7reacties

Floor zoekt deelnemers afstudeeronderzoek

Floor van den Broek uit Helmond volgt de opleiding Communicatie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. De HBO-studente loopt stage bij de bibliotheek in Helmond. Maar nu heeft ook die organisatie haar deuren tijdelijk moeten sluiten in verband met corona.
Zij doet haar afstudeeronderzoek bij de bieb omdat de Helmondse hier van kinds af aan al graag komt. Ze leest nog iedere dag ongeveer een ½ uur. Misschien kan men het zich nog herinneren, Floor won in haar kinderjaren de Helmondse Voorleeswedstrijd die bij de Pathé werd gehouden.

De Helmondse zit in haar vierde jaar en is bezig met een afstudeeronderzoek. Samen met de nieuwe directeur van bibliotheek Helmond-Peel, Robin Verleisdonk, heeft ze een onderzoeksvraag samengesteld. Het doel van het onderzoek is om jongeren in Helmond te verbinden met de bieb. Dit doel kan op verschillende manieren bereikt worden. De jeugd leest tegenwoordig immers veel minder en is meer gefixeerd op beelden. Floor heeft 3 dagen geleden een enquête gemaakt, die zich richt op alle jongeren uit onze stad tussen de 16 en 24 jaar. Haar wens is dat deze groep de enquête in gaat vullen.
Waarom de groep 16-24 jaar? Floor legt uit: “Er zit een gedachte achter. Zelf ben ik 22, dus ik hoor bij deze doelgroep. Het helpt dus dat ik zelf ook al bekend ben met de interesses en beweegredenen van 16-24-jarigen. Tussen 4 en 16 word je door je ouders en door school gestimuleerd om te lezen. Vanaf je 16de maak je hierin zelf de keuze. Na je 18de zijn er kosten aan een bibliotheekabonnement verbonden en haken veel jongeren af, terwijl het juist binnen die leeftijdsklasse de persoonlijke ontwikkeling kan bevorderen. Daarnaast kan de doelgroep de bibliotheek ook heel goed gebruiken tijdens het studeren.”

Floor wil bekendheid geven aan haar onderzoek via de bibliotheek. Helaas is die, vanwege het coronavirus, de komende weken gesloten. Ze wil nu via deze publiciteit zichtbaarheid aan haar afstudeeropdracht geven.
Inmiddels hebben 70 deelnemers de enquête ingevuld en daaruit blijkt dat de jeugd vooral cursussen en evenementen, georganiseerd door de bieb, interessant vindt. Volgens de HBO-studente zijn veel bibliotheken in Nederland de focus aan het verleggen van het uitlenen van boeken naar het zijn van een ontmoetingsplek. Een interessant inzicht. “De jeugd associeert de bibliotheek vaak met suf en stoffig. Van dat imago moeten we af!”

Floor zou het fijn vinden als je aan deze enquête deelneemt. Het invullen van de vragenlijst kost hooguit 3 minuutjes. Als je dit doet, help je haar enorm. “Want in verband met het Corona-virus is er momenteel geen kip op straat en kan ik de enquête alleen online onder de aandacht brengen” zo meldt Floor van den Broek uit Helmond. In de reacties hieronder staan updates.