242reacties

TGO na dood Mien Graveland (86) bij overval


De politie en het Openbaar Ministerie startte vrijdagavond een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op nadat Mien Graveland, de 86-jarige bewoonster van een woning aan de Bestevaer, in het ziekenhuis overleed als gevolg van geweld. Het TGO bestaat uit zo’n 20 rechercheurs.
Vrijdag rond 17.10 uur werd het slachtoffer gewond aangetroffen in haar woning door familieleden, die direct de politie waarschuwden. Kort na de melding arriveerde de politie en ontfermde ambulancepersoneel zich over haar. Zij werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis. Helaas overleed zij hier later in de avond. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld en maakt deel uit van het rechercheonderzoek. De politie startte direct met een uitgebreid sporen- en buurtonderzoek. Zowel het buurt- en sporenonderzoek zijn nog niet afgerond.
Getuigen kunnen contact opnemen met de recherche wanneer zij denken iets gezien en/of gehoord hebben dat te maken kan hebben met de woningoverval, telefoon: 0900-8844. Anoniem kan ook, telefoon: 0800-7000.

In de onderstaande reacties staan de updates.

Afgevoerd van de voorpagina
242 reacties
Reageer

Update 1:
Getuige zag 'daders' fatale overval op Mien Graveland: 'Heb het niet kunnen voorkomen' Luister het interview met haar van Omroep Brabant radio.

Update 2:
Burgemeester betuigt medeleven aan nabestaanden slachtoffer
Burgemeester Elly Blanksma reageerde vanavond namens het college van burgemeester en wethouders vol afschuw op de gewelddadige inbraak in Helmond.
“Mijn medeleven gaat volledig uit naar de nabestaanden van de 86-jarige Helmondse vrouw. Dat een onschuldige, niet weerbare vrouw dit heeft moeten overkomen is diep en diep triest. Politie en justitie zijn met man en macht aan het werk om deze gruweldaad op te lossen. Er wordt alles aan gedaan om de onderste steen boven te krijgen in deze zaak. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij maximaal inzetten om de dader(s) te pakken.”

Update 3:

Vreselijk, als je zelfs in je eigen huis niet meer veilig bent.

Dit is zo triest, zo erg .... sterkte aan familie, betrokkenen, de buurt en eigenlijk aan ons allemaal...

Angelique Raaijmakers- v.d. Pol

Daarvoor heb je je leven zo hard gewerkt en ben je nog in staat om zelfstandig te wonen en dan kom je zulk soort tuig tegen als dank. De maatschappij is rot als een mispel door gebrek aan respect EN opvoeding.

Ik schreef hier al eens eerder dat ik het langzamerhand spuugzat was in datgene wat dit land in 35 jaar tijd zo rot heeft gemaakt. Het gespuis overvalt, slaat (oudere) mensen in elkaar, berooft, verkracht, dieren worden mishandeld en verminkt, ga zo maar door. er is geen enkel respect meer naar (goede) mensen en dieren. Normen en waarden zijn al heel lang vervaagd. Vooral de laatste categorie heeft het zwaar te lijden door het tuig wat dit land bevolkt, getint of van welke kleur dan ook. Wat deze mevrouw van 86 jaar in Helmond nu is overkomen deed bij mij de bekende druppel doen overlopen.

Zelf beoefen ik al zo'n 22 jaar de Jitz-Zen-Do gevechtsport, denk maar eens aan de bekende Steven Seagal technieken. Dit doe ik op Donderdagavond in de Braak met een geselecteerd groepje sportmensen die op een of andere manier vroeger belaagd, gepest of geknoeid zijn in ons jongere leven. Deze tak van gevechtsport die verboden is in dit kleinzielige land beoefenen wij achter gesloten deuren. Triest als je bedenkt dat de de politie in Nederland maar een beperkte opleiding heeft genoten ter zelfverdediging. Te gek voor woorden dat de handhavers zich regelmatig laten belagen en zelfs afslaan. Echter niet bedoeld hier is de elitegroep die de Oranjes beschermd, of de ministers en mensen uit de politiek zoals b.v Geert Wilders. Dat is van een geheel andere orde en benaderd datgene wat wij al zo lang doen in onze dojo. In Duitsland is deze tak van sport de grondbasis van alles. De politie bij onze oosterburen, je weet wel, die met de groene petjes, daar blijft iedereen van af kan ik je vertellen. Wij hebben div. trainingen daar meegemaakt en weten derhalve dat het zeer effectief is. Ze laten het daar echt wel om ze aan te raken. Ik pleit derhalve hier voor een burgerwacht/knokploeg die een einde maakt aan al het geteisem dat in de wijken rondloopt. Ik ben nooit in mijn leven tegen het spelen van eigen rechter, maar nu is de grens in dit land toch echt wel bereikt. De politie lijkt steeds meer machteloos, de regering en justitie is te slap, de rechters in dit land met hun (taak) straffen zijn om te huilen. Heb jij ook iets meegemaakt in je leven dat je zelfvertrouwen heeft beschadigd en je wil daar eindelijk eens iets aan gaan doen, i.p.v. met een zak chips en een fles cola voor je (game) computer te blijven zitten/hangen? Je bent vaak gepest, zelfs geslagen, beroofd, of nog erger? Je bent ouder dan 16 jaar? Een ieder die bereid is te investeren in datgene wat wij al jaren doen in onze dojo ter zelfverdediging, met respect voor een ander en voor jezelf, die nodig ik graag uit eens een of meerdere keren GRATIS te komen kijken op de donderdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur. Als je mee wil doen doen kost je dat 10 euro per maand. Tenminste.....als je tegen pijn kunt, mentaliteit en karakter hebt. Ik heb deze mail gisteren op Omroep Brabant geplaatst, de redactie daar was echter te laf om dit te plaatsen. Daarmee kiest men wat mij betreft de kant van het schorem dat dit land teistert. Hier is voor meer speciefieke info mijn emailadres: nooitvangehoord@upcmail.nl

Update 4:
Recherche nog volop bezig met onderzoek woningoverval
De politie en het Openbaar Ministerie zijn nog volop bezig met het buurt- en sporenonderzoek in en nabij de woning aan de Bestevaer waar afgelopen vrijdag de 86-jarige bewoonster gewond werd aangetroffen. In het belang van het onderzoek wordt de woning nog steeds bewaakt.
Later in de avond overleed de bewoonster in het ziekenhuis en startten de politie en het Openbaar Ministerie een Team Grootschalige Opsporing op. Inmiddels is duidelijk dat het misdrijf gepleegd is op vrijdag 29 augustus tussen 10.00 uur 's ochtends en 14.00 uur 's middags.
De recherche heeft naar aanleiding van een eerdere getuigenoproep een tiental meldingen ontvangen en onderzoekt deze. De politie vraagt nog steeds getuigen die iets hebben gezien en/of gehoord dat een bijdrage kan leveren aan het rechercheonderzoek te reageren. Getuigen kunnen bellen naar, telefoon: 0900-8844. Anoniem kan ook, telefoon: 0800-7000.

Als ze dit gajes al arresteren zal het wel weer doodslag of zo worden. Jaartje of 6 bajes en hup weer de maatschappij in, Opsluiten en laat ze alsjeblief weer dwang arbeid in voeren. De dijken moeten nog verzwaard worden, snelwegen moeten worden verbreed etc. Un Skup of bats en nun kruiger en spaaie en kruie van smerges tot sovands, zegt mijn vader nu nog (88).
Wat heeft die man gelijk

Rene van de Kerkhof

OPRICHTING Burgerwacht Helmond.
De druppel die de emmer doet overlopen ! Ik ben het zat genoeg is genoeg, Na jaren van afwachten en verhalen aanhoren gebeurt er minimaal iets om ervoor te zorgen dat de veiligheid van Ons wij burgers van Helmond gewaarborgd wordt heb al vaak commentaar geleverd op deze site maar ja ben een roepende in de woestijn het wordt alleen maar erger en frequenter na de molenstraat- heistraat-wisse-bibliotheek en Noord Koniginnen wal overval- inbraak- kopschop terreur start ik het iniatief om een burger wacht op te richten zonder tussen komst van de gemeente politie en andere overheid organisaties die veel praten vergaderen camera’s plaatsen en niets daadwerkelijk aanpakken laat staan oplossen.
Wie zoek ik mensen die tijd en zin hebben om als vrijwilligers in de Helmondse wijken in ploegen 24 uur per dag onze burgers willen beschermen door hun ogen en oren te gebruiken en als er ongebruikelijke situaties zijn dit doorgeven aan de politie zodat ze Aktie moeten ondernemen. Het zal even tijd kosten om alles in goede banen te leiden Maar weet zeker dat er genoeg bekwamen mensen zijn die dit willen ondersteunen om er voor te zorgen dat het een geoliede machine wordt .Dus mensen sta op het is 5 voor 12 we kunnen het tij samen nog keren meld je aan, denk dat we met 100-150 vrijwilligers een heel eind komen. Stuur je aanmelding naar: pbos33@gmail.com

Facebook : burgerwacht helmond
MENSEN DEEL DIT BERICHT MASSAAL.

Als ik 30-40 jaar jonger was en niet zo slecht ter been, dan zou ik geen moment twijfelen en me meteen opgeven, want het is inderdaad "vijf voor twaalf". Nee, bijna "High Noon"!
Ze waren ditmaal erg dicht bij mij in de buurt, om de hoek, zal ik maar zeggen.

Onwillekeurig doe je overdag open als er wordt aangebeld.
Wijze les: kijk eerst door het raam en als je het niet vertrouwt, doe dan niet open en bel de politie, in de hoop dat die tijd heeft. Zeker ouderen doen véél te vlug de deur open.

Hoi Brombeer;

Het wordt tijd dat de mens zich gaat verweren tegen het tuig dat hier rondloopt. Deurne was en is een goed voorbeeld hiervan. Opstaan, wakker worden. Het is al heel lang genoeg geweest. Mijn bericht hierboven over zelfverdediging en hoe je dat kunt opbouwen door goede begeleiding en training zegt denk ik genoeg. Ik heb daarvoor al één aanmelding gehad. Jammer Brombeer dat je door omstandigheden niet goed meer ter been bent. Dank voor de reactie!

Maar wie gaat ons beschermen tegen die vechtsport getrainde burger knokploegen die er willekeurig op los gaan rossen als iets of iemand ze niet bevalt?

Ed, hoezo? Dat gebeurt nu toch ook al (willekeurig op los gaan rossen). Of lees je de krant niet, of kijk je geen t.v.?
Al langere tijd lijkt het er toch al op dat iedereen voor eigen rechter speelt....Kijk je iemand teveel aan, dan krijg je al snel commentaar en als je pech hebt, wordt er met een man of drie, vier tegen je kop geschopt.

@brombeer op maandag 1 september 2014 om 13:23:

Dat is precies wat ik bedoel. En nu wil men het in georganiseerd verband gaan doen.

Update 5:
Fatale woningoverval op Mien in opsporingsprogramma's
De tv-programma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteden aandacht aan deze overval. Deze programma's worden vandaag op Omroep Brabant om 18.15 uur (met ieder uur een herhaling tot dinsdag om 17.15 uur) respectievelijk morgen om 20.30 uur op Nederland 1 uitgezonden.
De daders droegen kleding van energiebedrijf Oxxio. Eerder op de dag is een jongeman in trainingspak in de straat gezien, zo laat de politie weten. De politie vraagt in beide opsporingsprogramma's of er mensen zijn die nog bijzondere dingen is opgevallen en meer tips hebben.
De uitzending bij Bureau Brabant plaatsen we vanavond hieronder.

Juist Ed,

In georganiseerd verband. En niks er willekeurig op los rossen. Wij hebben geleerd respect voor onze sport te hebben en respect voor onze medemensen. Alleen....................zij die zich misdragen op een ernstige manier zoals ons dagelijks in beeld en geluid ter oren komt, dat moet aangepakt worden. De te slappe regering en justitie met hun rechters falen en zijn te mild, de politie machteloos. Moet dit dan nog zo langer doorgaan, totdat er niemand meer veilig is in dit land? Wat deze mevrouw in Helmond is overkomen is nogmaals de druppel. Het had 20 jaar geleden al moeten stoppen. Maar, ER WORDT NIKS AAN GEDAAN!! Duidelijk, Ed?

Update 6:
Het item van de uitzending van Bureau Brabant vanavond:

@Twan Peters op maandag 1 september 2014 om 18:47:

Wat hadden jij en andere vechtsporters / sportvechters kunnen doen om deze tragische doodslag te voorkomen? En hoe gaan jullie dan recht spreken? Wanneer is er volgens jullie sprake van een misdraging? En wat is de strafmaat? Het ironische van je voorstel is dat zelfrechting zelf een misdraging is. Tenzij je idee aansluit bij dat van de burgerwacht die bij verdachtheden / misdragingen de politie verwittigt. Maar daar heb je geen vechttechnieken voor nodig.

Je hebt gelijk Ed, einde bericht!

Ed, je kunt ook een burgerwacht hebben op andere gronden dan er maar op los slaan of het recht in eigen hand nemen. En inderdaad heb je geen vechttechniek nodig. Het kan wel helpen.

Na de vele branden in Eindhovense buurten, zijn daar links en rechts ook burgerwachten opgericht. Functioneren nog steeds. Weliswaar voor een ander doeleind dan oude mensen bewaken. Maar het blijkt in Eindhoven wel te werken.

Ach Brombeer,

Sommige mensen begrijpen er geen bal van. Mr. Ed kan zo de politiek in. Eindeloos zeveren en niets ondernemen. Het land dus naar de klote laten gaan.

@brombeer op maandag 1 september 2014 om 22:43:

Ik ben ook niet tegen het organiseren van burgerwachten. Dat vind ik zelfs prima! Maar ik vind het niet bijdragen aan de veiligheid wanneer een groep sportvechters het recht in eigen hand wil gaan nemen omdat ze politie / justitie te soft vinden in aanpak en strafmaat. De reactie van Twan Peters op mijn vragen komt op mij over als 'niet lullen maar meppen'.

Dan maar afwachten Ed, wanneer de volgende oudere aan de beurt is en er weer niets wordt ondernomen. Dit omdat de politie vooral bezig is met grote overmacht argeloze beurgers te bekeuren die een paar km te hard rijden. Het wemelt van de onopvallende auto's die op gerichte tijden geposteerd staan om je te pakkken als je slechts 3 of 4 km te hard rijd. Daar zijn dus wel politiemensen genoeg voor. Ik las vandaag in het ED dat er niet wordt gewacht op mensen die politie-agentje willen spelen. Mensen die dit vanuit hun zetel roepen uit de Helmondse (Nederlandse) politiek en wonen in de betere (beveiligde) goede wijken zoals Brandevoort, Dierdonk en achter de Julianabrug , daar waar het geteisem zelden komt, kunnen makkelijk deze bewoordingen uiten. Dat doen ze in Den Haag eveneens al jaren lang zonder dat het vruchten afwerpt. Oudere mensen zijn vaak goed van vertrouwen las ik in de krant, als gevolg van de participatiemaatschappij zullen deze problemen nog verder toenemen. Waardeloze citaten in een al inmiddels geaccepteerde verloederde maatschappij waarin steeds meer criminelen, radicalen en asociaal tuig in Nederland het heft in handen lijkt te nemen. Het is van de gekke dat (oudere) mensen de deuren moeten sluiten overdag omdat ze goed van vertrouwen zijn. Onvoorstelbaar dat dit ooit wel kon in een andere eeuw en nu niet meer. Er is geen enkel ontzag meer, normen en waarden zijn al heel lang vervaagd. Ik hoorde uit betrouwbare kringen hoe deze mevrouw van 86 jaar echt toegetakeld is, dat lees je dus niet in de krant. Voor haar eigen familie bijna onherkenbaar, zo was ze toegetakeld. Ik zal u de rest in detail hier maar besparen. Wij zitten niet te wachten op eigen politieagentje spelen, nee, we wachten gewoon af tot de volgende aan de beurt is.... en de volgende ........en de volgende..............................................

@Twan Peters op dinsdag 2 september 2014 om 13:44:

Voor de duidelijkheid: Ik juich het opzetten van een burgerwacht toe, en ik ben het met je eens dat dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn omdat het primair een taak van de politie is om te surveilleren. Echter juist omdat ik dit als een taak van de politie zie ben ik ook van mening dat een burgerwacht in samenwerking daarmee opgezet zou moeten worden. Ik ben erg huiverig voor zelfrechting. Iemand met vechtvaardigheden is ondanks zijn goede bedoelingen nog niet perse een goede ordehandhaver, rechercheur én rechter. Aan de andere kant begrijp ik ook dat een terugtrekkende overheid die de eigen verantwoordelijkheden niet meer op zich neemt en wil afschuiven op de burger dit soort initiatieven in de hand werkt. We zullen zien wat er allemaal van terecht komt. Sowieso complimenten voor je betrokkenheid.

Heb al enige dagen een mailtje gestuurd naar P.Bos ivm de burgerwacht maar verder nog niks terug gehoord. Met mij zijn er nog meerdere die interesse hebben om eens iets te gaan doen inzake de terreur , onveiligheid, en niet meer machteloos willen toekijken. Heb me iig ook al aangemeld voor de veiligheidsbijeenkomst die vanuit de gemeente helmond aangekondigd is in de weekbladen. Als een ieder daar nu ook eens naartoe gaat en zijn/haar stem laat horen.

Wel een hele goede van Twan! en natuurlijk de mensen die zijn mening delen.
Ben het geheel eens, neem het recht in eigen hand.
Maar je bent in NEDERELAND, je mag dat NIET dit soort tuig afronselen zelfs niet in je eigen huis.
Als er bij mij iemand aan de deur komt, van wat ook die jaag ik meteen weg!
Zonder ook maar wat uit te laten leggen.
Mocht er iemand binnen komen sta ik niet voor mezelf in, IK KOM voor mn gezin op (al heb ik dan zelfs kans op een straf!!).
De politie is idd een aanfluiting in dit land, wij als burgers mogen meer als een agent.
Nou als vrouw zal ik je zeggen! IDD kotsmisselijk wordt ik van die gasten!
Maar ook dat mag je niet zeggen, ik zeg wat ik wil en zoals IK het wil.
Als welke bezoeker van waar ook aan ons land een vergrijp pleegt hele familie terug en eigen land straf uitzitten.
Indien een Nederlander dit soort ongein uithaalt ook gewoon levenslang!
Het zal je moeder maar zijn.
Heel veel sterkte aan alle nabestaande.
Hoop dat ze de daders snel pakken!!!!!

Update 7:
Vandaag gaat wijkagent Johan Meeuwsen met 12 collega's een grootschalig passantenonderzoek doen naar deze gewelddadige woningoverval.
Gisteren plaatste de politie een matrixbord aan de Deurneseweg om getuigen op te roepen zich te melden.

😥

mooi bord!

En heeft het geholpen?

Update 8:
Politie doorzoekt woning slachtoffer overval
De politie doorzoekt vandaag het huis van de 86-jarige Mien Graveland. De vrouw overleed vrijdagavond 29 augustus in het ziekenhuis na een gewelddadige overval in haar woning aan de Bestevaer eerder die dag.
Sinds de overval en de dood van het slachtoffer onderzoekt de politie met een team van zo'n 20 mensen de zaak. De eerste dagen na het misdrijf heeft de politie al uitgebreid (sporen)onderzoek gedaan in en om de woning van mevrouw Graveland. Daarna is het huis afgesloten en verzegeld. Er heeft ook al die tijd een politielint gehangen.
De politie heeft nu besloten dat de woning op korte termijn vrijgegeven kan gaan worden. Voordat dat gebeurt, wordt het huis vandaag nogmaals uitgebreid doorzocht. Daarbij heeft het rechercheteam de expertise ingeroepen van de Dienst Landelijke Ondersteuning van de Landelijke Eenheid. Zij zetten speciale apparatuur en honden in. De resultaten van deze doorzoeking worden uiteraard meegenomen in het lopende onderzoek.

Update 9:
Hoge beloning uitgeloofd voor tips woningoverval met dodelijke afloop
Op vrijdagavond 29 augustus 2014 overleed de 86-jarige Mien Graveland nadat zij bij een woningoverval zwaar gewond raakte. Die dag werd de bejaarde vrouw tussen 10.30 en 13.30 uur in haar woning aan de Bestevaer overvallen door onbekende mannen. Ze deden zich vermoedelijk voor als medewerkers van een energiebedrijf.
In de tv-uitzending van 1 september 2014 stond het programma Bureau Brabant stil bij deze zaak. Het onderzoeksteam is nog steeds druk bezig met deze overval en schakelt nogmaals de hulp van de televisiekijker in. Aan de hand van een reconstructie laten zij komende maandag zien wat er zich in de woning heeft afgespeeld. Ook delen de dochters van Mien Graveland hun emotionele verhaal.
Politie en Justitie hebben een beloning van 12.500 euro uitgeloofd voor de Gouden Tip die leidt tot veroordeling van de dader(s).

Aanvullend op het bericht van 13.37 uur::

Met deze hoge beloning wil de politie mogelijke getuigen die belangrijke informatie hebben, maar die informatie nog niet met hen hebben gedeeld, over de streep trekken. "Wij hebben hun verklaringen heel hard nodig om dit zeer ernstige misdrijf op te lossen. De kans bestaat dat wij de zaak zonder die getuigen niet kunnen oplossen en dat kan toch niet de bedoeling zijn"zo laat de politie weten
Aanstaande maandag besteedt het opsporingsprogramma Bureau Brabant aandacht aan de zaak. De eerste uitzending op Omroep Brabant TV is om 18.15 uur. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald tot dinsdag 3 februari eind van de middag.
Ook komende dinsdagavond zit de overval met dodelijke afloop ook in het tv-programma Opsporing Verzocht. Die uitzending begint om 20.30 uur op NPO1. De herhaling daarvan is woensdag om 11.40 uur op NPO2.
Mensen die meer informatie hebben over de zaak, kunnen bellen met het rechercheteam in Helmond via 0900-8844. Anoniem iets doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Informatie kan ook worden doorgebeld naar het Nationaal Team Criminele Inlichtingen via 079-345 89 99.

Update 10:
Vanwege het nu uitgeloofde tipgeld en de uitzendingen op tv (zie de bovenstaande berichten van gisteren) werd er wederom een matrixbord aan de Deurneseweg geplaatst om hun oproep kracht bij te zetten.
Harrie Fotografie maakte de foto's:

@ De Weblog van Helmond

Vanmorgen zag ik ook zo,n matrixbord
Op het Binderseind staan

vanmiddag zag ik ook een plakkaat aan de deur van de elzas passage met een muzikant erbij !! had wel wat speciaals

nicole waters

@Erik en @nicole waters:
Zulke meldingen vinden wij nu een leuk iets op de weblog: met zijn allen zien we meer. :-)

Bij jumbo azalealaan en de sigarette winkel in azalealaan en wc de bus hangen ze ook. Mooi zo hopen op een gouden tip

Omdat ik meer van dieren houd, dan van de meeste mensen die hier de aarde vuilmaken wil ik graag 12.500 euro aan de dierenambulance schenken, als ik te weten kom wie die gasten zijn. Daarna zorg ik er persoonlijk voor dat de dader(s) de belastingbetaler geen cent gaan kosten aan ellelange gemaakte procedures en te waanzinnige lage straffen die daarop volgen.

Twan Peters:
"Daarna zorg ik er persoonlijk voor dat de dader(s) de belastingbetaler geen cent gaan kosten".

Lijkt me niet erg verstandig zulke uitingen te doen hier op het Weblog, maar ook elders!

Nou Brombeer,

dat boeit me dus echt niets, Nee, we laten het gewoon maar verder escaleren zoals het nu gaat. Nog even en jij kan je voordeur niet meer uit En geloof me, ik ben niet zo bang uitgevallen hoor. Van huize uit ben ik een vredelievend burger van binnen en buiten, die klaar staat voor mens en dier in nood. Maar niet voor datgene dat onze aardkloot hier dagelijks verziekt.

Update 11:
Afgelopen dagen hebben alle wijkagenten onderstaande poster verspreid:

Inderdaad redactie;

Ik heb ze overal zien hangen, laten we hopen dat dit snel tot goede resultaten zal leiden.

Update 12:
Het ruim 6 minuten durende item dat het opsporingsprogramma Bureau Brabant gisteren uitzond:

Vanavond besteedt ook het programma Opsporing Verzocht op NPO1 aandacht aan deze zaak.

Het is gewoon griezelig als ik dit weer zie. Wat is toch met dit land gebeurt in 25 jaar? En heel erg jammer dat een hoop (jonge) mensen niet de weerbaarheid bezitten om er iets aan te doen. (Roof)overvallen beginnen meer gewoonte te worden dan toevalligheid. Mensen die zomaar worden aangevallen, getrapt, geslagen en erger. Ik ben zelf blij dat ik 23 jaar geleden iemand tegenkwam die mij in ieder geval heeft geleerd om weerbaar te worden. Daar ben ik hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor. En beste lezers, ik heb zelf nog nooit iets te hoeven ondernemen, uitstraling en zelfvertrouwen die ik door dit alles gekregen heb is vaak afdoende gebleken. En mocht het dan toch nodig zijn, in dat geval kan ik me tenminste verweren...................Alléén heel veel ouderen kunnen niets meer, helaas. Je kan het ook niet genoeg zeggen, deuren gesloten houden voor vreemde snoeshanen. En dat moet in dit land óók overdag!

De politie kreeg tot op dit moment 16 tips binnen naar aanleiding van de uitzendingen in de opsporingsprogramma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht van deze week.

Update 13:
Zo'n 40 tips over dodelijke overval op Mien Graveland
Na de uitzendingen vorige week in Opsporing Verzocht en Bureau Brabant zijn er in totaal zo’n 40 reacties binnengekomen. Dat werd gisteravond bekend gemaakt bij het eerst genoemde opsporingsprogramma.
De rechercheurs zijn met deze tips druk aan de slag. Nieuwe tips over de fatale woningoverval op Mien Graveland blijven nog altijd welkom via 0900-8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Update 14:
Verdachte aangehouden in onderzoek naar dood Mien Graveland
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland uit Helmond heeft de politie vandaag een verdachte aangehouden. Het is een man van 28 jaar uit Helmond die wordt verdacht van betrokkenheid bij de zaak. Hij werd rond 8.00 uur gearresteerd in een woning in Helmond en wordt in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meer aanhoudingen op korte termijn niet uit.
De 86-jarige weduwe werd vrijdag 29 augustus 2014 tussen 10.30 en 13.30 uur in haar woning aan de Bestevaer in Helmond overvallen door onbekende mannen. Deze deden zich vermoedelijk voor als medewerkers van een energiebedrijf. Het slachtoffer raakte bij de overval zwaargewond. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en overleed daar diezelfde avond. De dodelijke overval had en heeft veel impact op de nabestaanden en de inwoners van de wijk waarin de hoogbejaarde vrouw woonde. Zie voor uitgebreidere info, hetgeen hierboven sinds haar dood staat.

Ondanks de aanhouding van vandaag gaat het onderzoek volop door omdat er meerdere daders bij de overval betrokken waren. Meer aanhoudingen worden op korte termijn dan ook niet uitgesloten.
Politie en het Openbaar Ministerie denken nog steeds dat er mensen zijn die weten wie er achter de overval zaten en zich nog niet bij het onderzoeksteam hebben gemeld. Wij weten niet waarom zij dat nog niet hebben gedaan, maar wij hebben uw verklaring nog steeds heel hard nodig om dit zeer ernstige misdrijf volledig op te lossen. De kans bestaat dat wij de zaak zonder uw hulp anders niet rond krijgen en dat kan toch niet de bedoeling zijn! Ook andere mensen die informatie hebben en dat niet nog niet met ons hebben gedeeld, roepen wij hierbij op om contact met ons op te nemen.
Je kunt terecht bij het rechercheteam in Helmond via 0900 - 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Informatie kan ook worden doorgebeld naar het Team Criminele Inlichtingen via 079 - 3458 9 99. Voor de Gouden Tip die leidt tot veroordeling van de daders heeft het Openbaar Ministerie nog steeds een beloning van 12.500 euro beschikbaar.

Als ie het gedaan heeft...opsluiten die hap en nooooit meer loslaten!!

Willemien van der Weijden

@Willemien van der Weijden op dinsdag 12 januari 2016 om 10:43:

precies!!

Mart De Brouwer

Erg goed nieuws op deze dinsdagmorgen.

Goed om te horen. ..

Lisette van Eiken

laat het hopen das dan goed nieuws voor de familie kunnen ze aan hun verwerking beginnen en de dader voor levenslang opsluiten

Godelieve Camps

Héél goed nieuws en nu maar hopen dat het inderdaad een van de overvallers is en dat de andere(n) ook nog gepakt wordt/worden.
De straf kan niet hoog genoeg zijn, want wie mishandelt er nu een bejaarde vrouw op zo'n beestachtige manier (zodanig dat het haar leven heeft gekost)!

Update 15:
2de Verdachte aangehouden in onderzoek naar dood Mien Graveland
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland uit Helmond heeft de politie vandaag een tweede verdachte aangehouden. Het is een 25-jarige man uit Helmond. Hij werd rond 10.15 uur gearresteerd in zijn woning op verdenking van betrokkenheid bij de zaak en zit nog vast. Vorige week dinsdag werd in het onderzoek al een man van 28 jaar uit Helmond opgepakt (zie het bericht hierboven). Hij is in bewaring gegaan en zit nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De 86-jarige weduwe werd vrijdag 29 augustus 2014 tussen 10.30 en 13.30 uur in haar woning aan de Bestevaer in Helmond overvallen door onbekende mannen. Deze deden zich vermoedelijk voor als medewerkers van een energiebedrijf. Het slachtoffer raakte bij de overval zwaargewond. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en overleed daar diezelfde avond. De dodelijke overval had en heeft veel impact op de nabestaanden en de inwoners van de wijk waarin de hoogbejaarde vrouw woonde. En ondanks de twee aanhoudingen gaat het onderzoek volop door omdat niet uitgesloten kan worden dat er meer personen bij de overval betrokken waren. Meer arrestaties worden dan ook niet uitgesloten. Zie voor uitgebreidere info, hetgeen hierboven sinds haar dood staat.

Politie en het Openbaar Ministerie denken nog steeds dat er mensen zijn die weten wie er achter de overval zaten en zich nog niet bij het onderzoeksteam hebben gemeld. Wij weten niet waarom zij dat nog niet hebben gedaan, maar wij hebben alle verklaringen nog steeds heel hard nodig om dit zeer ernstige misdrijf volledig op te lossen. De kans bestaat dat wij de zaak zonder uw hulp anders niet rond krijgen en dat kan toch niet de bedoeling zijn! Ook andere mensen die informatie hebben en dat niet nog niet met ons hebben gedeeld, roepen wij hierbij op om contact met ons op te nemen.

Je kunt terecht bij het rechercheteam in Helmond via 0900 - 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Informatie kan ook worden doorgebeld naar het Team Criminele Inlichtingen via 079 - 3458 9 99. Voor de Gouden Tip die leidt tot veroordeling van de daders heeft het Openbaar Ministerie nog steeds een beloning van 12.500 euro beschikbaar.

goedzoo !!!

Ineke Endevoets

goed zeg, ik hoop eigenlijk dat de echte dader er bij zit, zodat dit afgesloten kan worden. Want het is heel triest hoe zo'n vrouwke is komen te overlijden... moet er niet aan denken dat het mijn moeder overkomt.

Bettie Bijnen

Hoppa!!!!

Patricia Hendriks

Eindelijk

Monique de Roy

Mooi zo

Jose Berggeit

Goed werk geleverd door de politie.

Martien in de Bergen

opsluiten en nooit meer los laten

Ingrid Nuenen

idd meteen voor zijn leven straffen

Willion Van De Westerlo

Zeer goed werk van de politie.

Helaas zijn de bijbehorende straffen bij vergelijkende zaken , 8 tot 15 jaar cel , al dan niet met TBS.
In de praktijk is dat 3 tot 10 jaar zitten en dan een eventuele behandeling.

Te weinig zullen de meeste denken , maar hallo , we zitten in Nederland.

Veel sterkte aan de nabestaanden en vrienden , zij moeten alles weer opnieuw gaan beleven de komende tijd.

Hetzelfde behandelen zoals hun dat vrouwke hebben behandeld gewoonweg triest vort deze maatschappy

De Smufkes Vanesch

Ik
Hoop dat de daders te pakken zijn.

Chris Partyka

Nooit Meer loslaten viezerikken

Trees van Oort

vint raar dat buuren niks hebben gehoortmet zo harde geweld en gestommelt enzo dan moeten ze tog wat gehoort hebben vint zo raar.... hoop dat er snel wat gehoor krijgen en dat ze die mannen goed straffen zo een oudevrouwtje bezeren enzo kan gewoon niet echt niet vint zo zielig nog steets wel en zekker voor da vamillie en vriende kennesen en die da vrouwtje nogmeer kenen ....
hoop voor ze dat ze goed worden bestraft en goed ook zit zelf er af en toe aan te denken zo zielig vint ik dit .......

Update 16:
1 Van de 2 (in januari aangehouden) verdachten is vrijdag vrijgelaten. Deze 25-jarige Helmonder blijft wel verdacht. De andere verdachte Helmonder (28) blijft vastzitten. Dat meldde het ED vanmiddag.

Update 17:
Helmonder (28) in IJmuiden aangehouden
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland heeft de politie vanochtend een verdachte aangehouden. Het is een 28-jarige man uit Helmond. Hij werd rond 6.30 uur gearresteerd in een woning in IJmuiden op verdenking van betrokkenheid bij de zaak en is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Eerder werden in het onderzoek al 2 mannen (inmiddels 26 en 29 jaar) uit Helmond opgepakt. Zij zaten in voorlopige hechtenis maar zijn onlangs in vrijheid gesteld. Ze zijn nog wel verdachten. In de zaak van de 29-jarige man loopt nog een hoger beroep tegen deze invrijheidstelling.
Mensen die nog informatie over de zaak hebben die ze nog niet met de politie hebben gedeeld, kunnen dat nog altijd doen. Je kunt dan terecht bij het rechercheteam in Helmond via 0900 - 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Informatie kan ook worden doorgebeld naar het Team Criminele Inlichtingen via 079 - 3458 9 99. Voor de Gouden Tip die leidt tot veroordeling van de daders heeft het Openbaar Ministerie nog steeds een beloning van 12.500 euro beschikbaar.

Update 18:
Verdachte betrokkenheid niet langer in voorlopige hechtenis
De 29-jarige man uit Helmond die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Mien Graveland is door het Openbaar Ministerie (OM) in vrijheid gesteld. Op dit moment is er volgens het OM niet genoeg bewijs om de man nog langer in voorlopige hechtenis te houden.
De man blijft verdachte in het onderzoek naar dit zeer ernstige misdrijf. Het onderzoek gaat ook nog volop door, door het NFI wordt momenteel nog aanvullend forensisch onderzoek gedaan. De uitkomsten van het forensisch onderzoek worden later deze maand verwacht.
Politie en het Openbaar Ministerie denken nog steeds dat er mensen zijn die weten wie er achter de overval zaten en zich nog niet bij het onderzoeksteam hebben gemeld. Wij weten niet waarom zij dat nog niet hebben gedaan, maar wij hebben uw verklaring nog steeds heel hard nodig om dit zeer ernstige misdrijf volledig op te lossen. De kans bestaat dat wij de zaak zonder uw hulp anders niet rond krijgen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ook andere mensen die informatie hebben en dat niet nog niet met ons hebben gedeeld, roepen wij hierbij op om contact met ons op te nemen.
U kunt terecht bij het rechercheteam in Helmond via 0900 - 8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Informatie kan ook worden doorgebeld naar het Team Criminele Inlichtingen via 079 - 3458 9 99. Voor de Gouden Tip die leidt tot veroordeling van de daders heeft het Openbaar Ministerie nog steeds een beloning van 12.500 euro beschikbaar.

Update 19:
Belangrijke doorbraak in onderzoek naar dodelijke overval op Mien
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland uit Helmond Oost heeft de politie gisteren een 24-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij werd rond 13.30 uur gearresteerd in Rotterdam en is in verzekering gesteld. Het Openbaar Ministerie en de politie zien deze arrestatie als een belangrijke doorbraak in het onderzoek. Het onderzoek gaat volop door, waarbij meer aanhoudingen niet uitgesloten kunnen worden.
Eerder werden in deze zaak al 3 Helmonders (momenteel 26, 28 en 29 jaar) opgepakt. Zij zaten in voorlopige hechtenis maar zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De mannen zijn nog wel verdachten.

Pffff werd tijd

Ingrid Bakker

Gelukkig werd tijd

Frans Mayke Van Den Berg

Afwachten hé of ze nu wel de juiste hebben! Hopelijk!
Voor familie en vrienden van Mien zal het zeker een opluchting zijn.

Eindelijk.

Monique Vermulst

Laten we hopen dat het de juiste is kan eindelijk iedereen het afsluiten en mevrouw rusten in vrede

Jessica Vogels

Update 20:
De woensdag aangehouden 24-jarige verdachte van de dodelijke overval van Mien Graveland blijft langer vast. Dat besliste de rechter-commissaris vandaag.

Update 21:
De 24-jarige Schiedammer die wordt verdacht van de fatale overval op Mien Graveland blijft 3 maanden langer vastzitten. Dit besliste de rechter in Den Bosch vandaag.
De man werd op 28 september aangehouden, zie hierboven.

Update 22:
Weer aanhouding in onderzoek naar dodelijke overval Mien Graveland
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland heeft de politie vandaag een 31-jarige man uit Nuenen aangehouden. Hij is rond 8.00 uur gearresteerd in Eindhoven en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Op woensdag 28 september werd in deze zaak een inmiddels 25-jarige man uit Schiedam aangehouden in Rotterdam. Op 6 januari dient er een pro-forma zitting tegen deze verdachte. Het onderzoek naar de dodelijke overval gaat intussen volop door, waarbij meer aanhoudingen niet uitgesloten kunnen worden.
De 86-jarige Mien Graveland werd vrijdag 29 augustus 2014 tussen 10.30 en 13.30 uur in haar woning aan de Bestevaer in Helmond overvallen door meerdere mannen. Het slachtoffer raakte bij de overval zwaargewond. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en overleed daar diezelfde avond. De dodelijke overval had en heeft veel impact op de nabestaanden en de inwoners van de wijk waarin de hoogbejaarde weduwe woonde.

Uit de grond van mijn hart, als ze de werkelijke daders vinden gewoon het schavot midden is het centrum zetten, en sjakka sjakka, hoeven we ze ook niet te onderhouden.

als ze de daders werkelijk hebben mogen ze hen hier bij mij brengen dan zullen ze voelen wat ze met deze lieve vriendin van mij hebben gedaan maar hun leiden duurd langer als dat zij haar hebben aangedaan dat weet ik heel zeker en denk dat ik genoeg hulp van anderen zal krijgen de gevangenis is geen optie want daar leven ze op geld van de nederlandse mensen

zijn te veel verdachte zit me niet lekker straks geven ze elkaar de schuld
en heeft justitie het na kijken of ze krijgen een veel lagere straf laten we hopen dat ze doorslaan en het zelfde verhaal hebben

Update 23:
Donderdagmiddag 6 januari wordt een man voorgeleid bij de rechter. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mien Graveland.
Deze pro-formazitting is bij de Rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Een pro-formazitting is nodig als een zaak volgens de wet binnen een bepaalde termijn op een zitting moet zijn geweest, maar het nog te vroeg is om deze inhoudelijk te behandelen.

Donderdag 6 januari kan niet.

@Ria op zaterdag 31 december 2016 om 12:37:

Je hebt helemaal gelijk. De datum klopt wel, maar de dag moet vrijdag zijn.

Update 24:
Tweede Nuenenaar aangehouden in het onderzoek
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde Mien Graveland uit Helmond Oost heeft de politie vanochtend een 30-jarige man uit Nuenen aangehouden. Hij is rond 07.00 uur gearresteerd in zijn woning en wordt vandaag in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
In deze zaak werden de afgelopen maanden al 2 andere verdachten aangehouden. Op woensdag 21 december arresteerde de politie een 31-jarige man uit Nuenen (zie update 22) en woensdag 28 september werd in Rotterdam een 25-jarige man uit Schiedam opgepakt (zie update 19). Beide verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Vrijdag 6 januari dient tegen de Schiedammer een pro-forma-zitting bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch.
Het onderzoek naar de dodelijke overval op vrijdag 29 augustus 2014 gaat intussen volop door. De politie sluit daarbij meer aanhoudingen niet uit.

Hopelijk hebben ze de goeie smeerlappen

Truus Swinkels

Update 25:
2 Verdachten bekennen fatale overval op Mien Graveland
2 Aangehouden verdachten hebben een bekentenis afgelegd over hun betrokkenheid bij de fatale overval op de 86-jarige weduwe Mien Graveland in 2014. En met de aanhouding van de derde verdachte deze week zijn alle direct betrokkenen opgespoord en lijkt de zaak opgelost, meldt een betrouwbare bron aldus het ANP.
Zoals je hierboven kunt zien, stak de politie veel energie in de zaak. Er werd een beloning uitgeloofd en de zaak kreeg diverse keren aandacht in opsporingsprogramma’s op tv. Met de aanhouding van een 25-jarige man uit Schiedam werd eind september een doorbraak geforceerd. De politie kreeg daarbij hulp van zijn ex-vriendin die belastende verklaringen over hem aflegde. De Schiedammer bekende bij de politie zijn betrokkenheid.
Door het gebruik van telefoontaps kwam de politie recent uit bij de andere 2 verdachten. Een 31-jarige man uit Nuenen die vorige maand werd opgepakt heeft zijn betrokkenheid ook bekend. Zijn voorarrest werd woensdag met 3 maanden verlengd. De derde verdachte werd gisteren opgepakt.
De 3 andere Helmondse verdachten die vorig jaar korte tijd in de cel zaten wegens een mogelijke rol hebben waarschijnlijk niks te maken gehad met de overval. De politie zoekt nu alleen nog naar mogelijke tipgevers die de daders richting de oude weduwe hebben gewezen.
De verdachte Schiedammer verschijnt vrijdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van gekwalificeerde doodslag.
De advocaten van de verdachten willen niet reageren. Het Openbaar Ministerie gaat niet in op de verklaringen van de verdachten en hun vermeende rol.

De aanhouders hebben gewonnen! (y)

Eindelijk!!

Monique Vermulst

Eindelijk!

Abbeny van Dijk

Gelukkig.....

Franklin Mansvelders

Eindelijk!!

Wendy Schulpen

Vies vuil laag volk....nooit meer loslaten...

Jolanda Holzken

fatale overval ?komt bij mij binnen als of het niet de bedoeling was dat ze er aan zou bezwijken .als je iemand met die leeftijd zo toetakelt maakt het je niet uit of die er aan bezwijkt ja of nee .

Henricus Kruijs

Eindelijk! Hopelijk geeft dit de familie wat rust!

Diana Konings

Eindelijk, na ruim 2 jaar!! Goed werk

Aafke van Otterdijk

Complimenten voor de onderzoekers die niet opgaven.

Ria Van Aerle

Mooi!! Elektrische stoel op met 'n natte spons opt hoofd

Hanny van den Broek

Gelukkig!!!

Natasja Vermeulen

Top

Suzy Fransen

Gelukkig eindelijk!

Chantal Brok

Gelukkig! Chapeau voor de vasthoudendheid van het rechercheteam!

Henk Klarenbeek

Eindelijk !!!!

Stanny Hesen

He hé eindelijk hoop dat goed gestraft worden

De ze maar flink gestraft worden , vieze klootzakken

Maria Goords

Top! Namen bekend maken en door de familie van Mia hetzelfde laten doen als deze mannen ook bij die arme Mia gedaan hebben!

Melissa van den Berg

Gelukkig! Nooit meer loslaten!
Eindelijk kan de familie echt gaan rouwen en proberen het een plaatsje te geven, al zal het niet meevallen.
Wij wensen de familie heel veel sterkte!

Nelly van Veijfeijken

Toch gerechtigheid,!!

He he eindelijk.....Nu flink straffen

wat een opluchting voor haar kinderen/klein en achterkleinkinderen wat wil ik de kerels graag onderhanden nemen door hun ben ik een hele goede lieve vriendin verloren ik zou hun wel eens recht in de ogen willen kijken en weten waarom

Ja eindelijk

Corrie Robben

Eindelijk...

Marina Kalkman

Goed werk politie gelukkig

Jeanny Van de Bogaard

Pfffffff gelukkig!

Monique Santegoeds

Ma ja over 2 jaar zijn ze weer los

Peter Verdonschot

Graag aan het kasteel binden tijdens kasteeltuinfeesten en iedere bezoeker een hand vol stenen. Mideleeuws gedrag vraagt om middeleeuwse straf. Paupers

Maikel van de Voort

Overigens grote complimenten aan de politie!! Doen veel goed werk maar worden om de kleinste dingen met open vuur beschoten en met foto en al op social media geplaatst. Petje af dames eb mannen in blauw!

Maikel van de Voort

Eindelijk opgelost is 100 meter bij mij vandaan gebeurd

Geert Vermulst

Nooit meer loslaten

nou gelukkig nou de straf nog

Tonny Coolen

Gelukkig! En nu levenslang opsluiten dat gajes!

Ilona Benders

Mooi zo! Goed gedaan!

Marloes van Loon

Hulde aan het politiekorps voor hun persistentie!
Hopelijk geeft dit nu enigszins rust voor de nabestaanden..

Gelukkig allemaal te pakken nu kunnen de kinderen van ons tante Mien het gaan verwerken

Liesbeth Verbiest

Heeft lang geduurd, maar vanwege het vastbijten en vasthouden aan de zaak, is dan eindelijk een veroordeling in zicht. Lof voor de politie, die nogal eens
verguisd wordt!

Hij word beschuldigd van gekwalificeerde doodslag!!!!!!vieze zware gekken zijn het hier toch in dit mooie kut Nederland met z'n mooie rechtssysteem MOORD EN NIETS ANDERS DAN MOORD !!!!!!
Die arme stumperd hebben ze afgemarteld vuile viezeriken
Levenslang moeten ze ze opsluiten op water en brood vies vuil rottuig
De beste straf is martelen hetzelfde wat ze bij die arme vrouw hebben gedaan !!!!!!!

Louise Hazes

Top!!!

Fijn als het nu klopt en ze de juiste mensen hebben aangehouden...

Bettie Bijnen

Dankzij de volhardendheid van de politie zijn ze eindelijk opgepakt! Ik hoop dat het de familie wat rust geeft, al blijft het hartverscheurend om iemand op deze manier te moeten verliezen...

Mooi nieuws. Nu hopen dat ze een passende straf krijgen.

Minder mooi vind ik de krant vandaag! Gisteren las ik bij de behandelend journalist van het Eindhovens Dagblad Wout van Arensbergen deze Tweet:

Meteen een goede bekende van Mien gebeld dat ik haar vandaag zo snel mogelijk een kopietje zou mailen. Zij blij want woont niet meer in Brabant en volgt dat nieuws op de voet. "Ik vreet elke letter" zegt ze me steevast.
Vanochtend snel een krantje gekocht en 2 euro zoveel neergeteld. Na drie keer doorbladeren, geen letter meer! Wat een bla-bla-bla-krant. Moeten ze bij de krant voortaan zo hun geld verdienen??? Triest!!!
Of zie ik het verkeerd? Zitten de nieuwe details in het feit dat haar zoon blij is met het nieuws. Dan hebben ze morgen dubbelgroot nieuws in de krant: de dochters van Mien zijn ook blij met het nieuws.

Update 26:
De rechter in Den Bosch heeft zojuist het voorarrest van de Schiedammer verlengd met 3 maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 25-jarige Rizwan (?) V. van betrokkenheid bij de dood van Mien Graveland. Door onder meer zijn grove geweld (schoppen, slaan en en haar met tiewraps vast te binden) zou de Helmondse (86) zijn overleden. Bij de overval in haar woning werd een geldkistje en sieraden buitgemaakt.
Het OM bevestigt hetgeen het ANP gisteren meldde (update 25): de Schiedamer heeft inderdaad een bekennende verklaring afgelegd. Ze zouden door anderen getipt zijn om haar te overvallen, het zou niet de intentie zijn geweest Mien te doden.
Deze hoofdverdachte werd eind september aangehouden (update 19). De rechter besloot 2 weken later dat hij in ieder geval nog 3 maanden moest blijven zitten (update 20). Omdat die periode afloopt was er vandaag deze pro forma-zitting. Deze Schiedammer en een 31-jarige Nuenenaar zouden een bekentenis hebben afgelegd aldus het ANP gisteren (update 25).
Vanochtend besloot de raadkamer al dat de 30-jarige verdachte uit Nuenen die woensdagochtend werd opgepakt (update 24) voorlopig ook moet blijven zitten.

Gekwalificeerde doodslag? Zeg gewoon roofmoord!
We hebben twee kanalen.................., succes.

Update 27:
2 Helmonders aangehouden in verband met dodelijke overval op Mien
De politie heeft vanochtend 2 mannen (29 en 31 jaar) uit Helmond aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde mevrouw Mien Graveland in 2014. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de overval.
De Helmonders zijn rond 07.00 uur in hun woning gearresteerd en worden vandaag in verzekering gesteld voor verder onderzoek. In deze zaak werden de afgelopen maanden al 3 andere verdachten opgepakt. Zij zitten momenteel nog vast.

Dus toch Helmonders bij betrokken. Ik hoopte nog even dat Helmonders zoiets niet deden. Triest. :-(

Piet De Wilde

Update 28:
De 2 Helmonders die dinsdag 17 januari werden aangehouden vanwege het dodelijke overval op Mien, zijn niet langer in voorarrest. Dat besloot de raadkamer in Den Bosch.

Update 29:
Herdenkingsbank voor Mien Graveland bijna klaar
Sinds oktober wordt er gewerkt aan een herdenkingsbank voor Mien Graveland. Na de zomervakantie wordt die bank ergens in het plantsoen voor haar oude woning aan de Bestevaer geplaatst. Dat liet Wim van Lieshout, de voorzitter van Wijkraad Helmond Oost, desgevraagd weten.
Vrijwel iedere maandagmiddag beplakt een zestal vrijwilligers van Inloophuis De Circel, soms aangevuld met cliënten van ORO Van Speijk, deze betonnen Social Sofa met mozaïeksteentjes. Een tijdrovend 'werkje' dat plaatsvindt in de ruimte van Repair Café Helmond Oost aan de Eversenstraat. Het ontwerp is volgens de voorzitter zoals Mien dat gewild zou hebben: met veel bloemen en vogels. Met een lieveheersbeestje op de achterkant en de tekst Nooit vergeten aan de zijkant wordt gerefereerd aan de tragische dood van de 86-jarige Mien Graveland.
Over een week of 4 hopen de beplakkers klaar te zijn. Daarna worden de kieren van de 2,25 meter brede bank van zo'n 1500 kilo in Tilburg ingevoegd. Na de zomervakantie wordt Mien's bank in het plantsoen onthuld.
Paul Geurts maakte van het work in progress de onderstaande foto.

Wat een geweldig initiatief en wat wordt dat een mooie bank!! Een heel warme en passende manier om Mien te blijven herinneren! Goed gedaan!

Peter Janssen

Wat ontzettend mooi! Echt geweldig, deze vrouw verdiend het zo. Super dat mensen er zo hard op gewerkt hebben, respect!

Wat mooi super respect ze verdiend het

Ja deze ons Mia verdiend het dubbel en dik

Geweldig!!!!

Marga Hameleers

Update 30:
Burgemeester onthult morgen de herdenkingsbank voor Mien Graveland
In het plantsoen voor haar oude woning aan de Bestevaer wordt morgen de herdenkingsbank voor Mien Graveland door burgemeester Elly Blanksma onthult. Die bank is er gekomen ter nagedachtenis aan deze tragisch om het leven gekomen 86-jarige Helmondse dame. De onthulling vindt plaats tijdens tijdens Burendag Bestevaer die Wijkraad Helmond Oost in samenwerking met Woonpartners organiseert.
In oktober werd begonnen met de mozaïeksteentjes te plakken op deze betonnen herdenkingsbank (zie update 29), vorige week startte de voorbereidingen voor het plaatsen van de herdenkingsbank en sinds vandaag staat die in volle glorie op zijn plek.
Wesley Gulickx maakte alvast de foto's.

o mooi ik ben er nog ziek van nooit mer loslaten die handel

Mooi bankje. Mja de familie is hun moederke op tragische wijze verloren 😢

Hanny van den Broek

mooi maar gerum mijn oude buurvrouw verschrikkelijk

Prachtig gebaar, erg mooie bank ! Hoewel we Mien hier niet mee terug krijgen. Voor mij als hulpbehoevende een afschuwelijk idee dat er mensen rondlopen die voor een paar euro hiertoe in staat kunnen zijn. Ikzelf heb telkens bij het voorbij gaan mijn hoofd gedraaid. Om te kijken naar haar bankje. Wanneer komt het... Maar zeker ook even stilstaan bij wat voor vreselijks zich daar moet hebben afgespeeld. En telkens aan Mien gedacht. Ik kende haar niet, de bank stond er ook nog niet. Het raakt me, telkens weer. Vreselijk wat er met Mien is gebeurt. Ik hoop dat de bank dit voor anderen ook gaat betekenen. Ook die ander raakt, zoals deze bank mij zal raken. .... Nooit vergeten !

Mooi dat dat morgen is
Op landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers
Ik als nabestaande van Theo van Berlo loop daar morgen in Rotterdam met tientallen/honderden nabestaande met een lang lint waar alle namen van slachtoffers van zinloos geweld op staan.

Mooi❤

Susan Meulendijks

Mooi

Dien van Hout

Update 31:
Zoals hierboven aangekondigd onthulde burgemeester Elly Blanksma vanochtend het bankje ter nagedachtenis aan Mien Graveland.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto's.

Donderdag start het proces tegen de 5 verdachten voor hun betrokkenheid bij de gewelddadige overval die in augustus 2014 tot haar dood leidde. De mannen uit Helmond, Nuenen en Schiedam worden beschuldigd van poging moord dan wel doodslag. De zaak wordt ook behandeld op 3 en 4 oktober. De rechter verwacht op 1 november uitspraak te doen.

germ arme vrouw ben zo beneiuwt wa ze krijgen die laffe flikkers

Laat deze lafaards maar zitten tot zijn dood

Hennie van Berlo

Ben blij dat dit er is voor de mensen uit haar buurt ,en ook mooi voor de nabestaanden ,

tijd worden..op sluiten en nooit meer los laten.. (y) en flinke straf geven in de bak..niet laten genieten Werken G.v.D :P

Erwin van der Heijden

Prachtig en hartverwarmend, mijn respect voor de initiatiefnemers en personen die het hebben gemaakt!
Misschien zijn er redenen om dat juist niet te doen, maar het zou wellicht een goed idee zijn om het zitgedeelte richting haar woning te draaien...

de famielie moet het zelfde doen bij die mannen als hun bij mientje gedaan hebben of de kogel door de kop

Update 32:
Dader van fatale overval op Mien wilde geen geweld
Overvallers wilden bij de fatale overval op de 86-jarige Mien Graveland in augustus 2014 ‘helemaal geen geweld’ gebruiken. "Die intentie was er nooit. Het liep vreselijk uit de hand. Dit had niet mogen gebeuren", vertelde hoofdverdachte Rizwan V. uit Schiedam huilend vandaag. 5 Verdachten stonden vandaag voor de rechtbank in Den Bosch terecht. Dinsdag komt het OM met zijn strafeis tegen hen.
De bejaarde vrouw werd op klaarlichte dag in haar eigen huis overvallen, gestompt, getrapt of geslagen en zwaargewond achtergelaten. De weduwe werd uren later door haar zoon aangetroffen en overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De overvallers hebben naar eigen zeggen nog overwogen om haar te helpen. Maar omdat Mien vertelt dat haar zoon er zo aankomt, besluiten ze haar aan haar lot over te laten. Ze laten haar achter met haar polsen vastgebonden met tiewraps. “Die waren puur om tijd te winnen, niet om mevrouw pijn te doen”, verklaart Rizwan V. De buit bleef beperkt tot een geldkistje met daarin alleen wat sieraden, waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels.
De 25-jarige Schiedammer zei vandaag dat hij de bejaarde alleen in paniek een duw heeft gegeven, waarbij zijn grote zaklamp tegen haar hoofd kwam. De vrouw viel achterover op de grond. Volgens de patholoog moet er meer geweld zijn gebruikt. In het dossier zitten afschrikwekkende foto's.
De politie komt hem op het spoor dankzij een DNA-match. Een telefoontap zorgt ervoor dat de politie ook de 32-jarige Henk van D. in het vizier krijgt. Deze 2 leiden al snel tot de derde hoofdverdachte, de 31-jarige Jacky W.
Jacky W. vertelt dat hij was getipt over een inbraak die 100.000 euro zou opleveren. Vanwege zijn opvallende postuur wordt afgesproken dat hij niet mee naar binnen gaat. Hij krijgt 10.000 euro om als vluchtchauffeur te fungeren, hij wacht dus in de auto. Hij zegt verder niets van de overval mee te hebben gekregen, al zeggen de 2 andere hoofdverdachten dat hij dat wel wist. “We hadden vooraf afgesproken wat ze zouden doen als ze wel thuis was.”

Update 32:
Het OM eiste zojuist inzake de fatale overval op Mien Graveland 22 jaar voor de hoofdverdachte, de andere overvallers 18 jaar, 12 jaar, 18 maanden en 12 maanden.
Zo dadelijk volgt het volledige bericht.

Veel te weinig nog die verdienden de elektrische stoel jammer genoeg mag dat hier niet

Jantina Hooijenga

Ja inderdaad veelste weinig.

Marion Jansen

Idd veel te weinig.

Marianne van den Broek

Nou maar in ieder geval geen T aakstrafje is al heel wat

Jose Berggeit

Wat zijn de voornamen van de verdachten?

Karin van der Werff

Nooit meer loslaten die hufters

Helma Jacobs

in wat voor recht staat leven we hier eigenlijk schandalig deze straf is veel te weinig ze moeten allemaal levenslang krijgen de moordenaars de familie is hun moeder /oma en overgroot ma kwijt en ik en mijn kinderen een hele goeie en heel lieve vriendin mis haar nog iedere dag😭😭😭

@Karin van der Werff op dinsdag 3 oktober 2017 om 15:33:

Tegen Rizwan is 22 jaar geëist, tegen Henk van D. 18 jaar, Jacky W. 12 jaar, Maikel 1,5 jaar en tegen Ralph 1 jaar.
Maikel en Ralph gaven de overvallers tips dat er veel geld te halen zou zijn.

Noud Uit Helmont

Veel te weinig levens Lang was terecht

Jeanny van de Bogaard

dat moet ijgelik levens lang zijn dat heben die mensen ook

Willemien Klokgieter

Op zich een goede straf, 22 jaar, maar dan wel de hele straf laten uitzitten! En niet slechts een klein deel

Wendy Schulpen

Ik hoop dat elke dag een pak rammel krijgen in de bajes dat tuig

de aanvulling bij update 32 (middels het volledige persbericht van het OM)

OM eist straffen tot 22 jaar voor gewelddadige overval op Mien Graveland
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant heeft gevangenisstraffen van 22, 18 en 12 jaar en van 18 en 12 maanden geëist tegen de 5 verdachten die vandaag voor de rechter stonden in de rechtbank in Den Bosch voor de gewelddadige overval op een woning in Helmond. Hierbij kwam de 86-jarige bewoonster Mien Graveland om het leven.
Het gaat om een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 31-jarige en een 32-jarige man uit Nuenen. Zij worden verdacht van medeplegen van gekwalificeerde doodslag dan wel medeplegen aan diefstal met geweld, als gevolg waarvan de bewoonster is overleden. Daarnaast stonden ook twee mannen van 30 en 32 jaar uit Eindhoven voor de rechter. Zij worden als tipgevers verdacht van medeplichtigheid aan de gewelddadige overval.
Brute overval
Op 29 augustus 2014 krijgt de dochter van het slachtoffer haar moeder maar niet te pakken, waarna zij samen met haar broer een kijkje bij haar woning gaan nemen. Daar treffen zij hun moeder aan, vastgebonden met tie-wraps aan de tafel in de woonkamer. De tie-wraps zijn zo hard aangetrokken dat deze tot op het bot zijn ingesneden. Ook is ze bont en blauw. Op weg in de ambulance kan zij nog zeggen dat het om twee mannen zou gaan die voor de gasmeter kwamen en dat zij geslagen is met een lamp en geslagen op haar gezicht, buik en armen. Enkele uren later overlijdt zij in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
De officier van justitie zei ter zitting: “Het is onmenselijk wreed, een oude vrouw die niets of niemand kwaad doet, wordt op klaarlichte dag overvallen in haar woning en werkelijk afschuwelijk toegetakeld. Daarna is zij in hulpeloze toestand achtergelaten.”
De buurvrouw van het slachtoffer vertelt later dat zij die ochtend een man naar de woning heeft zien lopen die de deur open duwde zonder aan te bellen. Na een minuut of tien ziet ze twee mannen uit de woning komen, waarvan één een shirt aan had van een energiemaatschappij.
Waarom wilden de verdachten juist hier bij een oudere alleenwonende vrouw inbreken? Er zou geld te halen zijn, vertelden de verdachten ter zitting. De twee tipgevers zouden hebben gezegd dat er veel geld lag, omdat Mien Graveland een grote erfenis zou hebben gekregen.
Uit verklaringen van een dochter blijkt uiteindelijk dat er alleen een rood geldkistje met daarin een gering geldbedrag en wat sieraden zijn ontvreemd.
Onderzoek
Na langdurig onderzoek waarbij meerdere verdachten zijn aangehouden en weer heengezonden, vindt in de zomer van 2016 de doorbraak plaats. De vingerafdruk in de meterkast van de woning van Mien Graveland matcht met dat van de 25 jarige verdachte. Als ook kort daarna blijkt dat het DNA van deze verdachte op de tie-wraps en de kleding van Mien Graveland zit, kan hij worden aangehouden en komt de politie ook de andere verdachten op het spoor.
“Soms schieten woorden te kort om aan te geven hoe ernstig een gepleegd delict is. Dat is in deze zaak het geval, “ vervolgt de officier van justitie ter zitting: “De nabestaanden hebben hun moeder en oma - op vreselijke wijze mishandeld - gevonden waarna ze is overleden, zonder dat zij afscheid van haar hebben kunnen nemen.”
De officier eindigt voordat zij de strafeisen bekend maakt met de woorden: “niemand kan zijn ogen sluiten voor de weloverwogen en lafhartige wijze waarop de verdachten tot hun daden zijn gekomen, met alle catastrofale gevolgen van dien.”
De rechtbank doet 1 november uitspraak.

Waarom verschillende straffen😡😡 allemaal 22 jaar geven die teringlijers. Wat ze die vrouw en fam hebben aangedaan 😱😡

Daar heb je gelijk in jos

Salvatore de Bruin

straf lijkt heel wat, maar staat in geen enkele verhouding wat dit tuig heeft aangericht !!!

Tiny vd Broek

1000 stokslagen en dan kreupel levenslang de bak in lijkt me een passende straf

Antoine Hendriks

Goed dat we rechters hebben. Die beslissen gelukkig niet vanuit emotie!

Eisen = nog geen daadwerkelijke straf! Zal een taakstrafje worden van 240u

Opsluiten in kelder sleutel weggooien en niet meer naar omkijken

Andre van der Laak

Doofstraf voor zulke 😉

Diana Postulart

Veel. Langer geven in een slechte. Gevangen nis

18 jaar? Op een mensenleven ??? Je zou je moeder/oma zo zijn verloren en dan 18 jaar horen bah Bahh echt ziek!

Miranda Sleegers

@Miranda Sleegers op woensdag 4 oktober 2017 om 07:34:

18 jaar is niks.... levenslang weg rotte in een achterste cel zonder daglicht en alleen wat kruimels en water..... dat is een straf....

Thembi Thomasse

Nou haar kinderen willen een schadevergoeding als je nu al aan geld kan denken dan zal je wel veel om je moeder gegeven hebben .

Mario Jungheim

@Miranda Sleegers op woensdag 4 oktober 2017 om 07:34:

Let maar op. Die komen er nog goed vanaf. Ze kunnen wel eisen ma blijft zowa niks van over straks na de uitspraak

Nicole van de Meulenhof

@Mario Jungheim op woensdag 4 oktober 2017 om 18:09:

Misschien redeneren de kinderen niet vanuit zichzelf maar vanuit de daders. Voor mensen die zo bezeten zijn van geld dat ze bereid zijn anderen daar zoveel leed voor aan te doen, is voor altijd een geldbedrag afstaan misschien wel een zwaardere straf dan tijdelijke opsluiting.

@Sander Lam op vrijdag 6 oktober 2017 om 13:30:

Bovendien is het al drie jaar geleden dat Mien is gedood.

Update 33:
Celstraf van 15, 8 en 6 jaar voor de gewelddadige dood van Mien Graveland
Dat is de straf die de rechter de 3 hoofdverdachten zojuist oplegde. Het Openbaar Ministerie eiste 4 weken geleden gevangenisstraffen van 22, 18 en 12 jaar tegen de 3 hoofdverdachten.
Zodra we het volledige persbericht van de rechtbank in Den Bosch hebben (met daarin ook de eventuele straf voor de mogelijke 2 medeplichtige tipgevers), zetten we dat er in een reactie hieronder bij.

Aanvullend op update 33, het volledige persbericht van de rechtbank:
Tot 15 jaar celstraf voor woningoverval met dodelijke afloop in Helmond
De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige man uit Schiedam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor gekwalificeerde doodslag. Hij pleegde in augustus 2014 een woningoverval waarbij een 86-jarige vrouw om het leven kwam. Twee medeplichtige mannen uit Nuenen (31 en 32 jaar) krijgen respectievelijk 6 en 8 jaar celstraf. De vermeende tipgevers worden vrijgesproken van betrokkenheid.
De 3 verdachten gingen samen naar de woning van de hoogbejaarde vrouw in Helmond. In de auto bespraken de mannen dat de meegenomen tie-wraps eventueel konden worden gebruikt als de vrouw thuis bleek te zijn. De 26-jarige man ging op verkenning en zag de vrouw voor het raam zitten. Vervolgens liep hij terug naar de auto om de tie-wraps op te halen. Eenmaal terug bij de woning, zag de vrouw de verdachte aankomen en deed haar voordeur open. De man deed zich voor als een medewerker van een energiemaatschappij en keek in de meterkast van het slachtoffer. Zij vertrouwde de situatie echter niet en begon om hulp te roepen. De verdachte sloeg de vrouw meerdere keren waardoor zij op de grond belandde. Op dat moment heeft hij de armen van de vrouw met tie-wraps vastgebonden. Deze zaten zo strak, dat er diepe wonden tot op het bot zijn ontstaan. Toen de vrouw geboeid was kwam de 32-jarige verdachte de woning binnen. De 31-jarige verdachte bleef in de auto achter. De 2 verdachten doorzochten de woning en namen een geldkistje mee waarin een gouden tientje, een gouden ketting en een chequeboekje zaten. Vervolgens verlieten ze de woning. De vrouw overleed later die dag aan haar verwondingen.
Volgens de rechtbank is de 26-jarige verdachte schuldig aan gekwalificeerde doodslag. De verdachte wist namelijk dat het om een zeer kwetsbaar slachtoffer ging en dat er een grote kans bestond dat zij door het gebruikte geweld zou overlijden. Bovendien liet hij haar in zwaargewonde en hulpeloze toestand achter terwijl zij was vastgebonden en uit het zicht van voorbijgangers alleen in haar woning lag.
De rechtbank spreekt de 32-jarige verdachte vrij van gekwalificeerde doodslag. Hij kwam namelijk pas binnen nadat de andere verdachte geweld had gebruikt. Wel is er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de drie mannen. De mannen uit Nuenen worden daarom veroordeeld voor het samen en in vereniging plegen van de woningoverval met dodelijke afloop. De oudste verdachte had een grotere rol en krijgt daarom 2 jaar meer gevangenisstraf.
Volgens de officier van justitie gingen de verdachten naar de woning van de vrouw omdat zij van een stelletje hadden begrepen dat er een grote som contant geld te vinden zou zijn. Het stelletje uit Eindhoven zou dat namelijk tijdens een verjaardag gezegd hebben terwijl de 31-jarige verdachte ook aanwezig was. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de Eindhovenaren daarmee anderen bewust aangespoord hebben de woningoverval te plegen en spreekt hen daarvan vrij.
De 32-jarige Eindhovenaar gaf wel een tip in een andere zaak. Hij vertelde in november vorig jaar aan de 31-jarige man uit Nuenen dat er geld te halen was in een woning in Neerkant. De rechtbank veroordeelt de tipgever daarvoor tot een celstraf van 90 dagen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur. De Nuenense verdachte pleegde diezelfde maand daadwerkelijk een inbraak in die woning en haalde 1.000 tot 1.500 euro weg. Zijn straf hiervoor is verwerkt in de 6 jaar celstraf.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat de hoofdverdachte op gruwelijke, meedogenloze en nietsontziende wijze geweld heeft gebruikt tegen de bejaarde vrouw. De 3 mannen lieten haar vervolgens volkomen machteloos, hulpeloos en zwaargewond achter in haar eigen woning. Ze bekommerden zich totaal niet om de vrouw. De samenleving in het algemeen, in het bijzonder de gemeenschap in Helmond en de directe omgeving van de vrouw zijn hierdoor ernstig geschokt. Aan de nabestaanden is een groot en onherstelbaar leed toegebracht. Zij moeten leven met de wetenschap dat hun hoogbejaarde moeder en oma in de laatste uren van haar leven ernstige pijn heeft geleden en zeer angstig is geweest. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat de nabestaanden nog dagelijks geconfronteerd worden met het verlies van hun moeder en oma en de brute wijze waarop zij om het leven is gebracht.

De volledige uitspraken van de rechter:
ECLI:NL:RBOBR:2017:5707
ECLI:NL:RBOBR:2017:5706
ECLI:NL:RBOBR:2017:5705
ECLI:NL:RBOBR:2017:5698

Laag

Veel te laag voor dit uitschot

Mandy van den Berg

@Ronny Snel op woensdag 1 november 2017 om 14:22:

Ja, véél te laag. Had best een jaartje of vijf meer mogen zijn: 20, 13 en 11. Had beter in de lijn van de daad gelegen. Justitie gaat nog veel te veel zachtmoedig om met criminelen. Een straf opleggen waar "dood" mee te maken heeft, mag eigenlijk nooit zwak (laag) uitvallen.

Veel te laag!!

Inderdaad laag ja, 15-6-8, gaat er vast nog voorarrest, goed gedrag en misschien ook nog 1/3 vanaf, dus over een paar jaartjes lopen ze weer los, ben *BOOS*

Veel te laag

Annemie Jonkergouw

Belachelijk minstens 30 jr moeten zijn 😤

Anita vd Horst

Veel te laag levenslang is nog niet genoeg

Anita van de Kerkhof

Nooit meer los laten

Dien van Hout

dat is dan de rechtstaat hier in dat land het is SCHANDALIG de uitspraak en dan twee ervan helemaal geen straf in wat voor verrot land wonen we eigenlijk ze hadden allemaal levens lang moeten krijgen dit zijn geen mensen maar monster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: