Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Peter Verstappen en Patrick van Hout zijn de langstzittende voetbalcoaches uit de regio. Peter gaat zijn 6de jaar in bij Bruheze, Patrick zijn 7de bij SV Brandevoort. Beide verenigingen spelen in de 4de Klasse.

Peter begon zijn trainersloopbaan bij SV Someren. Hij speelde er 12 jaar in het 1ste elftal. 10 jaar als rechtsbuiten en de laatste 2 jaar als vrije verdediger. Met dit elftal promoveerde hij van de 4de naar de 1ste klasse onder leiding van coach Hans Manders. In deze periode verzorgde Peter al regelmatig trainingen bij de jeugdafdeling en behaalde hij zijn TC 3 diploma. Door toedoen van Tonnie Beekmans, rechtsback van Helmond Sport van 1968 tot en met 1981, besloot hij ook nog voor het diploma TC 2 te gaan. “Tonnie was fanatiek, zorgvuldig, bereidde de trainingen tot in de puntjes voor. SV Someren heeft onder hem flinke progressie geboekt. Ik heb veel van hem geleerd”, aldus de Somerenaar. Onder Beekmans begon de voormalige rechtsbuiten als assistent, werd daarna zijn opvolger en was 4 jaar lang trainer/coach van de dorpsclub, met als hoogtepunt een ongeslagen kampioenschap en promotie naar de 1ste klasse.

Patrick van Hout stortte zich op het trainersvak door puur toeval. Hoewel voetbal zijn passie is, had hij in zijn jongste jaren namelijk helemaal niet de intentie om coach te worden. De jonge oefenmeester voetbalde bij RKSV Mierlo-Hout waar men hem vroeg om F10 te gaan trainen. De toenmalige speler voelde hier niet veel voor maar na lang aandringen besloot hij het toch te doen. Na een ½ jaar was dit voorbij en dacht hij met trainen te stoppen. Niet dus, de jongeman werd gevraagd om de E1 te trainen. De rest is geschiedenis. Patrick trainde alle jeugdlichtingen binnen de club op ’t Hout en promoveerde verscheidene malen. Hij was in de jeugd centrale verdediger maar speelde als linksachter in het 1ste. Door een vervelende blessure waar de back rugklachten aan overhield stopte hij al op jonge leeftijd als speler. Op 28-jarige leeftijd werd de oud-linksachter coach bij Brandevoort. Hij was op dat moment de jongste hoofdtrainer in de regio. “Als oefenmeester bij de jeugd ben je vooral bezig met je eigen elftal, als hoofdcoach bij de senioren met de hele club.” 

Hij en zijn levenspartner hebben een eigen bedrijf PaP Coaching wat zich bevindt op de Hasselbeemden in Brandevoort en dat op sportgebied actief is. Na 12 ½ jaar hield het bedrijf op te bestaan mede door de coronaperikelen. Niet getreurd, de hoofdtrainer werkt sinds januari 2021 bij Clipper op de Haverdijk op het industrieterrein. Deze onderneming is een groothandel in relatiegeschenken. Patrick is er teamleider op de afdeling zeefdruk. Peter werkt als servicetechnicus bij A2B Security dat gevestigd is aan de Churchilllaan ook op het industrieterrein. Het bedrijf is gespecialiseerd in ontwerp, engineering en technisch beheer van beveiligingsinstallaties zoals inbraak, brand en camerasystemen.

Voordat Peter bij de blauw/witten begon was het een club waar met regelmaat spelers van buitenaf speelden. De vereniging uit Brouwhuis wilde een omschakeling maken naar spelers uit eigen kweek. “In het 1ste jaar speelden we onverwacht nacompetitie voor promotie naar de 3de Klasse. Promotie bleef uit, MULO won de finale. Het 2de jaar was een moeilijk jaar, we hadden gebrek aan spelers en moesten de selectie zelfs regelmatig aanvullen met spelers die inmiddels bij de veteranen voetbalden. Nu kennen de blauw/witten vooral spelers van eigen bodem waar onder anderen spelers als Marco ten Westenend en Robin Kemper de cultuurdragers van zijn. De vereniging gaat in mijn ogen een mooie toekomst tegemoet, de 3de Klasse moet in de toekomst haalbaar zijn. Er zijn dit jaar spelers van andere Helmondse clubs overgekomen. We hebben met hen een goed gesprek gevoerd en verteld dat ze zich moeten vinden in de cultuur van Bruheze. Dat is uitstekend gelukt. Plezier overbrengen aan de spelers is één van de belangrijkste aspecten van het trainerschap.”

Patrick bevestigt dit. Hij kan ervan genieten als hij iets bedacht heeft, dat oefent tijdens de trainingen en dit ten uitvoer wordt gebracht op het veld. Dat was bij de 0-1 overwinning tegen HVV Helmond, het doelpunt werd gemaakt volgens het draaiboek van de hoofdcoach. Da´s genieten geblazen. “Verder heb ik het liefste een assistent naast me die kritisch op mij is en me zo scherp houdt.”

Peter waardeert het vertrouwen dat het bestuur in hem heeft en dit tot uitdrukking bracht met het verlengen van zijn contract. “Dat vertrouwen is wederzijds”, aldus de oud-rechtsbuiten. “Er is nog steeds chemie met de spelers en dat komt mede omdat de selectie vaak ververst is. We zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken.” De Somerenaar zou er niet van schrikken als Bruheze zijn laatste club is. De coach is ondertussen 55 jaar jong. “Ik heb het bij deze club goed naar mijn zin en beleef er nog steeds plezier aan en bekijk het per seizoen.” Naast het voetbal heeft Peter een grote passie voor wielrennen en trekt er regelmatig met zijn racefiets op uit om de nodige kilometers af te leggen.

Peter voelt clubliefde voor de blauw/witten, Patrick idem dito voor de groen/witten. “Ik hou van de filosofie van de vereniging waar veel mensen met kwaliteiten in zitten. Ze vormen een hechte organisatie en willen de club verder verbeteren. SV Brandevoort heeft veel potentie”, aldus de gewezen linksback.

Hoe hij bij deze club terecht kwam? De oud-linksback kwam in contact met het bestuur via zijn bedrijf PaP. Hij organiseerde hiervoor op de voetbalvelden van Mierlo-Hout en Brandevoort een internationaal D- en C-toernooi. Brandevoort was namelijk voor hem dicht in de buurt. Hij sprak er onder anderen met oprichter William Kuijpers en Kees Kieft, zij zochten een hoofdtrainer. Na 12 jaar jeugdtrainer te zijn geweest op ’t Hout vroeg Patrick aan hen of dit niet iets voor hem zou zijn. Het bestuur ging overstag.

Men moest van de grond af aan beginnen. In die tijd werd er in de regio van deze nieuwe voetbalclub weinig verwacht en werd er zelfs lacherig over gedaan. Mis poes. Er kwamen uitstekende spelers van buitenaf die in het 1ste wilden voetballen. Patrick begon in de 5de Klasse omdat de 6de zojuist opgeheven was. Dat was nog eens een extra uitdaging, de club slaagde met vlag en wimpel. Het 1ste jaar promoveerden ze op een haar na, het 2de jaar werden ze kampioen. Nu komt er de 1ste lichting aan die hun hele jeugd bij de groen/witten heeft gespeeld. “Er zitten getalenteerde voetballers tussen. Verder worden de spelers in het 1ste steeds jonger”, aldus Patrick.

Waarom traint Peter Bruheze uit de 4de Klasse terwijl hij promoveerde met Someren naar de 1ste Klasse? Na enkele omzwervingen en verscheidene promoties besefte de oud-rechtsbuiten zich terdege dat hij het beste past bij clubs met een dorps karakter, zoals hij ondervond bij Stiphout Vooruit en Mifano. Peter maakt zich de cultuur van de club heel vlug eigen. “Brouwhuis hoort bij Helmond maar heeft zijn eigen identiteit behouden. Het is er gezellig en gemoedelijk. Daar hou ik van. Natuurlijk moet er wel gepresteerd worden.”

Patrick sluit af met een quote die goed trainerschap typeert. “Als je tegenstander sterker is dan jij kun je dat compenseren door een grote inzet en een goeie tactische organisatie. Zo kun je toch winnen. Je kunt als trainer op 3 momenten het verschil maken. Op de 1ste plaats tijdens de trainingen, vervolgens bij de bespreking voor de wedstrijd en last but not least door de tactische omzettingen in de rust. Verder moet een trainer vooral duidelijk zijn en rust uitstralen.”

Foto´s gemaakt door Tom Pennings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *