Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
26reacties

Een brand boven de LETS-Ruilwinkel aan de Vondellaan heeft flinke schade veroorzaakt in die winkel. Er werden 6 bewoners van het appartementencomplex tijdelijk geëvacueerd. Niemand raakte gewond.De brand brak omstreeks 6.00 uur uit. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De oorzaak van de brand lijkt vrij duidelijk. Een rieten hekje op een dakterras boven de Ruilwinkel raakte na een feestje in de brand. Dat viel omlaag op het platte dak waardoor de bitumen en de lichtkoepel van Ruilwinkel in brand vloog en behoorlijke grote schade heeft veroorzaakt.

De LETS-Ruilwinkel stelt zich ten doel om mensen de gelegenheid te geven diensten en goederen te laten ruilen met een gesloten beurs. De Ruilwinkel heeft 1230 leden. De schade die vanochtend is ontstaan werd veroorzaakt door brandschade, maar ook rook- en waterschade. Tijdelijke sluiting van de winkel lijkt onafwendbaar.

26 reacties:

Middelbrand in winkel Vondellaan
zondag, 05 juli 2009 08:02 Eindhovens Dagblad.nl

De bewoners van zes flatwoningen aan de Vondellaan in Helmond hebben een deel van de vroege zondagmorgen op straat doorgebracht, sommigen in pyama, anderen inderhaast aangekleed. Surveillerende politieagenten belden de bewoners rond half zeven wakker, toen ze een dikke rookwolk zagen aan de achterkant van het flatgebouw. De agenten vreesden dat het flatgebouw in brand stond, maar het brandje bleek te woeden op het platte dak van de Lets ruilwinkel, waarboven de flatwoningen liggen. De brand was in een klein half uur geblust.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens de brandweer is er mogelijk een verband met een feestje, dat zaterdagavond gehouden is op het dakterras van de flatwoning op de eerste verdieping. Geen van de bewoners was zelf wakker geworden van de brand. “Mijn partner werd wakker van sirenes,” vertelt de 29-jarige bewoonster van het appartement op de eerste verdieping, dat het dichtst bij de brandhaard ligt. “Toen hij uit het raam keek, zag hij een enorme steekvlam. Maar voordat hij de brandblusser kon gaan pakken, waren er al brandweerlieden in de gang. Er is niet veel schade, volgens brandweerofficier Robert Bevers. Enkel de appartementen op de eerste verdieping liepen rookschade op.
Bron: brandweerhelmond.nl

Er is niet veel schade, zeggen ze in bovenstaand bericht
Nou niet om het een en ander maar wij, Lets Ruilwinkel, hebben toch aanzienlijke schade. Dus ik snap niet waar die uitspraak van Robert Bevers vandaan komt.
Ik kon wel huilen toen ik het vanmorgen vroeg zag, wij hebben zo hard gewerkt een jaar lang, om er een mooie gezellige winkel van te maken en in een fractie is alles teniet gedaan.

Beantwoorden

Oh Solveg, Mien en alle andere vrijwilligers wat ontzettend erg voor jullie! Ik weet hoe hard jullie gewerkt hebben. Verschrikkelijk.

Ik hoop van harte dat het jullie lukt om er toch weer die mooie gezellige winkel van te maken. Wederom een flinke klus …pffff.. Solveg, ik kan me voorstellen dat je vanmorgen er wel om kon huilen.

Beantwoorden

Heel veel sterkte met deze grote tegenslag door die brand. Jullie hadden het net zo netjes voor elkaar allemaal. Laat die brandweerman maar praten, de foto’s zeggen genoeg over wat jullie is overkomen.

Beantwoorden

nie om het een of ander, maar die fotos komen uit 2007?????

Beantwoorden
barrie de brandweer man

@barrie de brandweer man:
De twee onderste foto’s (met de datum) werden zondagochtend gemaakt door een medewerkster van de Ruilwinkel. We kunnen ons voorstellen dat zij op dat moment wat anders aan haar hoofd had dan het juist instellen van het jaartal op haar fototoestel.

Beantwoorden

Ja, die datum daar had ik niet aan gedacht heb alweer nieuwe foto’s gemaakt. Nieuwe batterijen en vergeten de datum in te stellen.

Op naar een nieuwe dag en met volle moet gaan we nu aan het regelen. We laten ons niet kennen en gaan gewoon door.

Beantwoorden

Beste mensen van de ruilwinkel,

Wat een ontzettend drama en een enorme tegenslag voor jullie club. Juist nu jullie het zo mooi voor elkaar hadden en dan dit.
Verschrikkelijk. Heel veel sterkte.

Beantwoorden
Catharinagilde Helmond

wat jammer nu het ging zo goed met de winkel als ik kan helpen dan graag veel sterkte huub

Beantwoorden

@barrie de brandweer man:
Om je niet op het verkeerde been te zetten, hebben we de data van de onderste 2 foto’s verwijderd.

Beantwoorden

Dat het bijna huilen was ,kan ik me goed voorstellen !!Wat vreselijk jammer !Het is triest ,vooral omdat er zoveel gezinnen gebruik van maakten !!Maar kop op ,we gaan er (hopenlijk) met z’n allen ,tegenaan !!Laar maar weten wanneer en ik doe wat ik kan !!

Beantwoorden

Beste Mien, Solveg en alle vrijwilligers,
Wij willen als collega’s van Humanitas laten weten dat we het echt vreselijk balen vinden voor jullie dat dit ongeluk jullie moet overkomen! Na alle inzet is dit echt een domper…We hopen dat het lukt om de winkel weer te herstellen, zodat al de leden na de vakantie weer van jullie geweldige winkel gebruik kunnen maken! Wij weten hoe blij veel mensen zijn met jullie aanbod.
Laat de kopjes niet hangen maar zet’m op!!

Liesbeth, Linda en Joland

Beantwoorden
Humanitas Home-Start Helmond

Beste inwoners van Helmond,
De schade door brand zoals boven vermeld is erg genoeg maar laten we doorgaan zo snel als we kunnen. Er zijn vast wel inwoners die ons willen voorzien van nieuwe ruil artikelen, om als we alles weer schoon hebben, de winkel weer in te kunnen richten.
Ik denk hierbij ook aan hulp die ons door de Middenstand van Helmond en omgeving aangeboden zou kunnen worden.

Beantwoorden
Gijs Meulenmeesters

Veel kracht toegewenst met het opbouwen van de nieuwe Ruilwinkel. Hopelijk krijgen jullie het weer zo mooi terug als voor de brand!!
Gelukkig heeft het Eindhovens Dagblad ook gezien dat het nogal onzin was dat er niet veel schade was. Want nu hebben ze een artikel met als kop “Helmondse Ruilwinkel dicht na brand”. Daarin staat onder andere “De Helmondse Ruilwinkel aan de Vondellaan is de komende maanden noodgedwongen dicht. De brand die dit weekeinde in de flats erboven woedde, heeft meer roetschade veroorzaakt dan aanvankelijk leek. Daarom is de LETS Ruilwinkel dinsdag met onmiddellijke ingang gesloten.”

Beantwoorden

Jammer dat het ED het verhaal niet goed heeft opgepikt want de brand woedde niet in de flats boven de Ruilwinkel maar op het dak van de Ruilwinkel en IN de Ruilwinkel. De Ruilwinkel heeft brandschade en héél veel roetschade. En nu staat de Ruilwinkel ook blank door de regen die door het dak komt, het is echt verschrikkelijk om te zien. Alles wat we in 10 maanden voor elkaar hebben gekregen, zomaar weg, om te huilen.

Beantwoorden

ook ik kreeg tranen in me ogen toen ik dit
zou zo graag helpen met het opnieuw opbouwen
maar wegens tijd gebrek zou ik in de weekends mischien iets nuttigs kunnen doen? mien, solveg,en alle ander medewerkers heel veel sterkte
en mocht ik ergens mee kunnen helpen
AUB LAAT HET ME WETEN
ben er voor jullie als het moet
LEONIE

Beantwoorden

Inderdaad heel erg wat de ruilwinkel is overkomen, maar dat de flatbewoners om 06.10 uur op een zondag naar buiten werden gestuurd i.v.m. de brand praat niemand over. Er was zelfs een jong kindje dat in de pyjama naar buiten moest worden gebracht in alle haast. Denk eens aan de schade die het aan had kunnen richten als de oplettende politieman niet gebeld had met de brandweer.
We mogen van geluk spreken dat er alleen materieele schade is. In plaats van een drama te maken van wat de ruilwinkel is overkomen denk ik dat we blij mogen zijn dat de flatbewoners allemaal gezond geevacueerd konden worden. Denk eens aan de mensen die er wonen. De materieele schade wordt echt op een een of andere manier wel vergoed. Jammer wat de ruilwinkel heeft opgebouwd, maar nogmaals, slachtoffers zijn erger.
Met de inzet van de 1230 leden moet er toch wel weer iets moois van gemaakt kunnen worden.
Ruilwinkel succes met het opbouwen.

Beantwoorden

@Piet, wij hebben al vaak tegen de bewoners boven de Ruilwinkel gezegd dat we ondanks al onze problemen, wij heel blij zijn dat er geen persoonlijke ongelukken gebeurt zijn.
Dat is natuurlijk het aller belangrijkste.

@Leonie, op het moment kan ik daar nog niets over zeggen, we moeten eerst alles goed op een rijtje krijgen. Maar heel erg bedankt voor je aanbod, we komen er zeker op terug mocht het nodig zijn.

Beantwoorden

Heel erg veel sterkte lieve Mien en Solveg!

Laat het me weten als ik iets voor jullie kan doen!

Met jullie enthousiasme en doorzettingsvermogen komt de winkel dubbel terug, dat weet ik zeker!

Liefs van Geert (VWC/SEM)

Beantwoorden

Woensdag; we zijn nu anderhalve week verder en hebben keihard gewerkt. Dinsdag en woensdag hebben we met z'n tweeën alles uitgezocht.
Donderdag hadden we een lunch met 2e Kamerlid Ine Aasten-Madsen van Stiphout, Seyit Yeyden, Jürgen Feuerriegel , een paar personen van Humanitas en van de Ruilwinkel, dit was weken geleden al geregeld dus hebben we het gewoon door laten gaan.
2e Kamerlid Ine Aasten-Madsen van Stiphout kwam naar de Ruilwinkel omdat ze in Heerlen/Kerkrade ook een Ruilwinkel wil realiseren, daar leeft 45% van de bevolking op bijstand niveau. Ze wil onze winkel als voorbeeld gebruiken, want het is natuurlijk onzin om het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben ook onze hulp toegezegd bij het opzetten als ze dit graag willen.
Vrijdag en dinsdag hebben we met een paar vrijwilligers en klanten de spullen die we nog konden gebruiken gesopt met speciaal spul en verhuisd naar het pand waar ooit de videotheek in zat. We mogen dit pand lenen van onze huisbaas (Hr. Sengers waar we heel blij om zijn) tot de Ruilwinkel weer helemaal is gerepareerd. Alles wat niet meer gebruikt kon worden is door een speciaal bedrijf afgevoerd als chemisch afval ruim 35 kubieke meter. Het is onvoorstelbaar als je ziet wat roet met je spullen doet het lijkt allemaal mee te vallen maar dat is dus niet zo.
Nu zijn we alles op zijn plaats aan het zetten zodat dinsdag 21 juli de winkel weer open is, want ondanks alle tegenslag geven we niet op en starten gewoon weer opnieuw. 2 weken zijn we nog open en dan is het vakantie tot 7 september.
Voordat we weer terug kunnen gaan er wel enkel maanden overheen, ik hoop dat het in oktober zover is.

Beantwoorden

Dank je wel Geert, kom gerust even langs.

Beantwoorden

Eind deze week kunnen we weer terug gaan verhuizen naar ons eigen pand.

Ik weet nu wel wat verhuizen is…………..

Beantwoorden

Geweldig mooi dat jullie weer terug kunnen naar jullie eigen plek. Hopelijk voor jullie is dat de laatste verhuizing.

Beantwoorden

Tweede Burendag LETS-Ruilwinkel Vondellaan op zaterdag 26 september van 15.00-18.00u.

Op zaterdag 26 september doet de LETS-Ruilwinkel mee aan de landelijke actie van het Oranje Fonds. De Burendag is een mooie gelegenheid om meer aandacht te vestigen op de contacten in eigen buurt.
Dit jaar zal er vooral aandacht worden besteed aan de Dienstenruil onder de leden, wie wil een dienst verrichten voor een ander? Er wordt nu al kleding vermaakt, was gestreken, kleine huishoudelijke klusjes uitgevoerd door en voor andere leden. Hier staan dan punten tegenover die men verkrijgt van de dienstvrager. Dit alles wordt gecoördineerd in de Ruilwinkel.

De Burendag zal een feestelijk Suikerfeest tintje krijgen, dat beloofd allerlei lekkernijen, gebakken door leden van de ruilwinkel.
De verhuizing geschiedt in week 39, maar zaterdag 26 september is iedereen weer welkom van 15.00-18.00 uur in het opgeknapte pand!

Komt allen even kijken en kennismaken!

Beantwoorden

Gaslek boven de Ruilwinkel
Aan het eind van de ochtend roken medewerkers van de Ruilwinkel aan de Vondellaan een enorme gaslucht. Zij zijn daar nu om over te huizen. Nadat iedereen snel naar buiten was gedirigeerd werd meteen de brandweer gebeld die zeer snel ter plaatse was.
Na een stevige zoektocht bleek de standleiding in het trappenhuis van de appartementen erboven de oorzaak.
De gasleiding kon toen worden afgesloten. Het uitkappen van de muur in de Ruilwinkel en de reparatie zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden zodat de appartementen weer gas hebben.
De brandweer plaatste tijdelijk een apparaat voor het verdrijven van de stank.

Beantwoorden

Het gaslek was al vlug weer gerepareerd.

Petje af voor de brandweer want die was zéér snel ter plaatse.

Beantwoorden

Mensen, ga allemaal stemmen op de Ruilwinkel als “Beste Buur”.
Klik hier om je stem uit te brengen.
Allemaal alvast bedankt!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *