Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.885 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Wat begon als een rustige voorjaarszaterdagochtend lijkt uit te gaan monden in de eerste serieuze coalitiecrisis in het tot nu toe gemoedelijke Helmondse politieke dorp. Het is nota bene de enig overgebleven VVD nestor, Cor van de Burgt, die vandaag frontaal de aanval op de eigen coalitie heeft geopend. Met gestrekt been vliegt hij namens de VVD op Elly Blanksma en de Wethouders af met het verwijt van solistisch optreden en het wederom de middelvinger geven aan de Peel. Wat is er aan de hand?

De afgelopen maanden, of eigenlijk al de hele coalitieperiode, is het behoorlijk pais en vree tussen de bonte coalitie van VVD, CDA, SP en hun 2 schoothondjes GroenLinks en OpaAktief.
Onderling komt men er redelijk uit en het enige spannende dossier tot nu toe is de Peel 6 minus 1 samenwerking. U weet wel, wat tot voor kort nog werd bestempeld als het ideale vehikel om mét alle Peelgemeenten een aantal (zorg)taken centraal te regelen (minder kosten, betere dienstverlening) is de laatste maanden ineens verworden tot een Helmond vérsus de Peelgemeenten pesterijtje, waarbij de Helmondse houding het best geduid kan worden met ons nieuwe stadslogo: 5 vingers waarvan de middelste opgeheven is. Noem het een stedelijke arrogantie, of lomp boerengedrag, maar feit is dat de voormalige Peelpartners momenteel het bloed van Helmond wel kunnen drinken na het eenzijdig stekkertje uittrekken door de Helmondse coalitie. (Voor de latere verfilming van dit politieke drama zullen we zien hoe Elly Blanksma, te midden van haar verhuisdozen in de nieuwe woning, een stekker uit een stekkerdoos probeert te trekken terwijl ze smuikend fluistert dat ze met haar Haagsche ervaring die boerenkinkels wel eens een lesje zal leren).

Vrijdag vond de VVD in Deurne het nu wel welletjes: middels formele vragen aan de Deurnese wethouder Lemlijn vraagt de VVD zich af: waar zijn Blanksma (ter herinnering, de nieuwe Messias van de Hoop en het Perspectief) en haar volgelingen in hemelsnaam mee bezig? De hoogopgelopen frustratie van de mislukte Peel 6.1 symfonie is immers nog niet eens begonnen met zakken, of Helmond geeft alweer de volgende trap in het kruis aan haar buren! Deze notenkraker suite is getiteld de nieuwe ‘strategische agenda’ (pdf) die Blanksma en Paul Smeulders vol trots presenteerden. Hierin zoekt Helmond nadrukkelijk de samenwerking met Venlo en Veghel op het gebied van Agri-Food en niet met Deurne en omgeving. Verontwaardiging alom in het Deurnese en dus stelt de VVD aldaar direct vragen. Heeft Helmond de belangen van de Peel nog wel in het vizier? “Gaat Helmond als centrum gemeente voor de Peelregio contacten zoeken, of is Helmond als solistische gemeente bezig de eigen boontjes te doppen?”, zo valt te lezen in de vragen.

En wat doet coalitiepartner VVD in Helmond bij monde van Cor van de Burgt? De tweet over dit bericht vol overtuiging retweeten. Oftewel: zich vereenzelvigen met de vragen, zich volledig achter de kritiek uit Deurne scharen. De VVD te Helmond “schrijft feitelijk zelf een heldere tweet: “Elly, wtf?”
Kan dit simpel afgedaan worden als een ‘slip of the fingers’ van Cor, een actie uit onervarenheid of een iets te enthousiaste bui van aandachtsgeilheid? Neen! Cor van de Burgt kennen we intussen als een verdomd goed geïnformeerd raadslid met een grote invloed achter de schermen. Hij mag dan niet de grootste orator zijn in Boscotondo, maar naïviteit is hem vreemd. Hij geldt als dé personificatie van de VVD. Dit kan dan ook niet anders geduid worden dan als een motie van (ten minste) afkeuring over het beleid van zijn eigen College en de strategische agenda, met als vaandeldraagster Elly Blanksma. Ik ben zeer benieuwd hoe deze trotse en eigenwijze dame deze aanval gaat pareren. Hoe gaat het CDA hiermee om? Hoe integer wordt de VVD nog beschouwd in deze transparante aanval op de strategische toekomst van Helmond?

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel

12 reacties:

@Lucy
Een ‘slip of the fingers’ van Cor van de Burgt is het niet want op Facebook likete Rob Michiels jouw breaking-column. Ik sprak Rob Michiels een keer, een echte Helmonder en een een volbloed VVD-er die de gemeenteraad niet haalde maar wel snel in het VVD bestuur kwam. Er is dus zeker iets aan de hand!

Maar wat precies en waarom? Ik heb na twee en sommige delen drie keer lezen eerlijk gezegd meer vragen dan antwoorden. 🙁 Niet leuk!
Want dat de VVD van Deurne vindt dat Deurne achtergesteld wordt, begrijp ik nog wel. Maar waarom is de VVD Helmond het met hun kritiek eens? Want je kunt als VVD-er ook zeggen: hou je eigen broek op Deurne! Gaat de liefde voor hun VVD broeders verder dan voor Helmond? Dat lijkt me niet! Maar waarom dan wel?
Waarom zit de VVD de periode niet uit, zo slecht gaat het halverwege niet en ze zitten toch aan het stuur? Is het lokaal niet ook zo dat wie breekt, betaalt? Was het vertrek van wethouder Yvonne van Mierlo en de komst van een opmerkelijke vervanger dan toch een voorbode?
Of is dit hoger politiek spel? Dat soort spelletjes hou ik niet van want is niet transparant!
Of is dit ‘gewoon’ een lange aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 (geïnspireerd door de lange strijd in het door hen geliefde Amerika)? Vind ik leuk!

Ik dacht dat ik de lokale politiek al een beetje begon te begrijpen. Niet dus, ik heb nog veel te leren want ik heb veel te veel vragen. Nu de antwoorden nog.
Misschien zit Cor van de Burgt straks wel bij Buitenhof voor nadere duiding. 😉

Beantwoorden

Normaal gesproken is Lucy redelijk geinformeerd. Hier echter slaat Lucy de plank toch flink mis. Uit haar omschrijving van de vermeende reactie van van de Burgt is al gelijk te halen dat dat niet kan kloppen. Van de Burgt zal het nooit hebben over opgestoken middelvingers of wat dan ook. Bovendien is van de Burgt niet de enig overgebleven nestor van de VVD. In mijn herinnering is dat Joan Damen die al meeloopt vanaf 1998. Zijn retweet is waarschijnlijk bedoelt om aan te geven dat anderen meekijken over de schouders van Helmond. Niets mis mee lijkt me. Het retweeten van berichten zegt op zich nog helemaal niets. Inhoudelijk is de Strategische Agenda 2016-2020 een uitvloeisel van het bestuursakkoord “Beweging in Brabant” en een uitwerking van een motie indegiend bij de behandeling van de voorjaarsnota op 4 juni 2015. Deze nota is alleen een opsomming van kansen die Helmond zou kunnen benutten in regionaal verband (inclusief De Peel), bovenregionaal verband, landelijk en Europees. In feite zou de VVD deze nota moeten omarmen omdat zij als enige partij voortdurend de aandacht vraagt voor het belang van de economie en bereikbaarheid van Helmond zoals ook weer bij de begrotingsbehandelingen in november 2015. In feite onderstreept het college met deze nota de juiste zienswijze van de VVD in Helmond.
Wat is de column van de Lucy dan wel? Volgens mij een tendentieus stuk dat makkelijk wegleest en stemming probeert te maken.

Beantwoorden

Feit is dat het niet klikt met Wethouder Jos Van Bree ism de Helmondse VVD.
Er zijn meerdere meningsverschillen ook op andere gebieden staat mijn lijnrecht tegenover elkaar.

Zie b.v. ” De Raad in Beeld” waar Van Bree een groot voorstander van is, is Cor van de Burght een fervent tegenstander.

Maar dat het aan het rommelen is binnen de VVD in Helmond was al enige tijd te zien.
Toen Van Mierlo vertrok, was daar ineens een vreemde eend uit Heeze die Wethouder werd.
En die botst volop met Van de Burght.

Uit betrouwbare bronnen.

Groeten Eddie

Beantwoorden

Pluim voor Deurne, zij zeggen voortaan gewoon hoe het is !

Beantwoorden

Ik vraag al een paar dagen via twitter aan Cor van de Burght en Jos Van Bree om te reageren of het inderdaad klopt dat ze de coalitie beu zijn.
Ik krijg geen enkel antwoord van ze.
Ook hier reageren ze niet, dus schijnbaar klopt het verhaal van Lucy, anders zou je het wel tegenspreken als partij lijkt me.

Beantwoorden

@Weblogredactie – hebben jullie al om een reactie van Cor van der Burgt gevraagd? Dat lijkt mij de koninklijke weg. Zoals het nu gaat is het een beetje speculatie op speculatie stapelen.

Beantwoorden

@Eddie op dinsdag 8 maart 2016 om 18:52:

Ik vind het heel slecht als politici of andere mensen niet antwoorden op nette vragen van medeburgers. Bedankt dat jij dat al aan die twee VVD-ers vroeg en het resultaat meldde. Scheelt me een moeilijk mailtje typen daarover en ook op mijn vragen was ik benieuwd naar de antwoorden. Ik zat zelf namelijk te denken om in het weekend een uitgebreide mail te sturen naar de heer Van de Burgt. Ik had zijn mailadres gisteren alvast gevraagd en gekregen van de gemeente. Maar een mailtje acht ik nu niet zo zinvol meer.
Jammer dat ze niet reageren met hun zienswijze of mening daarover. Ik kijk elke dag een paar keer, maar nog steeds geen reactie. Veel politici reageren hier wel netjes als aan hen iets gevraagd wordt, ik denk dan bijvoorbeeld aan de dames van de SP, D66 en (nu) Helmond Lokaal. Dat zijn ook niet altijd prettige of makkelijke vragen om te beantwoorden, maar ze doen het wel.

Ben het eens met Sander Lam dat het op deze manier deels speculeren wordt. Ongewenst, maar ook heel begrijpelijk. De oermens wist het al: waar rook is, is vuur.
@Sander Lam op dinsdag 8 maart 2016 om 22:19:

Ik weet uit gesprekken met andere lokale politici dat “de microfoon ineens onder je neus krijgen” zoals bijvoorbeeld de krant en Omroep Brabant dat doen, door veel van hen helemaal niet gewaardeerd wordt. Je moet op stel en sprong (of je aan het werk bent, aan het eten met de kids of net eindelijk relaxt in bad zit) een antwoord geven als ze bellen.
Verwoord je het dan een beetje verkeerd, dan staat die quote morgen misschien in de krant. Ik sprak eens met een ex-raadslid in mijn geboortedorp die net als de rest van het dorp zo’n quote in de krant de dag erop terug las. Dat werd haar in haar eigen partij maar ook door dorpsgenoten lang nagedragen. Uiteindelijk stopte ze er maar mee en dat vond ze nog altijd jammer.
Maar zeg je “geen commentaar” of bel me morgen even terug tussen dan en dan (je goed recht lijkt mij) dan wordt dat in de krant van morgen mogelijk op een speciale manier gemeld. Daarbij: journalisten (net als ander mensen) onthouden zo’n “afwijzing”. Je “geen commentaar” kan je een tijdelijk doodzwijgen opleveren. Niet gewenst als je een paar weken de krant eigenlijk nodig hebt als iets leuks te melden hebt.

Communicatie is vaak het grootste probleem van de oplossing. (Hein Pragt)

Beantwoorden

@Tineke T op woensdag 9 maart 2016 om 07:47:

Ik ben het met je eens dat Cor van der Burgt (hoop dat ik zijn naam goed spel, ik kom diverse varianten tegen) inmiddels wel had mogen reageren. Toch maakt het een verschil of de Weblog, die deze column heeft geplaatst, zelf om een reactie vraagt, of iemand anders (of misschien wel heel veel iemanden anders).

Dat hoeft niet te gebeuren met “ineens een microfoon onder de neus”, het kan ook via een e-mail waar hij even over kan nadenken. Wie A tweet moet ook de rest van het alfabet aandurven, zeker in de politiek. Het is ook in zijn eigen belang om deze discussie in goede banen te leiden.

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 8 maart 2016 om 22:19:

VVD-fractievoorzitter Cor van van der Burgt is op de hoogte gebracht over de column van Lucy en de mogelijkheid te reageren. Veel meer kunnen en willen we ook niet doen.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 9 maart 2016 om 12:18:

Bedankt voor de mededeling. Ik houd jullie niet verantwoordelijk, maar vind het wel netjes dat jullie hem hebben ingeseind. Wat hij daar vervolgens mee doet, moet hij zelf bepalen.

Beantwoorden

Jammer dat ze in Deurne (als ik het goed heb) ook al niet filmen. Zien is geloven in Helliemond ! 😉 Misschien geloven jullie ED.nl bij ons vannacht http://www.ed.nl/regio/deurne-e-o/deurne/deurne-kiest-voor-samenwerking-met-vier-andere-peelgemeenten-1.5811842

Dat bleek donderdagvond tijdens de raadscommissie Bestuur. Helmond heeft niet alleen het vertrouwen geschaad door uit Peel 6.1 te stappen. Ook de handelswijze daarna zette in Deurne kwaad bloed. Zo stelde Helmond onlangs nog voor om een partnerschap aan te gaan met Deurne. Op basis van gelijkwaardigheid. “Vervolgens kwam Helmond zonder te overleggen met een eigen economische visie naar buiten”, aldus burgemeester Hilko Mak.

Beantwoorden

Nog steeds geen teken van leven van de VVD-fractievoorzitter of een vazal?
Ik kan het eigenlijk niet geloven, ik geef de moed op en trek mijn conclusies. Van de door Rutte beloofde transparantie komt in Helmond helemaal niets terecht. Bruggen slaan tussen de politiek en de burger? Geen spelletjes meer? De VVD in Helmond bereikt het tegendeel. Of de VVD het echt beu is (wie zwijgt stemt toe?) interesseert me eigenlijk niet meer. Sneu!
Met heel veel pijn in mijn hart moet ik bekennen een ervaring rijker en een illusie armer te zijn. Het is eigenlijk niet eens mijn reactie hier meer waard, zonde van mijn tijd, maar ik wil het voor mezelf toch even vastleggen. Je weet maar nooit waar dat nog eens goed voor kan zijn.

Gegroet, deze hardwerkende Nederlander moet nu naar haar werk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *