7reacties

Meer en minder licht op straat


De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten.
Sinds het eerste (pilot)project in 2013 heeft Helmond de Tvilight-sensoren op diverse wegen, woonerven, voetgangersgebieden, parkeerterreinen en fietspaden in de stad toegepast, in combinatie met verschillende armaturen. De opmerkzame voorbijganger zag de kleine kastjes wellicht al aan lantaarnpalen hangen. Dit zijn de controllers die meten of er beweging is op dat deel van de straat. Zodra de sensors auto’s, fietsers of voetgangers opmerken, gaat automatisch de verlichting harder branden. Op ‘ongewenste objecten’ als dieren en weersomstandigheden reageert het systeem niet.
Gezien de voordelen voor energiebesparing en een veiligere openbare ruimte, wordt dit systeem op meer plekken geïnstalleerd, laat Mariia Stolyga, marketing manager van Tvilight, weten. Toekomstige projecten omvatten onder meer de snelfietsroute tussen Helmond en Eindhoven, de Wilgehoutstraat in Mierlo-Hout en het Binderseind in het centrum.
Om te laten zien hoe leefbaar, veilig en duurzaam onze stad dankzij ‘intelligente dynamische straatverlichting’ is, maakte leverancier Tvilight onderstaande video. Dit Nederlands bedrijf is (naar eigen zeggen) Europees marktleider op het gebied van sensoren, draadloze verlichtingscontrollers en besturingssoftware voor een draadloze verlichtingsnetwerk. Hierop kunnen steden doorbouwen om qua verlichting ‘smart’ te worden. De Indiase Groninger Chintan Shah, CEO van Tvilight: “Zo kan Helmond in de toekomst nieuwe zaken toevoegen, zoals sensoren die lawaai, verkeer en weersomstandigheden registreren en op basis van die gegevens de verlichting aanpassen.”
In 2013 berichtte CNN uitgebreid over deze start-up wiens slimme straatlantaarn de wereld miljoenen zou gaan besparen. Dit item kwam daarvan op TV.

.

.

In de reacties hieronder staat een update.

Afgevoerd van de voorpagina
7 reacties
Reageer

Toch vreemd dat in aangelegde Goorloop parken totaal geen verlichting is.
Alles voor de natuur toch, veiligheid voor fietsers en wandelaars telt dus blijkbaar niet

Richard Warners

Laat de twee stroom opwekkers eens draaien. Staan meer stil dan dat ze functioneel zijn. #bijdebronbeginnen

Prachtige uitvinding!
Weet ik meteen waar die zwarte kastjes op de lantaarnpalen op het Sjef de Kimpepad voor zijn. Daar zijn meer dan genoeg overvallen geweest en hopelijk helpt het. https://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/in-10-maanden-5-straatroven-op-sjef-de-kimpepad/

Een leuk technisch snufje maar de kolencentrales moeten toch volop doordraaien anders gaan de lampjes niet meer feller branden en dus helpt het (nog) niet om het co2 aan te pakken

Ik vind ze vooral gevaarlijk want ze leiden nogal af. Ik neem aan dat een sensor ook z'n werk kan doen zonder paars lichtje en een oplichtend wit. Bovendien word ik er (ondanks dat ik niks op m'n kerfstok heb) er lichtelijk paranoia van. Wie zegt dat er geen camera in zit met kentekenregistratie ? Dadelijk hebben we nog trajectcontroles tussen 2 palen in. Big Brother's techniek staat voor niks...

Update 1:
Failliet gegane leverancier Tvilight maakt snelle doorstart
Tvilight, de leverancier van deze Helmondse slimme straatverlichting maakt een doorstart. Het bedrijf zal in de tweede week van oktober weer volledig in bedrijf zijn. Dat nieuws maakte oprichter Shah bekend in een persbericht.
Wat blijkt, vorige maand werd deze in 2012 opgerichte start-up failliet verklaard. Dat faillissement vroegen zij zelf aan. De financieringsbehoefte voor de ontwikkeling van het product en het opbouwen van een opdrachtenportefeuille zou groter zijn geweest dan begroot. De aandeelhouders waren onvoldoende bereid het benodigde extra kapitaal in te leggen. De 28 medewerkers verloren hun baan.

@De weblog van Helmond op vrijdag 27 september 2019 om 22:52:

Gelukkig maar! Zo'n faillissement had anders wel eens het einde van dat mooie project kunnen zijn, net als met die twee windmolens op de Traverse toen de leverancier failliet ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: