Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.068 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties
Zondagochtend 15 april woedde een grote brand bij Kabelrecycling Van Hout op de Korte Beemd op industrieterrein Hoogeind. Omdat er mogelijk schadelijke stoffen vrijkwamen, werden 3 sirenes in werking gesteld.
Volgens onze burgemeester reageerde de Helmondse bevolking daarop niet of nauwelijks. Met als gevolg dat hij boos op de Helmonders was.
Daarmee wekte hij de ergernis bij vele medeburgers (zie onder meer hier en hier). Het hele voorval trok ook de landelijke aandacht van vrijwel elk nieuwsmedium, menig grappen- en grollenrubriek, de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


In opdracht van de burgemeester werd onderzocht waarom de burgers wellicht niet reageerden zoals formeel had mogen worden verwacht.

Zojuist werd dit onderzoek gepresenteerd. De belangrijkste conclusies:
* 2 sirenes werden niet in werking gesteld omdat die op de gebruikte verouderde kaart ontbraken, zie hier.
* 14% van de bewoners in het effectgebied van de sirenes gingen door met datgene waarmee zij bezig waren en 24% hoorde de sirene niet eens.
* een ruime meerderheid heeft die ochtend gekeken of geluisterd naar Omroep Brabant. Minder dan de helft daarvan was tevreden over de informatie.
* het was onduidelijk wanneer het sein veilig werd gegeven.
* een niet optimale afstemming tussen operationele diensten en de verantwoordelijke bestuurder, de burgemeester.
Mogelijke verbeterpunten moeten uit een vervolgonderzoek komen. Dat plan van aanpak zal eind van het jaar gereed zijn. Enkele mogelijkheden zou zijn om de sirene meer dan 1 keer 90 secondes af te laten gaan (dat bij een dergelijke situatie nu wel zou gebeuren) en betere communicatie richting de burgers.Vandaag gaf burgemeester Jacobs op zijn reacties kort na brand richting de Helmondse burgers, de volgende toelichting.
“Bij veel mensen is mijn reactie op het niet navolgen van de waarschuwing door middel van de sirenes als redelijk heftig ervaren. Misschien is het zo overgekomen, maar het was geen verwijt aan de burgers, het was een schrikreactie. Hoe is het mogelijk dat ons geperfectioneerde systeem van sirenes en dergelijke niet perfect blijkt te werken? Stel u voor, dat er wel giftige stoffen in de lucht hadden gezeten, dan hadden we met zijn allen een enorm probleem gehad. Op de eerste plaats natuurlijk mogelijke slachtoffers, maar op de tweede plaats deze verantwoordelijke burgemeester. Bovendien heb ik willen onderstrepen dat een dergelijke situatie overal kan voorkomen en het dus zaak is om te weten waarom men gehandeld heeft zoals men gehandeld heeft.”

8 reacties:

Als je die conclusies leest was Jacobs dus ten onrechte boos op de Helmonders. Maar wel goed dat hij zijn excuses (in zijn ambtelijke woorden dan) daarvoor aanbiedt.
Gelukkig dat er niets aan de hand was, anders was het aantal Helmonders flink gedaald.

Beantwoorden

Dat ze twee luchtsirenes vergeten waren is wel erg knullig. Hopelijk laat Jacobs die snel op de nieuwe kaart erbij zetten.

Beantwoorden

Het mooie van de Helmonder is natuurlijk dat hij zich niks laat zeggen door het gezag, en al helemaal niet door een vent met een ketting. :-)Dus ik vraag me echt af of 10 sirenes meer wèl geholpen zou hebben. Gelukkig maar dat dr niks ergs gebeurd is!

Beantwoorden

@Johan, belangrijker is toch dat de mensen gelijk info krijgen bij Omroep Brabant of een andere radio of televisie zender. Anders werkt het nog niet.

Beantwoorden

Ik vind dat de onderzoek gegevens er hadden moeten zijn voordat er iets gebeurde. Het bekende als het kalf verdronken is. Jacobs zal nooit teweten komen hoe een Helmonder in elkaar zit. Wij zijn blij dat hij hier in Limburg weg is. Doordat het onderzoek niet of niet naar behoren is gedaan dat is de verantwoording van de Burgemeester en mogen de Helmonders boos zijn op die oetlul.Veel sterkte met zo een slaapzak.

Beantwoorden

Ik hoop dat onze burger vader zeer vlug op stapt ! Het is een arogante bal die zijn beloften niet na komt. En veiligheid in de stad krijg je ook niet door daar juist op te bezuinigen Fonsje !! Geef mij de oude burger vader maar terug ! Die was tenminste menselijk, en stond achter de Helmonders.

Beantwoorden

Fons Jacobs? Wie is da? Ik heb gehoord dat ze hem op de golfbaan Fons Plons noemen omdat ie elke keer zijn balleke in het water mikt! Of ne zatte krab, elke keer als ie dronken van zijn barkruk dondert

Beantwoorden

Ik lees zojuist op de weblog van Sjaak van Buren dat volgens een gerucht burgemeester Jacobs Helmond gaat verlaten.
Zou hij dan eindelijk verstand krijgen?

Beantwoorden
Porcupine (a.k.a. Noud)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *