Nieuw Helmonds nieuws

6reacties

Helmonds museum pakt de Erfgoedprijs


Gisteravond is het HomeComputerMuseum uitgeroepen tot winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2019. Met deze 2-jaarlijkse prijs lieten de nerds van dit Helmonds museum 55 andere aangemelde projecten achter zich. Tijdens een award ceremony in Vught ontving Bart van den Akker de prijs én de bijbehorende cheque van 10.000 euro uit handen van Marianne van der Sloot. Niet zo maar een jonge dame: zij is de provinciebestuurder in Brabant voor cultuur, erfgoed, samenleving en sport. Erfgoed Brabant is namelijk hét kennis- en expertisecentrum van de provincie voor erfgoed. De sinds 2013 bestaande erfgoedprijs stimuleert projecten die op een creatieve en onderscheidende manier omgaan met Brabants erfgoed. (meer…)

9reacties

Winkel met grote partij nep-merkkleding


Het Peelland Interventie Team (PIT) trof gisteren bij 2 controles een partij nep-merkkleding aan en 2 mensen met valse identiteitsbewijzen.
In een loods achter een woning ergens in Helmond vond het PIT een grote partij namaak merkkleding. Die bevond zich in een ruimte die was ingericht als winkel. Het ging om zo’n 300 stuks kleding, waaronder jassen, broeken en schoenen. De lading is door de politie in beslag genomen. “In dezelfde loods werden diverse milieuovertredingen geconstateerd. De eigenaar is hierop aangesproken. Er volgt een hercontrole om te kijken of alles op orde is gebracht” zo meldt de gemeente zojuist. (meer…)

Uitslaande schuurbrand in de Wolfstraat


Om 01.35 uur rukte de brandweer uit voor een uitslaande schuurbrand in de Wolfstraat nadat de bewoners van de bijbehorende woning in de Binnenstad hen hadden gealarmeerd. Zij lagen al in bed maar omdat de man er even uit moest, zag hij ineens dat zijn schuur in brand stond.
De toegesnelde brandweer kon niet voorkomen dat de schuur verloren ging. In de schuur stonden diverse apparaten, een kachel en een gasfles. (meer…)

5reacties

30 Maanden voor schieten na ruzie om € 100


De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag de 25-jarige Dylan van K. uit Montfort (Limburg) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en een rijontzegging van 9 maanden. Hij schoot eerder dit jaar met een vuurwapen in de enkel van een Helmonder vanwege een ruzie over 100 euro. Ook maakte hij zich onder meer schuldig aan zeer gevaarlijk rijgedrag toen hij aan de politie wilde ontkomen. (meer…)

5reacties

2 Auto’s total loss, geen gewonden


Op het kruispunt van de Boerhaavelaan met de President Rooseveltlaan is vanmiddag rond 4 uur een ongeval gebeurd. Door onbekende oorzaak reed een auto vol in de zijkant van een auto die vanaf de Boerhaavelaan kwam.
Beide auto’s zijn zo goed als zeker total loss gezien de blikschade. De inzittenden van de 2 auto’s bleven voor zover ons bekend ongedeerd.
Pim Verkoelen maakte de foto’s. (meer…)

1reactie

Alptax blijft tot 2025 de Taxbus-vervoerder


Alptax uit Deurne blijft het Taxbus-vervoer uitvoeren voor Helmond en omliggende gemeenten. Het nieuwe contract gaat in op 1 maart 2020 en heeft een looptijd van 5 jaar. Dat is de het resultaat van de aanbestedingsprocedure van dit gesubsidieerde vervoer van deur tot deur voor mensen met een Wmo-vervoersindicatie en Helmondse ouderen.
Sinds december 2013 is Alptax Taxi Service de uitvoerder van de Taxbus in onze gemeente. Ook het mobiliteitscentrum (die de ritten aannemen en informatie verstrekken) blijft bij de huidige partij, zijnde Munckhof Taxi. (meer…)

6reacties

Toneel of vergat iemand ‘oeps’ de handrem?


Bij Parkzicht in Dierdonk rolde vanavond een Ford Mustang uit 1971 deels in het water. Iemand vergat, zoals wel vaker in die wijk, de handrem erop te zetten waardoor de gracht van het Dierdonkpark het eindpunt was.
De om 20.39 uur gealarmeerde politie riepen de hulp in van de takeldienst. Zij trokken de personenauto eruit. Eenmaal op het droge startte de auto, maar welke schade het Dierdonkse grachtenwater wel veroorzaakte, wist Pim Verkoelen (die de foto’s maakte) niet te vertellen. (meer…)

4reacties

Auto uitgebrand in Mierlo-Hout


In de Kastanjehoutstraat in Mierlo-Hout is vanavond kort voor half 10 een personenauto waarschijnlijk in brand gestoken. Meerdere buurtbewoners zeggen een doffe klap te hebben gehoord en een steekvlam te hebben gezien.
De auto is volledig uitgebrand en zal worden opgehaald door een takelbedrijf. De politie doet een buurtonderzoek en is op zoek naar camerabeelden.
Wesley Gulickx en Pim Verkoelen maakten de 7 foto’s. (meer…)

11reacties

Helmond is van het PFAS-slot af


Als 1 van de eerste gemeenten in Nederland heeft Helmond lokale regels opgesteld voor PFAS-houdende grond. De nieuwe regels zorgen ervoor dat PFAS-houdende grond in veel gevallen binnen Helmond wél op een milieu hygiënische verantwoorde manier kan worden verwerkt. Daarmee worden de belemmeringen op het verplaatsen van PFAS-houdende grond grotendeels opgeheven en kunnen projecten doorgang vinden. Dat meldde de gemeente zojuist. (meer…)

Brommerrijder geschept door auto


Vanmiddag kort na 3 uur is een brommerrijder geschept door een auto. De auto reed op de Wesselmanlaan en sloeg de Emmastraat in. Daarbij kwam de brommerrijder ten val en zijn brommer onder de auto terecht.
De brommerrijder is in de ambulance gecontroleerd maar hoeft niet mee naar het iets verderop gelegen Elkerliek ziekenhuis. Op de brommer zaten 2 jongens.
Pim Verkoelen maakte de foto’s. (meer…)

3reacties

Vijfde burgemeestersontbijt is in het kasteel


Voor de vijfde keer wordt in Helmond het burgemeestersontbijt georganiseerd. Dat lustrumontbijt vindt komende maandagochtend plaats in het kasteel. Daar zullen 100 kinderen van 19 van de in totaal 21 Gezonde Scholen in onze stad samen ontbijten met burgemeester Elly Blanksma en wethouder Cathalijne Dortmans. Het eerste Helmondse burgemeestersontbijt was in 2015. Toen mochten er 40 kinderen met onze burgemeester een vorkje prikken in het restaurant van de Praktijkschool, zie de foto rechtsboven. (meer…)

5reacties

Weer een loader in brand op industrieterrein


Vannacht woedde er weer een brand in een loader op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf A. Janssen bv op de Beemdweg. Medewerkers van een nabij gelegen bedrijf op het industrieterrein hoorden een harde knal en gingen naar buiten om te kijken wat er loos was. Zij zagen de brand en alarmeerden rond 03.30 uur de brandweer.
Die schaalde direct groot op en bij aankomst bleek er een loader in brand te staan. Het vuur was moeilijk te bestrijden doordat er veel brandbare vloeistof in het voertuig zat dat eruit kwam. Ook was het moeilijk om aan bluswater te komen. (meer…)

4reacties

‘Helmond in 100 stukskes’ pakt de Grote Prijs


‘Helmond in 100 stukskes’ is de winnaar geworden van de Grote Archeologie Prijs 2019. Die landelijke trofee werd gisteravond kort voor middernacht uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De prijs is zowel een jury- als een publieksprijs. Een vakjury selecteerde de 4 genomineerden, het publiek mocht vervolgens via internet stemmen en daarmee bepalen wie de Grote Archeologie Prijs won. Deze tweejaarlijkse prijs is voor het project dat archeologie en geschiedenis het beste in beeld brengt richting het publiek. (meer…)

32reacties

Man gewond bij steekincident bij De Braak


Bij het stadion van voetbalclub Helmond Sport is vannacht rond 02.30 uur een man neergestoken. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en wordt daar behandeld. Dat liet de woordvoering van de politie weten.
Een flink deel rond De Braak is afgezet als plaats delict, de recherche doet daar technisch onderzoek. Voor de politie is er nog veel onduidelijk. Zij laten weten dat tips welkom zijn op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.
Harrie Fotografie was ter plaatse en maakte de foto’s. (meer…)

10reacties

2 Onderscheidingen bij de Zonnebloem


Tijdens de viering van het 40-jarig jubileum van de Zonnebloem Mierlo-Hout in zaal De Koning werden Dinie Jeuken en Mimie van Mierlo zojuist verrast. Deze 2 vrijwilligsters van de Zonnebloem Mierlo-Hout kregen respectievelijk een Koninklijke Onderscheiding en de Vrijwilligerspenning uit handen van burgemeester Elly Blanksma.
Want het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Dinie Jeuken te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kreeg die onderscheiding voor haar jarenlange betrokkenen en zeer intensieve inzet voor de Zonnebloem Mierlo-Hout. (meer…)

19reacties

Papierrecycling De Vries na 90 jaar failliet


De Rechtbank Oost-Brabant sprak gisteren het faillissement uit over B.V. v/h Fa. H. De Vries op de Vlierdensedijk. Een jaar geleden hadden zij (volgens een personeelsadvertentie) 12 medewerkers.
Dit bedrijf werd in 1929 opgericht en verhuisde aan het eind van de vorige eeuw van de Annabuurt naar het industrieterrein. De bedrijfsleiding was al 4 generaties in handen van de familie De Vries. Papierrecycling De Vries was gespecialiseerd in het ophalen en de in- en verkoop van oud papier en karton, kunststof folies, BigBags en het vernietigen van uw archiefmateriaal. Inzameling, sorteren, persen en transport van het papier deden zij in eigen beheer. Ook in Helmond kocht dit bedrijf het ingezamelde oud-papier van verenigingen met brenglocaties. (meer…)

11reacties

Opening nieuw speeltuintje in de Binnenstad


Morgenmiddag om 14.00 uur opent wethouder Harrie van Dijk het nieuwe speeltuintje aan de Honoriusstraat (en de Bisschop Herincxstraat) in Leonardusbuurt in de Binnenstad. In het ontwerp is extra aandacht besteed om kinderen met een beperking ook de kans te geven om mee te doen.
De buurt heeft uiteindelijk zelf een keuze gemaakt uit de ontwerpen op een inloopavond afgelopen zomer. “In korte tijd is het van idee naar realisatie gekomen” aldus de gemeente vandaag. Vergeleken met de situatie 10 jaar geleden scheelt dat een slok op een borrel.
Harrie Fotografie maakte er vanmiddag alvast 5 foto’s. (meer…)

7reacties

Rabobank Helmond verdeelde 100.000 euro


Net als voorgaande jaren verdeelden de leden van Rabobank Helmond weer 100.000 euro onder de clubs, verenigingen of stichtingen van onze stad. Gisteravond werd de uitslag bekend gemaakt in Theater Speelhuis. Bij deze derde editie van Rabo ClubSupport bleek niet Het Kasteel van Sinterklaas (3.450,71 euro), maar de Dierenambulance Helmond e.o. met 4.209,69 euro het grootste geldbedrag gescoord te hebben. (meer…)

7reacties

Slimme mobiliteit Helmond ’s werelds beste


Tijdens het 26ste ITS World Congress in Singapore kreeg de gemeente Helmond de ‘Local Goverment Award’. Gert Blom, strategisch adviseur mobiliteit van de gemeente, mocht de prijs een aantal uur geleden namens onze stad in ontvangst nemen.
Trots liet burgemeester Elly Blanksma zojuist weten dat we daarmee de beste gemeente van de wereld op het gebied van slimme mobiliteit en dat we daarmee een eervolle plek veroverde in de internationale ITS Hall of Fame. Het jaarlijkse ITS World Congress werd gisteren geopend en duurt tot en met vrijdag. Er worden in totaal zo’n 10 duizend afgevaardigden uit 80 landen verwacht. 

In de reacties hieronder staat een update.

9reacties

Helmondse wethouder wordt burgemeester


Wethouder Jos van Bree wordt eind november de nieuwe burgemeester van Geldrop-Mierlo. Dat werd vanavond bekendgemaakt in een speciale raadsvergadering van die gemeente.
Deze 50-jarige VVD-er die in Heeze woont, werd in 2015 wethouder in Helmond. Wie zijn taken als wethouder Economische Zaken, Sociale Zaken, Brainport en Organisatie gaat overnemen, weten we niet. 
Geldrop-Mierlo zocht een nieuwe burgemeester nadat Berry Link in maart aftrad. Hij was in opspraak geraakt door een (naar eigen zeggen) nauwe, intensieve, vriendschappelijke samenwerking met een vrouwelijke ambtenaar. Een relatie die volgens alle wethouders en raadsleden omschreven kon worden als ‘een schending van de integriteitsregels’.