Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

28reacties

Nico Docters van Leeuwen, icoon bij HVV Helmond. Hij is geboren in 1928 en het langstlevende lid van de club. De oude man heeft een positieve levensinstelling en is nog op tal van fronten actief. Docters van Leeuwen overleefde ternauwernood een zware longontsteking en een hartaanval. “Ik heb een engeltje op mijn schouder!”, zegt hij lachend. Door een vriendje, wiens vader bij de kassa zat, kwam hij bij HVV Helmond terecht. Docters van Leeuwen werd in 1941 lid. Zijn positie in het veld was stopper. De HVV’er was niet het grootste voetbaltalent, het hoogste elftal dat hij haalde was het vierde.

Docters van Leeuwen had iets met cijfers. Na het behalen van zijn HBS-diploma ging hij SPD 1 en 2 halen. Hij heeft zijn studie afgerond met het behalen van het diploma MO Boekhouden, hetgeen hem in staat stelde om leraar te worden in het middelbaar onderwijs. Hij kwam echter bij Ramaer terecht. Later werkte hij 43 jaar bij Gamma Holding waaronder vele jaren bij de Vlisco.
Vlisco en HVV Helmond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Fentener van Vlissingen vroeg hem in 1957 of hij penningmeester wou worden van de vereniging. Het clubicoon heeft namelijk iets met cijfers en houdt (nu als 91-jarige man) nog steeds de financiën van de club in de gaten. Met huidig penningmeester Mike Sleegers kan hij goed samenwerken.

HVV heeft wat betreft voetbal een grote clubhistorie. Zo werden Berry van Aerle en Willy van der Kuylen internationals. Ook heeft HVV Helmond in 1935 de KNVB bekerfinale gespeeld tegen Feyenoord. Onder voorzitterschap van Docters van Leeuwen ging de vereniging in 1962 terug naar de amateurtak. “Een goede beslissing, HVV had als betaalde club geen toekomst!” In 1974 werd Docters van Leeuwen erelid van HVV Helmond. In 1988 kreeg hij zijn eerste koninklijke onderscheiding vanwege zijn 40-jarige jubileum bij Gamma Holding. In 2009 volgde de tweede, uitgereikt door de burgemeester van Deurne op het sportpark van HVV Helmond waarbij Stadsharmonie Pheulitonia een serenade bracht.

HVV Helmond uit 1899 is de oudste club van de stad. De Helmondse politiek wil het sportpark opdoeken. Docters van Leeuwen vindt dat de gemeenteraadsleden tot bezinning moeten komen. “HVV Helmond is de oudste club van de stad. Verder is het financieel een kerngezonde club. Zo is het hoofdveld al vanaf 1915 in bezit van de vereniging. HVV heeft de respectabele leeftijd van 121 jaar en dat zijn nog eens getallen die sportminnend Helmond en de politiek moeten koesteren. Het heeft veel sociale functies, zo werden de spelers van Oranje Zwart binnen de vereniging opgenomen en is er walking football. Het sportpark is energieneutraal en heeft op de daken zonnepanelen liggen. Het heeft een fantastisch clubkader. Verder komt er ook weer jeugd aan.”

Sinds januari 2020 heeft Docters van Leeuwen een pacemaker vanwege hartritmestoornissen maar is nog steeds vitaal. Of hij bang is voor het coronavirus? “Als ik onverhoopt de pech zou hebben, dan heb ik in ieder geval een goed leven achter de rug!”

In de reacties hieronder staat een update.

28 reacties:

nico heb veel respect voor jou ,ik als hanske hvv hoop jou nog een aantal jaren in ons midden te hebben gr hanske hvv!

Beantwoorden

Dit is toch niet jou laatste interview over voetbalvereniging HVV Helmond, wij waarderen dat jij steeds positief midden in onze vereniging actief bent.

Beantwoorden

Update:
Nico Docters van Leeuwen overleden
Op 92-jarige leeftijd is Nico Docters van Leeuwen, clubicoon van HVV Helmond, overleden. Woensdag bereikte hij die leeftijd. Hij had geen moeite met zijn dood, het was goed zo. Penningmeester Mike Sleegers noemt hem ondanks het grote leeftijdsverschil een vriend. Mijnheer Docters van Leeuwen was al vanaf 1 juni 1941 lid van de club en sinds 1974 erelid. Een stuk voetbalgeschiedenis gaat verloren. HVV was zijn leven en Docters van Leeuwen was dan ook heel erg blij met het voortbestaan van de geel/zwarten.
Half maart interviewden wij hem nog (zie hierboven), hij toonde zich daar een openhartig, vitaal mens die goed kon vertellen. Als we Mike vragen om Nico te typeren denkt hij aan 1 term namelijk een clubmens, een echte HVV-er. Het was onder andere hij die de club staande heeft gehouden. Vandaag op 25 oktober overleed hij. Een positief mens is verloren gegaan.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 25 oktober 2020 om 09:40:

Gecondoleerd

Beantwoorden

Ach Mike Sleegers, sterkte voor jullie allemaal!

Beantwoorden

Heel veel sterkte voor alle nabestaanden

Beantwoorden

Veel sterkte voor alle nabestaanden.

Beantwoorden
Twan en Anja Spierings

Gecondoleerd en veel sterkte!

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de nabestaanden

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte 🙏

Beantwoorden
Marcel Meulendijks

Gecondoleerd en aan iedereen veel sterkte gewenst

Beantwoorden

Gecondoleerd een groot verlies voor hvv

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte met het verlies HVV Helmond!

Beantwoorden

Gecondoleerd voor de nabestaanden en ook een groot verlies voor de geel/zwarten. Mooi dat er zo recent nog een interview met dit clubicoon gemaakt werd.

Beantwoorden

Gecondoleerd ♥️

Beantwoorden

Een groot verlies voor de HVV gecondoleerd en heel veel sterkte

Beantwoorden

Gecondoleerd 😥🙏

Beantwoorden

Heel veel sterkte met dit grote verlies

Beantwoorden

Gecondoleerd en sterkte voor de nabestaande.🙏🙏🙏 Had mijn man Theo de corte veel respect voor, en heel veel van geleerd.

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte met het verlies van Nico

Beantwoorden
Marianne van Bussel

Groot verlies! Sterkte aan de HVV en nabestaanden.

Beantwoorden

92 Jaar, maar toch nog te vroeg. De HVV kan hem nog niet missen.
Sterkte allemaal.

Beantwoorden

Gecondoleerd en heel veel sterkte voor iedereen die hem lief hadden! ✨🙏🏼🌹

Beantwoorden

Hele fijne man , fijn mee samen gewerkt toen ik trainer was.

Beantwoorden
jeroen v der schoot

God Bless, our thoughts & prayers are with you all. 🇬🇧🇳🇱🇬🇧😢

Beantwoorden

Volgens mij heeft deze mijnheer ook bij de hatema gewerkt in mijn tijd. Rust zacht

Beantwoorden

Gecondoleerd sterkte 🙏🏻😢🍀

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *