11reacties

Helmond doet half mee voor de minima

Helmond geeft 50 euro

Wethouder Seyit Yeyden heeft alle minima van Helmond een brief gestuurd waarin hij vertelt dat zij 50 euro eenmalige kerstgratificatie ontvangen. Niet genoeg om de stijging in bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering of nutslasten te betalen maar toch een leuk gebaar. Het is overigens rijksgeld van PvdA-collega Aboutaleb, dus de gemeente lijdt geen centje pijn.
In diezelfde brief van 8 december verwijst wethouder Yeyden naar de website van de gemeente en van het ministerie van sociale zaken. Beide sites geven het advies om te kijken op de site www.50eurovoorminima.nl. Tot zover is er weinig aan de hand.
De ’50 Euro-site’ zit direct vast aan ‘bereken uw recht’, gemaakt door het Nibud en Stimulansz. Daar kun je zoeken of je in aanmerking komt voor allerlei aanvullende regelingen voor mensen met weinig of geen inkomen. Wat een teleurstelling om na een paar pagina’s gegevens invullen, te komen op de lijst met aanvullende activiteiten van de Nederlandse gemeenten. Jammer dan. Helmond komt niet voor in dit lijstje met gemeentelijke vergoedingen. “Als uw gemeente niet in de lijst voorkomt, dan is uw gemeente nog niet aangesloten bij Bereken uw Recht. Neem contact op met uw gemeente en vraag op welke vergoedingen u recht hebt,” staat daar letterlijk.
Dat Helmond het uitkeringstrekkers niet makkelijk maakt, is bekend. Dat ze verwijst naar een website waar ze zelf niet aan meedoen is wel heel bijzonder. Hier dus geen duidelijkheid, over waar mensen met een uitkering of andersoortig laag inkomen eventueel recht op hebben.
Opvallend is dat de wethouder in diezelfde brief laat weten dat ‘honderdduizenden huishoudens met een laag inkomen geen gebruik maken van andere vergoedingen.’ Wie met deze brief in de hand probeert via internet te weten te komen voor welke ‘andere vergoedingen’ hij of zij bij de gemeente Helmond aan kan kloppen, komt van een koude kermis thuis. Die moet zich toch weer worstelen door het Aanvraagformulier Bijzondere bijstand (pdf).