23reacties

Bach en Smits vertrekken bij Helder Helmond


Tijdens de ledenvergadering van Helder Helmond vandaag hebben de gemeenteraadsleden Jacqueline Bach en Berry Smits aangegeven met onmiddellijk ingang te stoppen bij deze politieke partij. Hun belangrijkste reden voor dat besluit is het ongenoegen over de plaats die zij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart kregen toegewezen door de kandidatencommissie. Zij werden respectievelijk op de plaatsen 7 en 8 geplaatst. De reden voor deze lagere plaatsen op de lijst was dat was gezocht naar jonge kandidaten en was gekeken naar de toekomst.
Bach (74 jaar) en Smits (70) waren tot eerder dit jaar raadslid voor Bach Plus respectievelijk Helmond Aktief. Die fracties werden opgeheven om te fuseren met Helder Helmond. Met het vertrek van Bach en Smits verliest Helder Helmond 2 van de 4 zetels in de gemeenteraad.
De wijze hoe is gecommuniceerd (telefonisch) over de toewijzing van deze plaatsen, werd door het tweetal als zwaar onvoldoende beoordeeld, zo melden zij in hun persbericht. “Zo ga je niet met elkaar om! Zeker niet voor een partij die communicatie en participatie hoog in het vaandel heeft staan.” De ontstane situatie wordt door beiden betreurd en had naar hun inzicht absoluut kunnen worden voorkomen.
“Ook jammer in deze is, dat de samenvoeging van de 3 lokale partijen hiermee uiteindelijk een fikse aderlating heeft gekregen. Eerdere criticasters die samenvoegingen van politieke partijen bestrijden, worden hiermee zo mogelijk in hun gelijk gesteld.”
De raadsleden Bach en Smits zullen de nog resterende raadsperiode als onafhankelijke raadsleden afmaken.
In juni stopte fractievoorzitter Michael Rieter bij Helder Helmond. Hij ging alleen door en doet de komende gemeenteraadsverkiezingen mee met de nieuw opgericht partij Mì Hellemonders.

In de reacties hieronder staat een update.

Afgevoerd van de voorpagina
23 reacties
Reageer

Maar wie is hier dan verantwoordelijk voort

En wat vinden ze het allemaal raar dat er zo weinig mensen gaan stemmen.

Ontzettend jammer, dat is toch zeker de bedoeling niet geweest?

Diny van Hagen

Dat hebben Bach en Smits dan niet zo slim aangepakt bij de fusiebesprekingen. Daar spreek je toch af dat bij de eerste zes (want zoveel zetels hadden ze op dat moment) op de kieslijst een plek is voor hun tweeën. Lijkt mij logisch.

Wat een soap.Ware het niet zo getuigen van amateurisme kleinzieligheid en misplaatste ego's kon je er eigenlijk om lachen.
Maar dat kun je niet!! Dit zijn de volksvertegenwoordigers waar de Helmondse burger het mee moet doen.

Misschien moet "coming man" M Rieter Jr zich ook eens achter de oren krabben,van het nieuwe elan is weinig terecht gekomen.

Volksvertegenwoordiging maar alleen als het zelf een mooi plekje en dus een betaalde positie oplevert. Zo niet, dan pak je je spullen en ga je proberen je hachje te redden op een andere manier. En dat is niet alleen kritiek op Bach & Smits, maar op al die mensen die volksvertegenwoordiging zo belangrijk vinden tot ze niet hoog genoeg op de lijst komen.

En zo wordt de (lokale) politiek een lachertje. Want zitten ze daar nu echt voor ons, of is het allemaal te doen om belangrijk te zijn op zo'n raadszetel en daar nog een maandelijkse vergoeding voor te krijgen?

Mijn stem komend voorjaar zal in elk geval blanco de stembus in gaan. Geen enkele partij is mijn stem en vertrouwen waard.

Update:
De fractie en het bestuur van Helder Helmond gaven zojuist de volgende reactie op het opstappen Jacqueline Bach en Berry Smits:

Jacqueline Bach en Berry Smits zijn gisteren uit Helder Helmond gestapt. De twee raadsleden van Helder Helmond waren ontevreden over de plek die ze door de kandidatencommissie kregen toegewezen. Let wel: dit was slechts een advies. Alleen de algemene ledenvergadering (ALV) heeft de bevoegdheid de kandidatenlijst te wijzigen en of vast te stellen. Berry Smits nam in het begin van de ALV het woord. Sprak zijn ongenoegen uit over zijn plek op de advieslijst en samen met Jacqueline Bach, zijn partner, verlieten ze ontevreden de vergadering. Dus nog voor er over de lijst is gestemd. De kandidatencommissie is niet over een nacht ijs gegaan. Ze hebben met alle hooggeplaatste kandidaten vooraf een gesprek gevoerd. Deze week is nog een persoonlijk gesprek geweest tussen Jacqueline, Berry en de kandidatencommissie om het een en ander toe te lichten. De kandidatencommissie gaf toe dat het geen makkelijk besluit was, maar bleef bij hun advies: de kwaliteit van de kandidaten is leidend en niet per se ervaring. Ook is gekeken naar de lange termijn van Helder Helmond door verjonging door te voeren. Daarnaast is gewezen op het feit dat de leden het definitieve besluit nemen, geheel volgens statuten. Helaas kon dat niet baten. Uiteraard betreuren we dit besluit. We danken beiden voor hun inzet voor Helder Helmond.

Gemeentepolitiek is eigenlijk maar een hoop amateuristisch gepruts.

Het lijkt verdomme wel Urk met een vader, een zoon, een koppel en en dan weer wel, weer niet samenwerken. En dat allemaal binnen één partij, of toch weer niet.
En die lui bedrijven dan politiek om een boom, een olliebollenkraam of het eigen ego. Dit kun je toch niet serieus nemen, dit is toch John Lanting - materiaal.

Kort gezegd; het wordt tijd dat die oudejes (niet verkeerd bedoeld maar leeftijd gaat toch een rol spelen ook al voelen ze zich misschien nog 'jong'!) opstappen. "een mooi plekje en dus een betaalde positie oplevert". Zijn niet de enigste, kijk maar naar den Breejen, heeft het gedaan van 'echte' PvdA-er naar CU enkele jaren geleden, die blijft ook graag plakken (zit vastgelijmd!) op het pluche en zich in de kijker spelen, iets wat hij altijd al heeft gedaan. Maar goed, de privileges zoals een parkeerkaart (ook in gebruik bij familie), de vergoeding per maand, het 'erbij horen' en het 'aanzien' zijn toch leuke zaken voor hun. Ook Micheal Rieter heeft ook al verschillende malen van partij veranderd. Houd er lekker mee op en gaa genieten van je oude dag en pensioen!

Zal allemaal Helder Helmond. Feit is dat jullie van vijf naar 2 zetels in een paar maanden gekelderd zijn.
Dat is dan binnen jullie organisatie een gebrek aan kunde en organisatie.
De burger kan niets met een dergelijke verklaring.
En dan Mevr Bach....Nu de vierde partij in een paar jaar.

Je kunt het niet meer serieus nemen.

In een andere bijdrage hier op de weblog heb ik het volgende geschreven en dat blijkt hier maar weer eens voor de zoveelste keer:

"Er zijn tig boeken geschreven met als titel “De Lerende Mens”.
Over “De Lerende Politicus” is volgens mij nog nooit een boek geschreven.
Daar maak ik me meer zorgen over"

Elke Helmonder met gezond verstand moet nu toch onderhand weten, dat de Helmondse gemeenteraad voor het grootste deel bestaat uit egotrippende types die het zo druk hebben met hun eigen hachje, dat ze totaal geen tijd hebben om te doen waar ze voor gekozen zijn en betaald worden, namelijk het opkomen voor de belangen van de stad Helmond en haar inwoners en het controleren van de daden van het college van B & W.

Ik noem in dit verband de budgetoverschrijdingen bij Campus de Braak en de budgetten "van hier tot Tokyo" voor de Metropool Regio Eindhoven: 10 Euro per inwoner van Helmond en dat per jaar. Hoor je niemand over!

En waar houden Helmondse politieke partijen zich mee bezig? Met oliebollen! Met blikvangers! Natuurlijk ook belangrijk, maar als het daarbij blijft is de politieke en maatschappelijke oogst wel ERG mager.

Zolang politici als "uitzendkrachten" kunnen rondhuppelen van de ene naar de andere partij blijft het goedbedoeld - of zelfs kwaadbedoeld - amateurisme in de Helmondse gemeentelijke politiek.

Hoog tijd voor een gedragscode of misschien wel een rondhuppelverbod.

Ik kan me verder wel vinden in de bijdragen van @P.A, @Eric Betgem, @Fred, @Erik, @Roland.
We zouden met zijn zessen zo de volgende Helmondse splinterpartij op kunnen richten! Voor alle duidelijkheid: DIT IS EEN GRAPJE!

Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op maandag 13 december 2021 om 05:26:

Peter, je hebt een heel goed punt. Deze soap bij Helder Helmond draait alleen om de ego van de personen zelf. Aanhet begin van de vorige raadsperiode is onder leiding van Michael Rieter de partij al uit elkaar gevallen. Puur door amateurisme en slecht leiderschap. En nu herhaalt dit verhaal.

Dat na de Fusie de heer Rieter vertrok was al een teken aan de wand. Soort van broedermoord door zijn eigen zoon. En nu zijn ze weer twee zetels kwijt.

Ik zou zeggen, stem op een lokale partij die wel rust en stabilteit uitstraalt en wel een constructieve bijdrage wilt leveren aan de stad.

Best grappig (!), al die reacties hierboven, daar blijkt wel uit dat mijn visie op ambtenaren niets geks is.
Ego's, profiteurs, ik heb altijd gelijk mentaliteit, ikke ikke ikke, plank voor de kop en ga maar door, dan doe je toch echt iets niet goed als men dit beeld heeft van de ambtenarij, lokaal of landelijk, gelukkig zijn er wel uitzonderingen, zeker wel.
En dat er dan zo weinig mensen komen opdagen bij de stembus vind men dan ook nog vreemd, ja dan heb je echt een plank voor je kop.
In de politiek zouden meer "gewone" mensen moeten zitten met gewoon boerenverstand, doe maar gewoon mentaliteit.

@ Yoko, ik ben nu 9 jaar actief voor de ChristenUnie niet enkele jaren. Verder heb ik nooit een zetel meegenomen. Sinds 2010 heb ik niet in de gemeenteraad gezeten dus hoezo plakken?

Lodewijk den Breejen

@twanneman.Of raadsleden ambtenaren zijn durf ik te betwijfelen.Wethouders zijn dat wel.
Raadsleden zijn vooral erg machteloos,door gebrek aan kunde maar ook door gebrek aan moed.
Helder Helmond is exemplarisch .Wie een samenwerking met Mevr Bach ,de professional onder de partijhoppers,vraagt om ellende.
Ik heb dit gezelschap vaker omschreven als een theekransje
Dit college krijgt de slappe lach van deze oppositie

Kandidatencommissie : “de kwaliteit van de kandidaten is leidend en niet per se ervaring” .
Dit komt effe hard aan bij beide en ik denk dat ik in alle emoties , hetzelfde had gedaan. Maar Bach en Smits , met hun ervaring , hadden dit eerst moeten laten bezinken. Hier hadden ze boven moeten staan !

Een wijze les en goede raad : maak nooit beslissingen wanneer er emoties in het spel zijn ! In het dagelijkse leven gebeurt dat maar al te veel.

Met Berry zouden ze helemaal niks missen in de gemeenteraad. De man beloofd veel maar weet niet waar hij over praat. Deze man zit er alleen maar om er te zitten je hebt niks aan die pipo's. Ze maken het leven van sommige mensen kapot en denken vooral alleen aan zichtzelf, een leugen verkondigen is deze man eveneens niet vreemd maar hoort bij zijn dagelijks leven.

En wat doen de naar HH meegekomen commissieleden ?
Zijn zij ook weg ?

Mevr bach had onlangs nog een column over meer ouderen in de politiek en een motie gemaakt voor het opkomen voor deze ouderen.
Wel lullig dat dan juist bij HH op dat thema als ouderen word weggezet in kader van verjonging van HH. Misschien te fel en snel gereageerd. Zou dat plekje op de lijst wat uitmaken als je t goed doet ? Zucht......

Voor de trouwe weblog - volger (waar ik er een van ben) is het goed om andere media ook te volgen. Bijvoorbeeld onderstaand artikel in het Eindhovens Dagblad van 13/12/2021.

Hieruit blijkt iets dat ik al wist, namelijk dat - ik zeg het maar even beschaafd - het "gedoe" in de Helmondse politiek bij lange na niet beperkt blijft tot de lokale Helmondse partijen. Het Eindhovens Dagblad noemt met naam en toenaam de VVD, het CDA en Groen Links en de daarbij behorende "poppetjes"

Het resultaat is een onbestuurbare stad.
Als het Helmondse college van B&W verstandig is trekken ze zich gewoon niks aan van de gemeenteraad en doen ze gewoon waar ze zin in hebben.
En wat hebben de Helmondse gemeenteraadsleden hiermee gedaan? Helemaal niks! Die hadden het te druk met elkaar "de tent uit te vechten"!

Het Eindhovens Dagblad stelt een paar interessante vragen:
Voorbode voor een slechte opkomst?
Het antwoord is JA!

Heeft de politiek de kloof richting inwoners weten te dichten? Het antwoord is NEE! Integendeel!

Helmondse politici die in maart niet (opnieuw) gekozen worden hebben één troost:
Er is een leven NA de politiek.
Er is een leven ZONDER politiek.
-------------------------------------------
Stoelendans in Helmondse politiek niet meer te volgen voor kiezers: voorbode voor slechte opkomst?

HELMOND - Wéér ruzie, wéér gedoe in de Helmondse politiek. En wéér gaan raadsleden op eigen titel verder. Helmond telt inmiddels veertien verschillende fracties in de raad. Voor de gemiddelde kiezer valt er soms geen touw meer aan vast te knopen.

Bart Hoffman 13-12-21, 17:49 Bron: ED

Het merendeel van de Helmondse kiesgerechtigden nam de politiek in hun stad al niet serieus - gezien het bedroevende opkomstpercentage van 42,1 procent tijdens de raadsverkiezingen in 2018 - de vraag is hoe dat in maart 2022 zal zijn. Heeft de politiek de kloof richting inwoners weten te dichten? Daar lijkt het vooralsnog niet op.

Onlangs mochten burgers hun mening bijvoorbeeld geven over waar het geld in hun stad aan wordt uitgegeven. Welgeteld nul mensen maakten gebruik van dat inspreekrecht.

Moddergooien en versnippering
Wat zeker níet helpt bij het toegankelijk maken van een lokale democratie, zijn allerhande conflicten binnen de verschillende partijen. Zeker niet wanneer die tot moddergooien en versnippering leiden. In dat opzicht springt het gepingpong bij Helder Helmond het meest in het oog. Afgelopen weekend werd duidelijk dat Berry Smits (70) en Jacqueline Bach (74) ontevreden waren over hun plek op de kandidatenlijst. Ze zagen geen andere mogelijkheid dan de fractie meteen maar weer te verlaten.

Eerder dit jaar sloten Helmond Aktief (Smits) en BachPlus zich namelijk nog aan bij Helder Helmond. Bach werd in 2018 op haar beurt weer weggestuurd door 50Plus. En dus gaat zij nu voor de tweede keer in één raadsperiode als eenmansfractie verder.

Maar er is meer gebeurd. In de tussentijd is Michael Rieter ook nog vertrokken uit Helder Helmond en verder gegaan onder de vlag van ‘Mì Hellemonders’. Gerard van Vugt, voormalig gezicht van Helmond Aktief, blijft ondanks het vertrek van Smits juist wél aangehaakt bij Helder Helmond. Kunt u het nog volgen?

Ook VVD-coryfee Cor van der Burgt verliet zijn partij onlangs, nadat hij boos was over de totstandkoming van de kandidatenlijst. De man die 35 jaar actief was voor de liberalen, ging in de raad per direct verder op persoonlijke titel. Binnenkort zal duidelijk worden bij welke partij hij zich gaat aansluiten om alsnog vier jaar door te kunnen in de raad. In tegenstelling tot Bach en Smits overigens; zij stoppen er volgend jaar voorgoed mee.

Ernstig verstoorde verhoudingen
Doordat Désirée Meulenbroek, die in 2020 uit onvrede vertrok bij het CDA, zich aansloot bij GroenLinks staat de teller nu op veertien in plaats van vijftien verschillende fracties in de Helmondse gemeenteraad. Niettemin is dat een enorm aantal op 37 zetels. Daarbij hebben de vele wisselingen ervoor gezorgd dat de de onderlinge verhoudingen tussen een aantal partijen ernstig verstoord is.

En de kiezer, krijgt die er veel van mee? Als de opkomst over drie maanden weer dramatisch is in Helmond, dan is het te makkelijk om alles toe te schrijven aan de stoelendans in de raad. Maar of de afsplitsingen in het belang waren van hun stemmers, zoals sommige raadsleden doen voorkomen, valt evengoed te betwisten.

Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout.Wel eens de mogelijkheid gehad om raadslid te worden en ben daar ook voor gevraagd.
Echter mijn ervaringen met zowel wethouders en raadsleden hebben mij ervan overtuigd hier niet geschikt voor te zijn.

Neem alleen bovenstaande discussie.Tot nu toe geen enkele reactie van een bestuurder of raadslid.
ÖF men durft niet, of men MAG niet of nog erger het interesseert ze niet.
Men heeft NIETS geleerd van de verkiezingen van vier jaar geleden.
Hou ik mijn zeteltje en mijn inkomsten,toch zo'n 1500 € pm.
Daar gaat het nu om.

@Eric Betgem op dinsdag 14 december 2021 om 09:06:

Jij bent er wel geschikt voor al die andere plucheplakkers zijn niet geschikt, dan zou jij er als enige geschikte zitten en mag jij het vuile werk opknappen wat die anderen weigeren.

Zo werkt democratie in Nederland, maar als je op plaats 7 of 8 staat kan je toch ,voorkeurstemmen , gekozen worden. Op zich is het goed dat 'de jeugd' zich met politiek bemoeit. Vele ouderen leven nog niet in deze eeuw. Ik snap dat ze een telefoontje met deze boodschap niet leuk vinden, op welke wijze zouden ze het dan leuk vinden? Ik zie frustratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: