2reacties

Zaterdagavondvoetbal slaat aan

Gisteravond sprak de weblog met coach Angelo van den Heuvel van het zaterdagavondteam van SV De Braak. Zijn elftal kan vanavond kampioen worden door de thuiswedstrijd tegen O.S.S. ´20 te winnen. Het zou het eerste Helmondse voetbalelftal worden dat dit seizoen kampioen wordt. De wedstrijd begint om 8 uur.

In februari 2020 vertelde Angelo over de plannen om dat jaar een zaterdagavondteam te formeren. Hij verwachtte toen een aanlooptijd van 5 jaar. Hoewel het begin van het zaterdagavondvoetbal bij SV De Braak door corona een valse start kende, kan men het anno 2022 al een succes noemen.
Wat is het geheim hierachter? Van den Heuvel gelooft in de formule van samen dingen doen, presteren en gezelligheid. Zo blijft het team bij een uitwedstrijd een uur in de kantine hangen van de tegenpartij en wordt er samen gebroederlijk een glaasje gedronken. Dat is het begin van vertier. Dit gebeurt ook als er verloren is. Later wordt er veel lol gemaakt in de bus op de terugweg naar huis en als kers op de taart een feestje in de kantine van SV De Braak. Daarna met een goed gevoel naar huis, lekker slapen en de dag erna… een vrije zondag.

Maar er is lange tijd wel scepsis geweest. Met een zaterdagavondteam voetballen? Waar begin je aan? Dat was een poosje de algemene gedachtegang. Maar er waren ook mensen die wel iets in zaterdagavondvoetbal zagen. Angelo dus ook. Van den Heuvel had al enkele jaren plannen voor zaterdagavondvoetbal maar die werden steeds uitgesteld. De initiatiefnemer pakte door en in het seizoen 2020/2021 werd het werkelijkheid.

Er werden actief spelers geworven onder oud-leden van MULO en Helmondia en door mond-tot-mond reclame kwamen ook spelers van buitenaf. Wat nu een eenheid is, begon als een vreemdelingenlegioen. Zo kwam door toedoen van Danny Bartelsmans Youssef Chida in dit team voetballen. Een oud-basisspeler van Helmond Sport. Hij kwam eens een keer meetrainen en besloot deel uit te gaan maken van het elftal. Hij blinkt nu regelmatig uit als nummer 10.
Ook zijn er spelers van het eerste en tweede die op zondag speelden, dachten aan stoppen maar op zaterdagavond wel wilden voetballen. Zij zijn behouden voor de club. Het elftal bestaat uit jonge en oudere voetballers. Er zijn jongeren van JO-19 en JO-23 die ook graag in het zaterdagavondteam komen voetballen. “Zo spelen ze toch in het eerste en kunnen ze op zondag deelnemen aan het sociale leven.”

De filosofie van Angelo slaat aan met waarschijnlijk dit seizoen het kampioenschap. Daar is Van den Heuvel heel optimistisch over. “Als we het dinsdag niet worden dan volgende week zaterdag wel in de uitwedstrijd tegen Margriet.” Als het team kampioen wordt, wordt er na de wedstrijd een feestje gevierd en zal er een verrassing zijn voor de spelers. 

Foto: ID HELMOND/SV De Braak

In de reactie hieronder staan updates.