Nieuw Helmonds nieuws

Met een 10 afgestudeerd aan de beste pabo

Nienke Aspers is vandaag afgestudeerd met een 10 (Cum Laude) aan Hogeschool de Kempel. Dat meldde haar trotse vader uit Reuver (Limburg).
Op deze pabo aan de Deurneseweg studeerde zij voor leerkracht in het basisonderwijs. En dat deed ze aan niet zo maar een hbo-opleiding: vorig jaar werd De Kempel voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot beste pabo van Nederland. Tel uit hoe goed haar prestatie is.
Mocht er bij de diploma-uitreiking een schatrijke man/vrouw ook haar studieschuld in 1 keer aflossen (net als gisteren in de VS) 😉 : dan zetten we dat in update in de reacties hieronder. 

9reacties

Komende week verkeersexamen

Komende week doen zo’n 1300 kinderen fietsverkeersexamen. Een pittige route volgens Anke van den Hurk nadat zij die route vanmiddag fietste. Zij zag nog nooit zoveel ouders en kinderen op de fiets.
Op de website van Veilig Verkeer Nederland afdeling Helmond alles wat er te weten is over dit verkeersexamen dit jaar. Hieronder in een uitgebreide video de hele fietsroute door Helmond met alle aandachtspunten.

8reacties

Geen treinen tussen Helmond en Deurne

Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni rijden er geen treinen tussen Helmond en Deurne. De reden is dat ProRail gedurende die 4 dagen het spoor vernieuwd op het traject tussen Helmond en Venlo. De NS zet bussen in. Zij schatten de extra reistijd op een kwartier tot een half uur.

Elke Helmonder kreeg 171 euro uit Brussel

Helmond ontving per inwoner 171 euro aan Europees subsidiegeld. Dat is bijna 3 keer zoveel als de rest want een gemiddelde Nederlandse gemeente haalt 60 euro per inwoner binnen. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau ERAC op basis van openbare data sinds 2014. In totaal kwamen er in onze stad 277 extra banen door dat Europese subsidiegeld. Voor enkele voorbeelden van dergelijke subsidies, zie Helmond scoort ½ miljoen euro EU-subsidies.
De universiteitssteden pakken vanwege al het geld dat beschikbaar is voor onderzoek en onderwijs, het meeste Europees subsidiegeld. Eindhoven kreeg bijvoorbeeld 1202 euro per inwoner. Van de overige gemeenten is Terneuzen koploper met 1041 euro per inwoner en sluit Eemnes (provincie Utrecht) met slechts 8 euro de Nederlandse lijst af. Het is overigens niet alleen maar geld krijgen uit Brussel, we betálen op dit moment ongeveer 400 euro per persoon.

75 Jaar bevrijding wordt groot gevierd

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat onze stad is bevrijd van de Duitsers. Onze burgemeester en wethouders vinden dat dat uitgebreid gevierd moet worden. Daarom zullen er met hun hulp in de periode van 17 en 29 september vele activiteiten in Helmond plaatsvinden. Onderdeel hiervan is het bevrijdingsvuur dat van evenement tot evenement wordt overgegeven en daarmee alle deelnemende wijken symbolisch met elkaar verbindt.
In eerste instantie was het de bedoeling om de reeks aan activiteiten in het weekend van 28 september af te sluiten met een bevrijdingsfestival. Omdat de stichting H2O Helmond in datzelfde weekend hun festiviteiten organiseren, wordt er met hen samengewerkt. Resultaat is dat Helmond H2O Festival op vrijdag 27 en zaterdag 28 september haar gratis festival H2O ‘Feel Free’ editie volgens plan organiseert. Aanvullend daarop worden diverse activiteiten uitgevoerd zoals:
• Muzikale invulling voor jongvolwassenen;
• Kinderactiviteiten, gericht op aandacht voor de bevrijding;
• Bevrijdingselementen in de aankleding van het evenement;
• Het H2O Festival als eindstation van het bevrijdingsvuur.
Op de website Helmond vrij kun je alvast de nu bekend gemaakte activiteiten terugvinden. Later volgt er nog meer informatie over de voortgang van de organisatie van de festiviteiten. Onder meer de stichting Herdenkingsmonument Mierlo-Hout, stichting Helmond 25 september 1944 en Death Valley de Peel werken samen met de gemeente aan dit uitgebreid programma. En diverse veteranen en Helmondse scholen zijn nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van de activiteiten.

Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Het westen van Helmond werd echter al 3 dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. Om deze reden herdenken Stiphout en Mierlo-Hout op 22 september de bevrijding. Meer foto’s van onder meer de enthousiaste dames en paters en extra info staan hier.

Enexis handelde onrechtmatig tov Westvoort

De rechtbank Oost-Brabant oordeelt vandaag dat Enexis (landelijk netbeheerder van elektriciteits- en gasleidingen) onrechtmatig handelde tegenover het Helmondse aannemersbedrijf Westvoort. Pieter Vervoort, de eigenaar van dit bedrijf krijgt de gelegenheid nader te onderbouwen dat zijn onderneming inderdaad hierdoor failliet is gegaan. Hij eist een schadevergoeding van 26,6 miljoen euro.
Het Helmondse bedrijf hield zich bezig met infrastructureel werk en kabel-, grond- en graafwerkzaamheden en werkte sinds 2006 samen met Enexis. In april 2014 ging het bedrijf failliet. Volgens de eigenaar was dit de schuld van Enexis. Hij stelt dat Enexis plots 359 saneringsopdrachten introk, terwijl zij dit niet had mogen doen omdat Enexis deze dossiers al aan het Helmondse bedrijf had gegeven. Daarnaast verwijt de eigenaar een medewerker van Enexis dat hij onjuiste mededelingen deed. Deze medewerker voorspelde dat er de komende 2 jaar een krimp van 25% werd verwacht in ander door Enexis aan te besteden werk, terwijl Enexis in werkelijkheid verwachtte dat er sprake zou zijn van een groei van 10%. Volgens de eigenaar heeft hij op basis van dit alles faillissement voor het bedrijf aangevraagd en 130 mensen moeten ontslaan.
Enexis betwist dat zij onrechtmatig handelde en schuld had aan het faillissement van Westvoort. Zij zou alleen opdracht hebben gegeven voor 1400 saneringen die het Helmondse bedrijf al had uitgevoerd, en niet voor de 359 teruggehaalde saneringsdossiers. Het Helmondse bedrijf had er daarom niet vanuit mogen gaan dat die 359 dossiers daadwerkelijk uitgevoerd mochten worden. Verder betwist Enexis dat de medewerker een onjuiste mededeling heeft gedaan. In ieder geval had Westvoort die mededeling moeten controleren. Volgens Enexis is haar mededeling hoe dan ook niet de oorzaak van het faillissement, maar is dat faillissement de eigen schuld van het Helmondse bedrijf.
De rechtbank oordeelt dat Westvoort er niet zomaar op mocht vertrouwen dat hij het saneringswerk van alle dossiers die hij kreeg (inclusief de 359) zou mogen uitvoeren. Het bedrijf mocht wel in redelijkheid aannemen dat er veel minder werk zou komen, omdat dat uitdrukkelijk was gezegd door een medewerker die Enexis als woordvoerder had aangewezen. Die mededeling van Enexis was niet alleen in strijd met de kort daarvoor gepubliceerde jaarrekening van Enexis, waarin juist een groei van 10% was voorspeld, maar was ook onjuist. Bovendien wees het Helmondse bedrijf de medewerker erop dat zij bij een krimp van 25% haar faillissement zou moeten aanvragen. Enexis wist dus welk belang het bedrijf aan haar mededeling en de gevolgen daarvan toekende. Het doen van die onjuiste mededeling moet om die reden worden aangemerkt als onrechtmatig handelen.
De vraag die de rechtbank nu nog moet beantwoorden, is of er een causaal verband bestaat tussen het onrechtmatig handelen van Enexis en het faillissement van het Helmondse bedrijf. Om daarover te kunnen oordelen is meer informatie nodig. De rechtbank geeft eigenaar Pieter Vervoort daarom de gelegenheid met een nadere onderbouwing te komen. Hij mag inzichtelijk en aannemelijk maken dat zijn bedrijf zonder de onrechtmatige mededelingen van Enexis geen reden zou hebben gehad om haar faillissement aan te vragen en dat het faillissement ook alleen aan die mededeling is te wijten. De eigenaar krijgt hiervoor tot 10 juli de tijd. Vervolgens mag Enexis schriftelijk op die aangeleverde informatie reageren. Als er een causaal verband blijkt te bestaan, moet de rechtbank nog beslissen over de hoogte van de schade.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

6reacties

Belangengroep Vinkelaan uit de startblokken

Vrijdag ging de website van Belangengroep Vinkelaan e.o. online. Deze belangengroep is opgericht dóór en vóór de bewoners en andere belanghebbenden in het gebied tussen de Helmondselaan/Vinkelaan e.o. en Uiverlaan/Fazantstraat in Helmond Noord dat waarschijnlijk ingrijpend gaat veranderen. De gemeente ontwikkelt daartoe met oa Woonpartners een meerjarenplan dat voorziet in afbraak en nieuwbouw van woningen. De nieuwe website moet gaan dienen als informatiebron en wordt regelmatig geüpdatet. Het is géén platform om discussies te voeren, dat kan via de reacties hier op de weblog (inloggen of iets dergelijks is daarbij niet nodig). (meer…)

5reacties

Bewoners Haagje kampeerden in eigen huis

Groot onderhoud, oftewel kamperen in eigen woning. Voor sommige bewoners voelt het echt zo. Je gebruikt een chemisch toilet, een elektrische kookplaat en je spullen zitten in dozen en/of staan niet op de juiste plek. Om nog maar te zwijgen over (het gebrek aan) privacy met al dat bouwpersoneel over de vloer. De bewoners van de Ridderstraat, Tournooistraat, 2e Haagstraat en Haaglaan in ’t Haagje weten er alles van. Want in deze volksbuurt heeft woningcorporatie woCom de afgelopen maanden 75 verouderde sociale huurwoningen energiezuinig gemaakt. De afsluiting werd donderdag feestelijk gevierd met een plantjesmarkt. (meer…)

5reacties

AH XL bijna 3 weken dicht ivm verbouwing

Vanaf komende zondag om 22.00 uur tot vrijdag 31 mei om 11.00 uur is de Albert Heijn XL aan de Torenstraat gesloten. De winkel wordt dan ingrijpend verbouwd en krijgt het allernieuwste AH-concept met daarin meer aandacht voor vers, lekker en gezond eten. Deze verbouwing maakt onderdeel uit van een grote operatie van de supermarktketen. Door het hele land worden dit jaar zo’n 120 winkels omgebouwd naar het nieuwste winkelconcept van Albert Heijn.
“De winkel wordt prachtig en die willen we graag aan klanten laten zien. Onze medewerkers staan straks klaar om je wegwijs te maken in de vernieuwde XL”, zegt supermarktmanager Yorg van den Boogaard. Hij belooft dat er bij de heropening op vrijdag 31 mei om 11.00 uur veel activiteiten zijn waarbij genoeg te proeven en te proberen valt, en leuke winacties.
Voor wie het niet meer weet: vruuger zat daar zat daar Torro-Praktikum.

3reacties

Celstraf voor poging doodsteken dochter

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige vrouw uit Helmond veroordeeld voor een poging tot doodslag op haar dochter. Ze krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, en moet meewerken aan een langdurig behandeltraject.
De vrouw kreeg op 9 januari van dit jaar ruzie met haar 18-jarige dochter. Volgens de dochter had haar moeder twee beloftes gebroken: ze had alcohol gedronken en had haar dochter niet ziek gemeld op school. Tijdens de ruzie liep de vrouw naar de keuken, pakte daar twee messen en stak vervolgens in op haar dochter, die daarbij steekwonden opliep in de borst en bovenarm.
Volgens de verdediging was er – anders dan de officier van justitie stelt – geen sprake van een poging tot doodslag, maar van een poging tot zware mishandeling. De verdachte zou namelijk geen opzet hebben gehad haar dochter te doden. De rechtbank oordeelt dat de vrouw misschien geen doelgericht opzet had, maar wel ‘voorwaardelijk opzet’. Ook dit is voldoende om haar te veroordelen voor een poging tot doodslag. De vrouw stak haar dochter in de borst en bovenarm, waar vitale organen en slagaders zitten. Dit maakt dat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer door de steekpartij zou komen te overlijden. Omdat de vrouw zich hiervan bewust was en dit risico accepteerde, is er sprake van voorwaardelijk opzet.
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat het voorval grote gevolgen had voor de dochter. Zo is zij het vertrouwen in zichzelf en anderen verloren, doordat degene die zij het allermeest vertrouwde haar in hun eigen huis heeft geprobeerd te doden. Op dit moment lijkt de band tussen moeder en dochter onherstelbaar beschadigd. De rechtbank neemt het de vrouw verder kwalijk dat zij de schuld voor wat er is misgegaan vrijwel volledig bij haar dochter en buiten zichzelf lijkt neer te leggen.
Anderzijds weegt mee dat volgens een psycholoog sprake is van een posttraumatische stressstoornis, een persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van alcohol. De rechtbank beschouwt de vrouw daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. In dit geval moet hulpverlening – meer dan afstraffing – voorop staan om de kans op herhaling in te perken. Daarom koppelt de rechtbank enkele bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel, met een lange proeftijd van 5 jaar. De vrouw moet onder meer meewerken aan een klinische behandeling en aansluitend daarop aan een ambulante behandeling en een begeleid wonen-traject. Ook mag zij geen alcohol drinken en niet op hetzelfde adres verblijven als haar dochter.
De vrouw moet haar dochter bovendien een schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

Geen straf voor verbergen overleden vader

De nu 52-jarige Peter van D. uit Helmond maakte zich schuldig aan een strafbaar delict door maandenlang het lichaam van zijn overleden vader verborgen te houden. De rechtbank Oost-Brabant ziet echter aanleiding om de verdachte geen straf op te leggen.
Een vrouw uit Nuenen meldde 29 april 2018 bij de politie dat de binnenkant van het raam van haar 84-jarige buurman vol vliegen zat. De politie forceerde de voordeur en trof het stoffelijk overschot van de bewoner op zijn bed onder een deken en een stapel kleding aan. Uit onderzoek bleek dat hij op dat moment in elk geval ruim 3 weken (maar mogelijk al langer) was overleden.
De zoon van de overleden man bekende dat hij zijn vader halverwege februari had gevonden en tegen niemand had vertelde dat hij overleden was. De Helmonder zou in paniek een deken en kleding over het lichaam hebben gegooid en luchtverfrissers in de woning hebben gezet. Ook trok hij de gordijnen in de slaapkamer dicht. Verder vertelde de verdachte tegen meerdere buurtbewoners dat zijn vader bij hem verbleef. Ook belde hij de thuiszorg met datzelfde verhaal af.
De verdachte hield het lichaam van zijn vader langere tijd verborgen om zijn overlijden te verhullen. Dat is een ernstig delict, want dit kan er immers toe leiden dat de overlijdensoorzaak van de betrokkene niet meer kan worden vastgesteld. Een delict dat ook strafbaar is. Zo vond ook de officier van justitie die 1 maand voorwaardelijke celstraf eiste.
Vanwege de persoonlijkheid van de verdachte en de omstandigheden die zich na het begaan van het delict hebben voorgedaan, oordeelt de rechtbank vandaag dat strafoplegging in dit geval geen redelijk doel dient. Zo leefde de verdachte een geïsoleerd bestaan en verkeerde hij in een afhankelijke positie van zijn ouders. Zij waren 1 van de weinige stabiele factoren in zijn leven. Hij had al jaren geen uitkering meer en mocht geld opnemen van zijn vader en zijn (jaren eerder overleden) moeder. De Helmonder heeft spijt van zijn daad en schaamt zich diep. Hij kreeg in september jl. een herseninfarct en is sindsdien in beeld bij een maatschappelijke opvang. Hierdoor is zijn geïsoleerde bestaan inmiddels doorbroken, omdat hij nu meer contact heeft met medebewoners en collega’s op de dagbesteding. Ook is er sprake van stabiliteit op het gebied van huisvesting, werk en inkomen. Al met al vindt de rechtbank het niet wenselijk de huidige positieve ontwikkelingen met een straf te doorkruisen. Daarom verklaart zij de man schuldig maar legt zij geen straf op.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

3reacties

Trio gepakt ivm gewelddadige woningoverval

In alle vroegte heeft recherche vanmorgen 3 arrestaties verricht in het onderzoek naar een gewelddadige woningoverval in Maren-Kessel (gemeente Oss). Het gaat om 2 mannen van 20 jaar en een man van 21 jaar uit Helmond.
Op zaterdagmiddag 29 december vorig jaar werd een 79-jarige man in zijn eigen huis aan de Oude Pastoriestraat overvallen door een man met een mes. Er ontstond een worsteling waarbij de man viel en een flinke hoofdwond opliep. De overvaller liet hem hulpeloos en hevig bloedend achter.
Uit het onderzoek bleek dat er mogelijk een witte Volkswagen betrokken was bij de overval, die op verschillende plekken in het dorp werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Verder onderzoek en ook meerdere oproepen in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht leidde tot tips en belangrijke informatie: “Wij kregen het vermoeden dat er meerdere daders waren betrokken en in de loop van ons onderzoek kwamen de nu aangehouden mannen in beeld”, zo vertelt de leider van het onderzoeksteam.

Met het slachtoffer gaat het ietsje beter. Hij liep hersenletsel op en verbleef enige tijd in een verzorgingstehuis. Eerder liet de dochter van de man al weten: “Het leven van mijn vader is in 1 klap in een negatieve stroomversnelling geraakt. Hij is van een fitte oudere, een kwetsbare oude man geworden. Het is intens verdrietig dat dit komt door het toedoen van een ander.”
De verdachten worden de komende tijd uitgebreid verhoord en zitten in de cel: “De afgelopen maanden hebben wij intensief onderzoek gedaan en uit de verhoren moet blijken wat het verhaal van deze verdachten is.” Het slachtoffer is vanmorgen op de hoogte gebracht van de arrestaties: “De man en zijn familie zijn uiteraard blij met de arrestaties, maar voor ons is overduidelijk dat de overval enorme littekens heeft achtergelaten en dat is verschrikkelijk”, zo laat de recherche weten.

Vrachtwagen door brand verwoest (4 foto’s)

Op de Rooseindsestraat werd vannacht rond 5 uur een vrachtwagen door brand verwoest. Die stond daar in een parkeerhaven op het industrieterrein geparkeerd en vloog door nog onbekende oorzaak in brand. De brandweer kon niet voorkomen dat het voertuig uitbrandde. Aangezien de vrachtwagen geparkeerd stond, gaat de politie voorlopig uit van brandstichting. Eventuele getuigen worden gevraagd zich te melden op 0900 – 8844.
Er is niemand bij de brand gewond geraakt. De vrachtwagen wordt door een bergingsbedrijf weggesleept.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

Brandende tuinmeubelen tegen woning

Vanochtend om 08.15 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand bij een woning aan de Adonislaan in Helmond Noord. Ter plaatse bleek dat er tuinmeubelen (die dicht tegen de gevel van de woning stonden) en enkele gevelplaten in brand stonden.
De bewoners lagen nog te bed en zijn wakker gemaakt door een voorbijganger die de hond uitliet. De gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de woning. De politie onderzoekt de zaak, mogelijk veroorzaakte brandstichting/vuurwerk de brand.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Markt blank door omvergereden waterpomp

Een flink deel van de Markt is aan het eind van de middag onder water gelopen doordat een busje tegen een waterpomp is gereden. De waterpomp werd aangereden tijdens het afbreken van de zaterdagmarkt. Die pomp voorziet de ijsbaan van water. Brabant Water kwam ter plekke om een en ander te repareren. Het lijkt erop dat de schade beperkt is gebleven. Het water ‘bedreigde’ de schaatsbaan en de ingang van de Elzas Passage.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.Succesvol eerste jaar Helmonds Kindpakket

Het Helmondse Kindpakket heeft een zeer succesvol eerste jaar achter de rug, zo laat de gemeente vanmiddag weten. Tot 1 november zijn 3.987 aanvragen gedaan voor in totaal 404.737 euro. Zowel bij de aanvragen op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle deelnemende Brabantse gemeenten.
In onze gemeente leven circa 2.500 kinderen in een huishouden met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Voor deze kinderen is begin 2018 het Helmonds Kindpakket in het leven geroepen. Doel is dat alle kinderen in Helmond mee kunnen doen, ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Het Kindpakket kent een groot aantal mogelijkheden variërend van lidmaatschap van een sportclub of muziekschool tot vergoeding voor een schoolreisje, fiets, laptop of ID-kaart.
Het bereik van het Kindpakket is in Helmond hoog. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van de Jeugdfondsen Sport en Cultuur, die namens een groot aantal Brabantse gemeenten het Kindpakket uitvoeren. Zowel op het gebied van sport als op het gebied van cultuur scoort Helmond het hoogste van alle aangesloten gemeenten. Wethouder Erik de Vries is blij met het succes van het Kindpakket: “Armoede is onacceptabel, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het Kindpakket is een mooi instrument om alle kinderen in Helmond mee te kunnen laten doen met de gewone dagelijks dingen. Zodat ze lid kunnen zijn van een sportclub, naar muziekles kunnen en mee kunnen met het schoolreisje. Dat we nu al, binnen een jaar, zo’n groot bereik hebben is natuurlijk prachtig. Het is voor mij het bewijs dat het Kindpakket in een behoefte voorziet. Én een stimulans om het de komende tijd verder te ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden. Zodat elk kind in Helmond de kans krijgt zich te ontwikkelen en zijn of haar talenten te benutten.” Om het succesvolle eerste jaar van het Kindpakket te vieren en de mensen van Stichting Leergeld Helmond te bedanken voor hun inspanningen, ging wethouder Erik de Vries met bloemen en taart bij hen langs, zie de foto rechtsboven.
Het Kindpakket is nog volop in ontwikkeling. In 2019 wordt gekeken naar verdere uitbreiding met onder andere huiswerkbegeleiding en kinderopvang. Verder wordt gedacht aan diplomazwemmen voor kinderen tussen 12 en 18 jaar.
Het Kindpakket gaat uit van verstrekkingen in natura. Dat betekent dat contributie of bijdrage voor een schoolreisje direct aan de vereniging of school wordt uitgekeerd. Voor andere vergoedingen wordt een bewijsstuk gevraagd (bijvoorbeeld een bon) op basis waarvan ouders het geld kunnen terugkrijgen. Stichting Leergeld is de centrale ingang voor aanvragen in het kader van het Kindpakket. De gemeente Helmond is tevens aangesloten bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant en het Jeugdfonds Sport Brabant. Zij werken samen met Stichting Leergeld en handelen de aanvragen af die betrekking hebben op contributie van sport- of cultuuractiviteiten.

4reacties

Fietser aangereden bij Tango-tankstation

Rond 17.35 uur vanmiddag is er op Oostende ter hoogte van het Tango-tankstation een fietser aangereden. De man die op de ventweg fietste is door een automobilist aangereden die vermoedelijk naar het tankstation wilde.
De fietser is in een ambulance aan zijn verwonding geholpen maar we weten niet of hij daarna ook mee is genomen naar het ziekenhuis. De fiets raakte door de aanrijding zwaar beschadigd. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

Tahné Kleijn Stadskunstenaar 2019 en 2020

Tahné Kleijn is de Stadskunstenaar voor de jaren 2019 en 2020. Dat heeft de selectiecommissie vanmiddag in De Cacaofabriek bekendgemaakt. Tahné Kleijn is fotografe, onder andere bekend van het project Goeikes – Helmonders in beeld. Kleijn werd gekozen uit 8 kandidaten.
De stadskunstenaar is de culturele ambassadeur voor Helmond. Zij gaat 2 jaar lang samen met inwoners, organisatie, scholen en bedrijven, nog meer kleur en plezier aan de stad geven. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal.
De kersverse stadskunstenaar krijgt de opdracht om in 2 jaar minimaal 1 groot artistiek project in en met Helmond te realiseren, een kunstwerk/kunstproject in het kader van het Lucas Gassel jaar te maken, diverse kleine events te houden en om aanwezig te zijn bij een aantal belangrijke culturele gebeurtenissen in de stad. Haar beschikbare budget is 20.000 euro all-in over 2 jaar. Dat is inclusief honorarium, materiaalkosten en eventuele organisatiekosten. Mogelijk kan er voor een bijzonder project extra subsidie worden aangevraagd of fondsen worden aangeschreven.
Belangrijke criteria bij de selectie waren: verbondenheid met Helmond, artistieke kwaliteit, publieksbereik en het kunnen leggen van verbindingen met en in de stad en haar inwoners. De selectiecommissie is erg te spreken over de artistieke kwaliteit en de projecten die Kleijn tot nu toe heeft gerealiseerd. Zo heeft ze met het project Goeikes laten zien dat ze een groot project kan realiseren en daarmee publiek trekt. De gepresenteerde ideeën spreken de commissie aan. Ook denkt de commissie dat Kleijn bij uitstek geschikt is om met het thema Lucas Gassel te werken. Gezien de ontwikkeling die Kleijn doormaakt en de nationale belangstelling voor haar werk, is de commissie van mening dat het een uitgelezen kans voor Helmond is om Kleijn tot stadskunstenaar te benoemen. Daarnaast vindt de commissie het een pré dat Kleijn in Helmond woont en werkt.
De selectiecommissie bestond uit Antoinette Maas (wethouder Cultuur), Isis Reusken (leerling 3 VWO Dr. Knippenberg College), Bas Veldhuizen (KunstLoc Brabant), Arno Oberendorff (voorzitter Adviesraad Cultuur) en Jochem Otten (directeur Cacaofabriek en Theater Speelhuis).

Achtergrond Tahné Kleijn
Tahné Kleijn (Helmond, 1990) studeerde in 2015 als fotografe af aan de AKV Sint Joost in Breda. Sinds haar afstuderen heeft ze verschillende opdrachten gehad. Onder andere voor ABN AMRO, Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Daarnaast verkoopt zij werk in binnen- en buitenland.
In Helmond is Kleijn vooral bekend als initiatiefnemer en projectleider van Goeikes – Helmonders in beeld. 13 Helmondse fotografen (waaronder 4 amateurfotografen), gingen aan de slag en brachten inwoners van alle 13 Helmondse wijken in beeld. De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek. Goeikes won begin december van dit jaar de Carat Cultuurprijs.

Op de onderstaande foto die de gemeente aanleverde zie je van links naar rechts: Isis Reusken, Arno Oberendorff, Tahné Kleijn, Jochem Otten en Antoinette Maas.

3reacties

Energieopwekkende designgevel bij Kuijpers

Vandaag is de kantoorgevel van technisch dienstverlener Kuijpers aan de Panovenweg (langs de snelweg naar Eindhoven) voorzien van een interactieve, energieopwekkende designgevel. De gebruikte zonnetegels maken het mogelijk energie op te wekken en tegelijkertijd te verlichten. Met dit idee won Studio Solarix in 2016 de solar challenge van de Dutch Design Week.
Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, is trots op de nieuwe buitenkant. “Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8 duizend kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”
De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix (ontwerp), Kameleon Solar (zonnecellen), Sorba (productie en montage) en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.