4reacties

Helmond ‘vice-hennephoofdstad’ van NL


Op de ranglijst van opgerolde hennepkwekerijen zou Helmond vorig jaar op de derde plek geëindigd zijn. Er zouden er 90 zijn opgerold en omgerekend naar inwoneraantal 101 per 100.000 inwoners. Volgens RTL Nieuws blijkt dat uit hun onderzoek naar het aantal opgerolde hennepkwekerijen in Nederlandse gemeenten. Met 119 stuks per 100.000 is Heerlen ‘hennephoofdstad’ van Nederland. Landelijk zou het gemiddelde op 35 stuks per 100.000 liggen.
Een aardig onderzoek en wellicht klopt het indicatief wel, maar feitelijk maken de RTL-onderzoekers minimaal 1 flinke fout. Er werden in 2012 in Helmond namelijk geen 90 maar precies 100 hennepkwekerijen opgerold volgens de politie (zie het Excel-spreadsheet). Met die 100 had onze stad er omgerekend 112 per 100.000 inwoners. En met dat aantal is Helmond dus ‘vice-hennephoofdstad’ van Nederland (mits de rest van het RTL-onderzoek wél klopt).
Of we blij moeten zijn met het verlaten van de derde plek is een tweede, maar feiten zijn feiten. Bij RTL was niemand voor commentaar beschikbaar.
Omroep Brabant maakt het overigens helemaal bont. Op basis van dezelfde onderzoek concluderen zij: “Vier plaatsen onder Heerlen staat Helmond met 90 opgerolde hennepkwekerijen.”
Een politieagent die we spraken, vertelde dat de Helmondse politie er toch wel een beetje op gebrand was om die 100 te halen toen we op de weblog begonnen met aftellen. Dat aftellen (of optellen) begon 12 december 2012. Of we ook dit jaar de 100 halen, weten we niet. Veel van de in 2013 ontdekte hennepkwekerijen staan hier.

Afgevoerd van de voorpagina
4 reacties
Reageer

Wil het onderzoek nu zeggen dat we in Helmond meer kwekerijen hebben (of hadden nu er links en rechts opgerold worden), of dat in veel andere gemeenten er minder controle is dan bij ons??

Prioriteiten. Tijd die aan drugs besteed word, word niet aan het oplossen van echte misdaden (inbraken, roofovervallen, enzovoorts) besteed.

@Jasper op zondag 3 november 2013 om 01:24:

Hennepkwekerijen zijn meestal heel erg brandgevaarlijk en daardoor hoort dit wat mij betreft wel degelijk tot de echte misdrijven. Overigens handelt de politie veelal naar aanleiding van tips, of er daardoor andere misdaden minder aandacht krijgen weet ik niet. Voor het zelfde geld wordt er een keertje minder een verkeerscontrole gehouden, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Hen-nep-onderzoek? :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: