Derby Houtsdonk was matig maar spannend

HVV Helmond tegen Stiphout Vooruit was een sportieve wedstrijd met regelmatig een mannelijke overtreding. Maar zo hoort dit ook in het veldvoetbal. Dat het een sportieve match zou worden kon men van te voren al een beetje aan zien komen. Trainer Mario Pflugers van Stiphout Vooruit en Mo Yahia van de thuisclub waren voor het begon reeds in een amicaal gesprek.
Stiphout was technisch wat beter, HVV wat geslepener. Als de tricolores een overtreding maakte, leverde dat HVV meestal een vrije trap op. De geel/zwarten wisten slimmere overtredingen te maken en zijn fysiek sterker.

Het leek lange tijd geen wedstrijd te worden. Beide ploegen wilden weliswaar winnen maar het echte moeten leek eraan te ontbreken. Ook gingen de spelers niet tot op het randje. Het leek net alsof ze bang waren te vroeg in de wedstrijd een rode kaart te krijgen en zo de wedstrijd te verliezen.
Echte uitblinkers waren er niet al viel Romano Schalks van de geel/zwarten wel op met zijn wervelende acties.

Stiphout Vooruit was tot de 70ste minuut wat beter maar er was niet echt sprake van een groot krachtverschil. Het spel golfde als het ware op en neer. In de 29ste minuut leken de tricolores op voorsprong te komen. Uit de rebound scoorde Milan van de Maaswaal. De arbiter floot echter af en keurde het doelpunt niet goed. Waarom de scheidsrechter deze beslissing nam was voor velen niet duidelijk. Naar verluidt omdat doelman Lesley Jacobs met zijn hoofd de paal raakte en de scheidsrechter in zulke gevaarlijke situaties altijd af moet fluiten. Bij zulke situaties kun je de wedstrijd immers niet door laten gaan.

Er waren mogelijkheden tijdens de eerste helft maar geen echte kansen. Jordi van Wetten van de Houtsdonkers was dreigend maar speelde niet de wedstrijd die hij vorige week tegen SV Brandevoort speelde. Over het algeheel speelden beide teams niet goed.

Af en toe waren er uitbraken aan de flanken maar tot de 70ste minuut leek het een 0-0 wedstrijd te worden. Tony van de Wijst werd onreglementair neergehaald en de scheidsrechter legde hem terecht op de stip. Abdelouamap Yahia schoot onberispelijk in, tussenstand 1-0. Het hele team vierde een feestje, de opluchting was te merken.
Daarna speelde HVV stukken sterker en begon je het idee te krijgen dat het echt een wedstrijd werd. De neutrale toeschouwer rook een doelpuntje, beide teams kenden mogelijkheden maar de score liep niet op.

De geel/zwarten en de tricolores kunnen beiden meedoen om de titel maar het moet de volgende keer wel stukken beter. HVV Helmond tegen Stiphout Vooruit niet goed maar wel spannend.