11reacties

Waardering voor lokale print-media


Minister Arie Slob geeft, namens de regering, een heel belangrijk signaal af in Nederland. Met zijn extra steunfonds voor de lokale print media, geeft hij aan dat de wekelijke huis-aan-huis krant een zeer belangrijk onderdeel is van de, zeker nu, lokale communicatie naar de burger. Hij roept ook de gemeentes en provincies op om de lokale weekkranten extra te ondersteunen met betaalde advertenties, zeker nu er veel vaste advertenties van ondernemers, hopelijk tijdelijk, komen te vervallen.
Het uitgeven van onder andere Weekkrant De Loop Helmond, kost elke week veel geld. De uitgave moet toch elke week worden opgemaakt (8 medewerkers), gedrukt en bezorgd door 90 bezorgers in Helmond. Het is zo ook een goede (bij)verdienste voor vele burgers van Helmond.
Ook wordt er zo een belangrijk verschil aangegeven tussen print en internet. Waar print zijn wekelijkse kosten heeft, kan men op de grote onoverzichtelijke ‘internetvijver’, die open staat voor iedereen, met vrij weinig geldmiddelen, een internetplatform starten en onderhouden (er zijn er al een 20-tal over Helmond).

Daarom is het ook niet te begrijpen waarom de gemeente Helmond een plaatselijk internetplatform met 100.000 euro wil gaan ondersteunen. Het heeft zijn bestaansrecht niet bewezen en kan zich niet zelf bedruipen! Met dit geld gaat dit platform ‘gesubsidieerd’ concurreren op de lokale mediamarkt tegen de gevestigde bedrijven die wel hun eigen broek ophouden. Nota bene met gemeenschapsgeld! Niet eerlijk!

Investeer in een lokaal onafhankelijk contentbureau, met één of twee goed opgeleide journalisten, die onder andere de gemeentelijke instanties, college en gemeenteraad controleren, maar ook andere Helmondse zaken voor het voetlicht brengen. Alle publicaties mogen dan door de Helmondse platformen (print of internet) worden gepubliceerd en/of uitgebouwd met eventueel beeld en geluid. Wie dat het beste doet, zal op den duur ook ‘zijn eigen broek’ op kunnen houden. Ook zal dit bureau onderbouwd nieuws brengen en geen ‘fake’ nieuws waar het internet om bekend staat. Een van de redenen waarom de traditionele media nog steeds zo’n belangrijke plaats innemen en blijven innemen in de toekomst.
Maar ga niet een bepaald platform ‘pamperen’, weggegooid geld, want morgen staat er een nieuw platform op dat weer slimmer en doordachter opgezet is dan de anderen.

Gemeenteraad, College en gemeente Helmond besteed uw geld goed! Veel wijsheid!

Ad Klaasen
Uitgever Weekkrant De Loop Helmond

Gastblogger
11 reacties
Reageer

Nooit geweten dat er zoveel mensen bij jullie werkten. Hopelijk zijn jullie nog allemaal gezond en komt het allemaal weer goed. Bij Omroep Helmond zijn er al een aantal mensen gestopt stond een tijd geleden in de krant. Die konden er niet meer tegenop. Brutale mensen hebben tegenwoordig de macht. Op straat en zeker op Facebook is het voor sommigen steeds meer Grauwte Smoel, Ginne Skrik. Dat was ooit heel anders bedoeld volgens mij. :-(
Ik hoor veel triestigheid, maar gelukkig ook heel veel moois. Dat laatste maakt me heel erg trots op Helmond. We zijn weer een beetje het pispaaltje van Nederland door die Foederer-video vorige week zaterdag (lijkt al maanden geleden) en de mert zaterdag. Nobody likes us, we don't care want onkruid vergaat niet. Stay strong, blie thois en 't kumt goed. :-)

Hier moet ik dhr. Klaasen helemaal gelijk in geven, hier zijn veel meer mensen mee gemoeid en deze mensen hebben het in deze tijd erg moeilijk en verdienen dit geld om het belangrijke nieuws te verspreiden, vooral onder de oudere generatie onder ons die geen internet hebben. Dus als de mensen die hier over beslissen nog eens heel goed nadenken, zullen ze er ook achter komen dat dhr. Klaasen gewoon gelijk heeft.
Mijn stem heeft u. Succes!

Belachelijke opmerking van hem vind niet dat een bedrijf zo in de grond gegooid mag worden ze houden tenminste voet aan de grond en proberen overal goed uit te komen en dat zien ze bij Gemeente Helmond tenminste daarom krijgen ze die subsidie om er alleen maar meer uit te krijgen dan wat ze nu al allemaal doen!

Steven Lamphen

Gewoon dat geld voor de ene naar allemaal, dat is wel zo eerlijk.
Mijn stem heb je ook Ad!

Klopt helemaal. De Loop werd goed gelezen. Stond ter zaken doend nieuws in. Internet wordt lang niet door iedereen geraadpleegd. En als ik nu dan lees, dat het aantal Corona slachtoffers in Helmond, zo ver stijgt, dat we zelfs derde stad van Nederland zijn, moeten we zeker dit huis-aan-huisblad koesteren en niet alleen via sociale media, die lang niet iedereen leest en gelooft communiceren. Gemeente Helmond, neem je verantwoordelijkheid.

Hoewel de Loop altijd goed informeert vergeet meneer Klaasen dit keer een paar details toe te lichten aan dit verhaal. Of het internetplatform waar hij over praat zijn bestaansrecht niet heeft bewezen weet ik niet, het lijkt me als er maandelijks ca. 41.000 unieke bezoeker hun site bekijken dat je wel mag zeggen dat het bestaansrecht heeft. En ook vergist meneer Klaasen zich in een belangrijk detail, niet het internetplatform krijgt de subsidie maar de lokale omroep die een eenmalige extra subsidie krijgt om te gaan samenwerken met het internetplatform. Ook komt het bedrag niet in zijn geheel van de gemeente want ca. 56.000 euro is een landelijke bijdrage van het rijk voor lokale omroepen.
En dan de grote vraag, kijkt of luistert er dan wel iemand naar die omroep. Volgens een officieel onderzoek door een onafhankelijk onderzoeksbureau kijken en luisteren wekelijks ca. 33.000 mensen naar de omroep.

@Jeroen op dinsdag 21 april 2020 om 02:13:

Fijn dat jij reageerde. Al was het maar omdat de weblog sinds een dik jaar regelmatig over jullie gedrag wordt aangesproken. Niet alleen via weblogreacties bij de artikelen, update en columns over jullie, maar ook achter de schermen. Omdat jij cijfers presenteert en wij ook van de #FactsMatter-school zijn, hebben wij daarover 3 vragen aan jou:

  1. inzake "maandelijks ca. 41.000 unieke bezoeker hun site":
    de bewijsstukken van 2017, 2018 en 2019 mail je naar post@deweblog.nl?
  2. inzake het subsidiegeld dat jullie van de gemeente krijgen:
    wat vind je van dit raadsvoorstel (pdf) en wat doen jullie met dat geld?
  3. inzake "kijken en luisteren wekelijks ca. 33.000 mensen naar de omroep":
    volgens dit onderzoek (pdf) kijkt, luistert of leest 38% van de Helmonders wel eens iets van Omroep Helmond. We nemen aan dat je een ander onafhankelijk onderzoek bedoelt. Zo ja: geef je even de betreffende link?

@Jeroen op dinsdag 21 april 2020 om 02:13:

Bestaansrecht heeft wat mij betreft iedereen, maar zo gauw je geld gaat vragen aan de gemeenschap, geef je eigenlijk toe dat het je zelfstandig niet lukt en je de exploitatie daardoor niet rond krijgt en niet genoeg adverteerders aan je weet te binden of een zo geweldige content publiceert dat mensen hiervoor willen betalen.

Luisteren en/of bezoeken, zijn 2 voor velerlei uitleg vatbare termen, wat is de kwaliteit van dit luisteren of bezoeken? Hoe lang zit men op het platform, een toevallig verdwaalde bezoeker? Of een oprecht geïnteresseerde?

Wie het geld krijgt? Er zit 1 bestuur boven inmiddels, dus lijkt me vrij duidelijk.

Bij alle genoemde getallen zet ik overal mijn vraagtekens bij. Er zijn meer goede sites in Helmond (o.a. de Weblog) die ook zo'n geweldige cijfers kunnen presenteren, niemand is uniek.
Als weekkrant hebben we vorig jaar ook een onderzoek laten doen door een afstudeerder van Fontys Hogescholen, hij is het gewoon huis-aan-huis gaan vragen. Elke week 40.000 exemplaren, op 40.000 adressen, 70% leest en neemt de tijd voor de weekkrant daadwerkelijk, dat zijn meer dan 28.000 betrokken lezers, vaak lezen er in een gezin nog 1 of 2 gezinsleden meer de weekkrant, ons totale bereik in Helmond is elke week meer dan 50.000-60.000 Helmonders. Dan hebben we het nog niet over onze nieuwssite http://www.helmondNU.nl, ook daar hebben we leuke cijfers van, maar ook wij zijn op internet NIET uniek.

Nouwww eeeh "op jullie gedrag"? ik ben gewoon een vaste kijker van de omroep, laat mij er buiten. En klachten krijg je automatisch als men subsidie ontvangt lijkt me, je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Maar geld gaan vragen aan de gemeenschap? Volgens mij krijgt elke publieke omroep subsidie, dat is al bijna 100 jaar het geval en in Helmond al volgens mij 40 jaar, niks nieuws dus. En de cijfers kun je gewoon van internet halen uit publicaties. Maar als jullie het niet erg vinden dan laat ik deze "wie heeft de grootste" wedstrijd even achterwege. Ik wilde alleen even wat dingen rechtzetten. Ik wist niet dat je kwaad werd ;-)

Beste Jeroen,
ik wordt zeker niet kwaad, verre van dat, Wilde alleen wat feiten weergeven. Het verhaal gaat ook vooral over het internetplatform waarmee men samengaat, die vragen op deze manier wel geld van de gemeenschap.

Beste Ad,
Ik begrijp namelijk heel goed je roep richtig de politiek of het te rechtvaardigen is om zoveel subsidie te geven aan DIOW-Omroep Helmond. Ik vind jouw roep wel een beetje roepen dat het niet eerlijk is dat zij wel geld krijgen en jij niet.

Ik heb ook niet zoveel op met DIOW. Zeker de manier van geld verspillen (waarom 2 (!) auto's). Maar feit is, ze zijn nu een lokale omroep, en daarvoor gelden wettelijke andere regels. Zo mogen ze niet zomaar wat maken, wat jij met de loop uiteraard wel mag.

Daarom mogen we niet minder kritisch zijn, want want tot nu toe hebben beide organisaties helemaal niks laten zien dat ze waardevol zijn voor de stad.

Ik hoop dat, en ik hoop dat ze meelezen, iets goeds met die 75K gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: