Buiten is het 0 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.786 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

Een radicale imam die door diverse moskeeën in het Belgische Verviers is weggestuurd, preekte de afgelopen jaren ook regelmatig in Nederland. Imam Alami abu Hamza kwam onder meer in de Helmondse Al Fadjr-moskee. Die is gevestigd aan de Zuid Koninginnewal, tussen het politiebureau en ‘t Cour (waar de kantoren van de burgemeester en wethouders zijn). De iman zou er volgende maand opnieuw preken. Maar nu duidelijk is dat de imam oproept tot geweld, heeft de Helmondse moskee hem laten weten dat hij niet meer welkom is. Dat meldde de NOS vandaag.Dadelijk In het 18.00 uur Journaal een reportage.
De imam heeft in Verviers tientallen radicale volgelingen. Het is nog onduidelijk of hij ook contact had met de 2 terroristen die donderdagavond in Verviers door de politie werden gedood. Maar volgens de bekende Belgische islamdeskundige Michael Privot zijn minstens 3 van zijn volgelingen naar Syrië afgereisd.

“We weten dat hij vaak naar Nederland ging. Hij staat in verbinding met andere mensen uit hetzelfde ideologische milieu”, zegt Privot. “Hij ging naar Nederland voor een paar dagen, soms kwamen er imams uit Nederland naar hem. Dat hebben mensen die naar zijn moskee gingen ons gemeld. Hij zat in een internationaal netwerk, het is geen geïsoleerd geval.”

De Marokkaan Alami abu Hamza is een rondreizende moslimprediker. Dit soort imams bieden vaak hun diensten belangeloos aan. Ze zijn daarom gewild bij kleine moskeeën die te weinig geld hebben om een eigen imam in dienst te nemen. Bijvoorbeeld de Bilal-moskee in Verviers. Maar die vond hem zo radicaal, dat ze hem uiteindelijk hebben weggestuurd, net als 2 andere gebedshuizen in Verviers.

Preek imam Alami in Verviers:

Het Contactorgaan Moslims en Overheid gaat de Nederlandse moskeeën nu adviseren welke imams ze beter niet kunnen inhuren. “We willen radicale predikers weren”, zegt Yassin Elforkani van het CMO. Door een zwarte lijst op te stellen, hopen ze haatpredikers voortaan buiten de deur te houden. Ook willen ze graag de IND adviseren, zodat dit soort radicalen geen visa krijgen.

Er zijn in Nederland naar schatting zo’n 500 islamitische gebedshuizen. Met name kleine moskeeën hebben volgens Elforkani vaak niet het kritisch vermogen en de theologische kennis om imams te weren. Maar hij realiseert zich ook dat sommige salafistische moskeeën, die streng in de leer zijn, zich weinig van een zwarte lijst aan zullen trekken. En dat weggestuurde predikers ook nog altijd naar radicale huiskamerbijeenkomsten kunnen gaan

De Al Fadjr-moskee in Helmond had geen idee dat de imam in België omstreden was, vertelt moskeebestuurder Johan Otten telefonisch. Zij zijn via-via met hem in contact gekomen. In een kennismakingsgesprek met hem kwamen zijn radicale denkbeelden niet naar buiten.
Alami zou volgende maand in Helmond preken op een zogenoemde Berberconferentie, zoals hij ook in 2012 en 2014 heeft gedaan. Daar komen berbers uit Nederland en het buitenland. De Helmondse moskee probeert transparant te zijn en zet alle preken op internet. De preken van Alami uit Helmond zijn weliswaar conservatief, maar hij roept daarin niet op tot geweld.

Imam Alami op berberconferentie in moskee in Helmond:

Anders is het met een preek uit de Bilal-moskee in Verviers, die ook op internet staat. Daarin uit de imam verwensingen aan het adres van de Marokkaanse dichter Ahmed Assin,een islam-criticus. “Zoals die seculieren denken, zoals Ahmed Assid die zegt dat de woorden van profeten en gewone mensen gelijk zijn. Ik vraag God om zijn tong en benen af te snijden.”
Yassin El Forkani van het CMO noemt deze uitspraak over Ahmed Assid verwerpelijk. “Het is oproepen tot geweld tegen deze man.”
Ook afgezien van het oproepen tot geweld zijn de preken van Alami gevaarlijk, vindt de Belgische islamdeskundige Privot. “Hij zegt dingen als: ‘De democratie is een oneigenlijke macht. Die moet je niet respecteren. De weg is die van God. Dat is de enige regering. Je moet niet gaan stemmen, niet meedoen aan de samenleving. De samenleving is tegen ons, we moeten er ons uit terugtrekken.'”
Dit soort teksten hebben volgens Privot een grote impact op jongeren. “Die gaan dan naar andere moskeeën, om vragen te stellen. Het maakt het werk kapot van moskeeën die juist proberen een maatschappij op te bouwen waarin mensen vreedzaam samenleven.”

Zie ook de diverse updates (zoals de NOS-reportage en de verklaring van de Al Fadjr-moskee) in de reacties hieronder.

20 reacties:

Maar nu duidelijk is dat deze imam oproept tot geweld, heeft de. helmondse moskee hem laten weten dat hij niet meer welkom is!?!
Eerder was hij alleen conservatief, en riep niet op tot geweld. Bij diverse andere moskeeën werd hij buitengezet, en hier in het Helmondse wisten ze van niets. Maak dat de kat maar wijs zou ik zeggen!

Beantwoorden

Jammer dat er geen ondertiteling is wat hij hier in Helmond allemaal heeft staan te verkondigen. Kan me moeilijk voorstellen dat hij in Belgie haat predikt en oproept tot geweld, maar in Helmond een boodschap van Vrede komt brengen.
Want dat strookt niet met elkaar.

Beantwoorden

Ach halen we het 18uur journaal ook eens, dat was al weer een tijdje geleden 🙂

Ik kan hier echt boos om worden, als je er iets van zegt ben je een rassiest en liggen bij wijze van spreken de voorgedrukte aangifteformulieren al klaar (met binnenkort het aankruis-vakje “moslimfobie”).

Hij zegt dingen als: “De democratie is een oneigenlijke macht. Die moet je niet respecteren. De weg is die van God. Dat is de enige regering. Je moet niet gaan stemmen, niet meedoen aan de samenleving. De samenleving is tegen ons, we moeten er ons uit terugtrekken.”
Hierop heb ik maar één antwoord: fit in, or f..k off !
Of om het op z’n Aboutaleb’s te zeggen: “Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Rot toch op!”

Tja, zo blijkt het toch dichter bij te zijn dan wat wordt beweerd….. Misschien dat geld van aanpak top30 (soepsiedie is gebruikt om thee te drinken met partijvandeallah, NUL resultaat geboekt voor nu bekend) toch beter aanwenden om radicalisering in Helmond de kop in te drukken?

Beantwoorden

Hieronder de reportage in het NOS Journaal van 18.00 uur die de opening was van die nieuwsuitzending.

Beantwoorden

Er is toch een wet die ongewenste vreemdelingen uit kunnen wijzen ?

Waarom hem ( en vele anderen die dit doen ) dan niet als hij in Nederland is ?

Wat komen die rondreizende imams doen hier, laat ze gewoon blijven waar ze zijn, in hun eigen land en niet hier.

We zijn ze liever kwijt dan rijk en wij wonen in een staat waar religie een persoonlijke beleving is.

Hitler kon ook zo stevig kwèkken maar het eindresultaat was een verschrikking, gaan we nu dezelfde weg op ?

Beantwoorden

Eng.

Beantwoorden

Mooie plek waar die moskee zit, tussen het politiebureau en de burgemeester zit je wel veilig lijkt me.
Slechte zaak natuurlijk. Maar gelukkig heeft die iman maar 60 tot 100 volgers. Dan doe ik het toch beter op Twitter en Facebook.

Beantwoorden

Het bestuur van de I.G. Al Fadjr gaf zojuist de volgende verklaring:

I.G. Al Fadjr organiseert jaarlijks een conferentie voor haar Berberstalige bezoekers. De gastsprekers worden gekozen op basis van hun eerdere lezingen, hun kennis en de relatie met het onderwerp van de conferentie. Bij IG Al Fadjr is op maandag 19 januari een bericht binnengekomen dat een van de gastsprekers onrust heeft gecreëerd en betrokken zou zijn geweest bij de berichtgeving rond de recente acties in Verviers. Het bestuur is bijeengekomen en er is besloten om deze gastspreker van de sprekerslijst te halen. We willen benadrukken dat we hier niet eerder van op de hoogte waren en dat we direct gehandeld hebben nadat deze informatie ons bereikt heeft.

Beantwoorden

60 tot 100 volgers! Er hoeft maar één idioot en heethoofd tussen te lopen en we halen niet alleen het journaal van 18.00 en 20.00 uur, maar ook CNN en alle andere zenders van Europa en misschien wel wereldwijd. En dan blijven er nog genoeg over om die ene op te volgen…….

En als er dan een “nationaal” figuur opmerkingen maakt op bepaalde bevolkingsgroepen (ik zou nooit op zo iemand of zijn partij stemmen), dan wordt zo iemand de mond gesnoerd of aangeklaagd. Als hij begint te piepen dan staat meteen het hele kabinet op scherp en wijzen ze dergelijke uitspraken af. Er is een duidelijk verschil in het “bekijken van uitspraken”. Als Aboutaleb “rot op” zegt knikken ze ineens instemmend. Het is maar hoe je het bekijkt.

Hoe dan ook Helmond haalde het nieuws weer eens en wel in negatieve zin. Natuurlijk houdt het bestuur van de Al Fadjr-moskee zich van de domme. Je ziet wat er van komt als “gelovigen” de “ongelovigen” willen bekeren. Aan m’n nooit niet. Was al op weg om atheïst te worden. Sorry!

Beantwoorden

Alle geloven in de wereld zaaien verderf en verdeeldheid tot de dood in veel gevallen daarop volgt, dat is al een paar duizend jaar goed bewezen. Genoemde persoon, wegwezen en nooit meer terugkomen. Maar ja, na hem volgen er nog zoveel. We zitten er al tientallen jaren tussen en we doen met z’n allen niets. Ze groeien op in onze scholen, samenleving en hebben alle gelegenheid gekregen (met uitkering) om zich hier te kunnen ontwikkelen. Nog erger, ze hebben op afgelegen plaatsen kunnen trainen tot dat wat ze nu zijn, monsters. Ogenschijnlijk onschuldige brave burgers zijn gehersenspoeld door hun leiders en lopen aan na een telefoontje, met gewenste opdrachten om dood en verderf te zaaien. Vaak zijn het nog snotneuzen, maar gruwelijk gevaarlijk. Het kan zomaar uw (brave) buurman zijn. Wij hebben het nogmaals met z’n allen toegelaten. De Hr. Wilders roept dit al zo’n 12 jaar en nog steeds wordt hij weggeduwd door de linkse theedrinkers, óók hier in Helmond was en is dat het geval.. Beste mensen, het is al vele jaren te laat! Er zijn er zoveel die ons ieder moment van de dag, waar dan ook kunnen treffen. De enige manier om deze radicalen extremisten te kunnen stoppen en ze de kop in te drukken is wereldwijde solidariteit……………

Beantwoorden

Geert Wilders van de PVV reageerde gisteren via Twitter op dit Helmondse nieuws: “Sluiten die moskeeën! #nomoreislam” Daaronder deze afbeelding:

Of Geert Wilders net als in 2011 weer op werkbezoek in Helmond komt, kon zijn woordvoering vanochtend niet zeggen. Toen kwam hij (video) naar aanleiding van de door wethouder Margreet de Leeuw benoemde problemen met jongeren van voornamelijk Marokkaans Nederlandse afkomst op het To Hölscherplein en het Zonnehofplein en het verhaal (pdf) daarover van oorlogsverslaggever Arnold Karskens.

Inmiddels is het YouTube-filmpje van Imam Alami op berberconferentie in moskee in Helmond (dat in het artikel staat) op privé gezet.

Beantwoorden

@weblog Dat laatste is wel erg opvallend, angst dat het alsnog vertaald gaat worden hetgeen hij daar gezegd heeft? ( Want dat maakt me toch wel nieuwsgierig eigenlijk)

En natuurlijk Wilders springt er meteen op in, daar kijkt niemand meer van op.
Wat me dan wel weer wel opvalt is dat de lokale politici zich in stilzwijgen hullen zowel hier alsmede op andere sociale media.

Verslaggever Helmond voor Eindhovens Dagblad (Chiel Timmermans), zei er gisteren dit over op twitter : ” Net een bezoekje gebracht aan de Al Fadjr-moskee in #Helmond. Na het mailen van een persverklaring wees het bestuur me vriendelijk de deur.” https://twitter.com/ChielGiles

Erg transparant is het in ieder geval allemaal niet lijkt me.

Beantwoorden

Quete : De Al Fadjr-moskee in Helmond had geen idee dat de imam in België omstreden was, vertelt moskeebestuurder Johan Otten telefonisch. Zij zijn via-via met hem in contact gekomen. In een kennismakingsgesprek met hem kwamen zijn radicale denkbeelden niet naar buiten.

Hoe dom kunnen je zijn of beweer je weer iets tegen beter in?
Ja hij zal dit in zijn kennismakingsgesprek uiten, dat is als gaan solliciteren in een trainingspak.

Beantwoorden

@Frutje Frot op donderdag 22 januari 2015 om 12:23:

Stilzwijgen van onze lokale politici? Ze stonden erbij, keken er na en zagen dat alles goed was…. en gingen over tot de orde van de dag. 🙂 Met speciale dank aan partijvandeallah en d666, iemand nog een kopje thee?
En Theo het zingende raadslid riep wat over aktie nu! Stootte zijn hoofd tegen de betonnen platen voor de hoofden van de zwijgende rest van de politieke arena en zong vrolijk verder http://youtu.be/kEx3feuT6Rk

Inderdaad wat je zegt, video’s zijn nu privé gemaakt, bang dat het alsnog uitkomt dat het niet zo okselfris is als men wil doen voorkomen? Kuffars not allowed! Alleen goed om soepsidie te geven.

Nog zo’n frappante: als jij zegt berberconferentie dan ben je rassiest! Want een berber wordt beschouwd als tweederangs… interessant dat er dan een berberconferentie wordt gehouden http://www.volkskrant.nl/opinie/hebben-marokkanen-een-racismeprobleem~a3251930/

Beantwoorden

Je blijft lachen met sommige gasten hier. Kom je eens een keer in het nieuws en is het weer niet goed. Door met je opmerkingen steeds maar blijven suggereren in een achterlijk dorp te (willen) wonen waaraan allerlei eigentijdse ontwikkelingen voorbijgaan is in ieder geval niet mijn ding. Ik ben er trots op in een stad te wonen die “erbij hoort”, een stad die wheelt en dealt met hedendaagse “grootstedelijke” problemen. Je kop daarvoor in het zand steken en spoken zien die er niet zijn getuigt niet van de “grauwte smoel en ginne skrik mentaliteit” die wij elders zo graag uitdragen. Met zielig provincialisme en tante Betjes geleuter is Helmond Promotie niet gediend. Helmond Boppe !!

Beantwoorden

Lekker dan we wisten er niks van, volgens mij kunnen ze hem toch verstaan.
Heb medelijden met eventuele ouders van kinderen die hem ook nog geloven of dat hij ze de dood in jaagt, met zijn uitspraken.
Misschien gewoon sluiten die tent? volgens mij zijn er genoeg bid mogelijkheden voor deze mensen in Helmond.
Kijk eens naar die prachtige fata morgana in de Molenstraat, na het bidden kunnen ze ook nog even een kebab eten bij posof

Beantwoorden

@mopje op donderdag 22 januari 2015 om 16:45:

Dank je voor dit schoolvoorbeeld van tante Betjes geleuter.

Beantwoorden

@Bert op donderdag 22 januari 2015 om 17:18 en
@Bert op donderdag 22 januari 2015 om 14:29:

dank voor je nietszeggende en contradictio in terminis schoolvoorbeelden van links-wegkijkende bull-shit gericht op de persoon gericht en niet op het onderwerp in reactiepanels.
Heel even dacht ik dat je cynisch of sarcastisch was, dan lijkt je commentaar nog wel wat. Na je tweede trolling van 17:18uur kan ik niet anders concluderen dat je gewoon echt geen verstand hebt. Groeten aan je tante.

Beantwoorden

Als mensen willen radicaliseren, dan doen ze dat toch wel, met of zonder deze imam. Gewoon via het internet. Of via bijeenkomsten thuis. Deze imam toegang weigeren is dus slechts een ‘cosmetische ingreep’ om Helmond rustig te krijgen.

Wat de imam zegt is wel belangrijk. “De samenleving is tegen ons”, roept hij. Als dat zo ervaren wordt, dan vind ik dat wij ons er primair op moeten richten om dit gevoel weg te nemen.Start deradicalisatieprogramma’s, en geef mensen die gederadicaliseerd zijn perspectief in onze maatschappij door een studie of een baan!

Beantwoorden

De samenleving is tegen ons zegt de imam? Hoe zou dat komen? Men past zich niet aan en wil leven volgens een sprookjesboek ! Lees de vertaling van dat sprookjesboek, en als je dan nog niet tot de conclusie gekomen bent dat wat daar in staat, geheel niet verenigbaar is met de westerse samenleving….

De enige juiste conclusie is dan : boeltje pakken en opzouten naar een plek waar het die mensen wel bevalt ….

Slechte mensen doen slechte dingen en goede mensen doen goede dingen alleen geloof laat goede mensen slechte dingen doen….

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *