33reacties

Voorlopig geen tweede coffeeshop

eigenaar Bonne VillePas nadat coffeeshop Bonne Ville aan de Wolfstraat is verhuisd, gaat burgemeester Elly Blanksma bekijken of er een tweede coffeeshop in Helmond mag komen. Vóór 1 januari 2014 moet Patrick van de Pol, de exploitant van Bonne Ville zijn zaak aan de Wolfstraat 124 beëindigen én (als hij wil) een nieuwe locatie elders hebben. Voor die nieuwe locatie moet hij dan een nieuwe exploitatievergunning hebben verkregen en daarmee voldoen aan het nieuwe vestigingsbeleid voor coffeeshops. Dat nieuwe beleid maakte de gemeente vandaag bekend.
De eventuele komst van een tweede coffeeshop in Helmond heeft de burgemeester afhankelijk gemaakt van de effecten van de verhuizing van Bonne Ville op de openbare orde en veiligheid. Pas als die effecten duidelijk zijn, beoordeelt de burgemeester of een aanvraag voor een tweede coffeeshop in behandeling kan worden genomen.
Zowel de verhuisde coffeeshop Bonne Ville als een eventuele tweede coffeeshop moet een horecazaak zijn, mag niet in een woonwijk of het centrumwinkelgebied worden gevestigd en moet minimaal op een afstand van 350 meter komen van plekken die zijn gericht op jeugdigen vanaf 12 jaar (zoals scholen en jongerencentra). Er zijn dit keer geen panden of gebieden aangewezen waar een coffeeshop mag komen.
“Ik ben steeds van oordeel geweest dat voor het creëren van een beheersbare situatie, zulks ter beperking van het illegale circuit, het van belang is om 1 of enkele coffeeshops te hebben. Mede op basis van het raadsbesluit (pdf) van 8 mei 2012, heb ik besloten om in Helmond op termijn 2 coffeeshops toe te staan. Bij de keuze voor 2 coffeeshops neem ik dus voor een deel ook verantwoordelijkheid voor de regio” aldus burgemeester Elly Blanksma. Als er te zijner tijd uit verschillende vergunningaanvragen voor een tweede coffeeshop een keuze moet worden gemaakt, zal de burgemeester dat doen op basis van een zogenaamde ‘Beauty contest’. De vergunningaanvrager die daarop het beste scoort, krijgt de vergunning.
Dat alles en meer valt te lezen in de Nieuwe beleidsregel maximumstelsel en criteria coffeeshops Helmond (pdf) waartoe burgemeester Elly Blanksma heeft besloten.