7reacties

Meer en minder licht op straat

De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten.

Sinds het eerste (pilot)project in 2013 heeft Helmond de Tvilight-sensoren op diverse wegen, woonerven, voetgangersgebieden, parkeerterreinen en fietspaden in de stad toegepast, in combinatie met verschillende armaturen. De opmerkzame voorbijganger zag de kleine kastjes wellicht al aan lantaarnpalen hangen. Dit zijn de controllers die meten of er beweging is op dat deel van de straat. Zodra de sensors auto’s, fietsers of voetgangers opmerken, gaat automatisch de verlichting harder branden. Op ‘ongewenste objecten’ als dieren en weersomstandigheden reageert het systeem niet.
Gezien de voordelen voor energiebesparing en een veiligere openbare ruimte, wordt dit systeem op meer plekken geïnstalleerd, laat Mariia Stolyga, marketing manager van Tvilight, weten. Toekomstige projecten omvatten onder meer de snelfietsroute tussen Helmond en Eindhoven, de Wilgehoutstraat in Mierlo-Hout en het Binderseind in het centrum.
Om te laten zien hoe leefbaar, veilig en duurzaam onze stad dankzij ‘intelligente dynamische straatverlichting’ is, maakte leverancier Tvilight onderstaande video. Dit Nederlands bedrijf is (naar eigen zeggen) Europees marktleider op het gebied van sensoren, draadloze verlichtingscontrollers en besturingssoftware voor een draadloze verlichtingsnetwerk. Hierop kunnen steden doorbouwen om qua verlichting ‘smart’ te worden. De Indiase Groninger Chintan Shah, CEO van Tvilight: “Zo kan Helmond in de toekomst nieuwe zaken toevoegen, zoals sensoren die lawaai, verkeer en weersomstandigheden registreren en op basis van die gegevens de verlichting aanpassen.”
In 2013 berichtte CNN uitgebreid over deze start-up wiens slimme straatlantaarn de wereld miljoenen zou gaan besparen. Dit item kwam daarvan op TV.

.

.

In de reacties hieronder staat een update.