12reacties

Lucy: Breaking – VVD is Coalitie beu

Wat begon als een rustige voorjaarszaterdagochtend lijkt uit te gaan monden in de eerste serieuze coalitiecrisis in het tot nu toe gemoedelijke Helmondse politieke dorp. Het is nota bene de enig overgebleven VVD nestor, Cor van de Burgt, die vandaag frontaal de aanval op de eigen coalitie heeft geopend. Met gestrekt been vliegt hij namens de VVD op Elly Blanksma en de Wethouders af met het verwijt van solistisch optreden en het wederom de middelvinger geven aan de Peel. Wat is er aan de hand?

De afgelopen maanden, of eigenlijk al de hele coalitieperiode, is het behoorlijk pais en vree tussen de bonte coalitie van VVD, CDA, SP en hun 2 schoothondjes GroenLinks en OpaAktief.

Onderling komt men er redelijk uit en het enige spannende dossier tot nu toe is de Peel 6 minus 1 samenwerking. U weet wel, wat tot voor kort nog werd bestempeld als het ideale vehikel om mét alle Peelgemeenten een aantal (zorg)taken centraal te regelen (minder kosten, betere dienstverlening) is de laatste maanden ineens verworden tot een Helmond vérsus de Peelgemeenten pesterijtje, waarbij de Helmondse houding het best geduid kan worden met ons nieuwe stadslogo: 5 vingers waarvan de middelste opgeheven is. Noem het een stedelijke arrogantie, of lomp boerengedrag, maar feit is dat de voormalige Peelpartners momenteel het bloed van Helmond wel kunnen drinken na het eenzijdig stekkertje uittrekken door de Helmondse coalitie. (Voor de latere verfilming van dit politieke drama zullen we zien hoe Elly Blanksma, te midden van haar verhuisdozen in de nieuwe woning, een stekker uit een stekkerdoos probeert te trekken terwijl ze smuikend fluistert dat ze met haar Haagsche ervaring die boerenkinkels wel eens een lesje zal leren).

Vrijdag vond de VVD in Deurne het nu wel welletjes: middels formele vragen aan de Deurnese wethouder Lemlijn vraagt de VVD zich af: waar zijn Blanksma (ter herinnering, de nieuwe Messias van de Hoop en het Perspectief) en haar volgelingen in hemelsnaam mee bezig? De hoogopgelopen frustratie van de mislukte Peel 6.1 symfonie is immers nog niet eens begonnen met zakken, of Helmond geeft alweer de volgende trap in het kruis aan haar buren! Deze notenkraker suite is getiteld de nieuwe ‘strategische agenda’ (pdf) die Blanksma en Paul Smeulders vol trots presenteerden. Hierin zoekt Helmond nadrukkelijk de samenwerking met Venlo en Veghel op het gebied van Agri-Food en niet met Deurne en omgeving. Verontwaardiging alom in het Deurnese en dus stelt de VVD aldaar direct vragen. Heeft Helmond de belangen van de Peel nog wel in het vizier? “Gaat Helmond als centrum gemeente voor de Peelregio contacten zoeken, of is Helmond als solistische gemeente bezig de eigen boontjes te doppen?”, zo valt te lezen in de vragen.

En wat doet coalitiepartner VVD in Helmond bij monde van Cor van de Burgt? De tweet over dit bericht vol overtuiging retweeten. Oftewel: zich vereenzelvigen met de vragen, zich volledig achter de kritiek uit Deurne scharen. De VVD te Helmond “schrijft feitelijk zelf een heldere tweet: “Elly, wtf?”
Kan dit simpel afgedaan worden als een ‘slip of the fingers’ van Cor, een actie uit onervarenheid of een iets te enthousiaste bui van aandachtsgeilheid? Neen! Cor van de Burgt kennen we intussen als een verdomd goed geïnformeerd raadslid met een grote invloed achter de schermen. Hij mag dan niet de grootste orator zijn in Boscotondo, maar naïviteit is hem vreemd. Hij geldt als dé personificatie van de VVD. Dit kan dan ook niet anders geduid worden dan als een motie van (ten minste) afkeuring over het beleid van zijn eigen College en de strategische agenda, met als vaandeldraagster Elly Blanksma. Ik ben zeer benieuwd hoe deze trotse en eigenwijze dame deze aanval gaat pareren. Hoe gaat het CDA hiermee om? Hoe integer wordt de VVD nog beschouwd in deze transparante aanval op de strategische toekomst van Helmond?

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel