Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.368 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Op woensdag 24 juni werden 5 kinderen (een meisje en 3 jongens van 11 jaar en een jongen van 14) uit Helmond aangehouden, zo berichtte de politie. Die groep zou mogelijk groter zijn. De 5  worden verdacht van betrokkenheid bij zeker 13 mishandelingen in 2 maanden in Dierdonk en Helmond-Noord.
De PvdA liet weten enorm geschrokken te zijn van dit bericht en stelden daarom raadsvragen. Naar aanleiding daarvan laat B&W nu het volgende weten:

Wij hechten eraan om nadrukkelijk aan te geven dat er in dit geval een grens is overschreden. Wij accepteren niet dat dit soort incidenten in onze wijken plaatsvinden. Daarom hebben wij een dringend beroep op de ouders van deze jonge kinderen gedaan om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ouders en opvoeders zijn en blijven als eerste verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind. Onze partners hebben daarnaast de volgende preventieve maatregelen genomen:

  • De politie surveilleert extra in de wijken Helmond-Noord en Dierdonk.
  • Jongerenwerkers zijn meer in deze twee wijken aanwezig, ook ’s avonds.
  • De zorgteams op scholen zijn intensief betrokken bij de problematiek.
  • Alle ketenpartners (zoals opvoedondersteuners, LEV-groep, politie, Bureau Jeugdzorg en Raad voor de Kinderbescherming) zijn betrokken en gaan na welke maatregelen er al zijn genomen en wat er nog kan worden gedaan gezien de erg jonge leeftijd van de betrokken kinderen.

In het JPT-overleg (JPT = jeugdpreventieteam) van 12 mei 2015 is voor het eerst over deze jongeren gesproken. Bij de politie waren, sinds half april, 6 meldingen van kinderen die andere kinderen sloegen binnen gekomen.
De politie en de trajectregisseur van de gemeente hebben naar aanleiding van het politieonderzoek met de ouders gesproken van de kinderen die als verdachte door de politie zijn gehoord. Zij hebben de ouders met klem verzocht om mee te werken aan hulpverlening voor zover deze nog niet betrokken is bij het gezin. Voor de kinderen én de ouders zelf. Op 29 juni is, onder regie van de trajectregisseur, met elk gezin een overleg geweest waarbij de betrokken instanties aangesloten zijn. De afspraken die daar gemaakt zijn, worden op dit moment verder opgepakt. Alle ouders werken mee aan wat daar is afgesproken. Werken de ouders niet mee? Dan wordt geïnventariseerd wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van deze kinderen. Dit kan leiden tot inzet van de Raad voor de Kinderbescherming. De burgemeester heeft de mogelijkheid om een begeleidingsplicht op te leggen. Dit betekent dat de kinderen niet meer zonder begeleiding buitenshuis mogen komen.
De groep bestaat in totaal uit 11 personen en heeft een wisselende samenstelling. De kern bestaat uit 5 autochtone kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar. Op de vraag waarom deze kinderen dit gedrag aan de dag leggen moeten wij u het antwoord schuldig blijven. Het zal individueel verschillend zijn.
De komende tijd zijn de jongerenwerkers vaker in de wijk. De trajectregisseur van de gemeente regisseert de samenwerking tussen de ketenpartners. De focus ligt bij de 5 verhoorde kinderen en hun ouders. De burgemeester heeft deze ouders direct een brief gestuurd waarin zij hen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en hen aanspoort hulp te accepteren. In deze brief stelt de burgemeester dat zij de begeleidingsplicht zal opleggen indien de ouders hulp weigeren. Het doel is en blijft het bieden en accepteren van hulp bij de opvoeding. Hierbij kijken we vanzelfsprekend naar alle mogelijkheden. Het eigen sociale netwerk kan daarbij een onderdeel zijn. Gezien de jonge leeftijd van de betrokkenen zijn Shouf Kedemk en straathoekwerk niet in beeld.
Het gaat om 11 slachtoffers. De wijkagent heeft (en waar gewenst Slachtofferhulp) met de slachtoffers en hun ouders gesproken. Zij zijn ook gewezen op de mogelijkheid van aanvullende ondersteuning door de opvoedondersteuner op school.
Daarnaast is op 7 juli jl. een bijeenkomst met de ouders belegd waarbij aanwezig waren Slachtofferhulp, de LEV-groep, de wijkagenten en een vertegenwoordiger van het veiligheidshuis.
Tijdens deze bijeenkomst is uitgebreid met de ouders van gedachten gewisseld en uitleg gegeven over de gevolgde procedure. Deze avond is door de ouders positief ervaren. De ouders houden elkaar in een groepsapp op de hoogte.

9 reacties:

En de de politiek is wederom enorm geschrokken, natuurlijk dat komt omdat de politici niet weten wat er allemaal speelt die zijn veels te veel met zichzelf bezig die ego trippertjes. zowel de lokale als de landelijke politiek.

Beantwoorden

Heel goed Jantje, ze hebben daar totaal geen benul wat voor een zooi het is in de diverse wijken. Graaien en beuren, dat is het motto!

Beantwoorden

@Jantje de Wit op donderdag 16 juli 2015 om 17:04:
@Twan Peters op donderdag 16 juli 2015 om 17:36:
Ik wist het ook niet hoor. Maar als jullie het wel wisten vind ik het niet zo netjes tov de slachtoffertjes dat jullie dat niet even bij de politie hebben gemeld. Dat had veel leed gescheeld.

Beantwoorden

Tja Toon,

Er zijn er ook nog mensen die overdag hun werkzaamheden hebben en niet alles kunnen waarnemen. Daar hebben ze in dit land overheidsambtenaren voor die hier op toezien. Helaas blijven die in gebreke………………..

Beantwoorden

Natuurlijk schrik je als politicus of burger, denk je nou echt dat deze crimineeltjes in spé de grondbeginselen niet kennen hoe je een zaak stil moet houden? Als burger heb je ook verantwoordelijkheid om sociale controle uit te voeren, echter velen ervaren dit als sociale onderdrukking omdat men de ego liever niet aangesproken wil hebben. In plaats daarvan schuilen we als valse moraalridders online achter snerende en misplaatste kritiek en denken we met een misplaatst gelijk alles te mogen zeggen in deze schijn vorm van vrije meningsuiting!

Beantwoorden

@ik schrik hier niet van! helaas is het de waarheid en hebben veel ouders oogkleppen op.
Ook de leeftijd lijkt wel steeds lager te worden,.
Ik ben zelf nu blij dat het eindelijk onder de aandacht gebracht wordt, omdat ik zelf al verschillende dingen mee heb gemaakt oa ook stukken ijzer gooien naar mijn kind of stenen, ga je bij deze ouders netjes verhaal halen! krijg je als antwoord, die liggen elkaar niet??
De reden puur en alleen, omdat mijn kind ook graag in een zelf gemaakte hut mee wilde spelen en werd eruit gemept en met van alles gegooit. dat is nog maar 1 voorbeeld.
(voordat ik weer een berg stront over me heen krijg! telt dit natuurlijk niet voor alle ouders!!!).
In deze tijd werken veel ouders met zn twee, helemaal niks mis mee! maar veel weten niet wat hun kind uitspookt op straat, of ze krijgen een sleutel om de nek zodat ze binnen kunnen.
En als gewone bewoner, begin je helemaal niks.
Daarbij is er blijkbaar niks te doen voor bepaalde kinderen? (studeren, of normaal spelen), maar andere uitschelden als ze met een groepje staan.
Ben echt blij dat er nu eindelijk gehoor is gegeven door de gemeente, en flink aanpaken die kinderen.
En sorry maar laat Shouf Kedemk het geld maar terug storten is puur verspilling.

@Twan Peters, jij hebt het al vaak gezegd, maar ik loop al heel vaak door onze wijk, al is het maar om een beetje een oogje in het zeil te houden!
Van vieze Pedo’s en jonge crimineeltjes pffff, waar moet dat heen.
Maar je mag ook nog niets zeggen tegen bepaalde snotkwallen, krijg je nog een grote mond ook.
Of ze hebben zgn weer een bepaald etiketje uit de DSM.

@Tales, is dat wel jou echte naam dan?
Iedereen zijn mening, zoals jij die ook mag geven.

Beantwoorden

Lekker makkelijk die kritiek hier boven.
Geschrokken of niet, de gemeente neemt in ieder geval actie binnen de grenzen van de wet.
Vooral de ouders duidelijk maken dat zij verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen.

Beantwoorden

@Tales, is dat wel jou echte naam dan? En dat zegt mopje!

Ik neem aan dat mopje ook niet jouw eigen naam is, net zo min als de mijne punt-uit is of wat anders.

Het probleem zijn de ouders, want die hebben na genoeg dezelfde mentaliteit als de kinderen. Die horen en zien niet anders!!

Beantwoorden

Pfff wat zeuren jullie toch, het zal nog veel en veel erger worden met dit k*t beleid hier in dit land, wen er maar vast aan!
Wie dit ontkend heeft wel een heel dikke plank voor zijn kop.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *