Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.543 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Sportclubs moeten rekening houden met hogere kosten. De kans dat de gemeente daarin bijpast, is minimaal. Dat zei burgemeester Jacobs onlangs tijdens de laatste klankbordgroepvergadering in de Rijpelberg.
parkeerterrein voetbalvereniging Rood Wit '62 Helmond Aanleiding waren de parkeerproblemen van voetbalvereniging Rood Wit '62. Deze club heeft ruim 950 leden en 5 velden tussen de kanaalomlegging en de Bouvignehof. Met meer dan 45 teams van vooral jeugdleden, blijkt het parkeerterrein elke dag tijdens de trainingen en in de weekenden tijdens wedstrijden veel te klein. Bouvignehof, Nemelaerhof en Weg door de Rijpel staan dan vol met geparkeerde auto's. De wijkvereniging Rijpelberg en de voetbalclub maken zich daar ernstig zorgen over. Met name op de oprit van en naar de velden van Rood Wit, komen gevaarlijke situaties voor. "Met 1 scheefstaande auto is de weg al geblokkeerd. Vroeger stonden hier in de weekeinden zelfs vrachtwagens geparkeerd," verteld voorzitter Piet Verlijsdonk.
De beste oplossing zouden meer parkeerplaatsen zijn. Volgens de club kan dat niet op eigen terrein maar zou een van de buren (Buitenlust of een woonhuis) een stukje grond kunnen afstaan. Dat kost echter hoe dan ook geld; 200.000 euro in de goedkoopste variant. En dat geld heeft de club niet.
Burgemeester Jacobs liet tijdens de klankbordgroepvergadering weten dat de gemeente ook geen geld heeft. Er moet bezuinigd worden en ook de sportclubs zullen dat gaan merken. De bijdragen van leden zullen omhoog moeten of clubs moeten op een andere manier bijdragen in de kosten. Want het is niet de bedoeling dat de gemeente en gemeenschap opdraaien voor de kosten van sportclubs.
Dat geldt voor alle Helmondse sportclubs. De huur van accommodaties gaat omhoog en dus zullen zaalsporters het ook in hun portemonnee gaan voelen. Er is zelfs al voorspeld dat clubs zullen moeten fuseren of failliet gaan.
Voorzitter Verlijsdonk en vice-voorzitter Wilfried Mansvelders van Rood Wit vinden een hogere contributie geen optie. Het lidmaatschap kost nu ongeveer 100 euro per jaar voor jeugdleden en 150 voor senioren. "Zelfs 'n tientje per jaar erbij, is voor onze leden veel geld. Bovendien kom ik dan nog niet aan 2 ton," zegt Verlijsdonk. "En geld lenen kun je als amateurclub nauwelijks."
De club hoopt dat her en der nog wat geld uit subsidiepotjes kan komen. "Rood Wit '62 groeit nog steeds, dus de parkeerproblemen worden alleen maar groter," zo waarschuwde Mansvelders de burgemeester.

2 reacties:

Hoe slim zijn sporters?

Jean Cat verbaast zich. Helmond telt tienduizenden sporters, tientallen sportclubs en een stuk of tien sportcomplexen. Al jaren bestaat er problemen, onduidelijkheden en zelfs ruzies over vrijwel elke club. Verhuizingen, wachtlijsten, te kleine en te grote sportcomplexen, al dan niet gedwongen samenwerking of fusie, ledenstops, nieuwe velden aanleggen of oude juist van kunstgras voorzien, geldnood, lekkende gebouwen, enzovoort. Vragen volop.
'De politiek' is de afgelopen jaren met diverse nota's, memo'en voorstellen gekomen. Die allemaal weer schielijk ingetrokken zijn. Intussen is wel de sportraad ter ziele (net als het wijkoverleg) en praat Helmond dankzij en sinds de verkiezingen alleen maar over een coffeeshop en geluidsoverlast.
Als burgemeester Fons Jacobs dan – niet onverwacht – aankondigt dat ook de sportclubs de bezuinigingen in hun portemonnee gaan voelen, blijft het vreemd genoeg angstwekkend stil. Niet alleen hier op De weblog van Helmond maar ook in de politiek en zelfs binnen de clubs.
Dat nu bevreemdt mij. Want los van de centenkwestie zit ook een zeer principiële kant aan deze zaak: moet de belastingbetaler al dan niet opdraaien voor (een deel van) de kosten van een sportclub? Op die vraag zou ik wel eens een fundamenteel antwoord willen zien, in plaatst van gelegenheidsregels en stoplappen.
Misschien is het de stilte voor de storm en wacht iedereen op een nieuwe sportnota. Wat mijns inziens niet erg getuigt van inzet voor je club of wat tegenwoordig zo mooi heet ‘pro-actief optreden’. Voorlopig zal ik maar positief blijven denken en aannemen dat de sporters allemaal op veld of zaalvloer staan in plaats van zich druk te maken over de toekomst van hun club. Maar of dat voor de langere termijn echt zo positief is? Ik hoor en zie regelmatig dat sporters niet de meest intelligente mensen zijn. Maar van bestuurders van sportclubs mag je toch zeker wel enige visie verwachten lijkt me.

Beantwoorden

Uitbreiding parkeerterrein Rood Wit
Vanavond had wethouder Jan van den Heuvel overleg met betrokken partijen om de parkeerproblemen bij Rood Wit op te oplossen. Mede dankzij een bijdrage van voetbalvereniging Rood Wit ’62 en de wijkvereniging Rijpelberg is er een oplossing gekomen voor uitbreiding parkeerterrein, zo liet de wethouder weten.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *