Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
76reacties

– PRIMEUR –
Slachthuis Van Rooi Meat op het industrieterrein is in ieder geval tot woensdag dicht vanwege een corona-uitbraak. Dat heeft de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) gisteravond besloten. De achtergrond van dat besluit is het dreigende gevaar voor de volksgezondheid.
Vorige week werden daar werkzame medewerkers van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) getest op corona. Daarvan bleek een aantal personen besmet en dat kwam breeduit in de media. Vervolgens heeft de GGD Brabant-Zuidoost een steekproef gedaan onder 130 mensen die werkzaam zijn bij het bedrijf. Gisteravond werden deze testresultaten bekend: 21 medewerkers (dus 1 op de 6) zijn positief getest. De positief geteste medewerkers worden vanochtend geïnformeerd. Voor hen en hun huisgenoten geldt dat zij 2 weken in quarantaine moeten. Hiervoor is een hotellocatie in de regio beschikbaar gesteld.
“Deze testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat Van Rooi Meat een brandhaard van de verspreiding van corona is of op korte termijn kan worden. Het werk kan pas weer worden hervat als dat voor medewerkers veilig is”. Dat berichtte VRBZO vannacht in een persbericht. Daarnaast willen de NVWA en KDS hun medewerkers (toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten) de komende dagen uit voorzorg niet laten werken op het bedrijf. Voor hen en voor alle andere medewerkers geldt dat het werk pas hervat wordt als dat veilig is. Later vandaag komt er aanvullende informatie onder andere over de stappen die de veiligheidsregio en de GGD de komende dagen gaat zetten.
Bij het Helmondse vleesverwerkingsbedrijf werken ruim 1300 productiemensen die dagelijks zo’n 10 duizend varkens slachten. Een paar jaar geleden werd het onderstaande filmpje gemaakt. Het slachtingsproces gebeurt volkomen veilig meldde directeur Marc van Rooi deze week aan het ED. “Onze mensen lopen in ons bedrijf niet méér gevaar dan elders om besmet te raken met het coronavirus.”

In de reacties hieronder staan updates.

76 reacties:

En blijkbaar wat ik hoor zijn er mensen nu gewoon aan het werk daar

Beantwoorden

Bah wat Goor 😷🐰🐭🐻

Beantwoorden

Van 29 mei t/m 2 juni..? Ja dat zoden aan de dijk😩!

Beantwoorden
Toini van der Klip

@Noxy Aarts op vrijdag 29 mei 2020 om 08:37:

Weet je dat 100% zeker???

Beantwoorden

Vieze dierenmishandelaars, ik ken een paar jaar gelede iemand die daar werkt, beestje pijn doen voordat ze dood gaan doen ze graag daar!! Bah

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op vrijdag 29 mei 2020 om 09:20:

ik geloof het niet maar hoorde het

Beantwoorden

Dit had al veel eerder opgemerkt/opgepakt moeten worden. Nu is de slachterij voor enkele dagen gesloten, daarmee is het risico niet verminderd.

Beantwoorden

Op pagina 107 van Teletekst staat nu:

Vakbond FNV pleit ervoor alle 33.000
medewerkers in de vleesverwerkende
industrie te testen op het coronavirus.
Aanleiding is een steekproef bij Van
Rooi Meat in Helmond,waar 21 van de 130
geteste medewerkers besmet bleken.Het
bedrijf is tot dinsdag stilgelegd.

Beantwoorden

Sluiten die handel , beter voor de dieren 🙄

Beantwoorden
Chantal van Nuenen

Noxy Aarts: e ze zijn nu echt daar nog mensen aan het werk! Klopt!

Beantwoorden
Mădălina Coțofană

Geplaatste borden overal door de stad zijn helaas niet leesbaar voor velen. Daar kunnen zij natuurlijk niets aan doen. Handjes en box worden gegeven jointjes en blikjes gedeeld. Zelfs busjes blijken te stoppen op andere plekjes oa. industriegebied,.. lopend verder. Succes Helmond !

Beantwoorden

De hele keten binnen de vleesverwerkende industrie zit fout. Uitzendbureautjes willen alleen maar geld genereren, arbeidsmigranten steken hun kop in het zand en gaan toch werken, de vervoerders met hun busjes nemen grote risico’s en de Rooi Meat weet van niets. Hoe ziek is dit of kun je er van worden? Bewust worden hier regels overtreden!

Beantwoorden

Update 1:
Veelgestelde vragen én antwoorden naar aanleiding van de sluiting
24 Uur geleden maakten we hierboven bekend dat Van Rooi Meat in ieder geval tot woensdag gesloten is vanwege de corona-uitbraak. Sinds gisterochtend werd de weblog ook achter de schermen door meerdere betrokkenen benaderd. De ene wist te melden dat het slachten gewoon doorging en een paar uur later dat de eerste lopende band gestopt leek te worden, een ander zei foto’s te hebben van hetgeen zich ín het gebouw afspeelde en weer een ander wist dit en dat… Een uitermate goed geïnformeerde Helmonder liet ons maandag al weten dat meerdere werknemers met spuiten ‘op iets’ werden getest…
Voor de 2-hoofdige weblogredactie zijn dat stuk voor stuk signalen die we vanzelfsprekend zeer serieus nemen en onderzoeken. Sommige van die ‘achter-de-schermen-informanten’ volgenden onze advies op om het alvast in een (al dan niet anoniem) reactie hierboven aan de rest van Helmond te laten weten. Want met zijn allen weten we meer. Tenminste 3 anderen deden dat niet, bijvoorbeeld uit angst voor ontslag of een rechtszaak wegens smaad. Opmerkelijk!
Al die informatie resulteerden in vele telefoontjes en een aantal mailtjes naar de varkensslachterij en de instanties. Omdat zowat de volledige Nederlandse pers hen vele vragen stelden, heeft VRBZO (de hoogste instantie op dit moment) onderstaande lijst verspreid met 8 veelgestelde vragen en antwoorden. We realiseren ons dat daarmee nog lang niet alle vragen zijn beantwoorden. Maar een begin is gemaakt…

 1. Vraag: Op dit moment zijn er nog activiteiten bij Van Rooi Meat. Hoe kan dit? Het bedrijf is toch gesloten?
  Antwoord: Het productieproces bij Van Rooi Meat wordt langzaam afgebouwd. Van Rooi Meat zorgt ervoor dat de waren die nog op het bedrijf aanwezig zijn afgevoerd worden.
 2. Vraag: Op basis waarvan wordt bepaald of Van Rooi Meat weer open mag?
 3. Antwoord: De testresultaten van de steekproef onder personeel van Van Rooi Meat geven aanleiding tot verder onderzoek de komende dagen. Op basis daarvan wordt bepaald hoe de besmettingsgraad is. Als hier meer duidelijkheid over is, kan besloten worden het bedrijf al dan niet op te starten op 2 juni.
 4. Vraag: Moet Van Rooi op last van de Veiligheidsregio bepaalde (extra) maatregelen nemen tegen het coronavirus op basis van wat nu geconstateerd is?
  Antwoord: Dat is op dit moment niet aan de orde. Van Rooi Meat is gesloten op basis van de testresultaten van een steekproef onder het personeel. Naar aanleiding hiervan volgt verder onderzoek. Op basis van de resultaten van dit aanvullend onderzoek, moet bepaald worden of er extra maatregelen nodig zijn bovenop de al geldende maatregelen.
 5. Vraag: Er zijn nu 130 medewerkers getest. Worden de overige medewerkers ook getest?
  Antwoord: De GGD voert op dit moment overleg met alle betrokken partijen. Daarna wordt bepaald of en op welke wijze aanvullende testen plaats gaan vinden. Bij personen die positief getest zijn, is bron- en contactonderzoek opgestart.
 6. Vraag: Zijn er onder de 21 besmette medewerkers, mensen die geen klachten hebben?
  Antwoord: Ja, op het moment van testen waren veel medewerkers nog zonder klachten. Vaak ziet de GGD dat er zich binnen een paar dagen (milde) klachten ontwikkelen. Of dat bij deze groep positief geteste mensen het geval is, blijkt uit het bron- contactonderzoek. Dit vindt plaats gedurende de quarantaineperiode.
 7. Vraag: In welk hotel zijn/worden de positief geteste personen ondergebracht?
  Antwoord: Positief geteste personen worden ondergebracht in NH Hotel Geldrop. Het gaat tot nu toe om 7 mensen die 14 dagen in quarantaine verblijven in het hotel.
 8. Vraag: Worden andere slachthuizen in de regio ook gecontroleerd?
  Antwoord: Vooralsnog is er in Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost geen aanleiding voor verdere controles bij andere bedrijven in deze sector.
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 30 mei 2020 om 02:58:

Kijk eens aan. Goed om het dit keer zo te presenteren in een update. Duidelijk, hoewel er natuurlijk nog veel nieuws gaat komen.
Hopelijk komen er meer Helmonders en ook de buitenlandse werknemers nu met meer ervaringen en foto’s.

Beantwoorden

Wat mij opvalt is dat bij 9.40 in het filmpje vlees vastgepakt wordt door twee medewerkers en bezoekers die géén handschoenen aan hebben. Neem daarbij al die culturen in de volgepakte busjes die er sinds de uitbraak van Corona naar toe zijn gereden en je hebt één grote besmettingshaard…

Beantwoorden

Al wat er werkte zal toch wel 14 dagen thuis moeten blijven of niet

Beantwoorden

Het verbaast me dat er (nog) geen steekproeven gedaan zijn bij andere bedrijven waar ook buitenlandse arbeiders met busjes gebracht worden. De aandacht gaat naar de vleesindustrie en zou naar mijn mening ook naar groentes verwerkende industrie.

Beantwoorden

Update 2:
Van Rooi Meat nog 2 weken dicht
Van Rooi Meat blijft nóg 14 dagen gesloten vanwege de coronabesmetting onder haar personeel. De varkensslachterij op ons industrieterrein blijft in ieder geval nog tot woensdag 17 juni gesloten. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost nam dit besluit in overleg met het RIVM.
Alle plusminus 1700 medewerkers van Van Rooi Meat gaan vanaf vandaag 2 weken in quarantaine. Zij hebben een beroepsverbod, krijgen doorbetaald en mogen nergens anders gaan werken. Veel van de werknemers van Van Rooi Meat zijn arbeidsmigranten.
De woonomstandigheden van veel van deze mensen zijn de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een doorn in het oog. Vrijdag zei hij: “We zien dat grote groepen mensen vaak met elkaar op campings en obscure huisjes wonen, waar ze soms lepeltje-lepeltje liggen. Ze worden samen in auto’s of busjes naar het werk gebracht.”
Uitgebreidere informatie lees je in onze items hierboven.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 2 juni 2020 om 17:35:

Triest….

Beantwoorden

En zullen ze zich houden aan de quarantaine? Als ze op een camping in die huisjes zitten? Met alle gevolgen van dien… Men is al bang dat hier door een 2e covid 19 zal onstaan….zie nog steeds volle busjes harde werkers die naar hun werk worden gebracht…

Beantwoorden

Hallo ze werken zo al vsnaf jauarie of nog eerder dan hadden ze nu toch om moeten vallen al die werknemers

Beantwoorden
Karin Willigendael

Zo komen ze van het stikstof probleem af😶.De boeren moeten boette ervoor

Beantwoorden

En dat vlees is dat niet besmet ik ben er niet happy mee

Beantwoorden

Comentariile pot fi postate în română
De weblog van Helmond face apel la angajații de la Van Rooi Meat să comenteze si ei mai jos. Vă oferim oportunitatea de a ajuta orașul nostru, colegii dvs. și pe dvs. înșivă. La urma urmei, puteți raporta ceea ce ați vazut și ați experimentat. Acest lucru este posibil fără a vă autentifica și poate fi facut (dacă doriți) în mod anonim. De exemplu, dacă numele tău este Mariana, atunci doar te poti trece Maria sau Roem12. (un nume oarecare) 🙂 Comentariile anonime pot fi facute doar direct pe site!
Sperăm ca experiențele dvs. să ofere celorlalți cetateni din Helmond și autorităților mai multe informații despre ceea ce se întâmplă cu adevarat în și în jurul companiei dvs. Aceasta poate oferi posibilitatea unor (chiar) decizii mai bune din partea autoritatilor. In orasul nostru problema virusului Corona pare a fi mult mai mare decât ceea ce noi și celelalte surse media raportăm…

De bovenstaande oproep in het Roemeens werd getolkt door Mădălina Coțofană. Op ons verzoek vertaalde deze Helmondse dame onderstaande tekst omdat er onder de 1700 medewerkers van Van Rooi Meat veel Roemenen zijn die vaak niet of nauwelijks Nederlands spreken en schrijven. En wie weet, durven zij via de weblog te vertellen wat zij weten. Een unicum op de weblog, maar in deze rare maanden doen ook wij wel eens raar. 😉

Reageren kan in het Roemeens
De weblog van Helmond roept werknemers van Van Rooi Meat op hieronder ook te reageren. Wij bieden je de mogelijkheid onze stad, je collega’s én jezelf te helpen. Jullie kunnen immers melden wat je meemaakt en meemaakte. Dat kan zonder inloggen of zoiets en kan (als je wilt) anoniem. Heet je bijvoorbeeld Mariana, dan noem je jezelf gewoon Maria of Roem12. 🙂 Anoniem reageren kan alleen op de website van de weblog.
We hopen dat jullie ervaringen andere Helmonders én instanties meer inzicht geven van wat er gebeurt in en rondom jullie bedrijf. Dat biedt de mogelijkheid tot (nog) betere beslissingen. Het grootste coronaprobleem in onze stad lijkt namelijk groter dan wat wij en de andere media melden…

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 3 juni 2020 om 09:21:

Goede actie weblog, ik ben benieuwd of ze durven. Maar die Roemenen kunnen onze stad geweldig helpen nu.

Beantwoorden

Het besmetten van zoveel mensen met het virus is te wijten aan het feit dat van Rooi en zijn onderaannemers veel fouten hebben gemaakt en de situatie hebben verwaarloosd.
Het is niet de eerste keer dat zoiets overkomt. De laatste brand die een groot deel van de nieuwste fabrieksruimtes verwoestte, werd ook veroorzaakt door nalatigheid, die een hele week lang genegeerd werd, met als gevolg een brand.
Dergelijk gedrag is onprofessioneel.

Beantwoorden

deci o sa va spun ceva aici, eu fac parte din cei multi romani care lucreaza la Van Rooi. pana azi la ora 11 dimineata nu am fost anuntati nici eu nici colegii mei din casa de faptul ca am fi in carantina sau ceva de genul. am auzit prin alti colegi ca s-ar fi inchis pana pe 17 iunie. dar noi am fost liberi de sambata, am fost la supermarket , sau la cumparaturi in Eindhoven duminica… Nu suntem testati nici unul din casa unde locuiesc. nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna ca suntem pe izolare. Suntem tratati cu indiferenta, nu stim daca vom fi platiti. Am colegi care au plecat deja in Romania, sau care sunt pe drum in acest moment…
Toti vorbesc in toate partile, fiecare intelege ce vrea. Atata timp cat nu a venit nimeni sa ne bage in carantina, lumea e pe relaxare, la strand, la terasa… cine stie cu cate alte persoane au intrat deja in contact in ultimele 5 zile… ce rost are sa ne mai izoleze acum? sa ne faca testele si sa ne lase linistiti! ca ei nu stiu ce inseamna sa fii strain sa stai intr-o casa la marginea civilizatiei si sa nu iesi, sa nu vorbesti cu nimeni 2 saptamani, nu stim cine ne aduce mancare, nu stim daca avem bani de mancare..

Beantwoorden

Sambata, duminica, luni, marti, miercuri – am primit acum o instiintare precum suntem in carantina pana pe 16 iunie ora 12.00. In ultimele zile afost doar o stare de inconstienta in care fiecare s-a relaxat cum a vrut, 2 zile in care copii nostri au mers la scoala impreuna cu alti copii, cand va incepe un nou focar de infectii in scoli nimeni nu va sti de unde.. pentru ca desi pare ca toata lumea sa se implice, de fapt toti trateaza cu o degajare maxima acest fenomen.
Zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag – we hebben nu pas een melding ontvangen dat we tot 16 juni om 12.00 uur in quarantaine zijn. De laatste dagen was er alleen een staat van bewusteloosheid waarin iedereen zich ontspande zoals ze wilden, 2 dagen waarin onze kinderen met andere kinderen naar school gingen, wanneer een nieuwe uitbraak van infecties op scholen zullen beginnen, niemand weet van waar, want hoewel het lijkt alsof iedereen erbij betrokken is, behandelt iedereen dit fenomeen in feite met het grootste gemak.

Beantwoorden

Vind het toch vreemd dat dit dan nu pas explodeerd. Ik bedoel die mensen werken en wonen toch al langer hier en dan is de besmetting onder deze groepen en in deze branche nu pas een feit? Zou denken dat het al veel eerder mis had moeten gaan.

Beantwoorden

@JC14 op woensdag 3 juni 2020 om 16:14:
@Erika op woensdag 3 juni 2020 om 18:32:

Dank je wel voor jullie reacties. 👍 Hopelijk volgen er meer reacties van jullie Roemeense collega’s. Wij gaan achter de schermen zorgen dat de juiste mensen jullie ervaringen lezen.
Via Google Translate kunnen we lezen wat jullie schreven. Ook Nederlandse medewerkers die bij Van Rooi Meat of in dat grote gebouw werken, blijven uitgenodigd te melden wat zij op het gebied van corona daar meemaken en meemaakten.

Beantwoorden

@JC14 op woensdag 3 juni 2020 om 16:14:

dus ik zal je hier iets vertellen, ik ben een van de vele Roemenen die bij Van Rooi werken. Tot vandaag om 11 uur ‘s ochtends kregen noch ik, noch mijn collega’s in huis bericht dat we in quarantaine zouden zijn of zoiets. Ik hoorde van andere collega’s dat het tot 17 juni gesloten zou zijn. maar we waren zaterdag vrij, we gingen naar de supermarkt, of winkelen in Eindhoven op zondag… We worden niet getest in de huizen waar ik woon. niemand belde om ons te vertellen dat we geïsoleerd waren. We worden onverschillig behandeld, we weten niet of we betaald zullen worden. Ik heb collega’s die al naar Roemenië zijn vertrokken, of op dit moment onderweg zijn …
Iedereen spreekt overal, iedereen begrijpt wat hij wil. Zolang niemand ons in quarantaine heeft gebracht, zijn de mensen ontspannen, op het strand, op het terras … wie weet hoeveel andere mensen de afgelopen 5 dagen al in contact zijn gekomen … wat heeft het voor zin om ons nu te isoleren? om ons te testen en ons met rust te laten! dat ze niet weten wat het betekent om een ​​vreemde te zijn om in een huis aan de rand van de beschaving te blijven en niet naar buiten te gaan, 2 weken met niemand te praten, we weten niet wie ons eten brengt, we weten niet of we geld hebben voor voedsel.

Knap staaltje ambtenarij weer.

Beantwoorden

Hugo net in debat. Waar er gesjoemeld werd. Met wie wel of niet bij de steekproef werd getest. Is dat slachthuis nu ook gesloten. Dat voorspeld weinig goeds. Is daar inmiddels wel iedereen getest ? Lijkt me voor die betreffende medewerkers ook belangrijk.

Beantwoorden

Update 3:
Van Rooi Meat mag weer op beperkte schaal slachten
Van Rooi Meat is vandaag weer op beperkte schaal varkens gaan slachten. Dat maakte de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gister bekend.
Volgens Marc van Rooi, directeur van het bedrijf, mogen er 300 medewerkers van de plusminus 1700 medewerkers weer beginnen. Er wordt met 1 ploeg gedraaid. De slachterij kan zodoende op ongeveer 30 tot 40% capaciteit draaien, schat de directeur in. Om weer op te kunnen starten moet het bedrijf voldoen aan strenge voorwaarden en is er ‘continue afstemming met de GGD en de veiligheidsregio’. Medewerkers die meedoen aan de opstarttest zijn aantoonbaar negatief getest op corona. De voorwaarden waar Van Rooi aan moet voldoen hebben te maken met veilig werken, reizen en wonen van de betreffende medewerkers. Zo moet het bedrijf worden schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf en moet een protocol worden opgesteld en uitgevoerd waarbij de gezondheid en het welzijn van medewerkers dagelijks worden getoetst. De Veiligheidsregio ziet erop toe dat Van Rooi de maatregelen naleeft, en handhaaft zo nodig.
De reden dat de vleesverwerker nu al mag opstarten is dat het bedrijf heeft aangetoond aan alle vereiste maatregelen te voldoen. “Zo heeft het bedrijf er voor gezorgd dat medewerkers, keurmeesters en inspecteurs weer veilig kunnen werken in het bedrijf”, aldus de veiligheidsregio.

Comentariile pot fi postate în română.
Reageren kan hieronder zonder inloggen of zoiets.

Beantwoorden

Fijn dat er weer werkgelegenheid is! 👌🏼 dat jullie maar gezond mogen blijven en werken 🍀

Beantwoorden

Ah dan zullen we de te volle busjes van Horizon group uit Velp snel weer zien rijden

Beantwoorden

Die twee weken zijn erg snel om..

Beantwoorden
Toini van der Klip

Als ik het goed begreep van een Roemeen bij mij in de straat, werken die 300 medewerkers (van verschillende afdelingen, van de productiehal tot het lab) toe naar productie als voorheen. Als alles goed gaat kunnen op woensdag 17 juni alle 1700 weer aan het werk. Ben erg benieuwd.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 9 juni 2020 om 10:06:

Fijn 👍🏼😊

Beantwoorden

Hopelijk gaat alles daar nu wel goed.

Beantwoorden

Update 4:
Van Rooi Meat mag weer open
Slachthuis Van Rooi Meat mag na tweeënhalve week weer open. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost gaf hen daarvoor groen licht. Eerder moesten de deuren op slot toen bleek dat veel medewerkers positief waren getest op corona (zie onze eerdere nieuwsberichten hierboven).
Na een goed verlopen proef met een testgroep, mag de fabriek nu weer helemaal open. Volgens de Veiligheidsregio heeft het slachthuis aangetoond dat het aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet, ook als het gaat om de vervoer- en woonomstandigheden van de werknemers.
Eerder deze week liet onder meer Europarlementariër Mohammed Chahim uit Helmond zijn mening horen:

Beantwoorden

Wel een goed voorbeeld van 1.5 meter afstand houden bij de pvda

Beantwoorden

Ja ze weten het zo goed de verslaggevers corona daar en hier huisvesting moet beter blablablabla en ze lopen zij aan zij naast elkaar .
Schandelijk voorbeeld, de eindredactie moet ze meteen buiten flikkeren.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 16 juni 2020 om 16:38:

Haha, volgende stap is dat woningbouwverenigingen ze allemaal een huis moeten geven,nog langere wachttijden voor de Helmonders voor een huurwoning het loon conform de Nederlandse cao.. worden de speklapjes wel duur..

Beantwoorden

Ik dacht dat we inmiddels wel van de PVDA af waren op de webblog?🤨
Hilarisch ook dat ze zelf geen 1,5 meter afstand houden 😂😂😂

@Teun alleen de kiezer kan ze buiten flikkeren 😜

Beantwoorden

Mooi!

Beantwoorden
Jeroen Blijlevens

Update 5:
Werknemers Van Rooi Meat: we moesten liegen over coronaklachten
Werknemers van slachthuis Van Rooi Meat op het industrieterrein hebben gewerkt terwijl sommigen van hen klachten hadden die passen bij een besmetting met het coronavirus. Volgens de medewerkers gaat dit om werk dat werd verricht in de afgelopen 2 maanden. Dat vertellen ze anoniem aan de NOS. Het NOS Journaal van 17.00 uur opende met dat nieuws.
De veelal buitenlandse medewerkers zeggen dat sommigen de instructie kregen om niet de waarheid te spreken over bepaalde gezondheidsklachten. Ook zouden medewerkers van de slachterij bang zijn geweest hun baan te verliezen. Vanwege die angstcultuur meldden sommigen niet dat ze klachten hadden, zo meldt de NOS. In een formulier dat dagelijks moest worden ingevuld, moesten ze ’ja’ of ’nee’ aankruisen bij de vraag of ze zich ziek voelen. Een leidinggevende zou enkelen hebben opgedragen om ’nee’ in te vullen. Anderen deden dat uit eigen beweging uit angst voor hun baan.
Naar aanleiding van het onderzoek van de NOS hebben de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de GGD besloten om per direct nieuwe maatregelen in te stellen voor de slachterij. Zo worden binnenkort de gezondheidsverklaringen onaangekondigd gecontroleerd.
In gesprek met de NOS ontkent de directeur Marc van Rooi dat werknemers werden geïnstrueerd om te liegen. “Dit is bij mijn weten niet gebeurd. En als we het horen, nemen we maatregelen. We hebben maar 1 belang en dat is de fabriek coronavrij houden”.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 2 augustus 2020 om 17:55:

Vreselijk!!! Maar ja, Marc kwam niet door niks doen in de Quote 500. Nu weten we hoe hij dat deed. Bahbah 🙁 Wie weet zit ie binnenkort in de gevangenis….

Beantwoorden

Dikke vette boete geven.

Beantwoorden

Ik geloof er geen bal van.

Beantwoorden

Kon niet anders gelijk half jaar sluiten

Beantwoorden

T zou t eerste schandaal niet zijn daar

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter

Ik ben er zelf meerdere malen getuigen van geweest, zelf was ik verkouden en mijn formulier werdt direct verscheurd en ik moest een nieuwe invullen met alles nee uiteraard. Verder is het gebruik van normale mondkapjes verboden en moet je het doen met een baardnetje wat volgens hun net zo goed werkt. Nee wat daar allemaal gebeurd kan en mag gewoon niet.

Beantwoorden

Moderne slavernij. Mee sluiten dien handel.

Beantwoorden

Het zijn vaker wel de gastarbeiders die worden uitgebuit en ze weten bij wie ze het doen.

Beantwoorden

Laten we de mensen met verschijnselen maar bij elkaar zetten kunnen ze ook niemand anders besmette. Dit ving ik toevallig op toen ik op het kantoor op bezoek was.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 2 augustus 2020 om 17:55:

Schandalig!

Beantwoorden

Verschrikkelijk dit! Ben wel eens benieuwd in welke winkels dit vlees ligt want dat gaan we dan uiteraard niet meer halen😳

Beantwoorden
Priscilla van de Meulenhof

Vandaag, 2 augustus, alweer negatieve berichtgeving over corona-besmettingen en het doorwerken door personeel met coronasymptomen bij Van Rooi Meat. Producten die tot stand gekomen zijn via Van Rooi Meat koop ik niet meer. De vleesindustrie stinkt.

Beantwoorden

@Maikel Janssen op zondag 2 augustus 2020 om 19:49:

Precies. En ondertussen maar lekker doorgaan met die ongefundeerde borrelpraat van enkele Webloglezers over ‘die buitenlanders’.
Zoals je ook hier weer ziet is niet alles ‘een linkse hobby’, maar het zoveelste bewijs van steeds verder doorwoekerende scheefgroei tussen groepen mensen.
Snel geld verdienen over de rug van zwakkeren is nog steeds een hobby waar bijvoorbeeld de PVV en FvD geen enkel probleem mee hebben, zeker als het gastarbeiders betreft.

Beantwoorden

Update 6:
Grote zorgen bij de politiek over het gesjoemel bij slachterij Van Rooi Meat
Martijn Rieter van Helder Helmond stelde vannacht schriftelijke vragen aan B&W over de ontstane situatie bij slachterij Van Rooi Meat. Ook een aantal Kamerleden reageerden bezorgd op het gesjoemel bij het Helmondse slachthuis. De PvdA noemt de sector ziek, de SP vindt dat het toont hoe kwetsbaar buitenlandse werknemers zijn en Paul Smeulders van GroenLinks ziet het liefst dat bedrijven die de coronavoorschriften negeren meteen dicht gaan. De Partij voor de Dieren gaat Kamervragen stellen.
Hieronder staan de 7 raadsvragen (Question) van Rieter voorafgegaan door zijn inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Gisteren kwam de NOS met het nieuws omtrent Van Rooi Meat uit Helmond. Zo zouden medewerkers van de slachterij de afgelopen twee maanden met coronaklachten hebben doorgewerkt. De GGD geeft in een reactie aan niet te weten of er werknemers getest worden. Deze gehele situatie baart Helder Helmond grote zorgen.

 1. Hoe is het mogelijk dat de GGD niet op de hoogte is of er werknemers worden getest? En dat bij een slachterij die eind mei nog twee weken dicht moest vanwege vele besmettingen op de werkvloer.
 2. Waarom is Van Rooi Meat niet verplicht om medewerkers te testen bij klachten?

De belangrijkste maatregel van de GGD om na de sluiting de situatie binnen de slachterij in de gaten houden was dat alle werknemers iedere ochtend een gezondheidsverklaring moeten invullen. Het blijkt nu dat bij de GGD niet bekend is hoeveel medewerkers op gezondheidsverklaringen zeggen dat ze klachten hebben. Die informatie wordt om privacy-redenen niet gedeeld door Van Rooi Meat.

 1. Waarom is er net als bij twee eerdere steekproeven niet gewoon periodiek getest?
 2. Zijn de GGD en Veiligheidsregio bereid om nu alsnog periodiek te gaan testen?
 3. Kan deze essentiële (niet gedeelde) informatie bij Van Rooi Meat worden opgeëist?

De GGD en Veiligheidsregio zien in de bevindingen van de NOS aanleiding om per direct nieuwe maatregelen aan te kondigen bij het bedrijf. Zo komen er onaangekondigde controles van de gezondheidsverklaringen. Volgens de GGD werden deze controles van tevoren aangekondigd “op basis van vertrouwen”.

 1. Hoezo werden controles vooraf aangekondigd? Dit heeft toch geen effect? Sowieso het “op basis van vertrouwen” controleren vinden we zeer opmerkelijk.
 2. Zijn de GGD en Veiligheidsregio bereid om een onderzoek te starten naar de gehele situatie waarbij ook het eigen handelen wordt meegenomen?
Beantwoorden

Ik denk dat je niet alleen het bedrijf maar ook zeker de uitzendbureaus van van rooi aan moet pakken!!! Die sturen de mensen tenslotte, en in de tijd dat ze niet met zoveel in een busje mochten werden ze daar vlakbij op een rotonde uit de bus gezet en moesten ze verder lopen??
Dus doek die hele uitzendbureaus op , er zitten hier genoeg mensen thuis die dat werk kunnen doen, voor een normaal loon !!

Beantwoorden

Uiteindelijk loopt het toch met een sisser af en blijft deze werkgever, samen met de uitzendbureau’s, doen wat ze altijd gedaan hebben. Mensen uitbuiten, want het gaat om geld verdienen.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 3 augustus 2020 om 06:11:

Schande…sluiten die bende, betaal liever iets meer voor mn vlees…

Beantwoorden

Aan de poort bij van Rooi Meat werd gisteren de lichaamstemperatuur gecheckt. Alle commotie heeft toch een beetje nut.
Maar het is misdadig wat er in dat bedrijf gebeurt of gebeurde met die Roemenen en andere buitenlanders. Ik ben ook benieuwd of de voedselveiligheid nog wel gegarandeerd is. Maar het zal allemaal wel weer met een kleine boete afgedaan worden. 🙁

Beantwoorden

@Snuitje op maandag 3 augustus 2020 om 07:45:

zo. snuitje en jij denkt dat de mensen die thuis zitten dat werk willen doen?
Ik denk dat de meesten er niet eens over peinzen. Geen seconde!

Beantwoorden

Beantwoorden

Update 7:
Onvoldoende naleving van de coronamaatregelen bij Van Rooi Meat
Het Regionaal BeleidsTeam (RBT) van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) besprak gisteren de berichtgeving over Van Rooi Meat door de NOS. Daarin werd gesteld dat medewerkers van Van Rooi Meat onder druk zijn gezet om de gezondheidsverklaringen niet naar waarheid in te vullen.
Het RBT maakt zich hier zorgen over, het leiderschap op de werkvloer lijkt niet geheel onder controle. Van Rooi Meat heeft inmiddels een toelichting over deze kwestie gestuurd naar voorzitter John Jorritsma van de veiligheidsregio. “Ik zie het genuanceerd. Ik heb zowel de berichtgeving van de NOS gezien en ook de verklaring gelezen die Van Rooi mij dit weekend daarover heeft gegeven. Daarnaast heeft de Directeur Publieke Gezondheid mij bevestigd dat er tweewekelijks contact is met de arbo-arts van het bedrijf en de arts infectieziektenbestrijding (IZB), waaruit blijkt dat er daadwerkelijk wekelijks mensen aan de poort naar huis worden gestuurd. Ook zijn er sinds 15 juni geen positieve COVID-19 gevallen meer bekend bij de GGD.”
Het RBT vat de geluiden van de klokkenluiders bij de NOS op als signaal dat er bij het bedrijf onvoldoende overzicht is van de naleving van de coronamaatregelen. Daarom worden onder regie van VRBZO onaangekondigde controles uitgevoerd op de health checks aan de poorten. Dat gebeurt door de GGD. VRBZO blijft in overleg met de NVWA en de arbeidsinspectie. Daarnaast gaan de tweewekelijkse contacten tussen de arbo-arts van Van Rooi en de arts IZB van de GGD nog ten minste 2 maanden door, dus op zijn minst tot 1 oktober.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 4 augustus 2020 om 09:54:

Liegen doen ze

Beantwoorden

Absoluut per direct sluiten liegen bedriegen doel bewust willens en wetens (migranten) personeel de dood in jagen hoort niet thuis in onze maatschappij ik snap gewoon niet dat dit nog langer getolereerd wordt !!Een restaurant of café eigenaar die weten ze wel te vinden! Dit kan echt niet!!!😡😡😡

Beantwoorden

Schandelijk bedrijf dat op beschamende wijze met haar personeel omgaat !

Beantwoorden

De Rooij staat niet alleen; deze hele sector spat uiteen van wildwest taferelen. Mede door of juist omdat er migranten in het spel zijn.
Maar ook gewone nederlanders ondervinden deze praktijken;flex werk uitzendwerk het blijkt in de praktijk NIET meer te zijn dan hlave slavenarbeid.
MINDER rechten,minder voorwaarden en vooral MINDER salaris.
Voor jou tien anderen, en anders wel niet-EU illegalen.
Maar die Nederlanders die vol moeten werken voor een tientje bruto per uur zijn er mooi mee; zij betalen WEL alle heffingen milieubelastingen accijnzen 21% btw
Ook hierin blijkt de linkse politiek en de linkse vakbonden horensdoof.

Beantwoorden

Ook de de gerespecteerde Britse krant The Guardian wijdde gisteren een uitgebreid artikel aan de situatie bij Van Rooi Meat.

Beantwoorden

Update 8:
“Medewerkers Van Rooi Meat met coronaklachten mogen niet aan ‘t werk”
Dat en meer antwoordde minister Hugo de Jonge gisteren op 9 Kamervragen van de SP over het bericht (zie update 5) dat bij Van Rooi Meat werknemers, al dan niet in opdracht van de werkgever, ziekteklachten verzwegen.
Hieronder volledige vragen en antwoorden:

 1. Vraag: Bent u bekend met de rapportage van de NOS waarin werknemers van slachthuis Van Rooi Meat stellen ziektekenmerken die zouden kunnen wijzen op COVID-19 te verzwijgen en formulieren onjuist in te vullen uit angst voor verlies van hun baan?
  Antwoord: Ja.
 2. Vraag: Deelt u de mening dat dit een onacceptabele situatie is zowel in het kader van de volksgezondheid in het algemeen als de veiligheid van de direct betrokken werknemers?
  Antwoord: De algemene richtlijn is dat iedereen die klachten heeft thuis blijft en zich laat testen. Als werknemers bij Van Rooi Meat klachten verzwijgen, de formulieren onjuist invullen en gewoon aan het werk gaan, is dat inderdaad onacceptabel. Werknemers die ziek zijn en aan het werk gaan brengen collega’s in gevaar. Werknemers hebben op basis van de Arbeidsomstandighedenwet recht op gezonde en veilige arbeidsomstandigheden arbeidsomstandigheden, maar daarnaast ook de plicht om zorg te dragen voor hun eigen veiligheid en gezondheid en die van de andere betrokken personen.
 3. Vraag: Bent u het ermee eens dat de door de NOS beschreven situatie volstrekt haaks staat op de in de kabinetsreactie van 3 juli jongstleden geschreven principes van “verantwoordelijkheid nemen”, “veilige en gezonde werkplek” en werkgevers die “zich van hun beste kant laten zien” en noopt deze casus het kabinet tot een actiever beleid om werkgevers te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen?
  Antwoord: De werkgevers zijn reeds conform de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. De Inspectie SZW houdt toezicht op de naleving van de arbeidsomstandighedenwet en kan handhavend optreden. De Inspectie houdt onaangekondigde inspecties bij slachterijen waar gekeken wordt of de werknemers veilig kunnen werken en of de RIVM maatregelen goed worden geïmplementeerd. Corona meldingen die gerelateerd zijn aan de slachthuizen hebben daarbij een hoge urgentie.
  Ik heb het voornemen om de Inspectie SZW meer wettelijke mogelijkheden te geven om effectief te kunnen handhaven als werkgevers in ernstige mate geen noodzakelijke maatregelen treffen om besmetting met novel coronavirus (2019-nCOV) te voorkomen of de kans daarop te beperken. Deze mogelijkheden zijn opgenomen in het voorstel voor de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 dat juli j.l. verzonden is naar uw Tweede Kamer.
 4. Vraag: In hoeverre deelt het kabinet de mening dat, in lijn met conclusies van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten, het feit dat in de slachtsector zeer veel wordt gewerkt met uitzendbureaus die vooral buitenlandse werknemers in dienst hebben waarbij de werkgever tevens huisvesting en transport regelt, er gemakkelijk toe kan leiden dat werknemers oneigenlijk onder druk kunnen worden gezet gezien hun kwetsbare positie en welke aanvullende maatregelen gaat u nemen om te zorgen dat werknemers in de slachtsector veilig kunnen werken zonder bang te hoeven zijn voor represailles van de werkgever, ongeacht of dit een slachthuis of een uitzendbureau is?
  Antwoord: Uitzendbureaus die veel met arbeidsmigranten werken, bieden vaak ook huisvesting en transport aan. Dit kan voordelen bieden voor de arbeidsmigrant, maar het kan ook tot extra zorgen en een kwetsbare positie leiden, doordat de arbeidsmigrant bij ontslag niet alleen hun baan maar ook hun huisvesting verliezen. Zoals gemeld in de brief aan uw Kamer van 3 juli j.l. heeft het kabinet aan het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten gevraagd om met aanbevelingen te komen om de afhankelijkheid van een arbeidsmigrant tot het uitzendbureau of de werkgever te verminderen en zo de positie van arbeidsmigranten te versterken.
 5. Vraag: Bent u bereid om lering te trekken uit de ervaringen en de gekozen oplossingen uit landen (zoals Duitsland) waar een vergelijkbare problematiek speelt rond slachthuizen?
  Antwoord: Ja, waar mogelijk wordt lering getrokken uit de ervaringen van andere landen.
 6. Vraag: Hoe beoordeelt u de kennelijk staande praktijk van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) om slechts aangekondigd te inspecteren bij slachthuizen waar het gaat om COVID-19 maatregelen?
  Antwoord: Het is een misverstand dat de GGD-en alleen aangekondigd langs gaan bij slachterijen. Zij gaan ook onaangekondigd langs.
 7. Vraag: Vindt u het wenselijk dat de GGD een nieuwe steekproef houdt om op COVID-19 te testen onder de medewerkers van het betreffende slachthuis en ligt het daarnaast voor de hand om ook bij andere slachthuizen nieuwe steekproeven uit te voeren, gezien het relatieve gemak waarmee COVID-19 zich in deze sector lijk te verspreiden?
  Antwoord: Van Rooi Meat is na de sluiting weer opgestart met klachtenvrije en negatief geteste medewerkers. Van Rooi Meat heeft verregaande maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Medewerkers met klachten mogen niet aan het werk en worden gevraagd om zich te laten testen. Er zijn geen signalen van besmettingen bij het bedrijf. De GGD ziet dan ook geen reden om een nieuwe steekproef uit te voeren.
 8. Vraag: Welke stappen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sinds het verschijnen van de betreffende rapportage genomen om haar eigen werknemers die opereren binnen het betreffende slachthuis (als toezichthoudende dierenartsen) te beschermen en is deze berichtgeving aanleiding om dierenartsen terug te trekken omdat de veiligheid van hun werkplek niet kan worden gegarandeerd? Zo nee, waarom niet?
  Antwoord: De NVWA heeft op 4 augustus jl. per brief gevraagd dat genoemde slachterij concreet aangeeft welke maatregelen het treft om coronabesmetting binnen het bedrijf te vermijden. Wanneer de reactie onvoldoende vertrouwen geeft dat medewerkers van de NVWA en KDS worden blootgesteld aan werknemers van genoemde slachterij die besmet zijn met het coronavirus dan wel coronaklachten hebben, staakt de NVWA de werkzaamheden van de NVWA in het bedrijf. Dan kan er niet meer geslacht worden. De NVWA heeft ook andere slachterijen per brief gewezen op hun verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat de maatregelen die in de bedrijven zijn getroffen om corona te vermijden worden nageleefd en op de consequenties als dat niet gebeurt. In dat geval staakt de NVWA de werkzaamheden van de NVWA in het bedrijf.
 9. Vraag: Vindt u dat er een cultuurprobleem is in de slachtsector als het gaat om het volgen en handhaven van regels gezien het grote aantal incidenten rond slachthuizen van de afgelopen jaren, van fraude bij noordelijke slachthuizen, tot veelvuldig uitgelekte beelden van onzorgvuldige behandeling en van mishandeling van dieren, tot het niet uitvoeren van afspraken in het kader van bestrijding van COVID-19?
  Antwoord: Het huidige slachtsysteem staat onder druk en fraude en misstanden kunnen ontstaan daar waar economische belangen prevaleren boven andere waarden. Er zijn de afgelopen jaren meerdere incidenten geweest rond slachthuizen, waarmee een aantal ernstige problemen aan het licht is gekomen. De minister van LNV heeft eerder al aangegeven aangetoonde misstanden onacceptabel te vinden. Zij heeft in februari tijdens het plenair debat over de NVWA aan uw Kamer gemeld dat zij een fundamentele discussie wil voeren over het huidige systeem. Het ministerie van LNV onderzoekt met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties wat de kwetsbaarheden in de slachthuizen zijn en welke maatregelen nodig zijn voor een betere borging van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dit zal nog dit jaar worden afgerond. Daarbij wordt ook onderzocht op welke terreinen (waaronder dierenwelzijn, voedselveiligheid, toezicht en veiligheid van werknemers) een hoge slachtsnelheid tot problemen leidt. Aan de hand daarvan wordt gekeken welke juridische mogelijkheden er zijn om de de maximale bandsnelheid te begrenzen.
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 12 augustus 2020 om 08:00:

Sluiten die tent
Mensenslavenhandelaars

Beantwoorden

Update 9:
‘Is de reactie van Van Rooi Meat op de NVWA-brief onvoldoende dan kan er niet meer geslacht worden’
Dat en meer antwoordde minister Hugo de Jonge vanochtend op de 10 Kamervragen van de Partij voor de Dieren over het bericht dat het Helmondse slachthuis medewerkers heeft aangezet tot het afleggen van valse gezondheidsverklaringen.
Hieronder volledige vragen en antwoorden:

 1. Vraag: Kent u het bericht: ‘Werknemers slachterij Van Rooi: wij moesten werken met coronaklachten’?
  Antwoord: Ja.
 2. Vraag: Wat vindt u ervan dat Van Rooi Meat werknemers aanzet tot het geven van valse gezondheidsverklaringen, en tegelijk weigert om de gezondheidsverklaringen te delen met de GGD?
  Antwoord: Als het waar is dat de werknemers worden aangezet tot het geven van valse gezondheidsverklaringen dan is dat natuurlijk bijzonder kwalijk.
  Ik heb geen signalen ontvangen dat Van Rooi weigert om gezondheidsverklaringen te delen met de GGD. Wel heb ik via de veiligheidsregio Brabant Zuidoost vernomen dat inmiddels bekend is dat zo’n vijftig gezondheidsverklaringen door medewerkers van Van Rooi Meat zijn ingevuld met klachten.
 3. Vraag: Wat is de gezondheidscontrole van de GGD in uw ogen waard, wanneer een bedrijf zelf bepaalt welke informatie gedeeld wordt met de GGD en waarom?
  Antwoord: Zoals ik al heb geantwoord op vraag 2 heb ik geen signalen dat Van Rooi Meat weigert om de gezondheidsverklaringen te delen met de GGD. Daarmee heb ik geen reden om aan te nemen dat de gezondheidscontrole niet naar behoren werkt.
 4. Vraag: Wat vindt u ervan dat volgens de werknemers van de slachterij binnen het bedrijf maatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en het opdoen van mondkapjes, uitsluitend vlak voor een controle gebeurt?
  Antwoord:
  Als dat gebeurt dan is dat onacceptabel en in strijd met de richtlijnen van het RIVM en de Arbeidsomstandighedenwet. De werkgever is verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van de werknemers conform de Arbowet. De Inspectie SZW houdt toezicht op de Arbowet. Op vrijdag 31 juli jl. is de Inspectie SZW (ISZW), op verzoek van de GGD, onaangekondigd langs gegaan bij Van Rooi Meat in Helmond en in Someren. In Helmond heeft de ISZW geen onregelmatigheden gevonden.
 5. Vraag: Hoe kan het dat de betreffende slachterij, nadat het bedrijf eerder een steekproef van de GGD heeft gemanipuleerd en twee weken moest sluiten vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, niet onder verscherpt toezicht stond?
 6. Vraag: Vindt u dat de aankondiging dat er onaangekondigde controles zullen plaatsvinden op het invullen het de gezondheidsverklaringen een voldoende sanctie is, gezien dit bedrijf in de laatste maanden geen enkel respect heeft getoond voor de volksgezondheid in het algemeen en de gezondheid van haar medewerkers in het bijzonder? Zo ja, waarom?
  Antwoord op 5 en 6
  Van Rooi Meat is na de sluiting weer opgestart met klachtenvrije en negatief geteste medewerkers. Van Rooi Meat heeft verregaande maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Medewerkers met klachten mogen niet aan het werk en worden gevraagd om zich te laten testen. Er zijn geen signalen van besmettingen bij het bedrijf.
  Naar aanleiding van de berichten in de media over Van Rooi Meat heeft de veiligheidsregio een aantal aanvullende maatregelen genomen. Dat zijn:
  • Controles op health checks.
  • Aanspreken op leiderschap op de werkvloer
  • Nog meer aandacht op de werkvloer voor de klokkenluidersregeling en vertrouwenspersonen en die beter toegankelijk maken voor arbeidsmigranten en door het inrichten van een anoniem meldpunt voor klokkenluiders.
  Het contact tussen de arts Infectieziektebestrijding van de GGD en de bedrijfsarts van Van Rooi Meat wordt gecontinueerd (twee keer per week). Hierbij wordt nagegaan of er ziekmeldingen zijn en of er signalen zijn die kunnen duiden op besmettingen binnen het bedrijf. De GGD heeft daarnaast een signaalfunctie wanneer er besmettingen met een link naar het bedrijf uit het bron- en contactonderzoek komen.
  Overigens zijn controles op zichzelf geen sanctie. Wanneer overtredingen worden geconstateerd dan kunnen toezichthouders sancties opleggen.
 7. Vraag: Welke maatregelen neemt het kabinet in reactie op deze onthullingen, gegeven de aangenomen motie Ouwehand, die de regering verzoekt tot het nemen van landelijke regie bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus in de vleesindustrie?
  Antwoord: De motie Ouwehand wordt uitgevoerd door middel van het oprichten van het Samenwerkingsplatform arbeidsmigranten en COVID-19 en van een Landelijke Regietafel. Veiligheidsregio’s, landelijke inspectiediensten, GGD en het RIVM zijn deelnemers in het samenwerkingsplatform. Het doel is het ontwikkelen van een integrale en gecoördineerde operationele aanpak om tijdig bij (potentiële) besmettingshaarden te kunnen interveniëren met het oog op volksgezondheid. Uitgangspunten daarbij zijn informatie-uitwisseling en samenwerking. Het samenwerkingsplatform, dat vanaf 1 september volledig operationeel is, zal ook gebruikt worden voor andere risico-sectoren waar veel arbeidsmigranten werkzaam zijn. De deelnemende partijen hebben zowel op landelijk als regionaal niveau nu al veelvuldig contact en werken, waar nodig, samen.
  Via de Landelijke Regietafel, waar diverse ministeries onderdeel van uitmaken, vindt de strategische afstemming plaats.
 8. Vraag: Gaat u over tot het direct sluiten van de genoemde slachterij, conform de Kamerbreed uitgesproken wens dat een bedrijf onmiddellijk wordt gesloten, wanneer blijkt dat de coronavoorschriften worden genegeerd?
  Antwoord: Als de veiligheid van NVWA en KDS medewerkers niet geborgd is, staakt de NVWA de werkzaamheden in slachterijen. De NVWA heeft naar aanleiding van recente berichten van slachthuismedewerkers in de media op 4 augustus jl. per brief gevraagd dat genoemde slachterij concreet aangeeft welke maatregelen het treft om coronabesmetting binnen het bedrijf te vermijden. Wanneer de reactie onvoldoende vertrouwen geeft dat medewerkers van de NVWA en KDS worden blootgesteld aan werknemers van genoemde slachterij die besmet zijn met het coronavirus dan wel coronaklachten hebben, staakt de NVWA de werkzaamheden van de NVWA in het bedrijf. Dan kan er niet meer geslacht worden. De NVWA heeft ook andere slachterijen per brief gewezen op hun verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat de maatregelen die in de bedrijven zijn getroffen om corona te vermijden worden nageleefd en op de consequenties als dat niet gebeurt. 
 9. Vraag: Is het aanzetten tot het invullen van een valse gezondheidsverklaring strafbaar? Zo ja, bent u bereid het OM te verzoeken strafrechtelijk onderzoek te doen naar de mogelijke druk die er vanuit het bedrijf is uitgeoefend op de werknemers om een valse gezondheidsverklaring in te vullen? Zo nee, waarom niet?
  Antwoord: Onder omstandigheden kan het aanzetten tot het valselijk invullen van een gezondheidsverklaring een strafbaar feit opleveren. Zoals u weet, is in gevolge het bepaalde in artikel 124 en verder van de Wet op de rechterlijke organisatie het Openbaar Ministerie belast met (onder meer) de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde. Het is dan ook aan het Openbaar Ministerie om te onderzoeken en te beoordelen of er in de bedoelde situatie sprake is van een verdenking van een strafbaar feit of strafbare feiten, welke verdenking(-en) een strafrechtelijk onderzoek zouden rechtvaardigen.
 10. Vraag: Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het eerstvolgende algemeen overleg over de ontwikkelingen rond het coronavirus, dat op 12 augustus zal plaatsvinden?
  Antwoord: Ja.
Beantwoorden

Update 10:
B&W beantwoordt 15 vragen van Helder Helmond, PvdA en GroenLinks
Na de 7 raadsvragen van Helder Helmond, kwam de PvdA met een aanvullende vraag 8 en stelde GroenLinks ook nog 7 raadsvragen over de situatie bij Van Rooi Meat. Hieronder de volledige antwoorden van B&W die in samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) en GGD tot stand zijn gekomen.

 1. Vraag: Hoe is het mogelijk dat de GGD niet op de hoogte is of er werknemers worden getest? En dat bij een slachterij die eind mei nog twee weken dicht moest vanwege vele besmettingen op de werkvloer.
  Antwoord: Na de sluiting van het bedrijf op 29 mei gedurende twee weken is bij Van Rooi Meat een veiligheidsprotocol ingevoerd, waarvan het verplicht invullen van een gezondheidsverklaring door medewerkers (health check) onderdeel is. Het is een mix van maatregelen om risico’s te ondervangen. Vanaf 8 juni is de fabriek gefaseerd opgestart en wordt er op toegezien dat er alleen medewerkers aan het werk zijn zonder klachten of met een negatieve coronatest. Er is voortdurend contact tussen de GGD en de bedrijfsarts van Van Rooi Meat, daaruit is tot nu toe niet gebleken dat er sprake is van een hernieuwde uitbraak van het coronavirus bij Van Rooi Meat. Wanneer er uit bron– en contactonderzoek van de GGD blijkt dat er een herleiding is naar Van Rooi Meat, wordt dit signaal uiteraard opgepakt. Dit is tot op heden niet het geval.
 2. Vraag: Waarom is Van Rooi Meat niet verplicht om medewerkers te testen bij klachten?
  Antwoord: Het verplicht testen van de gezondheid, op welke wijze dan ook, is een inbreuk op de lichamelijke integriteit. Die wordt in Nederland in hoge mate beschermd. De juridische bevoegdheid om een bedrijf op te leggen dat zij medewerkers verplicht moeten laten testen, ontbreekt.
 3. Vraag: Waarom is er net als bij twee eerdere steekproeven niet gewoon periodiek getest?
  Antwoord: Het bedrijf is na de sluiting op 8 juni weer opgestart met klachtenvrije en negatief geteste medewerkers. Van Rooi Meat heeft verregaande maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Medewerkers met klachten mogen niet aan het werk en worden gevraagd om zich te laten testen. De eerdere steekproeven zijn uitgevoerd omdat er meldingen waren van mensen met corona binnen het bedrijf. Uit overleg met de instanties komt naar voren dat er geen signalen zijn van besmettingen bij het bedrijf. De instanties zien nu geen aanleiding om periodiek te testen.
 4. Vraag: Zijn de GGD en Veiligheidsregio bereid om nu alsnog periodiek te gaan testen?
  Antwoord: Er zijn op dit moment geen signalen van besmettingen bij Van Rooi Meat en VRBZO en GGD zien daarom geen aanleiding om periodiek te testen. Er blijft nauw contact tussen de bedrijfsarts van Van Rooi Meat en de arts Infectieziektebestrijding van de GGD. De Veiligheidsregio controleert het bedrijf op het uitvoeren van de gezondheidschecks.
 5. Vraag: Kan deze essentiële (niet gedeelde) informatie bij Van Rooi Meat worden opgeëist?
  Antwoord: Van Rooi Meat heeft inmiddels aangegeven dat er zo’n vijftig gezondheidsverklaringen door medewerkers van Van Rooi Meat zijn ingevuld waarop zij aangeven dat ze klachten hebben.
 6. Vraag: Hoezo werden controles vooraf aangekondigd? Dit heeft toch geen effect? Sowieso het “op basis van vertrouwen” controleren vinden we zeer opmerkelijk.
  Antwoord: Met Van Rooi Meat zijn afspraken gemaakt over periodieke controles, gezondheidschecks en monitoring via de bedrijfsarts. Dit zijn afspraken waar zowel de VRBZO als de GGD het bedrijf op controleren. Hierin hebben alle partijen hun eigen verantwoordelijkheid en het gezamenlijke doel om besmette personen op de werkvloer te voorkomen.
 7. Vraag: Zijn de GGD en Veiligheidsregio bereid om een onderzoek te starten naar de gehele situatie waarbij ook het eigen handelen wordt meegenomen?
  Antwoord: Op dit moment is er geen aanleiding voor een onderzoek, de coronacrisis is nog gaande. Indien bij de evaluatie aanleiding wordt gezien tot nader onderzoek in deze casus, dan zijn VRBZO en de GGD bereid om hieraan een bijdrage te leveren.
 8. Vraag: Gaat het college politie en OM verzoeken een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de verantwoordelijken?
  Antwoord: Het instellen van een strafrechtelijk onderzoek is de bevoegdheid van het Openbaar Ministerie en de politie. Zij hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid.
 9. Vraag: Hoeveel slachthuizen zijn er in deze regio nog meer die buiten het toezicht van de toezichtinstanties vallen?
  Antwoord: Geen, slachthuizen worden regelmatig aan controles onderworpen door diverse overheidsinstanties.
 10. Vraag: Hoe gaan de VRBZO en de GGD’en dit ‘lek’ in ons toezichtsysteem in ieder geval binnen de eigen regio op zo kort mogelijke termijn dichten?
  Antwoord: Zowel VRBZO als GGD hebben niet de bevoegdheid, autoriteit en capaciteit om (eventuele) weeffouten in landelijke toezichtsystemen te dichten. In de casus van Van Rooi Meat worden nu gezamenlijk afgestemde acties in gang gezet waarbij de veiligheidsregio, GGD, gemeente Helmond, NVWA en ISZW (gericht op veiligheid & gezondheid en arbeidsmigranten) nauw samenwerken.
 11. Vraag:Gaan de VRBZO en de GGD’en nu wekelijks met álle slachthuizen in deze regio in gesprek?
  Antwoord: De VRBZO en GGD zien op dit moment geen (Corona gerelateerde) aanleiding om op bredere schaal extra gesprekken of onaangekondigde controles uit te voeren.
 12. Vraag: Worden álle slachthuizen nu regelmatig onaangekondigd gecontroleerd?
  Antwoord: Slachthuizen worden regelmatig aan controles onderworpen door diverse overheidsinstanties. Op dit moment zien de instanties geen (Corona gerelateerde) aanleiding om op bredere schaal extra onaangekondigde controles uit te voeren.
 13. Vraag: Is het college het met GroenLinks eens dat de recente onthullingen een angstcultuur bij Van Rooi Meat verraden?
  Antwoord: De situatie toont aan dat leiderschap op de werkvloer aandacht verdient binnen de organisatie. Van Rooi Meat heeft na de NOS rapportage de eigen maatregelen aanscherpt, onder meer door nog meer aandacht op de werkvloer voor de klokkenluidersregeling en de vertrouwenspersonen. Ze zorgen ervoor dat deze personen beter toegankelijk zijn voor arbeidsmigranten en hebben een anoniem meldpunt voor klokkenluiders ingericht.
 14. Vraag: Is het college het met GroenLinks eens dat iedereen in Helmond in een veilige omgeving moet kunnen werken, waarbij gezondheid de hoogste prioriteit heeft en het melden van ziekte niet zou moeten mogen leiden tot ontslag?
  Antwoord: Uiteraard kan het college de bovenstaande opvatting onderschrijven.
 15. Vraag: Welke instrumenten heeft het college om een veilige werkomgeving in Helmond en bij Helmondse werkgevers te waarborgen en is het college bereid deze instrumenten in te zetten?
  Antwoord: Er is voor gemeente Helmond geen instrument beschikbaar om een veilige werkomgeving te waarborgen. Dit wordt op landelijk niveau georganiseerd. Wanneer er signalen zijn van onveilige situaties kan dit gemeld worden bij de Inspectie Sociale zaken & Werk. Om de naleving van de regelgeving van de wetten te bevorderen, geeft de Arbeidsinspectie voorlichting, voert zij inspecties uit en kan zij naleving van de wet afdwingen. Ook arbodeskundigen, brancheorganisaties en vakbonden spelen hierin een belangrijke rol. Uiteraard onderschrijft het college het standpunt dat voor iedere werknemer een veilige werkomgeving beschikbaar moet zijn. Hier ligt nadrukkelijk ook een grote verantwoordelijkheid bij de werkgever zelf.
Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *