Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.320 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

3 kerken gaan sluiten in HelmondOf de 3 kerkgebouwen van De Schabbert, De Goede Herder en O.L.V. Middelares binnenkort definitief moeten worden gesloten is nog even de vraag. De gemeente gaat bekijken hoe ze wellicht toch behouden kunnen blijven. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen van CDA-raadslid Eugene Princée.

De CDA-fractie vindt de sluiting van deze paraochies betreurenswaardig maar begrijpt het. De toenemende secularisatie, vermindering van de parochiebijdragen en oplopende kosten voor onderhoud maken het noodzakelijk om dergelijke keuzes te maken.
Wat nu te doen met de gebouwen? Natuurlijk vooral een zaak van de parochiebesturen, maar ook van de gemeente stelt het CDA. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld de parochiebesturen helpen bij mogelijke nieuwe bestemmingen. Mogelijk zou de gemeente de kerkgebouwen zelfs kunnen kopen en in samenspraak met publieke of private partijen te komen tot nieuwe ontwikkelingen.

Of het herbestemmingen zoals die van de H. Bernadettekerk aan de Azalealaan moeten worden… In ieder geval gaar een zware delegatie van burgemeester Fons Jacobs en de wethouders Jan van de Heuvel en Frans Stienen nu in gesprek met de betrokken pastoors, het kerkbestuur en het bisdom. Dat gesprek heeft ten doel om met elkaar de strategie stadsbreed te bespreken en middels een plan van aanpak te bezien op welke wijze met de ontstane problematiek moet worden omgegaan. Of dat geld mag gaan kosten wist de woordvoerder van de gemeente nog niet te vertellen.

8 reacties:

Nou, kan niet zeggen dat het zo’n bijzondere, qua uiterlijk, gebouwen (in ieder geval 2 van de 3)zijn.

Beantwoorden

Als er ooit sprake was van een “zware delegatie”, dan is het nu wel. De voor het vervoer van onze burgemeester in te zetten zwaar gepantserde zwarte Mercedes goed voor
zo’n vier ton plus de benodigde zwaar bewapende beveiligers zullen heel wat gewicht in de schaal werpen, niet in de collecteschaal overigens.

Beantwoorden

Onze Lieve Vrouw Middelares aller Genaden te Brouwhuis moet als het even kan behouden blijven, er zit heel wat historie in dat markante kerkgebouw uit 1929.
En daarbij is het een prachtig intiem kerkje.
Men moet goed nadenken eer men beslist wat ermee te doen.

Beantwoorden

Ik hoop dat er niemand mee beledig, maar ik vind dat in die gebouwen van De Schabbert en Goede Herder helemaal nooit een kerk had horen zitten. Dat zijn geen kerkgebouwen! Een winkel of opslagschuur of jeugdkonk of fabriek zou er veel beter inpassen dan een kerk.
Dat die kerk in Brouwhuis gered zou worden door de gemeente, daar kan ik me iets bij voorstellen.

Beantwoorden

Laten we eens progressief denken en bindend zijn in ons geloof. Richt de kerken in als moskee en aanbid gezamelijk. Meer volk binnen en gelijk kostendekkend. Ook goed voor de integratie.

Beantwoorden

@ Mien,

Mooie gedachte, maar ik denk dat zowel de moslims als de katholieken hier niet op zitten te wachten, met elkaar leven blijkt al moeilijk genoeg te zijn.

Beantwoorden

Toch wel een idee zeg… We zitten langs elkaar in de klas, werken bij elkaar op een bedrijf, gaan samen op stap, dus waarom niet samen bidden?

Maarja, zoals dat met veel gebeurd zouden de gewone mensen het wel wat vinden, maar vermoedelijk de religeuze leiders niet. 😉

Beantwoorden

Werkgroep bekijkt alle kerken in Helmond
Laatst gewijzigd: dinsdag 15 februari 2011 – 12:52 | Auteur: Hans Janssen

HELMOND – Een werkgroep gaat het onderhoud en het beheer van de kerken in heel Helmond in kaart brengen. De gemeente, het bisdom en een aantal parochies hebben dit met elkaar afgesproken.

Vertegenwoordigers van deze instanties zijn onlangs voor het eerst bij elkaar geweest. Directe aanleiding was het plan van het bisdom Den Bosch om drie kerken in Helmond-Oost te sluiten.

De werkgroep gaat kijken wat er letterlijk en figuurlijk van die kerken over kan blijven wanneer ze dicht gaan. Ze zal geregeld bij elkaar komen om ook de toekomst van de andere kerken in Helmond te bespreken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *