3reacties

Sterre wint de Witte Anjer Prijs 2023

De 20-jarige Sterre van den Boogaard uit Helmond en Ruben Lindenhovius (19) uit Eindhoven zijn de winnaars van de Witte Anjer Prijs 2023. Dat maakte het Nationaal Comité Veteranendag bekend tijdens een ceremonie vanmiddag in het chique Hotel des Indes in Den Haag. Deze prestigieuze prijs is bedoeld om mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten.

Juryvoorzitter van de Witte Anjer Prijs 2023 en bestuurslid van het Nationaal Comité Veteranendag, Angelien Eijsink, reikte samen met Inspecteur-Generaal der Krijgsmachten Frank van Sprang deze prijs uit. Het duo won hét symbool voor erkenning en waardering van veteranen vanwege hun initiatief ‘Boots on the Ground’ en de voorbeeldfunctie die zij met dit initiatief vervullen voor de jonge generatie om zich in te zetten voor de erkenning en waardering van veteranen.
Sterre en Ruben hebben een initiatief gestart waarbij zich meer jongeren kunnen aansluiten en waar de verhalen van veteranen kunnen worden doorgegeven zodat ook de nieuwe generatie kan bijdragen aan de veteranengemeenschap. Met het initiatief liepen Sterre en Ruben met in totaal 23 studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van Summa Veiligheid in Eindhoven in maart 2023 in amper 4 dagen van Nieuwdorp naar Eindhoven. Met de mars Boots on the Ground van 200 kilometer hebben de studenten geld ingezameld voor de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit (OVA). Hiermee willen die 2  aandacht vragen voor veteranen met PTSD/PTSS. Sterre van den Boogaard: “Je krijgt negatieve en positieve reacties, maar dat motiveert me om er nog meer voor te doen. En als je het echt wilt, dan lukt het!”
De jury feliciteerde alle genomineerden met hun uitverkiezing. De Helmonder Noël Silalahi was ook aanwezig bij de ceremonie want hij was ook 1 van de 15 genomineerden. Noël is de aftredend jongerenburgemeester van Helmond en voorzitter van de Stichting Ain ni Ain Helmond. Een stichting die zich inzet voor het behoud van het culturele erfgoed binnen de Molukse gemeenschap en strijdt voor meer erkenning en waardering voor de Molukse KNIL-militairen. Zijn hele verhaal lees je hier.
De 2 winnaars uit Zuidoost-Brabant kregen van de jury nog de vermelding: “Deze prijs is in de eerste plaats voor hun inzet maar staat ook symbool voor de kracht van de nieuwe generatie die het stokje overnemen voor het blijven uitdragen van erkenning en waardering voor veteranen.” Voor de liefhebbers: het volledige juryrapport (pdf).

 

Janneke Nooij maakte vanmiddag de foto’s,
het Summa College zorgde voor de collage.