Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.494 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

40 reacties:

Maarten Bloks

Beantwoorden

Martijn van den Akker

Beantwoorden

Rik Mol

Beantwoorden

Eric Vloeimans

Beantwoorden

David Nooteboom

Beantwoorden

Rob van de Wouw

Beantwoorden

Wilbert de Groot

Beantwoorden

Loet van der Lee

Beantwoorden

Erik Veldkamp

Beantwoorden

Wie weet een Sinterklaas of is Sinterklaas en die op 3 december 2 uur ’s middags in de Ruilwinkel wil zitten. ???

Beantwoorden

Ik kan niet, want ik moet in het Helmondse kasteel zijn die middag.

Beantwoorden

Toine Manders
Is een gokje door Ode Aan De Kat, hij lijkt er wel niet echt op, maar misschien een oud vakantiekiekje…

Beantwoorden

Het goede antwoord werd nog niet gegeven.

Beantwoorden

Hij lijkt op een jongen die bij mij in de klas heeft gezeten en die speelde ook trompet. Ik kom alleen niet meer op zijn naam.

Beantwoorden

Frank van Bommel

Beantwoorden

Paul van den Biesen

Beantwoorden

Ruud van de Laar

Beantwoorden

Ellen misschien vind je iets op schoolbank.nl

Beantwoorden

Het goede antwoord werd nog niet gegeven. Wellicht dat sommige deelnemers dachten dat het muziekinstrument een goede aanwijzing was. Helaas, niet voor het oplossen van deze vraag.
Als de Cacaofabriek op de achtergrond had gestaan zou dat een veel betere hint zijn geweest.

Mocht het nodig zijn, volgt vandaag een tweede hint. Zie je die als eerste, maak je een heel aardige kans in de prijzen te vallen.

Beantwoorden

Martin van der Laar

Beantwoorden

Martin van de Laar

Beantwoorden

Hij komt mij ook wel bekend voor en volgens mij is het zeker niet Martin.

Beantwoorden

Erik van Lieshout

Beantwoorden

Hans Kuys

Beantwoorden

Edward Capel

Beantwoorden

Nee die zijn het ook niet, doe nog maar een hintje.

Beantwoorden

Arjan Wijgergangs

Beantwoorden

Ik heb inmiddels een Sinterklaas gevonden voor 3 dec. in de Ruilwinkel.

Beantwoorden

Jan Kersten

Beantwoorden

Het goede antwoord is nog niet gegeven, daarom een tweede hint.
Deze poëet (ooit actief bij de Cacaofabriek) ging iets meer dan 2 duizend kilometer verderop wonen.
De quizmaster is er morgen weer.

Beantwoorden

Martijn Benders

Beantwoorden

Alvast gefeliciteerd Noud!!

Beantwoorden

Noud hoe heb je die gegoogeld?

Beantwoorden

Martinus Hendrikus Benders

Beantwoorden

Gefeliciteerd Noud. Het goede antwoord is Martijn Benders.
Een eervolle vermelding gaat naar Loes, want Martijn Benders persoonlijk (die meekeek) schreef ons: "Hoe komt die Loes aan mijn volledige naam, want die is via Google niet te vinden…."
Martijn Benders is dichter, schrijver, designer en ondernemer. Hij werd op 23 juli 1971 geboren in Helmond als M.H. Benders.
In zijn eigen woorden verliep zijn carrière als volgt.
Op vroege leeftijd verhuisde hij naar Mierlo. Zijn eerste gedicht mislukte jammerlijk: het meisje moest nog immer niks van hem weten. Dit irriteerde Benders zo dat hij besloot Dichter te worden. Na een tijdje in Eindhoven gewoond te hebben, verhuisde hij naar Boedapest, op zoek naar de tragiek die de poëzie immers eigen is en die het hart vormt van de poëtische traditie.
Na zich te hebben ondergedompeld in tragische Hongaarse relaties was het hart van de Brabantse dichter gebroken en besloot hij dat er maar 1 weg was tot het ware geluk: de Spartaanse. Hij verhuisde terug naar Helmond, wat zowel de overtreffende trap is qua tragiek alsmede een ballingsoord. Martijn Benders ging op zoek naar zijn wortels maar verzonk al snel in een existentiële depressie. Zijn optredens werden een fenomeen (een huidige versie daarvan kun je hier beluisteren).
In Helmond begon hij aan zijn Corpus Poëtica te werken, won literaire prijzen, publiceerde hier en daar maar raakte steeds meer ondervoed, vervuild en depressief terwijl de ultieme tragiek van dit industriestadje in zijn ziel weergalmde.
Benders is ervan overtuigd dat hij aan deze tragiek ten onder zou zijn gegaan, ware het niet dat hij toen het internet ontdekte. Hier vond hij makkelijk gelijkgestemde geesten waarmee op niveau een gesprek gevoerd kon worden en ontdekte hij dat er ook poëzie op internet te vinden was.
Hierna werd Benders actief in de Cacaofabriek en richtte enkele bedrijven op. Na 2 jaar gesol met de vreemdelingenpolitie, vertrok hij uiteindelijk in 2005 naar het eiland Buyukada in de Zee van Marmara (Turkije) en leeft daar nu met zijn Turkse vrouw, de kunstenares Vildan Boran. In alle rust maar met uitzicht op de miljoenen lichtjes van Istanbul.
Martijn Benders won in 1994 de Meervaart Literatuurprijs voor Jongeren met het gedicht Mongools Zilver. In 2003 volgde de Dunya poëzieprijs voor het gedicht Haydar gaat naar Istanbul om een pauw te kopen.
In 2008 verscheen zijn debuut (in druk) Karavanserai bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, een bundel met 66 gedichten in vier delen. Op het internet is zijn hand zichtbaar in heel wat websites. Zijn vooralsnog meest recente activiteit is een reisbureau naar het eiland van zijn vrijwillige ballingschap.

Het muziekinstrument in de handen van Marijn Benders was toch een aardige aanwijzing. Niet voor het oplossen van de vraag, maar voor het mogelijke gevolg daarvan. We schreven immers dat iemand in de prijzen (meervoud) zou vallen en we logen niet, want dat mag niet.
@Noud:
Behalve het punt in de tussenstand scoor je ook 2 kaartjes voor een voorstelling volgende week zaterdag 15 november. Je kunt daarbij kiezen of je dan naar 't Speelhuis wilt gaan of toch liever naar de “Scala”zaal op de Kromme Steenweg.
Anders gezegd, je kunt kiezen uit Joep Onderdelinden of Dewi.
In het programmaboekje van 't Speelhuis en op hun website (bij het kopje linksboven ‘Voorstellingen’) staan die voorstellingen beschreven.
Uiterlijk binnen 48 uur horen we graag je keuze in een reactie hieronder.

Beantwoorden

Noud.. gefeliciteerd! en Loes.. knap dat je zijn volledige naam hebt gevonden!

Beantwoorden

Bedankt
en heb toch gegoogeld

Beantwoorden

Proficiat Noud

Beantwoorden

Bedankt allemaal voor de felicitaties.

@Helga
Ik heb niet gegoogled. Ik heb gewoon even Hans Kuijs gebeld.

Het gezicht van Martijn kwam me wel bekend voor, omdat ik tot een aantal jaren geleden regelmatig in de Nederlandsche Cacaofabriek kwam. Ik heb Martijn daar dus vaak gezien, maar kon zijn naam niet meer herinneren.

Als je trouwens op de term “helmondse dichter” googled, kom je nog een grappig verhaaltje over hem tegen.

Beantwoorden

Proficiat Noud.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *