Buiten is het 0 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.786 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

Op dinsdagavond 15 oktober was er bij het programma Dokters van Morgen dit item over de ‘Soccer Grannies’ in Denemarken. Granny Soccer (voetbal voor oma’s) is voetbal met versimpelde spelregels. Zo mag er niet getackeld worden, als een speelster op de grond ligt wordt het spel direct stilgelegd, er worden geen strafschoppen gegeven en ook doet men niet aan inworpen. De oudere dames voetballen in kleine groepjes tegen elkaar.
Het grote verschil met Walking Football (voetbal voor mannen 55+) is dat er wel gerend mag worden. Het is immers goed om in beweging te blijven o.a. als middel tegen een te hoge bloeddruk. Een hoogleraar in Denemarken die tevens al jarenlang trainer is bij meisjesteams viel het op dat als de jongeren voetbalden veel ouderen langs de kant stonden die weinig bewogen en verveeld naar het spelletje stonden te kijken. Hij dacht een speciale vorm van voetbal voor ‘oma’s’ uit.
Cissie Maas, voorzitster van HVV Helmond, zag dit programma en toonde direct initiatief door de bijeenkomst ‘Voetbal voor Oma’s als Medicijn’ te organiseren. Cissie heeft zelf aan damesvoetbal gedaan van 1970 tot en met 2010. Toen hield het damesvoetbal bij HVV op te bestaan. Vele oud-speelsters van deze club stonden daarna langs de zijlijn naar het spelletje te kijken en vertelden onder elkaar hoe jammer dat het was dat er voor hen geen mogelijkheid meer was om te voetballen.
In beweging blijven is een hot issue op dit moment binnen de medische wereld. Het werkt preventief tegen ziektes en kwalen en kan ook helend werken (of leiden tot minder gebruik van medicijnen). Verder is het goed voor de botten en als men niet beweegt neemt de spierkracht af. Zo heeft voetbal voor oma’s een goede uitwerking voor een te hoge bloeddruk, diabetes type 2 en kan het ook een positieve invloed hebben wat betreft hart- en vaatziekten. Ook kan de eenzaamheid erdoor verminderd worden.
Op Sportpark De Houtsdonk wil men 1 keer in de week aan voetbal voor oma’s gaan doen en als ze dit willen is zelfs 2 keer mogelijk. Cissie heeft een trainerslicentie, wil de groep gaan begeleiden en eventueel ook trainen. Mogelijk wordt ook Kristian van den Nouwlant (Buurtsportcoach Helmond West) bij dit initiatief betrokken. Alle oudere vrouwen zijn welkom, ook al is men betrokken bij een andere voetbalclub. Verder wordt er geen contributie over geheven. Ontspanning en gezelligheid zijn belangrijk. Je wordt positief bejegend en er wordt niet gemopperd. Het gaat er niet om dat je goed kunt voetballen het gaat erom dat je wilt gaan voetballen. Er wordt met name gekeken wat de groep zelf wil. Als het voetbal voor oma’s plaatsvindt wordt er eerst een warming up gedaan, daarna wat bewegingsoefeningen op het niveau van oudere dames en er wordt afgesloten met een partijtje voetbal van hooguit een kwartier. In december 2014 begonnen ze in Frederikssund met 7 leden en het zijn er ondertussen 34. De leeftijd van de speelsters varieert van 58 tot en met 85 (de oudste is keepster). Het moeilijkste aldus de bedenker is om ze tot voetbal aan te zetten, als ze eenmaal op het veld staan willen ze er niet meer van af.

Op vrijdagochtend 1 november 2019 vindt de bijeenkomst ‘Voetbal voor Oma’s als Medicijn’ plaats op Sportpark De Houtsdonk, Heeklaan 21. De bijeenkomst begint om 10.30 uur, iedereen is van harte welkom.

In de reacties hieronder staan updates.

20 reacties:

Top????

Beantwoorden

Super????

Beantwoorden

We hebben ook zin om een ploeg te beginnen. We wonen in Brasschaat, Belgie
(dicht bij Antwerpen)
Kan U ons helpen met tips en raad?
een warme groet,
Line Coremans

Beantwoorden

Cissie, als je al geen geen lintje had, dan zou je het nu moeten krijgen. Geweldig bedacht, ik ga kijken of ik mijn oma zover kan krijgen.

Beantwoorden

Update 1:
Granny Soccer volgende week toch van start ondanks lage opkomst
Het Helmondse Granny Soccer kende vanochtend een ongelukkige start. Naast de initiatiefneemster Cissie Maas kwam er slechts 1 geïnteresseerde op het HVV-veld opdagen. Het regenachtige weer kan hierin een aandeel hebben gehad.
Wel vertelde de geïnteresseerde, een vrouw (59) uit Mierlo-Hout, dat ze mogelijk ook andere vrouwen kent die interesse hebben in voetbal voor oma’s. Initiatiefneemster Cissie Maas gaat niet bij de pakken neerzitten en het gaat volgende week gewoon door. Bij Walking Football kwamen immers eerst ook maar enkele mensen opdagen en kent nu een behoorlijk aantal spelers, zo is haar redenering. Granny Soccer begint volgende week vrijdag om 10.30 uur op de Houtsdonk op de Heeklaan 21.

Beantwoorden

Prachtig dat er zoiets is, helaas is mijn oma te oud. Ze is de 80 al een jaar of 10 gepasseerd. 😉

Beantwoorden

Geweldig initiatief! Ik heb de uitzending van dokters van morgen ook gezien en sindsdien op zoek naar een clubje enthousiastelingen in mijn omgeving. Ik woon in Someren. En het lijkt dat ik het nu gevonden heb! granny Soccer.
Bij wie kan ik me aanmelden? ik wil graag meedoen. kan ik as vrijdag om 10.30 uur eens komen kijken? Ik ben een oma van 62 en erg sportief aangelegd.
Hartelijke groet. Leonie

Beantwoorden

Update 2:
‘Voetbal voor oma’s sterft beslist geen stille dood’
Op dit moment zijn er te weinig gegadigden om bij HVV Helmond met voetbal voor oma’s te beginnen. “Maar we geven niet op!” zo laat initiatiefneemster en HVV-voorzitster Cissie Maas de weblog weten. Het kost gewoon wat meer tijd dan de initiatiefneemster vooraf dacht. Zodra er voldoende dames zijn, start Granny Soccer op de Houtsdonk. Ook Jibb+ gaat voetbal voor oma’s promoten. Want ook voor de Helmondse oma’s is sporten gezond.
Plaats je net als oma Leonie Zonjee een enthousiaste weblogreactie hieronder (dat kan zonder inloggen of iets dergelijks), dan krijgt Cissie Maas een idee hoeveel oma’s er interesse hebben. Zij kan dan laten weten wanneer het Helmondse omavoetbal start.
Naar verluidt heeft ook RKSV Mierlo-Hout plannen om Granny Soccer op te gaan starten. Volgend jaar de stadsderby HVV – Mierlo-Hout onder leiding van burgemeester Elly Blanksma (die in september 60 werd)?

Beantwoorden

Dat lijkt me wel wat ❤

Beantwoorden

Ik ben nog geen Oma
Wel 51
En vroeger bij HVV gevoetbald
zou wel leuk zijn

Beantwoorden

Ik ben buurtsportcoach bij Jibb+ in Helmond en ik bied ondersteuning bij het opzetten van 55+ (iets jonger mag best) activiteiten in de wijk of bij de vereniging. Kijk eens op http://www.jibbplus.nl of neem contact met mij op als je Granny voetbal of aan bewegen voor 55+ deel wil nemen. Veel van onze activiteiten zijn gratis en is sociaal contact een belangrijk element. Kristian van den Nouwlant, [email protected]

Beantwoorden
Kristian van den Nouwlant

@Kristian van den Nouwlant op donderdag 21 november 2019 om 21:09:

Hoeveel oma’s hebben jullie nodig om Granny voetbal bij HVV te starten?

Beantwoorden

Wat leuk! Er zit beweging in de opstart van Granny voetbal. Ik ben benieuwd. “Zien sporten, doet sporten” natuurlijk, dus ik hoop dat we snel op het veld aan de gang kunnen????.

Beantwoorden

Als er zich nog twee of drie oma’s melden, kunnen jullie misschien nog in december beginnen. Dus laat van je horen. #girlpower

Beantwoorden

Ik zou dolgraag meedoen, maar ben nog ‘n werkende oma , met weinig vrije tijd .

Beantwoorden

Leuk Marion, misschien is er toch na overleg met de organisatoren een mouw aan te passen: zeker omdat je zo dolgraag wil meedoen. Dat laatste is nl erg belangrijk: het plezier in het voetballen.
@de organisatoren: als ik ergens mee kan helpen dan ben ik daar graag toe bereid.

Beantwoorden

Namens HVV Helmond en Jibb+ nodigen we iedereen uit die interesse heeft om lekker te gaan bewegen zich aan te melden bij Cissie Maas. We zouden namelijk snel een start willen maken. Nogmaals iedereen is van harte welkom.
Telefoon nummer Cissie Maas +31614049668

Met vriendelijke groet

Bestuur HVV Helmond

Beantwoorden

Update 3:
Omavoetbal transformeert in GoldenSports
Inclusief buurtsportcoach Kristian van den Nouwlant van Jibb+ waren er 10 mensen komen opdagen bij deze eerste bijeenkomst vanochtend. Oorspronkelijk was het de bedoeling om Omavoetbal (Granny Soccer) op te starten (zie onze items hierboven) op Sportpark De Houtsdonk bij HVV Helmond. Maar dat bleek moeilijker dan vooraf gedacht. Daarom is men zich breder gaan oriënteren en transformeerde Omavoetbal in GoldenSports.
De redenen dat die 9 mensen vandaag meededen zijn, zo lieten zij weten, onder meer om gezond bezig te zijn, meer te bewegen en om buiten bezig te zijn. Dat zij in goede conditie zijn doet er niet toe. Het gaat om het spelenderwijs bezig zijn met sport. De lol zat er vanochtend tijdens de warming-up al meteen in. Er wordt veel gelachen o.a. om de stramheid van de benen. En als ze even bezig zijn, grapt een deelneemster: “de carnaval kan beginnen, wij zijn al los!”
Kristian werkt veel met spelvormen, zo kan men kennismaken met de oefening ‘Kraak de Code’ waarbij de code gekraakt kan worden aan de hand van spelvormen. Hilarisch is een oefening waarbij je niet achterom mag kijken en wat denk je…? Prompt kijkt er 1 deelneemster achterom. Ter afronding van het uur GoldenSports worden er nog wat spieroefeningen gedaan. In de toekomst is het de bedoeling om de ochtenden af te ronden met een balsport. Ook mannen zijn welkom op deze ochtenden. Vandaag blijkt er al 1 aanwezig, die voelt dat de spieren niet meer zo willen en wil daar iets aan doen. GoldenSports vindt iedere week plaats op vrijdagochtend bij HVV op de Heeklaan. Het begint om 09.30 uur en eindigt om 10.30 uur. Vanaf 09 uur kun je binnenlopen. Presteren is niet belangrijkste, plezier wel!

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 24 januari 2020 om 12:59:

Hans Choufoer maakte vrijdagochtend de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 27 januari 2020 om 17:31:

Dat ziet er gezond uit Hans, eens kijken of ik mijn oma en opa daarheen kan krijgen. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *