kans dat we moeten afschrijven op de leningen aan Griekenland drastisch verminderd is is het spookbeeld van de bodemloze put dus een illusie gebleken. Maar Geert zegt zo lekker waar het op staat nietwaar?

Nee, deze uitslag daar kan ik niet vrolijk van worden. Het is dikke winst voor de onderbuik, niet meer, niet minder. Nadenken is uit, het gaat om de poppenkast. Er is nog een lange weg te gaan…

Beantwoorden
Michiel van Geel

Wat vooral opvalt is dat er maar heel weinig mensen gaan stemmen en dat is toch echt de schuld van de politiek zelf. Als politici eens het echte verhaal zouden vertellen zou het vertrouwen misschien ook weer terugkomen maar zolang ze alleen maar bezig zijn om hun kont op het supergoed betaalde brusselse pluche te krijgen wirdt het niks met dat Europa

Beantwoorden

@Michiel van Geel
Eens met analyse. Winst van PVV bevestigt het aloude landelijk beeld van Helmond als achterlijk dorp. Snap daarom jullie pleidooi voor gekozen burgemeester niet. Kan via dit kroonjuweel in dit politiek achtergebleven gebied hooguit een of andere onbenullige pias opleveren. Moet er niet aan denken.

Beantwoorden

Ik werd gisteren terecht erop gewezen dat de stemmen van de VVD allemaal naar 50+ gegaan zijn, met Toine Manders mee. Dat klopt qua percentage inderdaad precies.

Beantwoorden
Michiel van Geel

Maartje ik mag toch hopen dat jij allang weg bent uit dit “achterlijke” dorp

Beantwoorden

@Maartje, lekker wegwezen uit ons achterlijk dorp.
De winst van de PVV is te herleiden van de problemen die we hebben in Helmond, dat heeft op zich niets met Europa te maken, maar mensen kiezen dan voor een partij die hen het meeste aanspreekt.
En wat Helmond betreft: everybody hates us, …..we don’t care. Lekker Berry van Aerle als burgemeester, dat is 1000% beter dan die vorige die we gehad hebben, ons Fonsje.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 26 mei 2014 om 10:14:

Beste Michiel,

ik denk dat de percentages vooral anders zijn komen liggen, door het feit dat de partijen vooral reageerden op “wat de ander doet” en in de campagnes te weinig aandacht hebben besteed aan wat hun eigen standpunt nu werkelijk was/is.
Zo kwam de partijvandeafbreuk met hun vrienden-van-wilders-site, pechtold liep ook alleen maar te vitten op de PVV, als klap op de vuurpeil was hij vooral blij dat hij “gewonnen” had van Wilders, omdat de PVV wat verloren was. Toen de echte uitslag kwam, toonde hij zich ook nog eens een slecht verliezer. Ik denk als je nu willekeurig vraagt aan 10 voorbijgangers in de Veestraat wat de standpunten in Europa zijn van draaikont66, dat je geen antwoord krijgt.
De draaikonterij van de partijen doet ook zeker geen goed voor de opkomst.
Ik zal een mooi voorbeeld geven van de door u aangehangen partij:
Voor de verkiezingen zegt pechtold: “we maken pas op plaats voor Europa, want dat is het geluid wat we van onze kiezers horen”
Bron: http://nos.nl/video/646672-pechtold-pas-op-plaats-voor-europa.html

Meteen na de eerste exit-polls (dus toen hij nog zo euforisch was over het “verlies van de PVV”) zegt hij: “Nederland kiest voor Europa”
Bron: http://www.nieuws.nl/algemeen/20140526/D66-Nederland-kiest-voor-Europa

Dat noemen wij Helmonders nou draaikonterij! In Den-Haag zou men het kiezersbedrog noemen…..

Dus kom nou eens met echte inhoud over waar je staat als partij, ga niet lopen draaikonten met wenselijke politiek correcte antwoorden, maar geef het volk vertrouwen en kom na wat je belooft! Dan zal men wel keuzes maken en het opkomstpercentage ongetwijfeld hoger worden.
En last but not least; ga niet lopen vitten/ roddelen/ zwartmaken op een andere partij vanwege andere standpunten, maar verdedig je eigen (partij-)standpunten. Die kan ik je stukje helaas niet ontdekken……

Beantwoorden

@g.ekkehenkie

De landelijke uitslag weerlegt jouw bewering in de eerste anderhalve zin van je reactie op woensdag 28 mei! De uitingen kwamen van landelijke politici en hun partij(organen). Vreemd dat het dan alleen in Helmond de uitwerking had die jij er aan toedicht……

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

Wat een gezever alom. Ik snap al helemaal niet waarom we eigenlijk gaan stemmen, en daar hoor ik ook bij. Stemmen is uit de tijd en daarom steun ik de invoering van bindende referenda. Aan stemmen met rood potlood hangt een rare bijsmaak, en vooral het advies “potlood niet natmaken”. Natuurlijk, als de potloden worden natgemaakt trekt de kleurstof in het papier en zijn de stempapieren niet meer te vervalsen. Verkiezingsuitslagen worden 100% zeker gemanipuleerd en dus vervalst ( uitgegumd en opnieuw ingevuld. Het is niet voor niets dat de regering bindende referenda wegwuifd. Als men over democratie spreekt is Nederland dit verre van, de partijen die als een van de grootste uit de stemming komen, worden grofweg uitgesloten van samenwerking met andere partijen (PVV)
Nee voor mij is Nederland niet het land waar ik nog lang blijf wonen, dus onze beslissing van immigratie op binnen niet al te lange tijd staat als een huis.

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl op donderdag 29 mei 2014 om 12:13:

zo vreemd is dat niet…. denk dat Helmond ook veel problemen gekend heeft de afgelopen jaren, waarvoor ze graag iets van mogelijke oplossingen hadden gehoord in de campagnes. De Helmonder verlangt naar hetgeen ik in mijn stuk betoog, dus geen bull-shit maar beloftes nakomen. Dat zagen ze niet terug in de campagnes zoals die landelijk gevoerd werden, nee alleen het vitten op elkaar. Prima dat PartijVanDeAfbreuk is afgestraft, dat waren/zijn de ergsten; NUL KOMMA NUL inhoud. Gek dat dan het gevoel gaat leiden? “Ik dacht het niet, Job”, om maar eens een leuke quote te gebruiken 🙂

Maar, ik dank je voor deze terechtwijzing, dit had ik inderdaad wat verder kunnen uitschrijven. The mind was faster than the mouth.

Om even terug te komen op je woord “landelijk”, afgezien van Rotterdam, Urk, Zeeland en Limburg is er aardig wat verschoven. (misschien dat ik nog enkele uitzonderingen als Schubbekutterveen ben vergeten, please forgive me!) De totaalresultaten landelijk liggen echter niet zo ver uiteen vergeleken met 5 jaar terug…. Ja, PartijVanDeAfbreuk levert wat in, maar de rest valt wel mee, toch?

En om met @Adrie te spreken: waarom stemmen? Met 26 zetels op de 751 (inclusief de voorzitter dus) wat heb je dan te zeggen? Nee, ik vat deze verkiezingen op als geluid dat wordt afgegeven en dat zou richting behoren te geven aan onze volksvertegenwoordigers (EU, Landelijk, Provinciaal en in HELMOND). Ik denk dat bij zaken als “generaal pardon” (met de foto van Blanksma voorop in het nieuws toen ze ervoor had getekend met de andere burgemeesters) en de eventuele komst van een AZC in Helmond (ik geef het AzielZoekersCentrum maar even als voorbeeld), zeker eens even deze verkiezingsuitslag mee mag worden gewogen.

Beantwoorden

ik ben trots op Helmond dat zij blijven geloven in oplossingen en met geoznd verstand de PVV verkiezen boven leugens en bedrog door zittende elitairen, D66 voorop.
Gelof me ik stemd eooit D66 lang geleden, want ik ben voor hervormingen en , eerlijk is eerlijk, D66 staat voor die verbeteringen en is pro-actief zal ik maar zeggen regeren is vooruit zien.
Maar de baarlijke nonsens van Pechtold, en dat streberige politiek correcte jezelf profileren door anderen zwart te maken gaat er bij mij niet in. Tevens zijn veel D66 mensen keihard anti-religieus en schofferen ze daarmee ook alle christelijke en islamitische mensen. elke D66 persoon is dus hedonistisch en narcistisch “ik weet het zelf wel, weet alles beter, en D66 lieden menen zelf beter te weten dat “Jezus nooit bestaan heeft” ondanks dat dit duizenden jaren is doorgegeven en dat miljarden mensen dit geloven en beleiden…zij weten het toch beter door het te ontkennen.. Zo ontkent D66 problemen met noord afrikanen of islam..hupsakee opgelost..zegt Pechtold.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 26 mei 2014 om 10:14:

Zo, heb jij even ongelijk gekregen in je kansloze anti-PVV mening.
Typerend voor de laffe wegkijkende D66 -er.
Helmond behoeft in elk geval GEEN D66-eurofielen.Ook niet lokaal.
Ik stem nog liever op een turks pvda lid dan op zo een naar elitair D66 mannetje.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *