Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

nieuwe stemmachine Helmond

In Helmond komt op 9 juni 1 stemmachine te staan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Onze stad doet mee aan een landelijk experiment waarbij een nieuw soort stemmachine wordt getest. Deze geeft een geprinte bon af waardoor bij hertellingen de stemmen aan de hand van deze papieren bonnen gecontroleerd kunnen worden. Fabrikant Nedap heeft bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deze machine al op kleine schaal getest in o.a. Groenlo en Doetinchem. Helmond is nu 1 van het handjevol gemeenten dat met een tweede testronde meedoet.
De eigenlijke stemming gebeurt over 2 weken nog steeds met stembiljet en rood potlood. De kiezers worden uitgenodigd daarnaast hun stem voor de tweede keer uit te brengen via de machine. De bonnetje van deze schaduwstemming verdwijnen in een stembus en worden in reserve gehouden voor eventuele hertellingen. In welk stembureau de automaat komt te staan, is nog onbekend. De gemeente is er nog niet helemaal zeker van of de leverancier de machine tijdig in Helmond kan krijgen.
Volgens een woordvoerder van Nedap komt de nieuwe stemmachine zeker naar Helmond. Helmond en Renkum zijn uit tientallen aanvragers geselecteerd als experimenteergemeenten.
Zoals bekend zijn bij de laatste verkiezingen alle Helmondse stemmen herteld omdat handmatig stemmen erg foutgevoelig bleek. De roep om het herinvoeren van de stemmachine is daardoor alleen maar harder geworden.

6 reacties:

Goed als er niet met de hand geteld wordt, het is zo ouderwets en kost veel tijd. Dus fijn dat de gemeente zo’n proef doet. Maar wellicht begrijp ik het niet helemaal, maar als een paar mensen hun schaduwstem niet uitbrengen bij die stemmachine, hoe valt dan bij een eventuele hertelling te controleren wat de definitieve uitslag is bij die stemmachine?? Daarin zitten dan toch niet alle stemmen?

Beantwoorden

is deze comp ook te hacken [stem.comp] ook met ,n simpel progamma te beinvloeden,??????

Beantwoorden

Zojuist bracht burgemeester Jacobs zijn stem uit. Omdat in dat stembureau in de Stadswinkel ook de stemmachine staat, stemde hij daar (in het kader van bovengenoemde schaduwverkiezingen) voor de tweede keer.
Voor wie benieuwd is op welke partij onze burgemeester stemde: CDA.

Beantwoorden

Wat een lelijk pak heeft Fons Jacobs aan zeg!

Beantwoorden

dat is het pak waar hij normaal de clown in speelt!!!!!!

Beantwoorden

Evaluatie van het experiment
Op 9 juni 2010 heeft de Gemeente Helmond, in de Stadswinkel, bezoekers en stemmers uitgenodigd mee te doen aan het experiment verbeterd papier stemmen. Uit het verslag van Nedap volgt dat 405 mensen hieraan tot hun tevredenheid hebben meegedaan. De belangrijkste bevindingen:
– De bruikbaarheid van het systeem voor verbeterd papierstemmen voor kiezers met diverse achtergronden en vaardigheden heeft zich in de praktijk bewezen. Alle deelnemers konden zelfstandig een geldige stem uitbrengen.
– Alle kiezers vonden het stemproces duidelijk en begrepen hoe hun stem werd vastgelegd.
– Er zijn geen ongeldige stemmen uitgebracht.
– De elektronische uitslag was snel (binnen 6 min) en foutloos beschikbaar.
– De compactere stemafdrukken zijn handzamer, makelijker en sneller te tellen dan de grote tweezijdig bedrukte stembiljetten. Er was geen discussie over de stemintentie van de kiezers.
– Er is geen specifieke kennis of deskundigheid nodig om de elektronische uitslag te controleren.
Ter indicatie:
Op de reguliere stemburo’s zijn die dag per stemburo drie extra tellers ingezet naast de vijf vaste stemburoleden. Na een lange dag op het stemburo van 07.30 uur tot 21.00 uur begint het tellen van de stemmen. Per stemburo zijn er meerdere hertellingen uitgevoerd. De aanlevering van de stembescheidenen op de Stadswinkel, na vaak meerdere hertellingen, lag tussen 23.30 uur en 01.50 uur.
Kortom: de geautomatiseerde methode levert naast een kwalitatieve verbetering, een efficiency op en mensen zijn weer bereid om op een stemburo aan de slag te gaan.
De gemeente Helmond heeft medewerking verleend aan dit experiment omdat de ervaringen met het stemmen met het potlood negatief zijn, qua personele inzet, kosten en lange tijdsduur voordat uitslag bekend is. Het is zaak nu door te pakken als het kan. Dat betekent dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereid moet zijn, zijn standpunt te heroverwegen. Dat is de reden wij het uitgebrachte verslag aan de minister hebben aangeboden met het verzoek om over te stappen op dit nieuwe geautomatiseerde syteem. Gelijktijdig heeft de gemeente Helmond, zich aangeboden als kandidaat voor het geval er bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten in 2011 een pilot wordt georganiseerd die betrekking heeft op alle stembureau’s in de gemeente.

Bron: Raadsinformatiebrief gemeente Helmond

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *