2reacties

Cacaofabriek haalt The Bronx naar Helmond


Vanmiddag was de opening van de kunstexpositie Meltingpot in De Cacaofabriek. Bij deze expositie draait het om graffiti, hiphop en fotografie.
Graffiti kreeg veel navolging in The Bronx (een stadsdeel van New York) en bij deze expositie zijn er veel werken te zien van kunstenaars die daar hun wortels hebben. Bij deze expositie staat echter vooral hiphop centraal. Deze muziekstroming die zijn oorsprong vond in The Bronx ontstond eind jaren 70/begin jaren 80.
Kool Koor is gastconservator van deze tentoonstelling, exposeert (zie de foto rechtsboven) en was vandaag aanwezig. Deze Amerikaan maakt graffiti en had de wereldberoemde kunstenaars Keith Haring en Basquiat als wapenbroeders.
Ook de internationaal vermaarde graffitischilder Robin Nas (tevens bekend als Zenk One) was vanmiddag aanwezig. Nas werkt onder meer in opdracht voor Mojo. 
Met werk van Hans van den Berkmortel heeft de expositie ook een Helmonds tintje. Zijn foto’s van hiphop artiesten zijn te bewonderen, maar ook een schilderij dat zeer expressief surrealistisch aandoet (zie de foto rechts). Bij deze kunstenaar gaat het om de geportretteerde(n), de kleuren vindt hij iets minder belangrijk. Toch bevallen de gebruikte kleuren bij de aanwezigen.
Vanwege het 5-jarig jubileum is er een fotowedstrijd gehouden met als credo Urban Matterz. De mooiste foto’s zijn opgehangen in de hal richting de expositie.
Maar er is nog meer fotografie te zien in het gebouw. Zo kan men werken bezichtigen van Joe Conzo, eind jaren 70/begin jaren 80 de hoffotograaf van vele internationaal bekende hiphop artiesten.
Er is verder kunst van het kunstenaarsduo Studio Giftig uit Veldhoven. Eerder dit jaar maakten zij op de Parkweg de muurschildering van Hezelo van Helmond. En ook hangt er het kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Hugo Kaagman met daarop veel Helmond.
Het publiek is over het algeheel lovend over het getoonde werk. Velen kwamen  voor Kool Koor, de Franstalige filmmaakster Manal Zen kwam zelfs speciaal vanuit het buitenland om zijn kunst te aanschouwen. Ook fotograaf Hans van den Berkmortel (tevens de drijvende kracht achter deze tentoonstelling) kreeg veel bijval.
Er was vanmiddag veel goede muziek zoals die van saxofonist Hans Dulfer die werd begeleid door een gitarist. En volgens veel bezoekers brachten de 6 meisjes en 2 jongens van het Helmondse UnityEight met hiphop dance de stemming er goed in.
De expositie Meltingpot in de Cacaofabriek is te zien tot en met 6 oktober 2019. De toegang is gratis.

Afgevoerd van de voorpagina
2 reacties
Reageer

wat een feestje was het gisteren weer in de Cacao

Leuk om van je te lezen Henk, mooie weergave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: