22reacties

Bescheiden declaraties van B&W


Onze burgemeester en haar wethouders declareerden de eerste 3 maanden van dit jaar voor een bedrag van 501,74 euro. Hoewel het kwartaal nog niet helemaal voltooid is, publiceerden de gemeente het overzicht (pdf) alvast.
Hun kilometerkosten vormen het grootste aandeel: 401,09 euro voor 2111 kilometer à 19 cent. Verder declareerde wethouder Yvonne van Mierlo een training van 90,75 euro en wethouder Peter Tielemans 9,90 euro voor een taxirit.
Na afloop van ieder kwartaal zal B&W de cijfers steeds actualiseren. Met het openbaar maken van deze cijfers wordt voldaan aan de motie van de SP in juni vorig jaar daarover. “De lijst is bijzonder klein, want het aantal declaraties zal buitengewoon beperkt zijn.” Die inschatting van burgemeester Fons Jacobs destijds bleek dit eerste kwartaal juist.

Afgevoerd van de voorpagina
22 reacties
Reageer

Gelukkig zit de PVV niet in de raad. Anders zou er ongetwijfeld onderzoek gedaan worden naar de aard van het gedeclareerde aantal kilometers (Verdaas)

Maar wie weet of een of andere goochemerd hiermee niet alsnog zal komen aandragen. In Helmond maken ze zich momenteel immers liever druk over bij- dan over hoofzaken (zie de werkloosheidscijfers).

@Willie Haha..Of ben blij dat de PVV niet in de raad zit. Anders wordt er (teveel) gedeclareerd zonder dat ze aanwezig zijn.

Die Blanksma heeft het al goed voor elkaar. Ik had het idee dat het er vroeger wat bourgondischer aan toe ging.
Hebben ze de rest van de maand vrij omdat de lijst nu al klaar is?

Enig idee wat jullie als gewone burger nog mogen declareren ?? Met het inkomen dat bestuurders geboden wordt is declaratie echt niet nodig en zeker geen declaratie van taxivervoer,hij kan ook met de fiets of te voet. Vergeet niet dat bestuurders in dienst zijn van de burgers en er niet voor zichzelf zitten hoewel dat tegenwoordig wel vaak het geval is

Toch hogere declaraties door B&W
De declaraties van B&W over de eerste 3 maanden van dit jaar, zijn toch hoger uitgevallen dan zij op 21 maart hadden gemeld. Het totaalbedrag komt nu uit op 1901 euro, bijna 4 keer hoger dan eind van de vorige maand werd gemeld. Dat blijkt uit het nieuwe (onderstaande) overzicht.
Vooral het aantal kilometers is flink hoger dan de vorige keer. Het bedrag voor gedeclareerde kilometers steeg van 401 euro naar 1545 euro. Verder blijkt burgemeester Elly Blanksma en wethouder Peter Tielemans ieder nog 2 keer een taxirit te hebben gedeclareerd. En laatst genoemde ging met derden à raison van 257 euro declarabel dineren.
Op onze vraag of dit nieuwe overzicht het definitieve (en dus het laatste) overzicht over het eerste kwartaal is, kregen we vandaag nog geen antwoord.

Kloppen deze cijfers echt? pfff erg veel kilometers zijn dat, wist niet dat Helmond zo groot was tegenwoordig, en dat in nog geen 90 dagen? incl weekenden. In 1 rit was je bij

1985km... 2072km... 2357km dat is van hier voorbij marokko en weer terug, bij wijze van spreken.

http://www.freemaptools.com/radius-around-point.htm?clat=51.478951&clng=5.6612290000000485&r=2357&lc=FFFFFF&lw=1&fc=00FF00

Doen z'n goed. Actief bezig met de auto. Helmond Fietst!

http://www.helmond.nl/waaromdaarom

Aanvullend op ons bericht van gisteren om 19.43 uur:
Zojuist laat een woordvoerder van de gemeente ons weten dat het bovenstaande declaratie-overzicht het definitieve overzicht van het eerste kwartaal is.

Taxiritten van wethouder Tielemans naar café: de gemeente betaalt
Wethouder Peter Tielemans liet zich de afgelopen jaren tientallen keren op kosten van de gemeente per taxi van en naar horecagelegenheden in de stad rijden. Die ritten vonden regelmatig laat in de avond tot soms diep in de nacht plaats. De eindbestemming was vaak zijn huis in Stiphout. In 2011 en 2012 maakte hij 111 taxiritten, 92 keer was de begin- of eindbestemming het centrum van Helmond. Dat constateert vandaag het ED die beschikt over afschriften van de taxirekeningen van die 2 jaar.
"Ik ben me van geen schuld bewust. Ik heb geopereerd binnen de kaders die binnen het college zijn gesteld. Daarbij is bepaald dat je nooit met een slok te veel op achter het stuur moet gaan zitten. Of je nou zakelijk of privé op stap gaat, je bent 24 uur per dag wethouder. Om die reden is ook afgesproken dat we al onze taxikosten konden declareren" aldus Peter Tielemans. Volgens burgemeester Elly Blanksma handelde haar wethouder inderdaad naar de letter van de afspraken (die al onder burgemeester Wim van Elk enn later Fons Jacobs) binnen het Helmonds college waren gemaakt, maar die moeten volgens haar herzien worden.
In zijn tweede huiskamer, zoals Tielemans het centrum graag noemt, bezocht hij in die periode met name zijn stamkroeg 't Vensterke aan de Steenweg. Als wethouder heeft hij Centrum, Verkeer, Stedelijk Beheer en Milieu in zijn portefeuille.
Over de eerste 3 maanden van dit jaar declareerde Peter Tielemans 3 taxiritten voor een totaalbedrag van 23 euro. Dat maakte de gemeente ruim een maand geleden bekend, zie hierboven.
Zie hieronder voor het vervolg.

Mooi artikel in het ED vandaag over declaratiegedrag Tielemans. Benieuwd of Elly Blanksma optreedt zoals ze beloofd heeft.

Niet de eerste uitglijder door Tielemans qua vervoer
vervolg op bovenstaande bericht
Dit is niet de eerste keer dat Peter Tielemans als wethouder een uitglijder maakt qua vervoer. In 2005 kwam aan het licht dat hij destijds zijn auto regelmatig bewust parkeerde op het trottoir, terwijl er overal genoeg lege parkeerplekken waren.
Ook toen deed Tielemans daarmee formeel niks fout en beriep zich daarop. Dankzij een speciale parkeerontheffing mochten de Helmondse burgemeester en wethouders namelijk (zowel privé als zakelijk) vrijwel overal waar zij wilden, gratis parkeren. In gebieden waar een parkeerverbod gold, op trottoirs, op voetpaden en op de parkeerplaats van een parkeervergunninghouder.
De achterliggende gedachte van die ontheffing was dat B&W als dagelijks bestuur overal snel moesten kunnen zijn. Niet alleen bij officiële gebeurtenissen, maar ook vanwege hun rol bij het handhaven van de openbare veiligheid. Niet elke Helmonder was het destijds eens met de manier waarop deze wethouder gebruik maakte van die mogelijkheid.

Ik snap goed dat deze afspraken nog uit de tijd van "van Elk" komen, want die luste ze ook wel.
Maar dat dit in deze tijd nog kan! Onvoorstelbaar! Wat een profiteurs allemaal!

Wethouder Margreet de Leeuw (CDA) laat zojuist via Twitter weten "Op kosten Helmond naar café.... Dit gedrag is zeer schadelijk voor ons als College en onze stad! #nietmeeeens"
De 2 andere vandaag al twitterende wethouders, Yvonne van Mierlo (VVD) en Jan van den Heuvel (D66), lieten hierover nog niets via Twitter weten.

Nou, is te hopen dat ze er dan ook iets mee gaan doen. Privé is privé!

Bedenk ook eens al die mensen die wegens de bezuinigingen van € 45 per gezin per week moeten eten.
En dan nog meer bezuinigen omdat de politiek van alles maar kan declareren.

Nou en Tielemans vond ik nooit al iets, alleen maar mediageil en misbruik maken van zijn positie.

Het staat inmiddels zelfs op geenstijl.

@Erik op zaterdag 1 juni 2013 om 13:25:

Zelfs?

Het is al jaren bekend dat hij dit doet. Toen hij nog voorzitter was van Jazz in Catstown zoop hij ook van de belastingbetaler. Hij had dan zogenaamd overleg over het jazzfestival gehad en liet zijn rekening afschrijven bij de stichting Jazz in Catstown.

Zo iets noem je rupsje nooitgenoeg.
met dit declaratie gedrag, heb je het moraal van een gebroken stoeptegel !

Van 't Vensterke naar huis is voor wethouder Tielemans is nog geen drie kilometer, las ik net.

We hebben een nieuw log aangemaakt over de de gedeclareerde taxiritten naar de kroeg door wethouder Peter Tielemans:

https://www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/qa-gedeclareerde-taxiritjes-naar-kroeg/

Tweede kwartaal: wederom bescheiden declaraties van B&W
Onze burgemeester en wethouders declareerden voor in totaal 607 euro over de maanden april, mei en juni van dit jaar. Zij maakten alleen reiskosten, die vergoed worden à 19 cent per kilometer. Dat maakte de gemeente vanochtend openbaar.
Uit dat declaratie-overzicht blijkt dat wethouder Yvonne van Mierlo met 853 kilometer de reislustigste was. Met maar 32 kilometers maakte de begin juni afgetreden wethouder Peter Tielemans het minste declarabele kilometers.
Dit maal werden de declaratie een maand na afloop van het kwartaal gepresenteerd. De cijfers van het eerste kwartaal dit jaar (ook toen bescheiden van aard) werden al 10 dagen vóór het verstrijken van het kwartaal bekend. Dat werd weliswaar een maand daarna gecorrigeerd, maar op zaterdag 1 juni barstte toch een 'bommetje' over het declaratiegedrag van wethouder Tielemans.
Zoals bekend worden alle declaraties van de afgelopen 10 jaar onderzocht.

B&W declareerde slechts 264 euro in het afgelopen kwartaal
In totaal declareerde het college van burgemeester en wethouders 264 euro aan reiskosten in het derde kwartaal van 2013. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Dat betekent 14,67 euro gemiddeld per persoon per maand.
Burgemeester Elly Blanksma declareerde voor 121 euro aan reiskosten, wethouder Frans Stienen voor 82 euro, wethouder Margreet de Leeuw voor 39 euro en wethouder Jan van den Heuvel declareerde voor 22 euro aan reiskosten. Wethouder Yvonne van Mierlo en gemeentesecretaris Ad Marneffe hebben niets gedeclareerd.
Zoals je hierboven kunt lezen, werd er in het vorige kwartaal voor in totaal 607 euro gedeclareerd en in het eerste kwartaal van dit jaar voor 1545 euro.

De declaraties van het vierde kwartaal van 2013
De gemeente verstrekte het declaratie-overzicht van de laatste 3 maanden van 2013. Daaruit blijkt dat het college van burgemeesters en wethouders in totaal voor 1.549 euro declareerde. Burgemeester Elly Blanksma scoorde het hoogst, wethouder Jan van den Heuvel het laagst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: