Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
32reacties

“De pijn van spijt is groter dan de pijn van discipline.” Een wijsheid van Johan Cruyff, het grote voorbeeld voor Faiz Essakkati. Faiz haalt inspiratie uit de grootmeester.
De Nederlander met Marokkaanse roots is een fenomeen in Helmond. Sterker nog, Faiz begint inmiddels een begrip in de Nederlandse voetbalwereld te worden. Hij runt de Helmondse Voetbalschool, universitair onderzoek wees uit, zo vertelt hij enthousiast, dat deze momenteel in de Top 2 van Nederland staat. Er is sinds vorig jaar naast Helmond ook een vestiging in Den Bosch.

Een ode aan Faiz is een ode aan zijn opa. Zijn grootvader stierf een ½ jaar geleden op 90-jarige leeftijd. “Hij was altijd eerlijk en betrouwbaar.” Opa kwam in de jaren 60 werken als gastarbeider bij Pluimveeslachterij Goossens in Ommel en vestigde zich in Helmond. Later liet hij zijn vrouw en 12 kinderen (inclusief de vader van Faiz) overkomen. Hij was van plan terug te keren naar Marokko maar het beviel hem zo goed in Helmond dat het gezin besloot hier te blijven.

De familie Essakkati is een hechte familie. Leuk detail is dat 7 familieleden van Faiz inmiddels bij een betaalde voetbalclub spelen. Wassim Essanoussi van 17 (de zoon van een neef van zijn vader) springt op dit moment wellicht het meest in het oog. Hij maakt furore bij VVV-Venlo waar hij al op zijn zestiende debuteerde. Pas geleden sprak hij nog lovende woorden over de Helmondse Voetbalschool namelijk dat hij dit nooit had kunnen bereiken zonder de lessen van Faiz. Het credo van de voetbalschooleigenaar: “alles wat ik doe, doe ik voor jullie. Zonder hard werken zullen jullie nooit de top bereiken.” 

Essakkati is inmiddels 36 en was een poosje aanvoerder van het eerste elftal van HVV Helmond. Verder speelde hij zaalvoetbal bij Klein Arsenal en ZVV Helmond. “Zaalvoetbal is leuk maar ik raad het mijn spelers af. Ik heb er last van aan mijn liezen en heupen overgehouden.”

Hij haalde in zijn jeugd ook wel eens kattenkwaad uit maar als zijn vader er achter kwam werd hij hier hard op aangesproken. De succesvolle voetbalschooleigenaar voedt zijn eigen kinderen op volgens de waarden en normen van zijn ouders. Het heeft hem veel gebracht. 

Helmond heeft hem veel gegeven en Faiz wil wat voor zijn stad terugdoen. Dat blijkt; hij heeft zijn voetbalschool niet voor niets de naam Helmondse Voetbalschool gegeven. Zo wil Faiz de naam Helmond (inter)nationaal uitdragen. Internationaal? Inderdaad. Pas geleden heeft de Puskas Academy uit Hongarije gevraagd of de Helmondse Voetbalschool met hen samen wil werken. Ze zijn al 2 keer hier geweest om er te komen filmen. Zijn goede naam begint Europese contouren aan te nemen. Dat blijkt! Ook de Turkse topclub Besiktas heeft inmiddels een beroep op hem gedaan. Verder beginnen internationale clubs interesse in zijn spelers te tonen. Dat geldt ook voor meisjes. Zo voetbalt Yasmin Ouazzani volgend jaar bij Borussia Mönchengladbach.

In zijn succesvolle loopbaan lijkt bij Faiz alles gepland, maar dat is niet zo. Bij toeval werd de jongeman oefenmeester. Hij had helemaal geen zin om coach te worden maar het elftal van zijn broertje Mohamed en neefje Tarik bij Helmondia kon geen trainer vinden. Faiz besloot hierop de F2 onder zijn hoede te nemen. Buiten de trainingsuren oefende hij extra met zijn broertje en neefje. Die gingen in hun groei als voetballer met grote sprongen vooruit. Tarik speelt inmiddels bij Helmond Sport en Mohamed in de jeugd van VVV-Venlo. Ouders van andere voetballertjes vroegen hem of Faiz ook hun kinderen wou komen trainen. Hij ging dit doen tegen vergoeding en zo ontstond de voetbalschool. Deze bestaat officieel sinds 2015. Ondertussen komen er kinderen uit Bergen op Zoom en Venlo hier trainen vanwege diens reputatie. Inmiddels maken meer dan 100 voetballers die hij onder zijn hoede had deel uit van een betaalde club.

Bij de Helmondse Voetbalschool mogen spelers geen grote mond hebben en moeten hun kleren altijd in orde zijn. Is dit niet zo, dan mogen ze die week niet komen trainen. Faiz gelooft namelijk in de opvoedingswaarde van zijn voetbalschool. “Als spelers overgaan naar de hoofdmacht moet hun techniek en discipline al in orde zijn. Naast voetbal is het mens zijn bij ons erg belangrijk.” 

Faiz is zelf ook een rolmodel. Hij deed de opleiding Detailhandel op het ROC Ter AA aan de Keizerin Marialaan, maar werken deed hij al snel met jongeren. Er waren problemen met de jeugd in de Binnenstad en de LEVgroep Helmond wist hoe goed Faiz met hen op kon schieten. De welzijnsinstantie vroeg of hij activiteiten met de jeugd wou gaan doen en ze onder zijn hoede wou nemen. Hij voldeed goed en de problemen werden minder. Essakkati heeft gezag en straalt vooral rust uit. “Als je rustig blijft, is alles een stuk gemakkelijker.” De LEVgroep heeft dit jaar weer gevraagd of hij voetbal-clinics wil komen geven voor jongeren. “Er moeten meer bezigheden voor de jongeren in Helmond komen. Verder moet de LEVgroep en ook andere organisaties meer aansluiten bij de belevingswereld van de jeugd en niet alleen maar uitgaan van hun eigen manier van denken.”

Faiz weet hoe het is om van weinig geld te moeten leven. Hij kreeg op zijn 10de zijn eerste paar voetbalschoenen van de terreinknecht van zijn club RKSV Mierlo-Hout. Waarom deed de terreinknecht dit? Om de doodeenvoudige reden dat Faiz ze zelf niet kon betalen. Daarom vind hij het jammer dat Stichting Leergeld de minima onder zijn spelertjes niet meer wil subsidiëren. Erg jammer, aldus Essakkati. Hierdoor kunnen verscheidene jeugdvoetballers hun droom niet naleven. “Hopelijk draait Stichting Leergeld bij.”

Als jong menneke was hij fan van de Braziliaanse voetballers Romario en Ronaldo die bij PSV voetbalden. Vooral de sleepbeweging van Ronaldo vond hij fantastisch. Faiz bleef hierop oefenen, oefenen en nog eens oefenen en beheerste die op een gegeven moment zo goed dat hij de bijnaam ‘De Sleepcentrale’ kreeg. Het geheim van de voetbalschooleigenaar bestaat dan ook uit het bijbrengen van discipline, plezier stimuleren in het spel en altijd blijven oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Er zijn al plannen om een documentaire over de Helmondse Voetbalschool te maken. In de jaren 80 is er een boek uitgegeven van techniektrainer Wiel Coerver. Dit boek inspireerde vele jongeren en maakte van hen betere voetballers. Zou de Helmonder met Marokkaanse roots dit ook niet willen? “Dat zou ik fantastisch vinden en misschien gaat dit in de toekomst nog eens gebeuren!” Een overeenkomst tussen beiden is dat de filosofie van Coerver ook was gebaseerd op oefenen, oefenen en nog eens oefenen. “Hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt”, aldus een oneliner van Johan Cruyff.

Faiz sluit af met een eigen wijsheid. “Als je ergens aan begint moet je alles op alles zetten en het niet half afwerken” Hier spreekt ook een beetje zijn grootvader, als 2 druppels water Faiz. Een mentaliteitsmens. Wat zal opa trots op hem zijn!

Tom Pennings maakte de foto’s.

32 reacties:

Geweldige persoon is faizz..

gr uit tegelen 😀

Beantwoorden

Mooi van Faiz, was iedereen maar zoals hem, weg problemen, top 🙂

Beantwoorden

Faiz is een geweldige kerel. Neemt de tijd voor zijn speelsters en spelers. Mijn dochter (8)is nu een half jaar bij de Helmondse Voetbalschool en traint en speelt daarbij nog bij SV Deurne. Ze heeft de droom om prof te worden net als haar idool Aniek Nouwen.

Als ouders zijnde probeer je zover mogelijk mee te gaan in die droom om je kind ook het gevoel te geven van je kan het. Je krijgt bepaalde contacten in de voetbalwereld. Je kind dat graag bij PSV vrouwen wil voetballen. Geef ze het voordeel van de twijfel en laat ze meedraaien en proeven aan de toekomst met de PSV soccerschool en de helmondse voetbalschool. Ze heeft al flinke sprongen gemaakt maar is er nog lang niet. Al red ze het niet om prof te worden dan heeft ze wel het plezier gehad en wat enthousiasme betreft komt ze niets te kort.

Faiz brengt bij kinderen zoals mijn dochter de droom een stuk dichterbij.

Beantwoorden

Zo te lezen kan Helmond Sport binnenkort op eigen kweek naar de eredivisie.
Ik denk echt dat het kan.

Plezier en samenspel voorop.

Beantwoorden

Topper brengt toppers aan de top

Beantwoorden

Die Marokkanen zeggen altijd “kattenkwaad” tegen best wel zware misdrijven.
Omschrijf kattenkwaad eens meneer Faiz?

Beantwoorden

@Mark, Faiz is een rolmodel voor ons allen. Waarom bij kattenkwaad altijd denken aan zware misdrijven? Naar ik weet is Faiz nooit met de politie in aanraking gekomen. Sterker nog, als dat wel zo was geweest had hij nooit bij de LEV Groep Helmond kunnen gaan werken. Bij een overheidsinstantie moet men namelijk altijd een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Je kunt niet alles over een kam scheren daar doe je elke bevolkingsgroep tekort mee. Faiz is een sieraad voor de maatschappij.

Beantwoorden

Mooi artikel Faiz. Ik weet nog goed dat Helmondia F2 geen trainer had en jij ze onder je hoede nam. En er dus voor zorgde dat ook dat team kon voetballen.
De kinderen genoten van de manier waarop jij met het team bezig was. Je haalde eruit wat erin zat en Helmondia F1 en F2 waren in die tijd dan ook geduchte tegenstanders. Hoe je daarbij de voetbalschool oprichtte was een lust voor het oog. Mijn zoon genoot van de intensieve manier van trainen.

En kijk wat je nu hebt neergezet. Trots mag je zijn ! Dat mag gezegd.

Beantwoorden

Hee Faiz! Wat een mooi stuk over jou, waar je vandaan komt en waar je voor staat!!
Geweldig! Jij zegt het altijd tegen de boys maar nu zeg ik het tegen jou: je bent een “machine”!!

Beantwoorden

Top!

Beantwoorden

M’n kids krijgen zeer goede training van Faiz, Ilias en de anderen. Niet alleen voetbaltechnisch, maar ook discipline brengen ze de kids bij. Ze gaan met veel plezier naar de trainingen.

Beantwoorden

Hi Faiz, mooi stuk over jou en de voetbalschool. Max traint nu al lang 2 keer per week bij jullie. De visie en aanpak maakt dat de training motiveert en dat kinderen hun talenten ontdekken: hard werken, persoonlijke aandacht, eerlijkheid , samenwerken met respect en vooral doorgaan als het even lastig is…..bedankt!

Beantwoorden

ik heb net met smacht de artikel op weblog gelezen , super echt trots om te zien hoe daiz gegroeid is , en wat ik nog mooier vind is ondanks hij zo gegroeid is nog steeds dezelfde faiz is met beide voeten op de grond respect 👊🏽💪🏽

Mijn zoons hebben zoveel profijt gehad bij de Helmondse voetbalschool , en nog steeds

Beantwoorden

Hele fijne en leerzame Voetbalschool. Daarbij een zeer amicale persoon…Lessen zijn van een hoog niveau waarbij professionaliteit hoog in het vaandel staat. Trainen met Faiz is proberen om snel te handelen op veld, op hoge snelheid de oefenstof proberen onder de knie te krijgen, en alles explosief na te doen. Mijn zoontje geniet van volle teugen en zie al zichtbaar vooruitgang!! Ga zo door Helmonds Voetbalschool!!

Beantwoorden

Lieve Faiz…. Toen Rayaan bij jou startte gaf je hem pedagogisch een enorme start kit bagage met disciplinaire afspraken die na iedere training zichtbaar zijn. De mentale ondersteuning die je hem hebt aangeboden en zijn plezier in voetbal heb je terug gehaald .. mijn dank hiervoor! ❤️❤️⚽️⚽️👍👍bedankt Faiz en aanhang!

Beantwoorden

Hoi. Faiz. Ik vind het een inspirerende artikel waar je was en waar je nu bent. Daar mag je trots op zijn maar je bent een bescheiden man. Mijn zoon Amien kan niet wachten als hij weer training heeft. Bij de Helmondse voetbalschool. Met name faize ileyes en niet te vergeten derest van de trainers ook voor hun inzet. Wij komen helemaal uit bergen op zoom het is bij na anderhalf uur rijden. Waarom zover rijden. Waarom omdat het de moeite waard is Amien krijgt techniek van hooge kwaliteit. Door de techniek en decipline is Amien goed ontwikkeld. En we willen verder blijven ontwikkelen bij Faiz Helmond voetbalschool.Mede dank zij de traingen Faiz geeft aan de kinderen zelf vertrouwen en zekerheid van je zelf. Het is voor mij een eer als ouder dat mijn zoon Amien bij Faiz traint. Hij is daar altijd gelukkig en op z’n element. En ik wens Faiz heel veel sucses in de komende jaren. Ik als ouder bent trots op je

Beantwoorden

Ook wij zijn super tevreden over faiz!! Onze zoon Adam traint er al jaren en gaat er elke keer weer met plezier naar toe! Wat Adam nu allemaal met een bal kan is ongelooflijk! Ga zo door Helmondse voetbalschool!

Beantwoorden

Super top hij mag trots zijn wat ie nou heb berijk 👌

Beantwoorden

Mooi artikel over een mooi mens. Beschrijft hoe Faiz is; een ontzettend gedisciplineerde harde werker en iemand met een groot hart.
Mijn zoon traint al een aantal jaar bij de Helmondse Voetbalschool en wil geen training missen. Hij heeft er al ontzettend veel geleerd van alle trainers en nog steeds.
Mooi om te zien hoe ontzettend de Helmondse Voetbalschool is gegroeid de afgelopen jaren. Daar mag je ontzettend trots op zijn Faiz!

Beantwoorden

Eindelijk een voetbalschool dat weet wat voor trainingen en coaching nodig zijn om te groeien als voetballer. Ga zo door 👍

Beantwoorden

Een heel leuke en goeie voetbalschool waar mijn kind veel heeft bijgeleerd. Elke zondag komt mijn zoon Fahd helemaal vanuit Antwerpen om te trainen, hij wilt geen enkele training missen. Het zijn allemaal toptrainers.
Faiz ga zo door met jou Helmondse voetbalschool.

Beantwoorden

Faiz, super mooi stukje! heb je verdiend en ook hard voor gewerkt. Je hebt je Voetbalschool uitgebouwd tot iets moois! Je gedrevenheid en talent om jongeren beter te maken!
Ga zo door!

Beantwoorden

Faiz, ik kom helemaal uit ede naar Helmond 100km heen en 100km terug (totaal 200km) voor jou voetbalschool omdat jij iedereen waardeert en gelijk houd. Jullie trainingen en oefenstof zijn gruwelijk 💪💪 dan heb ik het niet een over de nivo wat voor spelers bij jullie trainen, me zoontje heeft heel veel plezier en zie dat hij zich heel goed ontwikkeld door jullie voetbalschool. Ga zo door broeder jij verdient het!!!! Helmondsevoetbalschool🔥🔥🔥

Beantwoorden

Ook zonder jouw mooie verhaal over jouw bijzondere weg naar waar en hoe je nu in het leven staat, heb ik al gezien en gevoeld hoe groot jouw liefde is voor onze jeugd. Jouw leermethode en de rust, duidelijk, discipline en ‘spirit’ (goede energie) die jij (met jouw team) aan onze kids overbrengt, dwingen op een goede manier respect af bij de kids en geeft ze meer zelfvertrouwen en ‘drive’ om steeds het beste uit zichzelf te blijven halen. Ik zie dat bij mijn zoontjes die nu al weer een tijdje bij jou trainen. En bij mijn neefje (Q..nn) en nichtje. Ik vind dat heel mooi om te zien en ik kan hier alleen maar mijn waardering en dankbaarheid 🙏🏽 over uitspreken, dat jij dit voor onze kids hebt opgebouwd en aan blijft bouwen. Echt super top en respect 👊🏽!

Beantwoorden

Super voetbalschool met super mensen!

Beantwoorden

Trots op Faiz. Een goede trainer en een goede mens.

Beantwoorden

Met Faiz samen heeft Ehsan goed leren voetballen op niveau onder goede leiding. Complimenten voor de aandacht en manier van trainen.
Top school!

Beantwoorden

Je mag trots zijn Faiz op jouw voetbslschool, kijk eens wat daar nu staat? Allemaal talenten willen bij de Helmondse Voetbalschool extra trainer omdat ze daar extra uitgedaagd worden en kunnen leren. Dat doe jij samen met je broer Ilias, Anouk en alle andere trainers samen met je vrijwilligers en niet te vergeten jouw sponsors💪. Daarnaast zijn wij collega’s bij ‘t mooie PSV en ik wens jou en je team nog prachtige jaren met veel talenten toe. Gr marco en je maatje Glenn 👍🏻

Beantwoorden

Heerlijke manier van no nonsens trainen, hard werken gecombineerd met techniek en plezier. Ideale combinatie met het enthousiasme van alle train(st)ers! Gr en hopelijk tot snel want helaas horen blessures er ook bij 🙁 Tim en Dani

Beantwoorden

Slechte reclame jouw rijstijl in je busje vriend. Je bent nog niet zo beroemd om je onaantastbaar te wanen.

Beantwoorden

Faiz is een top coach! Het is niet makkelijk om iedereen op een lijn te krijgen. Zelfs de jongste kids zie ik concentreren en hard werken.

Beantwoorden

Je mag megatrots zijn op waar je staat en wat je bereikt met je Helmondse Voetbalschool Faiz. Keep up the good work..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *