9reacties

Ouders waarderen leerlingenvervoer


Over de grote linie zijn de ouders tevreden over het leerlingenvervoer van en naar scholen voor speciaal onderwijs. Het gemiddelde rapportcijfer is 7,1. Rondom dat gemiddelde is de spreiding wel groot: 14% geeft het cijfer 9 of 10 en 13% geeft een 5 of lager. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de gemeente waaraan 238 ouders meededen. 
In Helmond maken zo'n 500 kinderen en jongeren tussen 4 jaar en 19 jaar gebruik van het leerlingenvervoer dat door het bedrijf Bergerhof Taxi Tours BV wordt verzorgt. Deze leerlingen, die  meestal speciaal onderwijs volgen, vormen 3% van de totale Helmondse jeugd in deze leeftijd.   
Ruim 90% van de ouders is tevreden over de chauffeurs en de veiligheid van het voertuig. De reistijd en de belasting van de reis voor de kinderen, blijkt bij 80% van de ouders een positieve beoordeling te krijgen.
Bijna de helft van de ouders die een klacht geuit hebben is (zeer) ontevreden over de wijze waarop hiermee is omgegaan. Met name de inhoudelijke afhandeling van de klachten vinden zij onvoldoende. Een ruim aantal ouders vindt de klachtenprocedure zelfs zinloos.
Een kleinere groep ouders is ontevreden over de chauffeurs en andere zaken zoals de routes die de bussen rijden. Dit betreft vooral leerlingen die vervoerd worden naar een school buiten Helmond. Niet alle chauffeurs kunnen even goed omgaan met kinderen met autisme. Scholen hebben soortgelijke ervaringen: "vaak gaat het goed" maar de bussen komen dikwijls te laat en de chauffeurs kunnen wel wat informatie en bijscholing gebruiken.
Volgens de ouders en de onderzoekers zou de gemeente de volgende punten moeten aanpakken:
• bevorderen van de deskundigheid;
• een betere klachtenprocedure;
• kortere reistijden;
• extra ophaal- en brengadres;
• veiligheid bij het vervoer, mentaal en fysiek (vaste chauffeur, waar nodig begeleiding, aanwezigheid en toepassing van veiligheidsvoorzieningen).   

Voor wie interesse heeft in het gehele rapport (pdf) van 51 pagina's.
Afgevoerd van de voorpagina
9 reacties
Reageer

Mooi en helder rapport maar niet onlogische conclusies en aanbevelingen in een zaak waar meerdere partijen 'samenwerken'. Jammer dat op kosten van de gemeenschap zo velen naar onderwijsplekken buiten Helmond moeten worden vervoerd. Sterk staaltje van m.n. vorige politici die niet gehinderd door kennis van zaken niks deden aan het voortvarend realiseren van onderwijsplekken voor kinderen met ASS dicht bij huis. Nu een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen, en eindelijk ook voor deze kinderen...in of dichtbij Helmond.

Marcel Looijen

Fijn dat alles met het vervoer redelijk goed lijkt te gaan. De klachten lijken mij relatief klein zo te lezen. En iets te klagen moet er toch zijn. Toch?

Het is maar goed, dat de ouders niet meerijden, ik zie zo vaak een busje vol kinderen, auto`s inhalen, veel te hard rijden ook in de bebouwde kom. bumper kleven... Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurt is een wonder!

Oja en door het rood rijden, dat was ik nog vergeten bij te zetten

@helmondse
En dan hebben we het nog niet gehad over het parkeren op trottoirs en fietspad, en het rijden hierover.
Trouwens de ouders die hun kinderen op komen halen kunnen er ook wat van. Je hebt soms acht paar ogen nodig als je je 's middags als de school uit is in de Leliestraat op straat begeeft.

@Noud, Je hebt inderdaad gelijk, betreft het parkeren van op trotoirs en fietspaden. Was ik ook helemaal vergeten. Heel vervelend,en je hebt ook helemaal gelijk over ouders die hun kinderen komen ophalen op school.Als je niet oplet, dan lig je er zo onder....Ik zou zeggen politie in burger, en ga maar eens nummerborden noteren, en stuur de boete op.Misschien dat dat helpt.Niet aanspreken maar meten opschrijven

Ik kom bijna elke dag zo een bus tegen en ik vind dat de bestuurders even opnieuw op rijles moeten. Ze parkeren op stoepen en fietspaden, ze halen je heel vervelend in, ze snijden je bijna af zodat je van de weg wordt geduwd en ze rijden roekeloos met een hoge snelheid door een 30km weg.

joesey jangsen

@Joesey,je hebt helemaal gelijk ik ben it avec tu eens ik ben aangereden door zo un bus en geen sorrie maar gewoon doorijden.

@JP Basten, Dat meen je niet, het is te triest voor woorden, ik hoop dat je er niets aan over gehouden hebt.en als je dan het telefoonnummer belt van het taxibedrijf en het nummerbord doorgeeft, zeggen ze dat ze er iets aan doen, en dat is helaas niets van waar, want je ziet dezelfde chauffeurs weer in het busje zitten met dezelfde fratsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: