7reacties

Derde mural is een eerbetoon aan Van Gogh


Aan weerszijden van het kanaal onder het viaduct van de Traverse komen Van Gogh murals. Dit eerbetoon aan 1 van de grootste schilders ter wereld komt op de vlakken van de ‘omgekeerde piramides’ onder het viaduct, zie afbeelding. Werkt het weer een beetje mee dan wordt daar dinsdag 27 augustus aan begonnen. Graffiti-artiest Ilse Weisfelt kreeg de opdracht voor deze grote muurschildering, zij denkt daar een dag of 10 werk aan te hebben. Wij weten nu nog niet hoe haar kunstwerk eruit komt te zien. Dat wordt namelijk nog even onder de pet gehouden.
De gemeente Helmond is de opdrachtgever van dit kunstproject dat met hulp van de Helmondse stichtingen Carat en Urban Matterz wordt gerealiseerd. Dat gebeurt in samenwerking met Zuidlijn en Van Gogh Brabant. Die laatste 2 zorgen ervoor dat er in Noord-Brabant in totaal 5 Van Gogh murals komen. Daarop wordt de band verbeeld van Vincent van Gogh en zijn familie met het spoor, treinen, stations, reizen en Brabant. Breda, Den Bosch en Eindhoven hebben die muurschilderingen al, Tilburg volgt nog.
Na de eerste 2 muurschilderingen op de bieb en Parkweg wordt dit de derde mural in onze stad. ‘Vroeger werd er veel geklaagd over de graffiti op muren, tegenwoordig betalen we ervoor.’ Een Helmonder zei dat een tijdje geleden toen we het met hem de murals in onze stad bespraken.
Is er een relatie tussen Vincent van Gogh en Helmond? Jawel, in 1884 schilderde hij ‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen’ voor zijn moeder. Nadat zij in Helmond ernstig was gevallen toen zij de trein uitstapte, lag zij enkele maanden met een gebroken dijbeen op bed. Zolang ze niet naar de kerk kon, bracht Vincent de kerk naar haar, zo was zijn gedachte. Dat schilderij hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam en heeft een waarde van vele miljoenen euro’s. Ook zou Van Gogh volgens Maria van de Looverbosch verschillende landschappen in Stiphout hebben geschilderd, zie dit item bij Omroep Helmond.

7 reacties
Reageer

Wat een supergoed idee! 👍
Hopelijk krijgt deze mural ook een heel fris uiterlijk.

Gaaf 😍

Karlijn ter Horst

Prachtig

Harriet Meulendijks

Ik woon op De Callenburgh, heeft een heeeeeel grote zijgevel (14 etages),
De bewoners (deels huur deels koop)is door CARAT gevraagd of er een MURAL op mocht komen. Velen waren enthousiast. Maar helaas, de eigenaar van het gebouw, AEGON, was tegen, HELAAS

Mooi initiatief. Vaak wordt geld voor kunst door de gemeente Helmond aan onzinnige projecten weggegeven. nu niet, dit kan wat moois worden op die pilaren onder de brug.
Overigens is er nog een relatie van Vincent van Gogh met Helmond. Zijn broer Cor was vrij technisch, hij werkte als leerling bij de machinefabriek van Egbert Haverkamp Begemann in Helmond. Voor die leerplek moest hij leergeld betalen. :-) Dat grote metaalbedrijf was vroeger naast het kanaal waar nu Boscotondo is, precies waar nu die pilaren beschilderd worden dus.

Heel mooi 🌻🌻🌻

Die andere 2 zijn ook schitterend

Lia Meulendijks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: