12reacties

Kickboksen: knock-out op je zesde

Kickboksen leert kinderen discipline, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen. Maar hoe gevaarlijk zijn stoten op het hoofd van een kind tijdens een wedstrijd? In Nederland worden ruim 100 kinderkickboksgala’s gehouden.
Gisteravond besteedde het tv-programma De Vijfde Dag van de EO daar aandacht aan. Zij waren te gast bij Sjef Weber van Golden Glory Helmond. Daar leren wekelijks meer dan 100 leerlingen stoten en trappen, aanvallen en verdedigen. In de wedstrijden slaan of schoppen de leerlingen andere kinderen wel eens knock-out. Al vanaf 6 jaar gaan ze de strijd aan en mogen ze elkaar ook op het hoofd slaan. Na wedstrijden houdt Weber altijd een toespraak en vertelt wie die avond de mooiste knock-out had: “daar is elke trainer trots op.”
Zijn trainingen vindt hij nuttig. Naar eigen zeggen komen daar ook de drukste jongeren tot rust. Samen met zijn schoonzoon, wereldkampioen kickboksen, Nieky Holzken runt Sjef Weber een kickboksschool.
Oud-wereldkampioene Krista Fleming heeft een kickboksschool in Arnhem. Haar leerlingen tot 16 jaar mogen niet meedoen aan wedstrijden. Te gevaarlijk, vindt zij. Professor Dick Schwaab legt de risico’s uit van klappen op je hoofd op jonge leeftijd. Oud wereld-kampioen Fred Rovers: “ik vrees dat vandaag of morgen een kindje zal overlijden in de ring. En wat dan?”
Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en CDA wil dat de minister actie onderneemt, zo laten zij weten naar aanleiding van deze uitzending.