6reacties

Elly Vereijken wint Hellemondse diktee

Haw Ut Hellemonds

Gisterenavond organiseerde Haw Ut Hellemonds voor het derde jaar het Growt Hellemondse Diktee. Aan de deelnemers de schone taak 30 Helmondse woorden correct te spellen en 5 woorden van de juiste betekenis te voorzien. Zo werd beoordeeld wie de Helmondse taal dit jaar het best machtig is. Dat bleken de dames Elly en Anja Vereijken te zijn met ieder 16 juiste antwoorden. De daardoor noodzakelijke barrage wees Elly Vereijken als winnares aan.
Wim Daniëls, de samensteller van het Helmonds woordenboek, presenteerde de avond gelardeerd met leuke anekdotes. Voor mevrouw Welling-Visser, speciaal uit haar woonplaats Amstelveen weer naar Helmond gekomen, was er slecht nieuws. Zij presteerde het om werkelijk alles fout tebeantwoorden.
Gelukkig kwam uit het zeer goed gevuld Speelhuis prettig nieuws voor een Helmonder die vorig jaar vanwege zijn hazenlip, nogal moeite had met de Helmondse uitspraak. Lastig, want "het Helmonds is een taal die je schrijft zoals je hem hoort" zoals Daniëls pleegt te zeggen. Deze mijnheer had een aantal maanden geleden een operatie ondergaan. Het spreken ging nu stukken beter maar hij had nog wel evenveel fouten als vorig jaar.