2reacties

SV De Braak: “Denk in kansen!”

Angelo van den Heuvel van RKSV MULO gooit iedere dag wel een proefballonnetje op. Vaak worden die afgeschoten, regelmatig ook weer niet en soms zit er een briljant idee tussen. Al enkele jaren vinden er in de MULO-kantine gesprekken plaats om een elftal aan de zaterdagcompetitie deel te laten nemen. En… komend seizoen gaat dit ook gebeuren!

Door trainerscursussen in heel het land kwam Van den Heuvel (rechts op de foto) in gesprek met mensen van clubs die voor een grotendeels al overgeschakeld zijn naar zaterdagvoetbal. Hij kwam tot de conclusie dat dit de toekomst is. Er werd een werkgroep zaterdagvoetbal opgezet waar ook SC Helmondia bij aanschoof. In pittige discussies prikkelen ze elkaar om er het beste uit te halen. Later wordt er om gelachen en komt men altijd weer tot elkaar. Al bij al, zaterdagvoetbal is het product van de hele werkgroep. Zonder elkaar zouden ze het niet gered hebben.

Helmondia en MULO gaan het komende seizoen volledig fuseren. Bij de junioren en de meeste seniorenelftallen heeft dit reeds plaatsgevonden. Alleen bij de eerste elftallen moet dit nog gebeuren. De fusering loopt voorbeeldig aldus de heren en de toeschouwers van SC Helmondia en MULO zitten al regelmatig samen gebroederlijk in elkanders kantine naar het voetballen te kijken.
Waarom gaan beide clubs fuseren? Bij de allerjongsten is de aanwas nog redelijk groot, de pubers en jongvolwassenen haken echter vaak af. Waarom? Ze kiezen liever zelf hun tijd uit wanneer ze aan voetbal doen (en op zondagen hebben ze tegenwoordig vaak een baantje). Verder halen de echt goede voetballers die bij de junioren op niveau hebben gevoetbald, het eerste elftal vaak niet. Dan moeten ze bij de senioren op een niveau voetballen ver beneden hun level. Dat motiveert niet. Verder is de overstap van junioren naar senioren voor velen erg groot en kan men ze mogelijk behouden door hen eerst een tussenstap te laten maken. De 4de Klasse KNVB zaterdagcompetitie (waarin het elftal begint) kan een mooie opstap zijn. Op zaterdag voetballen kan dus voor jongeren een kans bieden.
Het is aan de voetballers zelf of ze op zaterdag willen gaan voetballen of niet op zaterdag of zondag (en wordt het dus iets meer vraaggericht dan aanbodgericht). Wat ook meespeelt, er is door de fusering het komende seizoen een overschot aan selectiespelers die voor de zondagselectie buiten de boot valt. Zij kunnen nu toch op niveau blijven voetballen in de zaterdagcompetitie. Wel is het zo dat men in den beginne langere afstanden moet reizen. Rust Roest uit Eindhoven is op dit moment de enige club uit Oost-Brabant die met een vaandelteam in de zaterdagcompetitie voetbalt. Er zijn meer clubs in Brabant zoals VV Dommelen, Rood Wit uit Veldhoven en Blauw Geel uit Veghel waar lagere elftallen in de zaterdagcompetitie uitkomen.

Bij SV De Braak is iedere speler die zaterdagvoetbal wil gaan spelen welkom, dus ook Helmonders die niet bij 1 van beide clubs spelen en mogelijk ook voetballers uit de regio. Er is slechts 1 voorwaarde: men moet op niveau (dus redelijk goed) kunnen voetballen én het moet om het echie gaan. Kortom, het is niet bedoeld als een vorm van veredeld cafévoetbal. Angelo van den Heuvel wordt de hoofdcoach van dit team met Erik Beniers (links op de foto) en Ferdie Somers als assistenten. Het zaterdagvoetbal zal een aanlooptijd van een jaar of 5 nodig hebben, maar bij SV De Braak is men optimistisch. SV De Braak denkt namelijk in kansen en niet in beperkingen!