8reacties

Wellicht behoud van de 3 kerkgebouwen

3 kerken gaan sluiten in HelmondOf de 3 kerkgebouwen van De Schabbert, De Goede Herder en O.L.V. Middelares binnenkort definitief moeten worden gesloten is nog even de vraag. De gemeente gaat bekijken hoe ze wellicht toch behouden kunnen blijven. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen van CDA-raadslid Eugene Princée.

De CDA-fractie vindt de sluiting van deze paraochies betreurenswaardig maar begrijpt het. De toenemende secularisatie, vermindering van de parochiebijdragen en oplopende kosten voor onderhoud maken het noodzakelijk om dergelijke keuzes te maken.
Wat nu te doen met de gebouwen? Natuurlijk vooral een zaak van de parochiebesturen, maar ook van de gemeente stelt het CDA. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld de parochiebesturen helpen bij mogelijke nieuwe bestemmingen. Mogelijk zou de gemeente de kerkgebouwen zelfs kunnen kopen en in samenspraak met publieke of private partijen te komen tot nieuwe ontwikkelingen.

Of het herbestemmingen zoals die van de H. Bernadettekerk aan de Azalealaan moeten worden… In ieder geval gaar een zware delegatie van burgemeester Fons Jacobs en de wethouders Jan van de Heuvel en Frans Stienen nu in gesprek met de betrokken pastoors, het kerkbestuur en het bisdom. Dat gesprek heeft ten doel om met elkaar de strategie stadsbreed te bespreken en middels een plan van aanpak te bezien op welke wijze met de ontstane problematiek moet worden omgegaan. Of dat geld mag gaan kosten wist de woordvoerder van de gemeente nog niet te vertellen.