Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.511 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7 reacties:

Promest

Beantwoorden

Fermofeed

Beantwoorden

Fertiplus

Beantwoorden

Proreco

Beantwoorden

Vlisco

Beantwoorden

Gefeliciteerd Conny van dijk. Het goede antwoord is Promest.
Promest was een grootschalige mestverwerkingsfabriek op het industrieterrein waar zo’n 100 mensen werkten. Zo’n 600.000 ton varkensdrijfmest zou daar jaarlijks worden verwerkt tot 75.000 ton gedroogde mestkorrels. Middels een revolutionair, veel bejubelde high tech-oplossing zou het toen al bestaande mestoverschot worden verkleind zonder de veestapel in te krimpen. Regelmatig was er een minister te zien op de Gerstdijk, zo was milieuminister Ed Nijpels erbij toen in 1987 het hoogste punt werd bereikt.
Halverwege 1995 ging Promest echter failliet. Promest kwam in feite niet veel verder dan een mooi werkgelegenheidsproject, aldus CLM. Er waren namelijk enkele details over het hoofd gezien. Boeren voelden er weinig voor om de fabriek mest te leveren omdat ze daarvoor moesten betalen. En de geproduceerde korrels bleken (vrijwel) onverkoopbaar. Kunstmest was veel goedkoper en het Midden-Oosten (een belangrijk potentieel afzetgebied) viel af omdat de mestkorrels van varkens afkomstig waren. Tussen de 100 en 200 miljoen gulden ging in het putje. Dat geld was in ruim 10 jaar in het bedrijf geïnvesteerd door onder meer de overheid, Europese Commissie, boerenorganisaties en landbouwcorporaties.

Beantwoorden

Gefeliciteerd Conny

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *