Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.610 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
21reacties


Zondag 16 december

Schaftkeet winkelcentrum De Bus helemaal vernield
Vannacht werd een schaftkeet op het parkeerterrein van winkelcentrum De Bus totaal vernield, zowel de binnenkant als de buitkant.
Wijkagent in Helmond-Noord, Rob Matthijsse, die dit meldde vroeg zich hardop af “hoezo zinloos.”

2 Jonge inbrekers gewelddadig richting politie
De politie heeft zaterdagavond twee 17-jarige Helmondse jongens aangehouden na een woninginbraak aan de Caroluslaan.
Een politieman in vrije tijd zag rond 21.15 uur een drietal mannen bij de woning rondlopen die zich verdacht gedroegen. Hij waarschuwde de politie en is zelf achter één van de daders aangegaan. Toen hij hem te pakken kreeg, verzette deze 17-jarige jongen zich hevig. Een andere verdachte heeft de politieman ook geschopt en geslagen, waardoor hij letsel opliep aan zijn hoofd en lijf. Ondanks het verzet en dankzij hulp van omstanders kon de verdachte die door de politieman was vastgepakt toch worden aangehouden. De verdachte die hem schopte en sloeg is er vandoor gegaan en is nog spoorloos. Elders op de Caroluslaan konden andere agenten de andere 17-jarige verdachte aanhouden. Ze zijn beide in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Zaterdag 15 december

Getuigen gezocht van doorrijden na letselaanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Helmondsingel in Deurne waarbij een 54-jarige fietser uit Deurne gewond raakte en de dader is doorgereden richting Helmond.
Vrijdagmiddag rond 17.45 uur werd de fietser ter hoogte van het ESSO tankstation (Helmondsingel 37) frontaal aangereden door een witte scooter. Beide bestuurders vielen op de grond, waarbij de fietser gewond raakte aan pols, lies en enkel. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht voor nader onderzoek.
De bestuurder van de scooter is na de aanrijding weer op zijn voertuig gestapt en weggereden richting Helmond. Er zijn enkele onderdelen achtergebleven, zoals de spiegel en delen van de kuip (zie de foto door Gerrit van Zanten, wijkbrigadier politie Deurne).
Getuigen van de aanrijding en mensen die weten wie/waar de bestuurder van de scooter is of een beschadigde witte scooter zien/zagen die een spiegel mist, kunnen bellen met de politie in Deurne via 0900-8844.

Vrijdag 14 december

Boete van 500 euro geëist voor dodelijk ongeluk
Justitie eiste bij de rechtbank in Den Bosch vandaag een geldboete van 500 euro tegen een Helmondse vrachtwagenchauffeur (42). Hij was op 20 augustus betrokken bij een dodelijk ongeluk op de A50 bij Son en Breugel.
Hij reed ‘s nachts met zijn vrachtwagen op een auto die stil stond langs de snelweg. Hij kon de auto niet ontwijken. Een 34-jarige vrouw uit Nijmegen die nog in de auto zat, kwam daarbij om het leven. Haar 39-jarige partner zat op het moment van het ongeluk niet in de auto, maar stond in de berm langs de vluchtstrook.
De rechter doet over 2 weken uitspraak.

Industrieel Atrium vanmiddag geopend
Vanmiddag werd het Industrieel Atrium officieel geopend. Burgemeester Elly Blanksma, wethouder Jan van den Heuvel en cultuur-gedeputeerde Brigitte van Haaften waren bij deze drukbezochte opening aanwezig.
Het Industrieel Atrium is een museum voor industriële machines en producten van het oude Helmond en het nieuwe Helmondse kenniscentrum voor Industrieel Erfgoed. Het is de nieuwe naam en formule van het Industrieel Erfgoed aan de Kanaaldijk Noordwest. Zie ook de aankondiging van deze opening hieronder (op maandag 10 december).
Mohammed Chahim maakte de onderstaande foto’s.

Wéér geen treinverkeer tussen Helmond en Deurne
Tussen Helmond en Deurne rijden weer geen treinen, dit keer door een versperring. Dat meldde de NS zojuist om 12.51 uur. De extra reistijd bedraagt meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting van de NS rond 14 uur verholpen.
De tweede keer vandaag. Vanochtend reden er ook al geruime tijd geen treinen tussen Helmond en Horst-Sevenum. Toen ontstond de vertraging op dat traject door een aanrijding met een persoon ter hoogte van Deurne. Om 11.15 uur werd het treinverkeer toen weer hervat.
Update om 13.01 uur:
De extra reistijd bedraagt nog maar 15 – 30 minuten laat de NS weten.
Update om 13.29 uur:
De beperkingen tussen Helmond en Deurne als gevolg van deze versperring zijn voorbij. Hou nog wel rekening met een langere reistijd.

Donderdag 13 december

Ook hennepkwekerij nummer 99 dit jaar is nu opgerold
In een woning op de Bakelsedijk heeft de politie vanmiddag een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er werden daar 40 planten aangetroffen. Deze werd geruimd en tegen de bewoner wordt een dossier opgemaakt. Dat liet wijkagent Helmond Oost Johan Meeuwsen weten.

Hennepkwekerij nummer 98 dit jaar is opgerold
Vandaag werd de hennepkwekerij aan de Vondellaan opgerold. De oogst was dit keer 359 planten. Daarmee is deze hennepkwekerij de 98ste die de politie dit jaar in Helmond ontdekte.
“Komt dus een woning vrij” zo liet Jeroen Loohuis, wijkagent in Helmond Noord, voor de woningzoekenden weten. Gisteren werden hennepkwekerij nummer 95, 96 en 97 opgerold, zie bij de derichten van gisteren (hieronder)..

27 Leerlingen gecontroleerd bij spijbelcontrole
Bij een intensieve controle op spijbelen zijn dinsdagochtend 27 leerlingen in Helmond en Peelland door de politie gecontroleerd. De actie, waarbij politie, leerplichtambtenaren en de verzuimcoördinatoren van de scholen nauw samenwerken, was breed opgezet en is in verschillende gemeenten in Zuidoost Brabant tegelijkertijd gehouden.
Leerlingen waarvan blijkt dat zij ongeoorloofd afwezig waren, kunnen op een reactie van school en/of de leerplichtambtenaar verwachten. Ongeoorloofd schoolverzuim is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. Het straffen is maatwerk, er wordt nadrukkelijk gekeken naar de situatie van de overtreders. Kinderen die ongeoorloofd verzuimen of vaak te laat komen kunnen een doorverwijzing naar HALT krijgen. Ouders die zelf de aanleiding zijn voor het verzuim van hun kind of op de hoogte zijn van dat verzuim worden hierop aangesproken en lopen grote kans op een proces verbaal.
Alle jongeren die zijn “staande gehouden” kregen een foldertje met daarin uitleg over het doel van deze actie. Het doel van de actie is niet om zo veel mogelijk spijbelaars te pakken maar een duidelijk signaal te geven dat de overheid ongeoorloofd schoolverzuim niet accepteert. Spijbelen is vaak een voorteken van voortijdige schooluitval en brengt de ontplooiingskansen van kinderen in gevaar. Daarnaast blijkt het een belangrijk signaal te zijn voor probleem, of zelfs crimineel, gedrag in de toekomst. Niet aangekondigde controles, zoals deze, worden sinds enkele jaren met enige regelmaat gehouden.

Woensdag 12 december

Hennepkwekerij met bijna 500 plantjes geruimd (nummer 97 dit jaar)
Vandaag heeft de politie een hennepkwekerij aangetroffen in een woning op het Peelhof. In die woning in de Rijpelberg stonden bijna 500 planten. De plantjes zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Dat liet wijkagent in de Rijpelberg Francisca Kamphuis weten.
Er zijn vandaag op nog 2 plekken in Helmond hennepkwekerijen door de politie geruimd. Na deze hennepruimdag staat de teller van in Helmond geruimde hennepkwekerijen dit jaar op 97.
Update op donderdag middels het officiële politiebericht:
De politie in Helmond heeft woensdag op enkele adressen hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij werden totaal zo’n 1550 planten en stekken aangetroffen en vernietigd.
In een woning aan de Pastoor van de Venstraat (in Mierlo-Hout) werd een kwekerij met 411 planten gevonden. De 54-jarige bewoner werd aangehouden. Hij wordt ook verdacht van diefstal van stroom. De 58-jarige hoofdbewoner van een woning aan de Kollershoeve (in Brandevoort) werd opgepakt omdat in zijn woning totaal ruim 650 planten en stekken stonden. Ook op dit adres was sprake van diefstal van stroom. Beide aangehouden verdachten werden later op de dag na verhoor weer in vrijheid gesteld.
Op het Peelhof werd een plantage gevonden waarin 488 planten werden geteld. Hier was niemand thuis. De stroom werd illegaal verkregen. Omdat de politie het vermoeden had dat ook in een woning aan Raafstraat hennep gekweekt zou worden, stelde zij ook daar een onderzoek in. Er werd geen kwekerij aangetroffen, echter bleek er wel met de elektriciteitsmeter te zijn geknoeid. Die werd door een medewerker van Enexis meegenomen voor nadere onderzoek. Er werd niemand aangehouden

Burgemeester Blanksma in bestuur Brainport
Drs. Fons Jacobs had als vertegenwoordiger van de lokale overheid tot 1 november 2012 zitting in het bestuur van de stichting Brainport. Als opvolger voor deze bestuursfunctie is inmiddels benaderd Elly Blanksma – van den Heuvel als burgemeester van Helmond. Deze kandidatuur is door haar aanvaard. Inmiddels heeft het bestuur van de stichting Brainport haar benoemd.
Brainport is de organisatie die innovatieprojecten bedenkt en begeleidt waarin onderwijs, overheid en ondernemers samenwerken. In 2011 werd de regio de prestigieuze titel ‘Intelligent Community of the Year’ toegekend door het Intelligent Community Forum (ICF) uit New York. Brainport Regio Eindhoven mocht zich daarom een jaar lang de slimste regio van de wereld noemen.

Dinsdag 11 december

Eerste Klein Arsenal stopt met zaalvoetbal
Klein Arsenal/Stevens heeft het eerste team wegens financiële problemen uit de Eredivisie-zaalvoetbalcompetitie teruggetrokken. De kosten voor de zaalhuur, het inhuren van scheidsrechters en vervoer konden niet meer worden betaald door de Helmondse zaalvoetbalploeg. “Einde avontuur!” liet John Adriaansen, ‏ trainercoach van Klein Arsenal aangeslagen weten.
Klein Arsenal kwam uit in de hoogste divisie van de KNVB-zaalvoetbalcompetitie en stond in de middenmoot. Vorig seizoen werd dit team kampioen in de Eredivisie B waardoor zij promoveerden naar de Eredivisie.

Westwijzer nieuwe naam Wijkhuis Brede School Helmond West
De afgelopen jaren was Wijkhuis Brede School Helmond West de werktitel van het project. Nu zijn de definitieve naam en het logo vastgesteld. Het duurzame en multifunctionele gebouw aan de Cortenbachstraat krijgt de naam Westwijzer. Alle gebruikers in het gebouw gaan die naam hanteren. In de praktijk betekent dit onder meer dat de Troubadour en de Mariaschool 1 nieuwe basisschool gaan vormen met de naam Westwijzer.
De naam Westwijzer kwam voort uit diverse brainstormsessies met een afvaardiging van de meedenkgroep en gebruikers. Het logo verwijst naar de diversiteit van mensen die Westwijzer gaan bezoeken.
In Westwijzer komt dus een basisschool. Spring Kinderopvang gaat er een peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang aanbieden. Ook krijgen maatschappelijke instanties, zoals de wijkraad, verenigingen, Zorgboog en de LEV-groep een plek in het gebouw. Verder komen er een sportzaal en een openbare culturele zaal met horeca waar ruimte is voor allerlei (school)activiteiten zoals biljart, kinderoptredens, dansvoorstellingen, kienen, kaartavonden, koersbal en sinterklaasavonden.
Architectenbureau RAU ontwierp het gebouw dat komt in het hart van de wijk Helmond West. De bouw is inmiddels gestart. Verloopt alles volgens plan dan is het eind 2013 klaar en kunnen de gebruikers er hun intrek in nemen.
Zie hieronder een impressie van Westwijzer:

Dinsdag 11 december

Helmonder met bijstand fraudeert voor een ton
Door de Sociale Recherche in de regio Helmond is proces-verbaal opgemaakt tegen een 49 jarige Helmonder. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 20 juli 2005 tot en met 31 oktober 2012 ten onrechte bijstand heeft ontvangen omdat hij in auto’s en auto-onderdelen handelde.
De gemeente Helmond is hierdoor benadeeld voor een bedrag van 97.836,74 euro. Dit bedrag wordt teruggevorderd.

Maandag 10 december

Het museum Industrieel Atrium wordt vrijdag geopend
Vrijdagmiddag wordt het Industrieel Atrium officieel en feestelijk geopend. Burgemeester Elly Blanksma, wethouder Jan van den Heuvel en Brigitte van Haaften, de gedeputeerde van de provincie met cultuur in der portefeuille, zullen daarbij aanwezig zijn.
Het Industrieel Atrium is een museum voor industriële machines en producten van het oude Helmond. Het is de nieuwe naam en formule van het Industrieel Erfgoed aan de Kanaaldijk Noordwest. De nadruk komt meer op het laten zien wat er op het gebied van het Helmonds industrieel gebied is.
Lange tijd werd gewerkt aan de grote verbouwing die daaraan vooraf ging. In juni vorig jaar werden de eerste voorbereidingen voor die verbouwing al gestart. Vervolgens werden alle expositiestukken geïnventariseerd, ingepakt en verhuisd naar elders. Nadat een sloopbedrijf de grote ruimte leeg had opgeleverd, kon in mei het bouwbedrijf aan de slag. Toen zij klaar waren, kon in oktober de herinrichting beginnen.
Wil je de vele foto’s van dat proces bekijken, dan kan dat hier. Iets onder het midden (gedateerd op 07-02-2012) staat daar een filmpje dat je een goede indruk zou moeten geven van hoe het eruit zal zien.

Kelderboxinbreker op heterdaad aangehouden
Op aanwijzing van een getuige heeft de politie zondagavond om 19.30 uur een inbreker aangehouden in de kelders van een gebouw aan het Beugelsplein. De getuige meldde zich aan het bureau (dat om de hoek ligt van het Beugelsplein) dat er een inbreker bezig was met het openbreken van een kelderbox.
De inbreker zou met iemand meegelopen zijn door de algemene toegangsdeur. Enkele agenten liepen mee met de getuige en troffen in de betreffende kelderruimte een man aan met een breekijzer. Ook was er een kelderbox opengebroken. De man, 27 jaar uit Helmond, werd aangehouden ondanks het feit dat hij verklaarde dat in die box spullen van hem lagen. Aan het bureau is de man in verzekering gesteld.

Gezocht: kunstwerk van formaat van 35.000 euro
De gemeente Helmond zoekt 1 kunstenaar voor een kunstwerk in het gebied aan de Kegelbaan. In het kader van de kwaliteitsimpuls centrum wordt dit gebied achter de HEMA komend jaar opnieuw ingericht. Zie de plattegrond van het stedenbouwkundig ontwerp door de gemeente onderaan. De gemeente hoopt dat het voor eigenaren een stimulans is om van de huidige achterkant van hun panden (ook) een voorkant te maken.
Het vandalismebestendig kunstwerk komt ter hoogte van de achterzijde van Van Oorschot Mode. Het moet direct opvallen en een eyecatcher zijn. Opdat het daar passend is, moet er roestkleurige cortenstaal in verwerkt worden.
Het totaalbudget is 35.000 euro, iets minder dan voor het kunstwerk tegenover het station. Ook nu hoeft de gemeente niet te betalen, dit keer wordt het kunstwerk betaald uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.
Kunstenaars kunnen zich tot en met 4 januari 2013 bij de gemeente aanmelden. Een selectiecommissie (bestaande uit de adviescommissie beeldende kunst, aangevuld met 2 ondernemers uit het centrum, stedenbouwkundige en projectleider Projectbureau Helmond) gaan dan de inzendingen beoordelen. Opdrachtverstrekking is in januari/februari en in oktober 2013 moet het kunstwerk er daadwerkelijk staan.

Update: Het betreft ‘n voorlopig ontwerp. De gemeente en Centrummanagement gaan nog over dit ontwerp in gesprek met de ondernemers die een zaak hebben bij De Kegelbaan.

Zondag 9 december

Geen treinverkeer van Helmond richting Venlo
Geen treinverkeer tussen Helmond en Horst-Sevenum meldt de NS zojuist. Op last van de politie mag dat niet. Volgens de omroepinstallatie op het station omdat er net na station Helmond een bijna-aanrijding was. Er bleek een auto te staan op de spoorwegovergang Burgemeester van Houtlaan / Churchilllaan.
De extra reistijd bedraagt meer dan 60 minuten. De verstoring is naar verwachting van de NS rond 16.00 uur verholpen.
Update om 15.19 uur:
De beperkingen tussen Helmond en Horst-Sevenum op last van de politie zijn alweer voorbij. Hou nog wel rekening met een langere reistijd.

Zaterdag 8 december

Lees nu al het Helmond Magazine
“Een geslaagde combinatie van pure beelden en interessante verhalen; menselijk, persoonlijk en warm in tekst en fotografie.” Dat is de perfecte samenvatting van het nieuwe Helmond Magazine volgens uitgever Ugur Ozdemir.
Vanavond zag de digitale versie van dit Helmondse stadsmagazine het levenslicht en kun je nu hier (pdf) al helemaal bekijken en lezen. Voor de papieren versie van deze glossy moet je tot donderdagavond wachten. Want die wordt dan officieel gepresenteerd.
In de eerste 96 pagina’s tellende editie onder meer een interview met Fons Jacobs en de kijk op Helmond van een eerste generatie Turkse gastarbeider. Verder komen 5 Helmondse jongeren aan het woord. Wat vinden zij van de stad waarin ze zijn opgegroeid?
Het blad met veel paginagrote foto’s komt 4 keer per jaar uit. Helmond Magazine wordt gratis bezorgd in Brandevoort, Dierdonk, Krollaan, Oranjebuurt, Stiphout, Zwanenbeemd en een deel van het centrum. Het magazine is ook op diverse plaatsen gratis af te halen.

Vrijdag 7 december

Paspoort 3% en identiteitskaart 5% duurder in Helmond
Een paspoort gaat volgend jaar 50,30 euro kosten (was 48,70 euro, een verhoging van 3,3%). Voor een Nederlandse identiteitskaart (NIK) moet dan  41,90 euro worden betaald (was 40,00 euro, een verhoging van 4,8% ). Voor iemand die op het moment van de aanvraag nog geen 14 jaar is, gaat de NIK 31,80 euro kosten (was 30,00 euro, een verhoging van 6,0%).
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Jaarlijks stelt de ministerraad de nieuwe maximumtarieven voor reisdocumenten vast. De gemeente Helmond volgt deze maximumtarieven, omdat met de maximumtarieven er nog geen kostendekkend niveau wordt bereikt.
Update op 12 december:
Het nieuwe tarief voor het rijkskostendeel bij spoedaanvragen van rijbewijzen bekend gemaakt. Het gaat hier om kosten, die het rijk aan de gemeente in rekening brengt en die direct doorbelast worden aan de afnemers. Dit tarief wordt verhoogd van 33,50 euro naar 34,10 euro.

Donderdag 6 december

Derde plaats voor de Groene Campus
Het Food & Fresh Lab van de Groene Campus werd vandaag derde bij de Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 2012.
In het project Food & Fresh Lab wordt elke 10 weken een nieuwe productielijn geïnstalleerd. Daarmee wordt voor studenten en cursisten een realistisch industrieel proces aan de modernste machines uitgevoerd.
De Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs werd voor de vierde keer uitgereikt. De jury stond onder voorzitterschap van voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Bedrijfs Competentie Centrum (BCC) voor mobiliteit en logistiek van ROC Nijmegen / ROC van Twente werd vanavond in Amersfoort tot winnaar uitgeroepen.
Hieronder een foto door Michel van den Berg van de presentatie vanochtend.

Sinterklaasserie Dappere Dodo’s wint Gouden Pepernoot
De sinterklaasserie ‘Sinterklaas en het gevaar van de snoepfabriek!’ van het Helmondse Kinderfonds Dappere Dodo’s won vanavond de Gouden Pepernoot. Zij wonnen deze award in de categorie TV-serie van het jaar.
De Gouden Pepernoot is een award voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten om de Sinterklaastraditie in ere te houden. De uitreiking was vanavond in Hilversum in het Theater Gooiland tijdens het Gouden PepernootGala 2012 dat Quinty Trustfull en Jeroen Latijnhouwers presenteerden.
De Stichting Gouden Pepernoot heeft als doel het in stand houden van de Sinterklaascultuur, het kwalitatief hoog houden van de Sinterklaasactiviteiten en het promoten van Sinterklaasevenementen, -organisaties & -activiteiten. In 10 verschillende categorieën streden sinterklaasorganisaties uit Nederland en België om de titel Gouden Pepernoot 2012.
De trailer van de spannende ‘Sinterklaas en het gevaar van de snoepfabriek!’:

Dappere Dodo’s is gevestigd aan de Kanaaldijk N.W. in Helmond. Dit kinderfonds richt zich op kinderen in Nederland tot 18 jaar, die zich door problemen buiten hun schuld niet voldoende kunnen ontwikkelen. Ze willen het heft in eigen hand nemen om te werken aan een beter toekomstperspectief. Deze kinderen zijn veelal te vinden in de achterstandswijken maar zeker ook daarbuiten. Ze worden geholpen middels diverse projecten op gebied van educatie, welzijn en gezondheid om zo een mooiere weg naar de toekomst te creëren.

Fietser (63) gewond bij aanrijding met auto
Een man van 63 jaar op de fiets raakte vanochtend rond 11.30 uur gewond na een aanrijding met een auto. Dat ongeluk vond plaats op de kruising President Rooseveltlaan, Prins Hendriklaan en Steenweg.
De man fietste op de Prins Hendriklaan en kwam op de kruising in aanrijding met een automobilist die wilde afslaan. Daarbij kwam de fietser ten val. De man liep verwondingen op aan zijn hoofd en bovenlichaam. Iemand die voorbij reed liet ons weten dat de man die op straat lag, door het ambulancepersoneel werd gereanimeerd. De man is per ambulance afgevoerd naar het Elkerliek ziekenhuis om de hoek

Helmondse inbreker op heterdaad aangehouden in Geldrop
De politie heeft woensdagavond om 18.10 uur een 40-jarige man uit Helmond en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.
Wat eerder kreeg de politie een melding van een man die zojuist was thuis gekomen. Vanaf de straat zag hij mannen met zaklampen in zijn woning in Geldrop. De gealarmeerde politie kon de mannen al snel aanhouden in een brandgang achter de woning. Zij zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 5 december

De nominaties voor de sportprijzen 2012 zijn bekend
De genomineerden voor de Helmondse sportprijzen 2012 zijn bekend. Op 17 januari 2013 (presentatie weer door Studio Sport-coryfee Toine van Peperstraten) worden de winnaars van de diverse sportprijzen tijdens het Sportgala in Zaal Traverse bekendgemaakt. De prijzen gaan naar de sporter, sportploeg, sporttalent, sportvrijwilliger en de meest opmerkelijke sportprestatie van het jaar. Daarnaast worden de gemeentelijke sportpenningen uitgereikt. De publieksprijs wordt beschikbaar gesteld door Weekblad De Trompetter.
Genomineerden voor de titel Sporter 2012

  • Bob de Voogd (hockey): zilver met het Nederlands Elftal op de Olympische Spelen van Londen.
  • Dana van Lierop (dressuur): met paard DJ Tiësto Nederlands Indoorkampioen (klasse ZZ licht), algemeen Nederlands kampioen outdoor, Europees kampioen met team (klassieke proef en kür op muziek).
  • Amy Siemons (wheelen): Europees kampioen 100 meter en 2e op de 200 meter, 2x zilver op de Paralympics van London (100 & 200 meter).

Genomineerden voor de titel Sportploeg 2012

  • Hockeyclub Helmond: Dames 1, kampioen 1e klasse C met promotie naar de overgangsklasse.
  • Voetbalvereniging Rood-Wit ’62: Dames 1, kampioen 4e klasse met promotie naar 3e klasse.
  • Helmond Sport: Vaandelteam, periodekampioen april.

Genomineerden opmerkelijke Sportprestatie 2012

  • Jeugdteam Achilles ’71: landskampioen rolstoelbasketbal tot 21 jaar.
  • Eefje Swinkels (atletiek): Europees kampioen meerkamp masters in Zittau (V35).
  • Nicole Loeve (atletiek): 3e op de Nederlandse kampoenschappen 10 km, 6e op de Europese kampioenschappen 10 km, 8e op de Europese kampioenschappen 5 km (vrouwen M45).

Genomineerden voor de titel Sporttalent 2012
Maud van der Sommen (judo), Max Bevers (judo, paddy, motorsport), Kalia Klomp (handbal), Yara Kastelijn (wielrennen), Charlotte de Jong (rolschaatsen), Aisam Jelti en Evi Lakatos (judo), Jill Hermans, Lara Teerlink en Tassa van de Kerkhof (turnen).
En als laatste, de Publieksprijs, die wordt uitgereikt door weekblad De Trompetter. Uit de genomineerden voor de titel Sporter en Sportploeg kan het Helmondse publiek zelf 1 favoriet kiezen. In de Trompetter van deze week (week 49) lees je hoe je jouw stem kunt uitbrengen.

MULO-jeugd in actie tegen zinloos geweld
Samen met de jeugdleden gaat het bestuur van MULO het pad naar de accommodatie van hun voetbalvereniging voorzien van lieveheersbeestjes, het symbool tegen zinloos geweld.
Aanleiding van die actie is het overlijden van de grensrechter van SC Buitenboys. Als gevolg daarvan  heeft de KNVB voor het komende weekeinde alle amateurwedstrijden afgelast om daarbij stil te staan. Het MULO-bestuur wil daarmee nogmaals onder de aandacht brengen dat geweld niet hoort rondom een voetbalveld.
De Mini-, F- en E-spelers zijn om 10.30 uur aan de beurt om de lieveheersbeestjes aan te brengen, de D-, C- en G-spelers om 12.00 uur. Om 14.00 uur wordt samen met de A- en B-spelers bij beide entrees een tegel tegen zinloos geweld geplaatst.
“Voetbal is een mooi spel waarbij strijd en emotie hoort maar als de scheidsrechter na 90 minuten affluit geef je elkaar een hand en gaat het leven weer normaal verder. Bij MULO alleen al beleven hier wekelijks ruim 1000 mensen plezier aan. Zowel actief als speler, trainer of leider maar ook passief als ouder en toeschouwer. Laten we er vooral met zijn allen voor zorgen dat dit zo blijft en dat wij als club nooit met excessen zoals in Almere te maken krijgen” aldus Arjen Vos, de voorzitter van R.K.S.V. MULO.

Man aangehouden voor stevige mishandeling van zijn partner
De politie heeft dinsdagavond rond 18.45 uur een man van 46 jaar uit Helmond in zijn woning aangehouden omdat hij zijn partner mishandeld zou hebben.
De 35-jarige vrouw zou kort daarvoor door de man aan haar haren zijn getrokken en tegen een muur zijn geduwd. Daardoor raakte ze even buiten westen en liep ze een wond op aan haar hoofd. Gewaarschuwde agenten zijn naar de woning gegaan en hebben de verdachte aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Dinsdag 4 december

Man slaat Helmondse colporteur met knuppel op het hoofd
De politie heeft maandagmiddag rond 17.15 uur twee mannen in Gemert aangehouden vanwege het mishandelen van een 31-jarige colporteur uit Helmond.
De man, die abonnementen voor glasvezel verkoopt, had rond 17.15 uur aangebeld bij een woning in Gemert. In eerste instantie werd niet opengedaan maar even later kwam er toch een man naar buiten. Deze ging de colporteur met een soort knuppel te lijf en raakte hem onder meer op zijn hoofd. De andere verdachte belette de colporteur om te vluchten door hem vast te houden. Het slachtoffer kon toch wegkomen en naar een nabijgelegen huis vluchten. De twee verdachten zijn daarna door gewaarschuwde agenten aangehouden. Het gaat om de 45-jarige bewoner van het huis waar de colporteur had aangebeld en een 42-jarige inwoner van Zeeland. Ze zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Maandag 3 december

44 Extra elektrische scooters door subsidie
Tot 27 november 2012 konden Helmonders subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische scooter of brommer. De gemeente wil op deze manier het elektrisch vervoer binnen Helmond zichtbaarder maken en milieuvriendelijke alternatieven stimuleren. In totaal rijden er nu 44 elektrische scooters extra rond dankzij deze subsidie. Een elektrische brommer of scooter is een type bromfiets of snorfiets dat uitsluitend wordt aangedreven met behulp van een elektromotor.
Deze subsidie heeft inwoners het extra duwtje in de rug gegeven, waardoor er in totaal 44 scooters gekocht zijn. Hiervoor was € 30.000 vrijgemaakt.

Zondag 2 december

Helmonder bedreigt horecapersoneel met mes
De politie heeft zaterdagavond rond 19.45 uur een 50-jarige Helmonder aangehouden op de Heistraat.
De man was daar wat eerder een horecagelegenheid binnen gelopen. Hij bestelde niets, maar begon van jas te wisselen. Toen het personeel hem aansprak reageerde de man zeer agressief. Hij bedreigde het personeel met de dood en pakte een mes en dreigde daarmee eveneens in de richting van het personeel. De gealarmeerde politie kon de man even later aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Helmondse vrachtwagenchauffeur gewond, A6 uren dicht
Zaterdagochtend raakten 3 personen gewond bij een aanrijding op de A6 in de gemeente Lelystad. Deze Rijksweg was daardoor tot 13.35 uur afgesloten.
Omstreeks 07.15 reed een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Helmond over de A6. Vermoedelijk werd hij van achteren aangereden door een personenauto. Daarin zaten 2 mannen van 41 jaar uit Lelystad. De vrachtwagen belandde in de berm en kantelde.
De inhoud van de wagen, oud voedsel, kwam op het wegdek terecht. De vrachtwagenchauffeur kwam klem te zitten in zijn auto evenals de bijrijder van de personenauto. De brandweer moest hen uit hun benarde positie bevrijden.
De 3 mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het vermoeden bestaat dat de bestuurder van de personenauto teveel gedronken had. Van hem is bloed afgenomen om dit te kunnen bepalen. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.
Glasbak maakte de onderstaande foto’s.

21 reacties:

Tis wel constant raak met het spoor.. Vrijdag was er ook urenlang problemen met 2 overgangen bij ‘t Hout! Ik moest toen met mn kinderen helemaal omlopen.. pff!!

Beantwoorden

Zonsondergang 12-12-2012

Beantwoorden

En de winnaar, nummer 100 is………

Beantwoorden

Een mooie sticker (zie elders op het weblog) is ook nooit weg. Geef de 100ste maar een kartonnen doos als prijs in plaats van een beker. Kan ie mooi in de doos gaan wonen!

Beantwoorden

It’s the end of the world ……. (en de redactie gaat op vakantie…)

Beantwoorden

De nieuwsredactie is op weg naar Bugarach.

Beantwoorden

De rechtbank heeft vandaag besloten dat er voorlopig geen evenementen mogen plaatsvinden in de kasteeltuin. Niet dat dit wat uitmaakt, want tot april staan er geen evenementen gepland. De rechter vindt dat de gemeente binnen vier maanden een volledig besluit moet nemen over evenementen in de kasteeltuin. Het gewijzigde bestemmingsplan is volgens de rechter nu nog niet van voldoende kwaliteit.

http://www.ed.nl/regio/helmond/rechter-voorlopig-geen-evenementen-in-kasteeltuin-helmond-1.3567841

Beantwoorden

@Frank V op dinsdag 18 december 2012 om 14:24:

Bedankt voor je invalbeurt als nieuwsbrenger. Een duidelijk antwoord van de rechter op het zweverige gedoe van de gemeente, waardoor elk evenement peentjes zweet of ze wel door kunnen gaan.

Beantwoorden

Ik las net ook nog een nieuwtje op het ED. De 100ste wietkwekerij is opgerold. De kwekerij is gevonden in de Stevensstraat.

Beantwoorden

Dacht het al toen ik door die straat reed. De beker kan worden uitgereikt!

Beantwoorden

De PvdA en de SP hebben deze week 2 brieven verzonden aan het college van Burgemeester en Wethouders. Daarin vragen rondom het nieuwe stadion van Helmond Sport ivm het verstrijken van de deadline en vragen rondom het coffeeshopbeleid ivm de nieuwe landelijke regels.
Zie onderstaand:

Helmond, 18-12-12

Aan: Burgemeester en wethouders.

Geachte college,

Reeds vele malen is het onderwerp Helmond Sport met een eventueel stadion op Berkendonk aan de orde geweest. Daarbij is ook iedere keer gevraagd naar een einddatum waarop het college de knoop door zou hakken om hiermee wel of niet in zee te gaan met Helmond Sport.
De laatste toezegging bij monde van wethouder Stienen was dat per 1 december j.l. duidelijk verschaft zou worden.
Tot op heden hebben wij (nog) niets mogen vernemen.

Wij willen u dan ook vragen ons per ommegaande een antwoord te verschaffen op de volgende vragen:
– Is de knoop doorgehakt, ofwel: is er een overeenkomst bereikt tussen Helmond Sport en de gemeente over de bouw van een nieuw voetbalstadion op Berkendonk?
– Zo ja, hoe ziet deze overeenkomst eruit en wat betekent dit voor de gemeente? Kan de raad deze plannen spoedig tegemoet zien, voorzien van een toelichting van het college?
– Zo nee, waarom niet? Waar zitten de problemen om tot overeenstemming te komen?
– Gaat het college inderdaad een punt zetten achter de discussie over een nieuw stadion, zoals toegezegd bij de laatste begrotingsbehandeling? Zo ja, wat betekent dat voor het huidige stadion op sportpark De Braak?

Met vriendelijke groet,

Jos Boetzkes Erik de Vries
Namens de PvdA-fractie Namens de SP-fractie

Helmond, 18 december 2012

Geachte college,

Met het aantreden van een nieuw kabinet zijn er op een aantal dossier veranderingen gekomen of aangekondigd. Zo ook als het gaat om het coffeeshopbeleid. Vorige week is hierover in de Tweede Kamer gedebatteerd met minister Opstelten. In het regeerakkoord stond al dat de wietpas zou vervallen. Tijdens het debat met de minister werd duidelijk dat hij het aan gemeenten zelf wil laten hoe het toegangsbeleid voor coffeeshops verder uit te voeren. Daarnaast vervalt ook het afstandscriterium voor scholen ten opzichte van coffeeshops. Ook hier laat hij het aan gemeenten zelf om met beleid te komen.

Op 8 mei 2012 heeft de raad het nieuwe coffeeshopbeleid voor Helmond vastgesteld. Dit beleid was voor een deel gestoeld op aangekondigd landelijk beleid. Nu dat beleid komt te vervallen, willen wij graag van het college het volgende weten:

– Wat betekent dit voor het aangekondigde toegangsbeleid in Helmond, aangezien de wietpas komt te vervallen?
– Wat betekent dit voor de vastgestelde afstandscriteria, aangezien dit gebaseerd zou worden op landelijke wettelijke normen?
– Wat betekent het afschaffen van de wietpas voor de mogelijke komst van een tweede coffeeshop in Helmond, aangezien dit gebaseerd zou worden op het ledental van de huidige coffeeshop?
– Wat betekent dit voor de voorgenomen sluiting van de coffeeshop aan de Wolfstraat, aangezien dit gebaseerd was op aangekondigde landelijke wetgeving?
– Is het college bereid de raad nader te informeren over de landelijke ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor het Helmondse coffeeshopbeleid, zodat hier in een commissievergadering ABA nader over gesproken kan worden?

Met vriendelijke groet,

Erik de Vries Jos Boetzkes
Namens de SP-fractie Namens de PvdA-fractie

Beantwoorden

Beste Mirjam,

De gemeenteraad is ‘de baas’ als het gaat over het college van Burgemeester & Wethouders.

Kennelijk is dat idee verwaterd.
Wie neemt de gemeenteraad nog serieus?

Tejo?

Misschien.

Beantwoorden

Beste Tejo,

Dat idee is zeker niet verwaterd bij de PvdA fractie! En ik weet, bij een hoop andere fracties ook niet maar ik meet het me niet aan namens hen te spreken.
Het college is de “uitvoerende”, de raad kadert, controleert en initieert.
Vandaar dat we het college vragen ons op de hoogte te stellen hoe het met de uitvoering staat. Dan kunnen we (nieuwe) besluiten nemen die het college dan weer moet uitvoeren.
Heb ik een beetje twijfel kunnen wegnemen?

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl op donderdag 20 december 2012 om 11:09:

Beste Mirjam,

Het hele politieke gebeuren is het bijna voorbije jaar een groot circus gebleken.

Landelijk gezien is de combinatie VVD-PvdA absurd.

Het gedoe rondom Rutte/Verdaas en Weekers/Van Rey doet denken aan Fortuyn, PVV/Wilders en ‘Drs. Schwietert’.
Ongeloofwaardig.

Het provinciaal bestuur dwingt Helmond in te stemmen met de vernieuwde N279. De bestuurders van Helmond kunnen om die reden geen besluit nemen over een nieuw stadion.

De gemeenteraad moet aan het lijntje worden gehouden. Van hogerhand.

Ik twijfel niet.

Beantwoorden

Ik lees net op ED.nl dat oud-burgemeester Geukers afgelopen nacht op 91 jarige leeftijd is overleden. Hij was van 1966 tot 1986 burgemeester van Helmond. Een betere burgemeester hebben we daarna niet meer gehad.
Ik wens zijn familie sterkte met dit verlies.

Beantwoorden

Ook ik wil de familie van de heer Geukers condoleren met het verlies van hun dierbare.

Beantwoorden

C’est la vie.

Beantwoorden

@Tejo op zaterdag 22 december 2012 om 22:29:

Als je bij een overlijden geen andere opmerkingen kunt maken, hou dan je mond en ga met je lego spelen, kleuter.

Beantwoorden

Ik denk dat Tejo burgemeester Geukers niet heeft gekend, anders had hij die opmerking denk ik niet gemaakt.

Beantwoorden

HELMOND – Een 18-jarige Helmonder heeft zaterdagnacht zijn vader en broer mishandeld. De vader had een gebroken pink en kras op zijn buik, de broer had meerdere verwondingen in zijn gezicht.

De 18-jarige man is rond vier uur ‘s nachts aangehouden in zijn huis. Hij zit nog vast.

De politie zoekt hulp voor het gezin.

Bron: Omroep Brabant. ( goo.gl/CV245 )

Beantwoorden

Afgelopen 24 uur zijn er weer drie inbraken geweest in Helmond.

Op de Matthijs Vermeulenstraat zijn ze naar binnengekomen door een raampje open te breken.
Hier hebben ze meegenomen laptop, gouden armband.

Op de Hemelrijsdijkje zijn ze naar binnengekomen door een raampje open te breken.
Hier hebben ze meegenomen geld en een laptop.

Op de burgemeeste van Houtlaan zijn ze naar binnengekomen door het slot te forceren.
Hier hebben ze meegenomen ipad en een kluisje.

Bron twitter: ( @WIT_Peelland )

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *