Buiten is het 6 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 90.807 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Woningbouwvereniging Volksbelang maakte bij huurder Van Gelderen een verboden onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid. De verhuurder heeft niet gezorgd voor een discriminatievrije woonomgeving terwijl dat wel zijn plicht was. Dat stevige oordeel velde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen vrijdag.
Waloy van Gelderen woonde in een woning in appartementencomplex Zonnewende aan de Heistraat. Naar eigen zeggen werd hij daar door zijn buren maandenlang getreiterd, homo-hatend uitgescholden, was er sprake van  mishandeling en is hij vanwege zijn homoseksuele geaardheid weggepest. Dat zorgde voor veel berichten in stad en land.
Het College voor de Rechten van de Mens vindt verder dat de woningbouwvereniging de door hem ingediende klacht over discriminatie zorgvuldiger had moeten behandelen. Een verhuurder moet, zo mogelijk, maatregelen treffen tegen huurders die andere huurders discrimineren.
Toen Volksbelang deze klacht ontving, ging zij in eerste instantie voortvarend te werk. Op korte termijn werd contact met hem opgenomen. Ook werd snel daarna met de buren gesproken. Maar hun onderzoek blijkt niet toereikend:

Volksbelang heeft de discriminatieklacht onvoldoende aan bod laten komen door dit vrijwel direct te behandelen onder de algemene noemer ‘overlast’. Volksbelang geeft de buren in het gesprek veel ruimte om zelf te klagen over de man. Ook al was er een lastige situatie ontstaan die in korte tijd geëscaleerd was, dat neemt niet de verplichting weg om de gestelde discriminatie en homohaat nadrukkelijk te onderzoeken. Doordat Volksbelang de klacht niet zorgvuldig heeft onderzocht is er een niet te verwaarlozen kans dat wel sprake is (geweest) van discriminatie. Daartegen heeft de woningbouwvereniging nu geen stappen ondernomen. Om die reden oordeelt het College dat de woningbouwvereniging verboden onderscheid heeft gemaakt.

Waloy van Gelderen liep in 2012 stad en land af om zijn recht te halen. Zonder enig succes. Op schriftelijke vragen van SDOH-D66-HB en VVD in september, antwoordde B&W dat het een burenconflict is en geen discriminatiezaak. In juli had hij al aangifte gedaan bij de politie, maar het openbaar ministerie stelde geen vervolging in. De PvdA stelde daarover Kamervragen, minister Ivo Opstelten liet in oktober weten het OM in haar beslissing te steunen. Een aangespannen kort geding tegen Volksbelang verloor de Helmonder begin december 2012.
Na 2012 werd het wat stiller op dat gebied. In 2013 komt hij nog wel uitgebreid aan het woord in het NCRV Dokument Homopesten van Frans Bromet. In dat indringende tv-programma zie en hoor je hem vanaf minuut 04.37 en vanaf 46.11 en het deel vanaf minuut 29.40 geeft je ook een indruk van de buren.
Maar nu heeft Van Gelderen dus succes bij het College voor de Rechten van de Mens. Deze onafhankelijke toezichthouder houdt zich bezig met schendingen van mensenrechten in Nederland. Daarnaast ziet het toe op de naleving van de gelijkebehandelingswetgeving en oordeelt het in individuele gevallen of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument.
Hun uitspraken zijn gezaghebbend, maar juridisch niet bindend. “Wij kunnen alleen vaststellen of er sprake is van discriminatie” zegt woordvoerster Marysha Molthoff. Volgens haar wordt in 75% van de gevallen navolging aan de uitspraak gegeven. Het oordeel kan ook in een rechtszaak worden meegenomen.

6 reacties:

Nou, dan nu zal de overweldigende reactie van de Helmondse politiek wel komen.

Wedden dat ze ook hier geen mening over mogen hebben en hun mond moeten houden.
Ja lekker transparant Elly Blanksma.. Je zit er meestal naast maar als er uitspraken komen dan mag niemand iets zeggen.
Lijkt de KGB wel in vroegere tijden.

Beantwoorden

Ik had nog nooit gehoord van dat College voor de Rechten van de Mens in Nederland. Ik dacht dat die organisatie zich alleen moeiden met de toestand in landen als China, Syrië en midden Afrika. Maar wel een serieus clubje zo te lezen op hun website.
In alle eerlijkheid dacht ik een paar jaar geleden dat die Waloy van Gelderen maar wat figuurlijk om zich heen sloeg en weinig poten had om op te staan. Zeker toen hij nergens gelijk kreeg. Maar bij dat filmpje vanaf minuut 29.40 vond ik het toch wel echt akelig en zeer onaangenaam worden met die buurjongen en dat buurmeisje. Plaatsvervangende schaamte, bang en woede bekropen mij. En dat zo dichtbij. Gezellig wonen lijkt het me niet in dat complex aan de Heistraat.

Beantwoorden

Dit is toch die man die ook een rechtzaak hiervoor begonnen was en had verloren. Ook op de school waar hij werkte zou hij zijn weggepest vanwege zijn homo zijn.
Volgens mij was toen al de conclusie dat deze man zijn “homo zijn” misbruikt om zijn gelijk te halen.

Beantwoorden

“Een verhuurder moet, zo mogelijk, maatregelen treffen tegen huurders die andere huurders discrimineren.” Zullen we dat aub over laten aan de rechter ? Moeten wij als huurders nu ook nog gaan betalen voor een door de corporatie ingestelde rechtbank ? Wat denk je dat dat weer gaat kosten ? De huren zijn nu al veel te hoog. Als iemand zich door iemand anders gediscrimineerd voelt dan stapt hij/zij maar naar de rechter of naar een meldpunt discriminatie. Een corporatie heeft een duidelijke taak, sober en doelmatig zorgen voor goede betaalbare huurwoningen. En dat is al te moeilijk voor ze.

Beantwoorden

Niet alleen betaalbaar maar ook leefbaar, strenge regels zouden niet misplaatst zijn. De samenleving wordt egoistischer en is meer individualistisch en daar moet meer regelgeving wat meer orde in brengen.

Beantwoorden

Ben het niet eens met sommige die hierboven hun mening geven,met namewat een zwart kijker is deze persoon,ik zelf ben ook homo-en uit helmond afkomstig>maar om dan gelijk met deze uitspraak tekomen dat waloy zijn homosexualiteit misbruikt om zijn gelijk te halen is beneden peil.pieter kijk of durf jij je zelf wel in de spiegel aan tekijken???Zoja ben je dan zo,n meeloper als volksbelang en de buren van deze man homosexualiteit is dat volgens jouw standpunt niet normaal ??? Uit welke tijd kom jij eigenlijk. Respect-normen-waarden gemist in je opvoeding,of ben je zonder opvoeding groot geworden>ben ik blij dat ik in helmond niet meer woonachtig ben,heb als kind al geroepen hier zou ik nog niet dood gevonden_begraven willen worden.zo denk ik als jongsste van een groot gezin over helmond en zeer zeker over wbv volksbelang-en personen net als jij bent.mario.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *