9reacties

Paul Smeulders nu lid van de Tweede Kamer

Zojuist is Paul Smeulders beëdigd als lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor GroenLinks. Vorige week was hij nog wethouder in Helmond. Hoewel hij in Den Bosch woont, is hij toch de enige Helmonder in het Nederlands parlement. Als geboren Helmonder en opgegroeid in Mierlo-Hout hoort hij nu met zijn 30 jaar bij de 3 jongste van de 150 parlementsleden.
Op een woensdagavond in september in 2007 spraken we hem voor het eerst. Plaats van handeling was de Velvet Lounge op de Steenweg, het opstarten van politieke columns op de weblog was het gespreksonderwerp. Dat regelde hij in een paar weken en vervolgens was hij 3 jaar lang 1 van de 4 columnisten.

Bij dit kennismakingsgesprek viel 1 antwoord op. Op de vraag wat zijn ambitie was, was hij resoluut en vol overtuiging: ooit lid van de Tweede Kamer worden. Opvallend, want hij was net een jaar burgerraadslid in Helmond én slechts 20 jaar. De uitspraak van een politiek groentje zou je zeggen (lees: dachten wij). Maar die woensdagavond 11 jaar geleden wisten wij niet wat we nu weten…
Na zijn eerste Helmondse periode ging het politiek gezien als een speer. Bij de Provinciale Staten van de provincie werd Paul commissielid en later fractievoorzitter voor zijn partij. In 2014 werd hij in Helmond wethouder Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken en werd hij gekozen als Beste Lokale Bestuurder van het jaar 2017.
Bij de Tweede Kamer verkiezingen vorig jaar stond hij op plek 13. Via dit filmpje verkondigde Paul waarom hij de Tweede Kamer in wil. Die plek bracht hem geen geluk. Hoewel GroenLinks maar liefst 14 zetels scoorde, behaalde hij door voorkeursstemmen van 2 lager geplaatsten net niet die begeerde Kamerzetel. Omdat Linda Voortman gisteren de Kamer verliet om wethouder te worden in Utrecht, kon hij er vandaag alsnog in. Het wachten is beloond, zijn droom is uitgekomen.
Gefeliciteerd Paul Henricus Maria Smeulders, het ga je goed! En zorg vanuit het Binnenhof goed voor Helmond.