8reacties

Bevrijders Helmond gehuldigd

Helmond herdacht vandaag dat 65 jaar geleden de hele stad bevrijd werd van de Duitse bezetting. Vanwege dat kroonjaar waren er bijzondere activiteiten, met name een optocht van historische legervoertuigen. Daarin reed ook mee de nu 89-jarige Harry Fraser, in 1944 1e sergeant in het Britse leger.
Nadat Helmond-West al op vrijdag de 22e ontzet werd, kwamen de Engelsen op maandagochtend 25 september in alle vroegte vanuit Deurne om de oostelijke helft van de stad te bevrijden. Harry Fraser was bij de eerste groep die via de Molenstraat de stad binnenreed in zijn Dingo pantserwagen. Hij werd bekend door een aantal foto's waarop hij wordt omstuwd door vrouwelijk schoon.
Harry Fraser was vandaag dus weer met een aantal collega’s in Helmond en trof daar net als 65 jaar geleden in de Molenstraat wederom Treesje van Baar (84). Het werd een emotioneel weerzien voor beiden.Fraser en zijn collega-veteranen gingen later op de dag in gesprek met leerlingen van het Jan van Brabant College en kregen van loco-burgemeester Cees Bethlehem een onderscheiding uitgereikt. Om 19 uur was de gebruikelijke dodenherdenking.