Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

6reacties

Sinds een aantal weken komt er vieze stinkende blubberzooi via een stuk of 10 putdeksels in de kasteeltuin. Nadat de weblog die situatie bij de gemeente aankaartte, liet een woordvoerder weten dat er meteen actie is ondernomen en er nu voor gezorgd is dat het niet meer uit de putten kan stromen.
Wat is er aan de hand? In de kasteeltuin en omgeving liggen putten die onderdeel zijn van een zogenaamd bioscherm. Dat scherm wordt gebruikt voor de biologische afbraak van een diepe grondwaterverontreiniging die in het verleden is ontstaan op het Vlisco-terrein. Dat bioscherm werd in 2013 aangelegd. In de putten zitten injectiefilters waarmee substraat in het diepe grondwater wordt gepompt. Het substraat bevordert de biologische afbraak van de verontreinigingen.
Door een ongewoon voorval is er vanuit het bioscherm substraatvloeistof (de vieze stinkende blubberzooi dus) naar de oppervlakte gestroomd, zo laat de gemeente weten. Het vermoeden is dat de injectiefilters in de overstroomde putten verstopt zijn geraakt. Het substraat dat in de filters wordt gepompt zoekt dan de weg van de minste weerstand en stroomt dan langs de filterbuis naar boven en vervolgens via de put uit over het gras.
Dat blijkt niet goed voor het om de putdeksel liggende gras, zoals op de foto’s te zien. Is het een onveilige toestand? De woordvoerder: “het substraat is niet gevaarlijk voor mens of dier, zolang het niet in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dat er substraat uit de putten is gekomen is overigens een onwenselijke situatie.”
De gemeente is bevoegd gezag in het kader van de Wet Bodembescherming en de Wet milieubeheer en heeft direct actie ondernomen in de richting van de eigenaar van de grond waar de putten overstroomd raakten. Er is inmiddels voor gezorgd dat er geen substraat meer kan uitstromen en er is een toezegging gedaan dat de gevolgen van de lekkage zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden. Er is ook direct gestart met onderzoek naar de oorzaken en de gevolgen van de lekkage. En er is afgesproken dat de eigenaar maatregelen neemt die herhaling moeten voorkomen. De gemeente zal de maatregelen die de saneerder neemt streng controleren. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zal daarbij het milieutoezicht verzorgen.

Margret van de Kimmenade maakte de bijgaande foto’s.

6 reacties:

Goed dat de gemeente meteen aan de slag is gegaan. Hopelijk is onschuldig spul want het spul dat de Vlisco allemaal dumpt op hun terrein is toch maar akelig.

Beantwoorden

Schitterende teckel, Happy

Beantwoorden
Karin Konings-Kampers

Dat er gisteren met koningsdag zoveel kinderen speelden op het gras geeft me toch nu een bijsmaakje. 🙁

Beantwoorden

Vraag me al jaren af, wat het ons kost, dat er wegens die vervuiling, regelmatig dagenlang n man daar bij vliscomuur in auto zit
Terwijl de prut er nog steeds is

Beantwoorden

@R beerendonk op zaterdag 29 april 2023 om 10:32:

Heb je gelezen dat het gaat om “de biologische afbraak van een diepe grondwaterverontreiniging die in het verleden is ontstaan op het Vlisco-terrein”, en heb je de uitleg gelezen op de pagina waarnaar wordt verwezen? Ik vind het prachtig dat dit soort technieken bestaan. Veel beter dan helemaal niets doen, of afgraven en het probleem letterlijk verplaatsen.

In antwoord op je vraag wat het kost: voornamelijk veel tijd, en dat is niet vreemd want het heeft ook veel tijd gekost om het grondwater zo sterk te verontreinigen.

Beantwoorden

Op dit moment is terrein, dat grens aan de muur van de Vlisco, afgezet. Ik zie dat er boringen worden verricht. Heeft dat te maken met bovengenoemde vervuiling?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *