19reacties

Ruim 3 ton voor 47 harddrugsverslaafden

harddrugsverslaafden Helmond

Moet de gemeente Helmond de verslaafdenopvang De Oversteek zelf willen betalen mocht dat niet meer door derden worden betaald? Die vraag stelde CDA-raadslid Angelique Raaijmakers gisterenavond prominent aan de orde in de vergadering van de commissie Samenleving. Zou dat geld dan niet beter naar bijvoorbeeld de opvang van dementerende bejaarden kunnen gaan, zo vroeg zij zich hardop af.
Het antwoord dat zij van CDA-wethouder Margreet de Leeuw kreeg was feitelijk hetzelfde als 2 jaar terug werd gegeven: dat zien we dan wel, we willen nu weer gewoon doorgaan met deze verslaafdenopvang.
Harddrugsverslaafden met een zeer grote afstand tot de maatschappij krijgen in De Oversteek avond- en nachtopvang. Tevens hebben zij daar een gebruikersruimte. Deze verslaafden met vaak psychische problemen worden geholpen vanuit een menselijk aspect, maar ook om hun overlast in Helmond te beperken.
De Oversteek zit tegenover het politiebureau aan de Kasteel Traverse. Veel Helmonders zullen het niet kennen, weinig Helmonders maken er gebruik van. Uit een evaluatie (pdf) van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Helmond blijkt dat medio 2010 47 verslaafden gebruik mochten maken van de faciliteiten van De Oversteek. Per dag maakten er gemiddeld 14 van hen gebruik van de opvang en 8 van de gebruikersruimte. De afgelopen jaren blijken die aantallen te dalen.
De Oversteek kost 331.135 euro per jaar. Een flink bedrag waarvan de wethouder vindt dat het niet echt efficiënt wordt besteed. Maar gelukkig wordt dit dus nu (en wellicht ook in de toekomst) betaald door een zak met geld uit Den Haag (of elders). En mocht dat veranderen dan komt de wethouder terug naar de gemeenteraad. Het CDA gaat zich beraden of zij met dit antwoord kan leven.