45reacties

Van Rooi Meat vanaf vandaag gesloten


– PRIMEUR –
Slachthuis Van Rooi Meat op het industrieterrein is in ieder geval tot woensdag dicht vanwege een corona-uitbraak. Dat heeft de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) gisteravond besloten. De achtergrond van dat besluit is het dreigende gevaar voor de volksgezondheid.
Vorige week werden daar werkzame medewerkers van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) getest op corona. Daarvan bleek een aantal personen besmet en dat kwam breeduit in de media. Vervolgens heeft de GGD Brabant-Zuidoost een steekproef gedaan onder 130 mensen die werkzaam zijn bij het bedrijf. Gisteravond werden deze testresultaten bekend: 21 medewerkers (dus 1 op de 6) zijn positief getest. De positief geteste medewerkers worden vanochtend geïnformeerd. Voor hen en hun huisgenoten geldt dat zij 2 weken in quarantaine moeten. Hiervoor is een hotellocatie in de regio beschikbaar gesteld.
“Deze testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat Van Rooi Meat een brandhaard van de verspreiding van corona is of op korte termijn kan worden. Het werk kan pas weer worden hervat als dat voor medewerkers veilig is”. Dat berichtte VRBZO vannacht in een persbericht. Daarnaast willen de NVWA en KDS hun medewerkers (toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten) de komende dagen uit voorzorg niet laten werken op het bedrijf. Voor hen en voor alle andere medewerkers geldt dat het werk pas hervat wordt als dat veilig is. Later vandaag komt er aanvullende informatie onder andere over de stappen die de veiligheidsregio en de GGD de komende dagen gaat zetten.
Bij het Helmondse vleesverwerkingsbedrijf werken ruim 1300 productiemensen die dagelijks zo’n 10 duizend varkens slachten. Een paar jaar geleden werd het onderstaande filmpje gemaakt. Het slachtingsproces gebeurt volkomen veilig meldde directeur Marc van Rooi deze week aan het ED. “Onze mensen lopen in ons bedrijf niet méér gevaar dan elders om besmet te raken met het coronavirus.”

In de reacties hieronder staan updates.

Corona in Helmond
45 reacties
Reageer

En blijkbaar wat ik hoor zijn er mensen nu gewoon aan het werk daar

Bah wat Goor 😷🐰🐭🐻

Van 29 mei t/m 2 juni..? Ja dat zoden aan de dijk😩!

Toini van der Klip

@Noxy Aarts op vrijdag 29 mei 2020 om 08:37:

Weet je dat 100% zeker???

Vieze dierenmishandelaars, ik ken een paar jaar gelede iemand die daar werkt, beestje pijn doen voordat ze dood gaan doen ze graag daar!! Bah

@De weblog van Helmond op vrijdag 29 mei 2020 om 09:20:

ik geloof het niet maar hoorde het

Dit had al veel eerder opgemerkt/opgepakt moeten worden. Nu is de slachterij voor enkele dagen gesloten, daarmee is het risico niet verminderd.

Ellen Raatjes

Op pagina 107 van Teletekst staat nu:

Vakbond FNV pleit ervoor alle 33.000
medewerkers in de vleesverwerkende
industrie te testen op het coronavirus.
Aanleiding is een steekproef bij Van
Rooi Meat in Helmond,waar 21 van de 130
geteste medewerkers besmet bleken.Het
bedrijf is tot dinsdag stilgelegd.

Sluiten die handel , beter voor de dieren 🙄

Chantal van Nuenen

Noxy Aarts: e ze zijn nu echt daar nog mensen aan het werk! Klopt!

Mădălina Coțofană

Geplaatste borden overal door de stad zijn helaas niet leesbaar voor velen. Daar kunnen zij natuurlijk niets aan doen. Handjes en box worden gegeven jointjes en blikjes gedeeld. Zelfs busjes blijken te stoppen op andere plekjes oa. industriegebied,.. lopend verder. Succes Helmond !

De hele keten binnen de vleesverwerkende industrie zit fout. Uitzendbureautjes willen alleen maar geld genereren, arbeidsmigranten steken hun kop in het zand en gaan toch werken, de vervoerders met hun busjes nemen grote risico's en de Rooi Meat weet van niets. Hoe ziek is dit of kun je er van worden? Bewust worden hier regels overtreden!

Update 1:
Veelgestelde vragen én antwoorden naar aanleiding van de sluiting
24 Uur geleden maakten we hierboven bekend dat Van Rooi Meat in ieder geval tot woensdag gesloten is vanwege de corona-uitbraak. Sinds gisterochtend werd de weblog ook achter de schermen door meerdere betrokkenen benaderd. De ene wist te melden dat het slachten gewoon doorging en een paar uur later dat de eerste lopende band gestopt leek te worden, een ander zei foto's te hebben van hetgeen zich ín het gebouw afspeelde en weer een ander wist dit en dat... Een uitermate goed geïnformeerde Helmonder liet ons maandag al weten dat meerdere werknemers met spuiten 'op iets' werden getest...
Voor de 2-hoofdige weblogredactie zijn dat stuk voor stuk signalen die we vanzelfsprekend zeer serieus nemen en onderzoeken. Sommige van die 'achter-de-schermen-informanten' volgenden onze advies op om het alvast in een (al dan niet anoniem) reactie hierboven aan de rest van Helmond te laten weten. Want met zijn allen weten we meer. Tenminste 3 anderen deden dat niet, bijvoorbeeld uit angst voor ontslag of een rechtszaak wegens smaad. Opmerkelijk!
Al die informatie resulteerden in vele telefoontjes en een aantal mailtjes naar de varkensslachterij en de instanties. Omdat zowat de volledige Nederlandse pers hen vele vragen stelden, heeft VRBZO (de hoogste instantie op dit moment) onderstaande lijst verspreid met 8 veelgestelde vragen en antwoorden. We realiseren ons dat daarmee nog lang niet alle vragen zijn beantwoorden. Maar een begin is gemaakt...

 1. Vraag: Op dit moment zijn er nog activiteiten bij Van Rooi Meat. Hoe kan dit? Het bedrijf is toch gesloten?
  Antwoord: Het productieproces bij Van Rooi Meat wordt langzaam afgebouwd. Van Rooi Meat zorgt ervoor dat de waren die nog op het bedrijf aanwezig zijn afgevoerd worden.
 2. Vraag: Op basis waarvan wordt bepaald of Van Rooi Meat weer open mag?
 3. Antwoord: De testresultaten van de steekproef onder personeel van Van Rooi Meat geven aanleiding tot verder onderzoek de komende dagen. Op basis daarvan wordt bepaald hoe de besmettingsgraad is. Als hier meer duidelijkheid over is, kan besloten worden het bedrijf al dan niet op te starten op 2 juni.
 4. Vraag: Moet Van Rooi op last van de Veiligheidsregio bepaalde (extra) maatregelen nemen tegen het coronavirus op basis van wat nu geconstateerd is?
  Antwoord: Dat is op dit moment niet aan de orde. Van Rooi Meat is gesloten op basis van de testresultaten van een steekproef onder het personeel. Naar aanleiding hiervan volgt verder onderzoek. Op basis van de resultaten van dit aanvullend onderzoek, moet bepaald worden of er extra maatregelen nodig zijn bovenop de al geldende maatregelen.
 5. Vraag: Er zijn nu 130 medewerkers getest. Worden de overige medewerkers ook getest?
  Antwoord: De GGD voert op dit moment overleg met alle betrokken partijen. Daarna wordt bepaald of en op welke wijze aanvullende testen plaats gaan vinden. Bij personen die positief getest zijn, is bron- en contactonderzoek opgestart.
 6. Vraag: Zijn er onder de 21 besmette medewerkers, mensen die geen klachten hebben?
  Antwoord: Ja, op het moment van testen waren veel medewerkers nog zonder klachten. Vaak ziet de GGD dat er zich binnen een paar dagen (milde) klachten ontwikkelen. Of dat bij deze groep positief geteste mensen het geval is, blijkt uit het bron- contactonderzoek. Dit vindt plaats gedurende de quarantaineperiode.
 7. Vraag: In welk hotel zijn/worden de positief geteste personen ondergebracht?
  Antwoord: Positief geteste personen worden ondergebracht in NH Hotel Geldrop. Het gaat tot nu toe om 7 mensen die 14 dagen in quarantaine verblijven in het hotel.
 8. Vraag: Worden andere slachthuizen in de regio ook gecontroleerd?
  Antwoord: Vooralsnog is er in Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost geen aanleiding voor verdere controles bij andere bedrijven in deze sector.

@De weblog van Helmond op zaterdag 30 mei 2020 om 02:58:

Kijk eens aan. Goed om het dit keer zo te presenteren in een update. Duidelijk, hoewel er natuurlijk nog veel nieuws gaat komen.
Hopelijk komen er meer Helmonders en ook de buitenlandse werknemers nu met meer ervaringen en foto's.

Wat mij opvalt is dat bij 9.40 in het filmpje vlees vastgepakt wordt door twee medewerkers en bezoekers die géén handschoenen aan hebben. Neem daarbij al die culturen in de volgepakte busjes die er sinds de uitbraak van Corona naar toe zijn gereden en je hebt één grote besmettingshaard…

Al wat er werkte zal toch wel 14 dagen thuis moeten blijven of niet

Het verbaast me dat er (nog) geen steekproeven gedaan zijn bij andere bedrijven waar ook buitenlandse arbeiders met busjes gebracht worden. De aandacht gaat naar de vleesindustrie en zou naar mijn mening ook naar groentes verwerkende industrie.

Update 2:
Van Rooi Meat nog 2 weken dicht
Van Rooi Meat blijft nóg 14 dagen gesloten vanwege de coronabesmetting onder haar personeel. De varkensslachterij op ons industrieterrein blijft in ieder geval nog tot woensdag 17 juni gesloten. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost nam dit besluit in overleg met het RIVM.
Alle plusminus 1700 medewerkers van Van Rooi Meat gaan vanaf vandaag 2 weken in quarantaine. Zij hebben een beroepsverbod, krijgen doorbetaald en mogen nergens anders gaan werken. Veel van de werknemers van Van Rooi Meat zijn arbeidsmigranten.
De woonomstandigheden van veel van deze mensen zijn de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een doorn in het oog. Vrijdag zei hij: "We zien dat grote groepen mensen vaak met elkaar op campings en obscure huisjes wonen, waar ze soms lepeltje-lepeltje liggen. Ze worden samen in auto's of busjes naar het werk gebracht."
Uitgebreidere informatie lees je in onze items hierboven.

@De weblog van Helmond op dinsdag 2 juni 2020 om 17:35:

Triest....

Demicia Nagle

En zullen ze zich houden aan de quarantaine? Als ze op een camping in die huisjes zitten? Met alle gevolgen van dien... Men is al bang dat hier door een 2e covid 19 zal onstaan....zie nog steeds volle busjes harde werkers die naar hun werk worden gebracht...

Jolanda van Os

Hallo ze werken zo al vsnaf jauarie of nog eerder dan hadden ze nu toch om moeten vallen al die werknemers

Karin Willigendael

Zo komen ze van het stikstof probleem af😶.De boeren moeten boette ervoor

En dat vlees is dat niet besmet ik ben er niet happy mee

Comentariile pot fi postate în română
De weblog van Helmond face apel la angajații de la Van Rooi Meat să comenteze si ei mai jos. Vă oferim oportunitatea de a ajuta orașul nostru, colegii dvs. și pe dvs. înșivă. La urma urmei, puteți raporta ceea ce ați vazut și ați experimentat. Acest lucru este posibil fără a vă autentifica și poate fi facut (dacă doriți) în mod anonim. De exemplu, dacă numele tău este Mariana, atunci doar te poti trece Maria sau Roem12. (un nume oarecare) 🙂 Comentariile anonime pot fi facute doar direct pe site!
Sperăm ca experiențele dvs. să ofere celorlalți cetateni din Helmond și autorităților mai multe informații despre ceea ce se întâmplă cu adevarat în și în jurul companiei dvs. Aceasta poate oferi posibilitatea unor (chiar) decizii mai bune din partea autoritatilor. In orasul nostru problema virusului Corona pare a fi mult mai mare decât ceea ce noi și celelalte surse media raportăm...

De bovenstaande oproep in het Roemeens werd getolkt door Mădălina Coțofană. Op ons verzoek vertaalde deze Helmondse dame onderstaande tekst omdat er onder de 1700 medewerkers van Van Rooi Meat veel Roemenen zijn die vaak niet of nauwelijks Nederlands spreken en schrijven. En wie weet, durven zij via de weblog te vertellen wat zij weten. Een unicum op de weblog, maar in deze rare maanden doen ook wij wel eens raar. ;-)

Reageren kan in het Roemeens
De weblog van Helmond roept werknemers van Van Rooi Meat op hieronder ook te reageren. Wij bieden je de mogelijkheid onze stad, je collega's én jezelf te helpen. Jullie kunnen immers melden wat je meemaakt en meemaakte. Dat kan zonder inloggen of zoiets en kan (als je wilt) anoniem. Heet je bijvoorbeeld Mariana, dan noem je jezelf gewoon Maria of Roem12. 🙂 Anoniem reageren kan alleen op de website van de weblog.
We hopen dat jullie ervaringen andere Helmonders én instanties meer inzicht geven van wat er gebeurt in en rondom jullie bedrijf. Dat biedt de mogelijkheid tot (nog) betere beslissingen. Het grootste coronaprobleem in onze stad lijkt namelijk groter dan wat wij en de andere media melden...

@De weblog van Helmond op woensdag 3 juni 2020 om 09:21:

Goede actie weblog, ik ben benieuwd of ze durven. Maar die Roemenen kunnen onze stad geweldig helpen nu.

Piet de Wilde

Het besmetten van zoveel mensen met het virus is te wijten aan het feit dat van Rooi en zijn onderaannemers veel fouten hebben gemaakt en de situatie hebben verwaarloosd.
Het is niet de eerste keer dat zoiets overkomt. De laatste brand die een groot deel van de nieuwste fabrieksruimtes verwoestte, werd ook veroorzaakt door nalatigheid, die een hele week lang genegeerd werd, met als gevolg een brand.
Dergelijk gedrag is onprofessioneel.

deci o sa va spun ceva aici, eu fac parte din cei multi romani care lucreaza la Van Rooi. pana azi la ora 11 dimineata nu am fost anuntati nici eu nici colegii mei din casa de faptul ca am fi in carantina sau ceva de genul. am auzit prin alti colegi ca s-ar fi inchis pana pe 17 iunie. dar noi am fost liberi de sambata, am fost la supermarket , sau la cumparaturi in Eindhoven duminica... Nu suntem testati nici unul din casa unde locuiesc. nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna ca suntem pe izolare. Suntem tratati cu indiferenta, nu stim daca vom fi platiti. Am colegi care au plecat deja in Romania, sau care sunt pe drum in acest moment...
Toti vorbesc in toate partile, fiecare intelege ce vrea. Atata timp cat nu a venit nimeni sa ne bage in carantina, lumea e pe relaxare, la strand, la terasa... cine stie cu cate alte persoane au intrat deja in contact in ultimele 5 zile... ce rost are sa ne mai izoleze acum? sa ne faca testele si sa ne lase linistiti! ca ei nu stiu ce inseamna sa fii strain sa stai intr-o casa la marginea civilizatiei si sa nu iesi, sa nu vorbesti cu nimeni 2 saptamani, nu stim cine ne aduce mancare, nu stim daca avem bani de mancare..

Sambata, duminica, luni, marti, miercuri - am primit acum o instiintare precum suntem in carantina pana pe 16 iunie ora 12.00. In ultimele zile afost doar o stare de inconstienta in care fiecare s-a relaxat cum a vrut, 2 zile in care copii nostri au mers la scoala impreuna cu alti copii, cand va incepe un nou focar de infectii in scoli nimeni nu va sti de unde.. pentru ca desi pare ca toata lumea sa se implice, de fapt toti trateaza cu o degajare maxima acest fenomen.
Zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag - we hebben nu pas een melding ontvangen dat we tot 16 juni om 12.00 uur in quarantaine zijn. De laatste dagen was er alleen een staat van bewusteloosheid waarin iedereen zich ontspande zoals ze wilden, 2 dagen waarin onze kinderen met andere kinderen naar school gingen, wanneer een nieuwe uitbraak van infecties op scholen zullen beginnen, niemand weet van waar, want hoewel het lijkt alsof iedereen erbij betrokken is, behandelt iedereen dit fenomeen in feite met het grootste gemak.

Vind het toch vreemd dat dit dan nu pas explodeerd. Ik bedoel die mensen werken en wonen toch al langer hier en dan is de besmetting onder deze groepen en in deze branche nu pas een feit? Zou denken dat het al veel eerder mis had moeten gaan.

@JC14 op woensdag 3 juni 2020 om 16:14:
@Erika op woensdag 3 juni 2020 om 18:32:

Dank je wel voor jullie reacties. 👍 Hopelijk volgen er meer reacties van jullie Roemeense collega's. Wij gaan achter de schermen zorgen dat de juiste mensen jullie ervaringen lezen.
Via Google Translate kunnen we lezen wat jullie schreven. Ook Nederlandse medewerkers die bij Van Rooi Meat of in dat grote gebouw werken, blijven uitgenodigd te melden wat zij op het gebied van corona daar meemaken en meemaakten.

@JC14 op woensdag 3 juni 2020 om 16:14:

dus ik zal je hier iets vertellen, ik ben een van de vele Roemenen die bij Van Rooi werken. Tot vandaag om 11 uur 's ochtends kregen noch ik, noch mijn collega's in huis bericht dat we in quarantaine zouden zijn of zoiets. Ik hoorde van andere collega's dat het tot 17 juni gesloten zou zijn. maar we waren zaterdag vrij, we gingen naar de supermarkt, of winkelen in Eindhoven op zondag… We worden niet getest in de huizen waar ik woon. niemand belde om ons te vertellen dat we geïsoleerd waren. We worden onverschillig behandeld, we weten niet of we betaald zullen worden. Ik heb collega's die al naar Roemenië zijn vertrokken, of op dit moment onderweg zijn ...
Iedereen spreekt overal, iedereen begrijpt wat hij wil. Zolang niemand ons in quarantaine heeft gebracht, zijn de mensen ontspannen, op het strand, op het terras ... wie weet hoeveel andere mensen de afgelopen 5 dagen al in contact zijn gekomen ... wat heeft het voor zin om ons nu te isoleren? om ons te testen en ons met rust te laten! dat ze niet weten wat het betekent om een ​​vreemde te zijn om in een huis aan de rand van de beschaving te blijven en niet naar buiten te gaan, 2 weken met niemand te praten, we weten niet wie ons eten brengt, we weten niet of we geld hebben voor voedsel.

Knap staaltje ambtenarij weer.

Hugo net in debat. Waar er gesjoemeld werd. Met wie wel of niet bij de steekproef werd getest. Is dat slachthuis nu ook gesloten. Dat voorspeld weinig goeds. Is daar inmiddels wel iedereen getest ? Lijkt me voor die betreffende medewerkers ook belangrijk.

Update 3:
Van Rooi Meat mag weer op beperkte schaal slachten
Van Rooi Meat is vandaag weer op beperkte schaal varkens gaan slachten. Dat maakte de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gister bekend.
Volgens Marc van Rooi, directeur van het bedrijf, mogen er 300 medewerkers van de plusminus 1700 medewerkers weer beginnen. Er wordt met 1 ploeg gedraaid. De slachterij kan zodoende op ongeveer 30 tot 40% capaciteit draaien, schat de directeur in. Om weer op te kunnen starten moet het bedrijf voldoen aan strenge voorwaarden en is er ‘continue afstemming met de GGD en de veiligheidsregio’. Medewerkers die meedoen aan de opstarttest zijn aantoonbaar negatief getest op corona. De voorwaarden waar Van Rooi aan moet voldoen hebben te maken met veilig werken, reizen en wonen van de betreffende medewerkers. Zo moet het bedrijf worden schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf en moet een protocol worden opgesteld en uitgevoerd waarbij de gezondheid en het welzijn van medewerkers dagelijks worden getoetst. De Veiligheidsregio ziet erop toe dat Van Rooi de maatregelen naleeft, en handhaaft zo nodig.
De reden dat de vleesverwerker nu al mag opstarten is dat het bedrijf heeft aangetoond aan alle vereiste maatregelen te voldoen. “Zo heeft het bedrijf er voor gezorgd dat medewerkers, keurmeesters en inspecteurs weer veilig kunnen werken in het bedrijf”, aldus de veiligheidsregio.

Comentariile pot fi postate în română.
Reageren kan hieronder zonder inloggen of zoiets.

Fijn dat er weer werkgelegenheid is! 👌🏼 dat jullie maar gezond mogen blijven en werken 🍀

Ah dan zullen we de te volle busjes van Horizon group uit Velp snel weer zien rijden

Die twee weken zijn erg snel om..

Toini van der Klip

Als ik het goed begreep van een Roemeen bij mij in de straat, werken die 300 medewerkers (van verschillende afdelingen, van de productiehal tot het lab) toe naar productie als voorheen. Als alles goed gaat kunnen op woensdag 17 juni alle 1700 weer aan het werk. Ben erg benieuwd.

@De weblog van Helmond op dinsdag 9 juni 2020 om 10:06:

Fijn 👍🏼😊

Peggy Smulders

Hopelijk gaat alles daar nu wel goed.

Update 4:
Van Rooi Meat mag weer open
Slachthuis Van Rooi Meat mag na tweeënhalve week weer open. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gaf hen daarvoor groen licht. Eerder moesten de deuren op slot toen bleek dat veel medewerkers positief waren getest op corona (zie onze eerdere nieuwsberichten hierboven).
Na een goed verlopen proef met een testgroep, mag de fabriek nu weer helemaal open. Volgens de Veiligheidsregio heeft het slachthuis aangetoond dat het aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet, ook als het gaat om de vervoer- en woonomstandigheden van de werknemers.
Eerder deze week liet onder meer Europarlementariër Mohammed Chahim uit Helmond zijn mening horen:

Wel een goed voorbeeld van 1.5 meter afstand houden bij de pvda

Ja ze weten het zo goed de verslaggevers corona daar en hier huisvesting moet beter blablablabla en ze lopen zij aan zij naast elkaar .
Schandelijk voorbeeld, de eindredactie moet ze meteen buiten flikkeren.

@De weblog van Helmond op dinsdag 16 juni 2020 om 16:38:

Haha, volgende stap is dat woningbouwverenigingen ze allemaal een huis moeten geven,nog langere wachttijden voor de Helmonders voor een huurwoning het loon conform de Nederlandse cao.. worden de speklapjes wel duur..

Hannie van Loon

Ik dacht dat we inmiddels wel van de PVDA af waren op de webblog?🤨
Hilarisch ook dat ze zelf geen 1,5 meter afstand houden 😂😂😂

@Teun alleen de kiezer kan ze buiten flikkeren 😜

Mooi!

Jeroen Blijlevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: