Buiten is het 2 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.792 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Floor van den Broek uit Helmond volgt de opleiding Communicatie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. De HBO-studente loopt stage bij de bibliotheek in Helmond. Maar nu heeft ook die organisatie haar deuren tijdelijk moeten sluiten in verband met corona.
Zij doet haar afstudeeronderzoek bij de bieb omdat de Helmondse hier van kinds af aan al graag komt. Ze leest nog iedere dag ongeveer een ½ uur. Misschien kan men het zich nog herinneren, Floor won in haar kinderjaren de Helmondse Voorleeswedstrijd die bij de Pathé werd gehouden.

De Helmondse zit in haar vierde jaar en is bezig met een afstudeeronderzoek. Samen met de nieuwe directeur van bibliotheek Helmond-Peel, Robin Verleisdonk, heeft ze een onderzoeksvraag samengesteld. Het doel van het onderzoek is om jongeren in Helmond te verbinden met de bieb. Dit doel kan op verschillende manieren bereikt worden. De jeugd leest tegenwoordig immers veel minder en is meer gefixeerd op beelden. Floor heeft 3 dagen geleden een enquête gemaakt, die zich richt op alle jongeren uit onze stad tussen de 16 en 24 jaar. Haar wens is dat deze groep de enquête in gaat vullen.
Waarom de groep 16-24 jaar? Floor legt uit: “Er zit een gedachte achter. Zelf ben ik 22, dus ik hoor bij deze doelgroep. Het helpt dus dat ik zelf ook al bekend ben met de interesses en beweegredenen van 16-24-jarigen. Tussen 4 en 16 word je door je ouders en door school gestimuleerd om te lezen. Vanaf je 16de maak je hierin zelf de keuze. Na je 18de zijn er kosten aan een bibliotheekabonnement verbonden en haken veel jongeren af, terwijl het juist binnen die leeftijdsklasse de persoonlijke ontwikkeling kan bevorderen. Daarnaast kan de doelgroep de bibliotheek ook heel goed gebruiken tijdens het studeren.”

Floor wil bekendheid geven aan haar onderzoek via de bibliotheek. Helaas is die, vanwege het coronavirus, de komende weken gesloten. Ze wil nu via deze publiciteit zichtbaarheid aan haar afstudeeropdracht geven.
Inmiddels hebben 70 deelnemers de enquête ingevuld en daaruit blijkt dat de jeugd vooral cursussen en evenementen, georganiseerd door de bieb, interessant vindt. Volgens de HBO-studente zijn veel bibliotheken in Nederland de focus aan het verleggen van het uitlenen van boeken naar het zijn van een ontmoetingsplek. Een interessant inzicht. “De jeugd associeert de bibliotheek vaak met suf en stoffig. Van dat imago moeten we af!”

Floor zou het fijn vinden als je aan deze enquête deelneemt. Het invullen van de vragenlijst kost hooguit 3 minuutjes. Als je dit doet, help je haar enorm. “Want in verband met het Corona-virus is er momenteel geen kip op straat en kan ik de enquête alleen online onder de aandacht brengen” zo meldt Floor van den Broek uit Helmond. In de reacties hieronder staan updates.

7 reacties:

Top actie! Doorgestuurd naar mijn buurjongen. Succes Floor. ❤️

Beantwoorden

Ingevuld ????????

Beantwoorden

Update 1:
Floor maakt van corona-nood een deugd
Woensdag deed Floor bovenstaande oproep aan jongeren (16-24 jaar) om deel te nemen aan haar onderzoek. Het betreft een steekproef hoe het voor de jeugd uit Helmond weer aantrekkelijk wordt om de bieb te bezoeken. De jongeren hielpen haar want ze reageerden massaal. De enquête werd tot 18.00 uur door 242 jeugdigen ingevuld. Een overweldigend succes voor Floor.
Een verrassende uitkomst van het onderzoek was, dat veel jongeren de bibliotheek niet meer bezoeken omdat ze eerder boeken kopen dan lenen. De reacties van de jongeren varieerden enorm. Zo zijn er meerderen geïnteresseerd in het organiseren van een workshop fotografie, en een cursus helpen met studeren. Ook het uitnodigen van bekende schrijvers is een vaak terugkomend antwoord. Dit is echter maar een greep uit de vele suggesties die binnen kwamen. “Als je andere voorstellen hebt, schroom niet en kom daar alsjeblieft mee”, roept Floor de jongeren op. “Ieder voorstel wordt serieus bekeken.”
Vooral 17-jarigen vulden de steekproef in en de leeftijdsklasse 22 en 23 was ook rijk bedeeld. De HBO-studente vraagt de Helmondse jeugd die de enquête nog niet hebben ingevuld op om dit alsnog te doen. “De bibliotheek zal dit onderzoek in zijn beleid zeker meenemen. De jeugd kan het verschil maken. Iedere jongere doet ertoe!”
Als je ook mee wilt doen aan de enquête klik dan op deze link. Het kost je slechts 3 minuten.

Beantwoorden

Ook ingevuld. Leuke enquete die ook echt maar 3 minuutjes duurt ???? ???? ????

Beantwoorden

Slimme dame.
Komt vast goed met de cijfers.

Beantwoorden

Update 2:
Floor bedankt alle 306 deelnemers
De Helmondse jeugd reageerde afgelopen week massaal op het verzoek van Floor om deel te nemen aan haar onderzoek, zie helemaal bovenaan. Er namen maar liefst 306 jongeren deel aan de enquête. Ver boven verwachting! Floor is dan ook superblij.
Er kwamen onverwachte wensen uit de resultaten: zo wil de jeugd dat de bieb gastsprekers uitnodigt, en bijvoorbeeld ook cursussen ‘concentratie’ gaat organiseren. Gisteravond werd het onlineverzoek naar deelnemers stopgezet. Het was eigenlijk de bedoeling dat dit reeds op zondag 21 maart zou gebeuren. Door het overweldigende succes besloot Floor dit even uit te stellen.
Begin juni overhandigt zij de uitslagen van het onderzoek aan Robin Verleisdonk, de directeur van de bibliotheek. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er dit jaar al iets met de uitkomsten zou worden gedaan, door het corona-virus is dit onzeker geworden. In de toekomst gaat dit beslist wel gebeuren en concreet vorm krijgen. Floor zal daar zeker haar steentje aan bijdragen, zo verzekerde zij ons.

Beantwoorden

De bibliotheek Helmond is een van mijn favoriete Helmondse ‘hotspots’
Groot, super mooi ingericht en niet te vergeten, met een prachtige muurschildering aan de buitenkant! Als tekenaar zelf, is zoiets in de stad geweldig om te zien!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *