Buiten is het 10 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.513 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
503reacties

Nieuw Helmonds Nieuws uit en over HelmondRegelmatig ontvangen wij persberichten over wat er in de gemeente Helmond te gebeuren staat of gebeurd is. Veel van die berichten zijn (in onze ogen) niet bruikbaar voor een nieuw log omdat we denken dat ze weinig of geen Helmondse tongen zullen losmaken. Dergelijke berichten lieten we daarom altijd ongebruikt. Maar vaak betreft het wel nieuws dat later die dag (of de dag erna) bij Omroep Brabant en/of het Eindhovens Dagblad verschijnt omdat zij dezelfde persberichten krijgen.
Vanaf vandaag gaan we daarom die berichten in de reacties onder dit log plaatsen. Zeker niet met het idee dat we je daarmee een volledig overzicht van het Helmonds nieuws bieden, maar meer vanuit de gedachte ‘waarom niet delen wat wij al weten’.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij ergens een bericht opvangt dat én de moeite én feitelijk Helmonds nieuws is. Hieronder is daarvoor de plek. Plaats dat nieuws dan zonder je eigen mening in de reactie. Heb je er een mening over, dan plaats je die in een nieuwe reactie daaronder. Zo blijft nieuws & mening gescheiden.
Berichten over aankomende evenementen plaats je (zoals altijd) nog steeds in het log Zet je evenement op de agenda. Betreft het roddel en niet echt hard nieuws dan blijft Helmonds Eigen RoddelRubriek de aangewezen plek.

Omdat we zojuist weer nieuw Helmonds nieuws binnenkregen, kunnen we dat al meteen als eerste plaatsen.

503 reacties:

Agressieve man op de Markt aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 22.00 uur op de Markt een 28-jarige Helmonder aangehouden. Even daarvoor kreeg de politie de melding dat er een vechtpartij aan de gang was op de Markt. Aangekomen op de Markt zagen de agenten dat de verdachte door vijf personen in bedwang werd gehouden. De man had even daarvoor ruzie gekregen met een Helmonds echtpaar. De 47-jarige vrouw van dit echtpaar zag dat de man tegen een telefooncel aan het trappen was. Toen de vrouw vroeg wat hij aan het doen was keerde de verdachte zich tegen haar 51-jarige man. Hij begon meteen met beide vuisten hard op de man in te slaan. Het echtpaar kon van de agressieve man wegkomen en gingen een restaurant binnen. De verdachte ging hen echter achterna en hij begon in het restaurant met barkrukken te gooien. De 31-jarige Helmondse eigenaar van het restaurant wilde de man naar buiten duwen. Dit wilde de verdachte niet en hij sloeg de eigenaar met kracht in het gezicht. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem naar het bureau. Tijdens deze rit werd de man ook agressief naar de agenten. Aangekomen op het bureau is hij in verzekering gesteld voor nader verhoor. De 51-jarige Helmonder heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen.

2 Vrouwen voor winkeldiefstallen aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 18.40 uur in de Veestraat twee Helmondse vrouwen (46 jaar en 22 jaar) aangehouden. Even daarvoor kreeg de politie de melding dat door de twee vrouwen in meerdere winkels diefstallen waren gepleegd. De twee vrouwen werden tijdens het winkelen door agenten in burger aangehouden. Beide vrouwen hadden gestolen goederen in hun bezit. De 46-jarige vrouw had een geprepareerde tas bij zich. De twee zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Was die 31-jarige Helmondse eigenaar van het restaurant, Marcel van Toff? Lijkt me wel, maar ik weet het niet zeker. Want dan heeft die het wel te verduren gehad dit jaar met die overval eerder dit jaar erbij.

Automobilist gewond bij eenzijdig ongeluk
Zondag rond 7.30 uur is op de Varenschut een 26-jarige Helmonder gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. De automobilist is vermoedelijk verrast door de gladheid van het wegdek. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en kwam met zijn auto tot stilstand tegen een boom. De man raakte door de klap bekneld in de auto. De brandweer kwam ter plaatste om de man uit zijn auto te bevrijden. Ook is er een traumahelicopter ter plekke geweest. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

De 4 foto’s die bij het bovenstaande bericht horen, kun je hier zien.

Man voor huiselijk geweld aangehouden
De politie heeft maandag rond 4.15 uur in zijn woning in Helmond Centrum een 43-jarige man aangehouden. De man had in de woning ruzie gemaakt met zijn 41-jarige vriendin. Tijdens deze ruzie werd de man agressief naar de vrouw. Ook vernielde hij meubilair in de woning. De man is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Versnelde uitbreiding centrum door extra afspraken RWE en gemeente
RWE Energy Nederland en de gemeente Helmond hebben aanvullende afspraken gemaakt omtrent de aankoop van het terrein van RWE Energy Nederland door de gemeente Helmond. De aanvullende afspraken houden in dat de gemeente een deel van de grond van RWE al eerder kan gebruiken om voorbereidingen te treffen voor de bouw van een nieuw winkelplein. Hierdoor kan de uitbreiding van het centrum sneller verlopen.
Eerder waren beide partijen al tot een akkoord gekomen over de aankoop van het gebouw en de grond van RWE Energy Nederland. In dit akkoord staat dat RWE uiterlijk in 2011 de huidige locatie oplevert. Door de aanvullende afspraken kan de gemeente al eerder starten met de voorbereidingen. Deze eerste voorbereidingen zullen plaatsvinden op het oostelijk deel van het RWE terrein.
Het totaal van de afspraken is op dinsdag 25 november formeel ondertekend door burgemeester Jacobs en door de heren De Groot en Van Raaij van RWE Energy Nederland.
Als het plan over de uitbreiding van het centrum straks helemaal is uitgevoerd, is het aantal winkels in het centrumgebied belangrijk toegenomen. Ook komen er een groot aantal parkeerplaatsen bij en worden ruim 800 woningen gebouwd.
De afgelopen 20 jaar is het inwoneraantal met 50% toegenomen. De voorzieningen in het centrum zijn hierin niet meegegroeid. Om het centrum weer een aantrekkelijke plek te maken om te winkelen, werken en wonen is een herstructurering nodig. Het terrein van RWE ligt in het te ontwikkelen gebied.

Man aangehouden voor inrijden op zijn ex
Dinsdagmiddag heeft de politie rond 16.00 uur bij zijn woning in Helmond Oost een 33-jarige man aangehouden. De verdachte zou geprobeerd hebben zijn 26-jarige ex-vriendin uit Deurne bij haar woning aan te rijden met zijn auto. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij in verzekering is gesteld.

Nieuwbouwproject Koninginnehof in Centrum Helmond
Donderdag 27 november presenteren de gemeente Helmond, woningbouwvereniging Volksbelang en Adriaans van Bussel Vastgoedontwikkeling het ambitieuze nieuwbouwproject Koninginnehof in het Centrum van Helmond. Bovendien tekenen de partijen deze dag de samenwerkingsovereenkomst.
Koninginnehof, gelegen op de hoek van de Kluisstraat en Zuideinde, is een nieuwbouwproject met stedelijke allure. Het plan omvat in totaliteit 81 appartementen, 1000 m2 commerciële ruimte en ca. 150 parkeerplaatsen. De appartementen, worden aan elkaar verbonden met binnenstedelijke pleintjes, een uniek concept voor Helmond. De verfrissende en spraakmakende architectuur geeft een overall kwaliteitsimpuls aan het Centrum, daarnaast maakt het gebouwencomplex een goede verbinding tussen Zuideinde en het winkelgebied.
Het complex heeft twee locaties.
De eerste locatie is gelegen aan de Noord-Koninginnewal, hier wordt de commerciële ruimte met 18 koopappartementen gebouwd. De appartementen grenzen aan een plein boven de winkels waar groen, verlichting en gelegenheid is om te recreëren en te ontmoeten.
De tweede locatie omvat 40 huurappartementen, 8 middeldure huurappartementen, 15 koopappartementen en een parkeerkelder voor ca 150 parkeerplaatsen. Waar een royale arcade en binnenstedelijke pleintjes een versterking vormen voor het hele centrumgebied. De pleinen zijn niet alleen bedoeld voor de nieuwe bewoners, de mensen uit de hele stad kunnen hier een rustpunt vinden in de stedelijke drukte.
De appartementen zijn bestemd voor uiteenlopende doelgroepen. Naar verwachting start de bouw najaar 2009 en is de oplevering in 2011/2012.

Man aangehouden voor rijden zonder rijbewijs
De politie heeft woensdag rond 19.30 uur een 26-jarige man uit Eindhoven aangehouden op het politiebureau aan de Deltaweg. De politie controleerde de man toen hij in een personenauto over de Deltaweg reed. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en de auto bleek niet verzekerd te zijn. Ook liet de technische staat van de auto te wensen over: de auto had drie banden met te weinig profiel, de accu zat los, een buitenspiegel was gebarsten en een bumper zat los. Daarom heeft de politie de auto en een deel van het kentekenbewijs ingenomen.

Na brandstichting 3 verdachten (13, 16, 25) aangehouden
De politie heeft donderdag rond 20.45 uur in de Rooseindsestraat twee Helmondse meisjes van 13 en 16 jaar en een Helmonder van 25 jaar aangehouden. Kort daarvoor kreeg de politie de melding van een getuige dat er brand was in een bedrijfspand aan de Churchilllaan. Door de brandweer is het vuur gedoofd. Door de getuige werd een signalement gegeven van drie verdachte personen. De drie verdachten werden door agenten gezien op de Rooseindsestraat en hier aangehouden. De drie zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek. Tijdens de voorgeleiding beledigde de 16-jarige verdachte de hulpofficier. Zij schold hem uit.

Vrouw Theo van Berlo laat steen plaatsen

Eindelijk hebben wij samen met Leen en Peter van de kruis, Nel en Willem de Bont, Belinda en Jan Huizinga, Henriette en Martien van Schijndel bij Theo een steen geplaatst. De vrienden van ons hebben ons benaderd om het gezamenlijk te doen voor Theo, omdat de familie niet bereid was mee te betalen.
Het is wel voor hun vader en broer en zoon. Maar wel Theo gebruiken voor een spelletje het 6de zintuig waar ze alle staan met een lach en traanshow. Vele malen heeft hij contact gezocht met zijn kinderen, ook bij de geboorte van zijn kleinkinderen. Een kaartje sturen, bellen of een mailtje nergens kreeg hij reactie op, triest was dat. En dat alleen voor een meningsverschil.

Lees het volledige verhaal op allesvanhelmond.nl

Hitlergroet zorgt voor commotie
Van onze Telesportredactie

AMSTERDAM – Hemond-speler Daniel Guijo-Velasco zorgde vrijdagavond voor commotie in het eerstedivisieduel tegen RBC Roosendaal. Tot twee keer toe bracht de middenvelder van de Brabanders de Hitlergroet richting tegenstander Mels van Driel die hij van ‘matennaaierij’ beschuldigde. Scheidsrechter Diks viel het stuitende gebaar niet op.
Na afloop van het duel verklaarde Guijo-Velasco zijn gedrag door te zeggen dat RBC-aanvoerder Van Driel zich als een ‘Duitser’ gedroeg. Hij noemde het brengen van de Hitlergroet ‘gepast’
(Bron: Telegraaf)

Helmond heeft weer eens de landelijke pers gehaald…

Man aangehouden voor huiselijk geweld
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag om 2.45 uur een 45-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn woning in Helmond Oost. De man zou zijn vrouw hebben geslagen. Toen de politie ter plaatse kwam, weigerde de man de deur te openen. Hierop hebben agenten een ruit ingeslagen om binnen te komen. De man is aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Verdachten aangehouden voor mishandeling en bedreiging van portier
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1.00 uur een 28-jarige man en een 25-jarige vrouw (beiden uit Helmond) aangehouden op de Kasteellaan. Een portier van een horecagelegenheid liep over de Kanaaldijk Noord-Oost en zag dat de 28-jarige man en de 25-jarige vrouw ruzie hadden. Toen de portier hier iets van zei, ontstond een woordenwisseling. Vervolgens sloeg de 25-jarige vrouw de portier meerdere malen met haar tas. De 28-jarige man bedreigde de portier met de dood. Hierop hield de portier beide personen aan en droeg hen over aan de politie. De man en de vrouw zijn ingesloten op het politiebureau.

Vader aangehouden voor mishandelen vrouw en zoon
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag om 0.10 uur een 46-jarige man uit Tilburg aangehouden in een woning in Helmond Oost. De man zou zijn 48-jarige vrouw na een ruzie hebben geduwd en hardhandig hebben vastgepakt. Zijn 16-jarige zoon, die tussen beide wilde komen, sloeg hij in het gezicht. De man is ingesloten op het politiebureau.

Vluchtende ‘scooterman’ aangehouden
De politie heeft vrijdagavond om 21.45 uur een 47-jarige man uit Helmond aangehouden op de Engelseweg. Surveillerende agenten zagen de man op een scooter over het trottoir van de Noord Koninginnewal rijden. De man werd op zijn scooter diverse malen door agenten klemgereden, maar hij wist steeds te ontkomen. Op de Engelseweg konden agenten de man uiteindelijk overmeesteren. Hij bleek teveel te hebben gedronken en blies 0,95 promille. Ook had de man 0,2 gram heroïne bij zich. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de man. De drugs zijn in beslag genomen.

Reactie op plaatsen van steen voor Theo van Berlo
Een moord op je vader, ook al was er op dat moment geen contact, is een trauma wat ze hun hele leven met zich meedragen!
De reden dat er geen contact was is iets tussen vader en kinderen, maar het is triest dat ze nooit meer dingen uit kunnen praten met hun vader, want wie verwacht zoiets vreselijks?
Opeens is er geen kans meer om je vader te vertellen dat je ondanks de misverstanden van hem houd, nooit meer iets goedmaken, je denkt toch dat er nog genoeg tijd is.
Waarom die paar regels erin die het hele stukje nieuws bezoedelen?
En dan staat er onderaan de hoop dat Theo rust mag vinden, laten ze dan eerst de haat begraven en zich niet bemoeien met iets wat er tussen Theo en zijn kinderen was, want wat overblijft is altijd de liefde tussen een vader en zijn kinderen.
Ieder mens is op aarde om iets te leren, ook van de fouten die je maakt, als die kans je word ontnomen door zo’n vreselijk gebeuren dan vind ik niet dat iemand daar in het openbaar een oordeel over moet vormen.
Er staat in dit stuk ook niet dat ze zich in het begin nergens mee wilde bemoeien?
Alleen haat klinkt door in dit bericht, dat is jammer.

Bij vechtpartij op de Molenstraat 3 mannen aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 1.30 uur een 26-jarige man uit Arkel (België), een 18-jarige man uit Helmond en een 25-jarige man uit Helmond aangehouden op de Molenstraat. Agenten zagen dat de 26-jarige man op deze straat een 32-jarige vrouw uit Venray in het gezicht sloeg. De 25-jarige man verhinderde in eerste instantie dat de politie de man kon aanhouden. Een paar minuten later kon de politie alsnog beide mannen aanhouden. De 18-jarige man werd aangehouden omdat hij een karatetrap maakte naar de 32-jarige vrouw. De drie mannen zijn ingesloten op het politiebureau.

2 Jongens voor inbraak aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag om 2.00 uur twee jongens (18 en 19 jaar oud) uit Helmond aangehouden op de Kanaaldijk Noord Oost. Een getuige had de twee jongens betrapt toen zij over het hek van een bedrijfsterrein waren geklommen. De getuige droeg de jongens over aan de politie. De 18-jarige jongen is na verhoor in vrijheid gesteld. De 19-jarige werd ingesloten op het politiebureau omdat hij zich niet kon legitimeren. Tegen beide jongens heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

Son: dreigende winkeldief uit Helmond aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag rond 15.45 uur een 44-jarige man uit Helmond aangehouden in een supermarkt aan het 17 Septemberplein. De man had twee blikjes bier en twee pakjes vleeswaren gestolen uit de supermarkt. Toen winkelpersoneel de 44-jarige man hiervoor wilde aanhouden, trok de man een zakmes en bedreigde hiermee het personeel. Het winkelpersoneel wist de man te overmeesteren en droeg de winkeldief over aan de politie. De man is ingesloten voor verder onderzoek.

Vrouw Theo van Berlo laat steen plaatsen…

Beetje onsmakelijk dat Mevr. Agnes op deze manier met stront probeert te gooien…eerst zich overal aan onttrekken, niet vertellen dat zij nog officieel getrouwd was van Theo en nu de weduwe en slachtoffer uithangen…schandalig.

Het lijkt meer op een verkapte reclame voor degene die de steen heeft gemaakt.

Auto en rijbewijs van dronken bestuurder ingenomen
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 2.30 uur een 41-jarige man uit Helmond aangehouden op de Heistraat. Surveillerende agenten zagen de man op de Lucas Gasselstraat in een personenauto rijden. Uit onderzoek van de agenten bleek dat de auto van de man in beslag genomen mocht worden vanwege een belastingschuld. Toen de agenten de man aanhielden, bleek hij gedronken te hebben. Op het politiebureau weigerde de man mee te werken aan een blaastest. Hierop is zijn rijbewijs ingenomen. De auto, die niet verzekerd was en waarvan de APK was verlopen, is in beslag genomen.

Bouwschutting bibliotheek geplaatst
De wethouders Yeyden (Centrumontwikkeling) en Bethlehem (Cultuur) hebben samen de eerste delen van de bouwschutting van de nieuwe bibliotheek geplaatst. Rondom de bouwplaats worden op plekken waar het mogelijk is, houten schuttingdelen geplaatst.
Deze schutting heeft meerdere functies. Naast het feit dat de schutting de bouwplaats afschermt, dient hij ook als communicatiemiddel. Via deze schutting worden de mensen die langs de bouwplaats komen, geïnformeerd over wat er op die plek – en binnen het centrumgebied – komt.
Daarnaast vrolijkt de schutting de bouwplaats enigszins op. Dat is positief, omdat de schutting voor langere tijd mede het beeld zal bepalen van de omgeving Speelhuisplein.
Op onderstaande foto van Mario Coolen (Cofoto) kun je zien hoe de wethouders hun handen uit de mouwen steken.

@allesvanhelmond.nl op 28 november,
In de beste families komen ruzies voor, maar ik vind dat je ruzies moet begraven (desnoods tijdelijk) als er iemand gestorven is.
Echt netjes is de rest van de familie niet geweest naar Agnes van Berlo, Theo's vrouw. Om met smoesjes spulletjes aan haar te vragen voor een tv-programma. Slechte zaak dat zo'n televisieprogramma zich daar voor wil lenen!!!
Aan allemaal: sterkte en hopelijk krijgen de moordenaars hun verdiende straf.

OV-fiets nu ook te huur op stations 't Hout en Brouwhuis
De snelle en gemakkelijke OV-huurfiets is nu ook te huur op de NS-stations Helmond-'t Hout en Helmond-Brouwhuis. Dit voor iedereen te gebruiken vervoersmiddel is vooral handig voor het laatste stukje van het station naar de uiteindelijke bestemming. De OV-fietsen staan in automatische kluizen in de fietsenstallingen van de beide stations. In Helmond kan de OV-fiets nu op alle 4 stations gehuurd worden. Op Centraal en Brandevoort was de OV-fiets al langer verkrijgbaar.
Met een geschikt gemaakte NS-kaart of een apart OV-fietspasje kunnen pashouders binnen één minuut een OV-fiets huren. Want bij de innovatieve OV-fiets zijn alle tijdrovende handelingen (zoals een contract invullen, legitimatie tonen, borg betalen en contant afrekenen) geautomatiseerd. Een OV-fiets halen en terugbrengen kan in Helmond 24 uur per dag. Een OV-fiets huren kost 2,85 euro per keer (huurtijd tot twintig uur). Dat is te vergelijken met een busretour. De factuur komt per e-mail, de betaling volgt per automatische incasso. Lid worden kan via http://www.OV-fiets.nl en kost 9,50 euro per jaar.
Het snel groeiende OV-fietssysteem zal in 2008 ongeveer 475.000 ritten (verhuringen) realiseren en telt nu ruim 100.000 pashouders. Met Helmond-'t Hout en Helmond-Brouwhuis zijn er in totaal 177 huurlocaties in Nederland.

Ruiten uitzendbureaus aan diggelen: dader gepakt
In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie rond 3.00 uur op de Kasteel Traverse een 28-jarige man uit Helmond aangehouden. De man vernielde die nacht drie ruiten bij verschillende uitzendbureaus op de Markt, Marktstraat en de Ameidewal. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij is ingesloten.

Man gearresteerd voor mishandeling
De politie heeft maandagavond rond 19.00 uur in zijn woning in Helmond Centrum een 44-jarige man aangehouden. De verdachte had een woordenwisseling met een 29-jarige huisgenoot en gaf hem een kopstoot. Hij is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Kwaliteitsimpuls fase 2 gaat door, duidelijkheid aanpak Koninginnewallen
Een gemeentelijk delegatie heeft, onder leiding van wethouder Yeyden (centrumontwikkeling), deze morgen overeenstemming bereikt met het Centrummanagement Helmond en de klankbordgroep Koninginnewallen over de manier waarop de herinrichting van de Koninginnewallen moet plaatsvinden.
Door de herinrichting krijgen de straten een kwaliteitsimpuls, waardoor meer sfeer en uitstraling wordt verkregen.
De gemeente, het Centrummanagement Helmond en de klankbordgroep Koninginnewallen hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke visie op de aanpak. De volgende afspraken zijn gemaakt:
* de gemeente voert als opdrachtgever de bestuurlijke regie over de tweede fase van de kwaliteitsimpuls;
* de directievoering wordt gelegd in gezamenlijkheid bij het ingenieursbureau van de gemeente Helmond en de heer Verspaget namens het Centrummanagement Helmond;
* de gemeente is financieel eindverantwoordelijk;
* de gemeente besteedt aanleg van de herbestrating en aankleding van de openbare ruimte aan (meervoudig onderhands);
* het deelproject gevelverbetering wordt getrokken door de centrummanager, de heer Tielemans;
* er komt een stuurgroep onder voorzitterschap van wethouder Yeyden; van deze stuurgroep maken tevens deel uit namens de stichting Centrummanagement Helmond de heren Tielemans en Verspaget en namens de gemeente de heren Van Poppel, Persaud en Baalman en Cranenbroek;
* de klankbordgroep blijft bestaan en wordt aangevuld. Hierin zijn dan vertegenwoordigd de wijkraad, winkeliers, horeca, vastgoedeigenaren en centrummanagement;
* er worden nadere procesafspraken gemaakt over het definitief ontwerp van het herinrichtingsplan. Met vertegenwoordigingen van verschillende doelgroepen wordt daartoe overleg georganiseerd; er is ruimte voor planoptimalisatie;
* de voorzitter van de wijkraad, de heer Van Dijk, is bereid als aanspreekpunt voor de bewoners te fungeren;
* realisatie vindt plaats in 2009.
Bij het gesprek waren ook de voorzitter en een medebestuurslid van de wijkraad Centrum en de voorzitter van de Vereniging Vastgoed Eigenaren Centrum Helmond aanwezig.

Tasjesdief aangehouden
Woensdagmorgen meldde een 20-jarige Helmonder zich op het politiebureau in het centrum van Helmond. De man was door de politie uitgenodigd om te verschijnen. Hij wordt verdacht van tasjesroof, gepleegd op dinsdagmiddag omstreeks 17.45 uur. Een 30-jarige vrouw uit Helmond fietste over de Molenstraat. Omdat ze een vermoeden kreeg dat iemand haar met de fiets volgde, besloot ze de stoep op te rijden. Op dat moment greep een voor haar onbekende man naar haar tas, die in haar fietsmand lag. Vervolgens ging hij er met grote snelheid vandoor. Direct daarop meldde zij zich bij het politiebureau en deed aangifte van de diefstal. Een getuige die alles had gezien, deed hetzelfde. Op basis van verder onderzoek, waaronder een huiszoeking, wist de politie wie mogelijk de tasjesdief is. De tas is in beslag genomen en de verdachte is voor verder onderzoek ingesloten.

Zoon mishandelt zijn moeder
Woensdagmiddag heeft de politie rond 16.15 uur in zijn woning in Helmond Centrum een 20-jarige man aangehouden. De man pleegde vernielingen in de woning en mishandelde zijn 41-jarige moeder. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij in verzekering is gesteld.

Helmondse bestuurster ladderzat in Eindhoven opgepakt
Woensdagmiddag heeft de politie rond 17.00 uur op de Eisenhowerlaan een 43-jarige automobiliste uit Helmond aangehouden. Een politieagent in burgerkleding reed achter de bestuurster en had het vermoeden dat zij alcohol had gedronken. Op de Eisenhowerlaan controleerde hij de vrouw. Ze moest een blaastest afleggen die drie keer mislukte. Op het bureau lukte het haar ook niet een ademanalyse te voltooien. Hierop is het rijbewijs van de beginnend bestuurster ingenomen en is er proces-verbaal opgemaakt.

B1 Cinema en sexshop handelde in medicijnen
De politie heeft donderdag rond 17.30 uur medicijnen gevonden in een bioscoop aan de Molenstraat. De politie had een melding gekregen dat er vanuit de bioscoop medicijnen verhandeld werden. Naar aanleiding van deze melding is de politie de zaak gaan onderzoeken. Op donderdag werd in de bioscoop een controle uitgevoerd. Er zijn 27 doosjes met poppers, 226 kamagrapillen (een variant op viagra) en 7 verpakkingen met 100 mg kamagra-gel aangetroffen. Voor alle medicijnen geldt dat het strafbaar is om deze te verkopen. De verkoper, de 55-jarige Helmondse eigenaar van de bioscoop, deed vrijwillig afstand van alle medicijnen. De medicijnen worden vernietigd. De verdachte is niet ingesloten, tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hennepknipperij stilgelegd en 6 verdachten aangehouden
Agenten hielden vrijdagmorgen omstreeks 11.45 uur zes verdachten aan in een woning aan de Wolfstraat. De agenten troffen in de woning een hennepknipperij aan. Alle hennep – 81 kilogram – en 2 droogapparaten zijn in beslag genomen. De aangehouden personen zijn drie vrouwen van 17, 43 en 48 jaar en drie mannen in de leeftijd van 19 (2x) en 21 jaar. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Een van de 19-jarigen, een Eindhovenaar is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Zoon opgepakt voor mishandelen vader
De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.15 uur een man van 21 jaar uit Helmond aangehouden in de woning van zijn vader in Helmond-West. De verdachte zou zijn 57-jarige vader kort daarvoor in het huis hebben mishandeld door hem te trappen en te duwen. De gewaarschuwde politie heeft de man aangehouden in het kader van het project huiselijk geweld. Hij is verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Uitreiking Vrijwilligerspenning
Zojuist heeft wethouder J. Boetzkes de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond uitgereikt aan de heer C. Veenstra vanwege zijn belangeloze inzet gedurende 25 jaar voor de Stichting Welzijn Helmond. Deze uitreiking vond plaats in het Brabant House tijdens een feestelijke middag van de Stichting Welzijn Helmond (SWH) ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrijwilliger.
Het vrijwilligerswerk van de heer Veenstra bestaat uit het wijkblad De Veldkijker (dat na 23 jaar opgegaan is in Noordernieuws), dat hij mede opzette, en het begeleiden van kindergroepen in wijkhuis De Terp.

1 Mogelijke dief gepakt en 1 ontsnapt op het industrieterrein
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 18-jarige man uit Helmond aangehouden op de Middendijk. Surveillerende agenten zagen de personenauto van de man op deze straat staan. In de auto lag een aantal TFT-schermen en ook zat de sleutel nog in het contactslot. De agenten vertrouwden dit niet en besloten te wachten tot de eigenaar van de auto zou terugkeren. Na een tijdje kwamen er twee personen aanlopen. Zij stapten in de auto, hadden vermoedelijk in de gaten dat zij betrapt waren, stapten direct weer uit en renden weg. De politie kon na een achtervolging één van de twee personen aanhouden. Hij had zich verstopt onder een bestelbus die op een oprit stond geparkeerd. Dit bleek de 18-jarige man uit Helmond te zijn. De andere persoon wist te ontkomen. De Helmonder is ingesloten voor verder onderzoek.

Politie neemt rijbewijs in van dronken man na aanrijding
De politie heeft zondag om 20.30 uur een 44-jarige man uit Helmond aangehouden op de Churchillaan. De man was met zijn personenauto tegen een andere personenauto aangereden. Dit gebeurde toen de 44-jarige man zich ineens van de linker naar de rechter rijstrook verplaatste. Hij gaf hierbij geen richting aan. Hij bleek gedronken te hebben en blies bijna 1,70 promille. De politie heeft het rijbewijs van de man ingenomen en proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor het slaan van zijn vrouw en dochter
De politie heeft maandagmiddag om 13.20 uur een 41-jarige man aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. Surveillerende agenten reden even daarvoor over de Willem Prinzenstraat toen ze staande werden gehouden door een vrouw. Die vertelde dat er in een huis, een paar straten verderop, ruzie zou zijn. Gelijktijdig kwam vanuit de meldkamer de vraag om bij de woning te gaan kijken. Ter plaatse bleek dat de 41-jarige verdachte zijn vrouw en dochter (36 en 16 jaar oud) had geslagen. De man is aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau.

Politie houdt tweetal aan op verdenking van drugshandel
De politie heeft maandagavond omstreeks 19.00 uur in hun woning in Helmond West een 34-jarige man en een 28-jarige vrouw aangehouden. Op basis van vooronderzoek is het tweetal buiten heterdaad aangehouden. Ze worden verdacht van drugshandel. De agenten troffen bij de man een geldbedrag van ruim €1000,- aan. In de woning werden 30 bolletjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De Helmonders zijn meegenomen naar het politiebureau waar ze in verzekering zijn gesteld.

Appartementencomplex Cloosterparc feestelijk geopend
Op dit moment openen wethouder Trix Houthooft en Bram Troost, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland, officieel het wooncomplex Cloosterparc. De openingshandeling bestaat uit een "Broedergeschenk" dat aan de bewoners cadeau zal worden gedaan door Woonzorg Nederland. De middag wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.
Op de plaats waar kort geleden het vervallen klooster stond heeft Woonzorg Nederland appartementen gebouwd voor mensen vanaf 55 jaar. Het wooncomplex Cloosterparc bestaat uit drie aparte gebouwen: Clooster Staete, de Cloostertoren en het Broederklooster. Met een hoogte van 45 meter is de Cloostertoren het hoogste punt van Helmond, een blikvanger van formaat. Het Broederklooster is in dezelfde stijl opgetrokken als het voormalige broederklooster.
De appartementen variëren van 70 tot 114 m². De ondergrondse parkeergarage is exclusief toegankelijk voor de bewoners van Cloosterparc. In het complex is een uitgebreide dienstverlening van het zorgsteunpunt SVVE De Archipel waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Deze dienstverlening kan helemaal op de behoeften van de bewoners worden afgestemd.
Woonzorg Nederland is een maatschappelijk betrokken organisatie met veel ervaring en expertise op het gebied van seniorenhuisvesting. Met meer dan 26.000 huurwoningen en bijna 18.000 verzorgings- en verpleeghuisplaatsen in ruim 180 gemeenten zijn zij de grootste landelijke organisatie voor seniorenhuisvesting.

4 Hennepkwekerijen opgerold
De politie heeft woensdagmorgen in Helmond Oost vier hennepkwekerijen opgerold. Er zijn vier aanhoudingen verricht. In een woning aan de Sallandhof werden 276 hennepplanten gevonden. De 37-jarige bewoner werd om 10.05 uur aangehouden. Op de Damhertlaan werd een hennepkwekerij met 178 planten gevonden. Hier werd de eveneens 37-jarige bewoner om 10.50 uur aangehouden. ’s Middags trof de politie in een woning aan de Weg door de Rijpel een hennepkwekerij met 100 planten aan. In het huis is bovendien een plastic zak met een aantal gevulde gripzakjes gevonden. De 35-jarige bewoner is om 13.40 uur aangehouden. Tot slot vond de politie ook in een woning aan de Scheerderhof een hennepkwekerij met 80 planten en 70 stekjes. Hier werd de 56-jarige bewoner aangehouden. De hennepplanten en kweekapparatuur zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Tegen de aangehouden verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

3 Andere inbrekers op industrieterrein ook aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.00 uur twee Helmonders van 19 en 20 jaar aangehouden in hun woningen in het centrum. Rond 19.15 uur werd een 18-jarige Helmonder aangehouden. Hij had zich op verzoek van de politie gemeld op het politiebureau aan de Kasteel Traverse. Maandagochtend rond 2.15 uur werd een 18-jarige Helmonder aangehouden op de Middendijk (zie http://www.deweblogvanhelmond.nl/2008/04/nieuw-helmonds/#comment-23723549). De mannen worden ervan verdacht in het weekend ingebroken te hebben in een bedrijf aan de Duizeldonksestraat. Bij deze inbraak werden onder meer TFT-schermen en computers weggenomen. De politie kwam de mannen na onderzoek op het spoor. Ze zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De 18-jarige Helmonder is in vrijheid gesteld.

Tasjesdief al na 20 minuten aangehouden
De politie heeft woensdag om 16.00 uur een 20-jarige man uit Helmond aangehouden op de Heistraat. De man zou rond 15.40 uur de handtas van een 50-jarige vrouw uit Helmond hebben gestolen op de Markt. Surveillerende agenten zagen de 20-jarige man even later lopen op de Heistraat. Hij voldeed aan het signalement dat het slachtoffer had doorgegeven. De man werd door een getuige herkend als de dader van de tasjesroof. De man is aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Poolse verdachte bekent rol bij dood Helmondse vrouw
Rechercheurs van het onderzoeksteam dat de dood van een 47-jarige vrouw uit Helmond onderzoekt, reisden in de eerste week van december naar Polen. Zij gingen daar een verdachte horen. Deze legde een bekentenis af over zijn rol bij de dood van de Helmondse vrouw die op 11 mei in haar woning aan de Volderhof in Helmond werd gevonden.
Op 11 mei van dit jaar werd een 47-jarige vrouw dood in haar woning aangetroffen en stelde de politie een onderzoeksteam samen. Het team bestond uit 25 rechercheurs. Zie ook dit politiebericht. Begin juni werd in Polen een 26-jarige Poolse man opgepakt door de Poolse politie. Hij bleek de vriend van het slachtoffer te zijn en wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Hij was na de dood van de vrouw gevlucht naar Polen en daar opgepakt om nog een straf uit te zitten voor een eerdere veroordeling in Polen. Politie en justitie hebben geprobeerd de verdachte naar Nederland te halen. Echter de detentie voor de Poolse zaak staat een volledige én zelfs een tijdelijke overlevering aan Nederland in de weg. Hierop heeft het team besloten om rechercheurs naar Polen te sturen om de verdachte te horen in verband met de dood van de vrouw.
De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd. Zoals het er nu uitziet moet de verdachte eerst zijn straf in Polen uitzitten voordat de zaak daadwerkelijk in Nederland op zitting zal komen en de man hiervoor uitgeleverd wordt. De Poolse autoriteiten en de “liaison officers” van de ambassade in Warschau hebben nauw samengewerkt met de rechercheurs tijdens het verhoor.

Uitkeringsfraude van € 24.468,32
De Sociale Recherche in de regio Helmond heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 43-jarige inwoonster van Helmond. Deze wordt ervan verdacht vanaf 14 december 2006 samen te wonen met een man terwijl ze een bijstandsuitkering ontving van de gemeente Helmond.
De gemeente is hierdoor benadeeld voor een bedrag van € 24468,32. Het bedrag zal worden teruggevorderd.

Duurzame wijkontwikkeling Helmond West
Helmond West moet hèt voorbeeld worden van de manier waarop renovatie en oplossen van sociale problemen in bestaande wijken worden aangepakt. Over 10 jaar moet Helmond West een wijk zijn met een uitdagende openbare ruimte, kwalitatief hoogstaande bebouwing, uitstekende voorzieningen en een aantrekkelijk leefklimaat. Een wijk waar bewoners trots op zijn. Duurzame wijkontwikkeling onder het motto 'Duurzaam samen leven in Helmond West'
Met deze ambitie bekrachtigen de Gemeente Helmond, Woningcorporatie woCom en de Provincie Noord-Brabant hun samenwerking.
De ambities van de drie partijen staan beschreven in een intentieovereenkomst die op 19 december 2008 wordt ondertekend in Restaurant De Warande in Helmond. Dat moment is de feitelijke start van de samenwerking tussen de drie genoemde partijen. Hieraan wordt een feestelijk tintje gegeven.

(persbericht gemeente Helmond)

Beschonken lastpak opgepakt
De politie heeft donderdag rond 22.15 uur op de Kasteel Traverse een 40-jarige Helmonder aangehouden. Kort daarvoor wilde de man op het Stationsplein een taxi nemen. Dit werd door de taxichauffeur geweigerd omdat de man erg dronken was. De man werd hier zo boos over dat hij met zijn vuist op de voorruit sloeg. Door deze daad barstte de ruit. De politie hield de verdachte aan en bracht hem naar het politiebureau. Tijdens deze rit was de man agressief naar de agenten en schold hen uit.

Politie houdt man aan na huiselijk geweld
De politie heeft donderdag rond 20.30 uur in zijn woning in Helmond Centrum een 36-jarige man aangehouden. De man had in de woning ruzie gekregen met zijn 36-jarige vriendin. Tijdens deze ruzie bedreigde de man zijn vriendin en pakte hij de vrouw hardhandig vast. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor nader verhoor.

Fietser gewond bij ongeval in Stiphout
Donderdag rond 16.00 uur is op de kruising Wilde Wingerd/Egelantier een 45-jarige Helmonder gewond geraakt bij een ongeval. De man fietste op de Egelantier en wilde de Wilde Wingerd in rijden. Een 68-jarige Helmondse automobiliste reed met haar auto de Wilde Wingerd in en zag de fietser over het hoofd. Het slachtoffer is met een gebroken sleutelbeen en kneuzingen aan de ribben overgebracht naar het ziekenhuis.

(persbericht politie Brabant Zuid-Oost)

Lastige en slaande caféklant aangehouden
De politie heeft vrijdag rond 23.15 uur op een parkeerplaats aan de Steenweg een 26-jarige Helmonder aangehouden. De man had even daarvoor problemen gemaakt in een café aan de Kasteellaan. De man was vervelend tegen andere cafébezoekers en gooide barkrukken omver. De 45-jarige Helmondse café-eigenaar wilde samen met de portier de man naar buiten werken. Hier was de verdachte niet van gediend en hij pakte de café-eigenaar bij zijn nek en sloeg de portier met gebalde vuist in het gezicht. Daarna rende de verdachte hard weg. Agenten konden hem even later aanhouden. De man is ingesloten voor verder verhoor.

(persbericht politie Brabant Zuid-Oost)

Uitreiking 3 Vrijwilligerspenningen
Om 20.00 uur heeft wethouder J. Boetzkes de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond uitgereikt aan mevrouw M.P.J. van Bree vanwege haar belangeloze inzet gedurende vele jaren voor een scala aan vrijwilligersactiviteiten in het Helmondse. Deze uitreiking vond plaats in Wijkcentrum 't Patronaat tijdens de reünie van Mies van Bree.
Het vrijwilligerswerk van mevrouw van Bree is zeer divers zoals de organisatie van de wekelijkse kaartavonden, de kienavonden, activiteiten in de speeltuin van Helmond West en medeoprichtster Buurtvereniging Het Gewone volk.
Vanuit haar betrokkenheid bij het lief en leed in Helmond West wordt zij door velen aangeduid als “de moeder van de wijk”.

Zojuist om 21.00 uur heeft wethouder J. Boetzkes de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond uitgereikt aan de heer P.P. Zijderveld en mevrouw C.G. Zijderveld vanwege hun belangeloze inzet gedurende vele jaren voor Turnvereniging H.T.'35. Deze uitreiking vond plaats in het Snookertown tijdens de feestelijke bijeenkomst van de turnvereniging.
Het vrijwilligerswerk van de heer en mevrouw Zijderveld bestaat uit diverse bestuurstaken en een zeer omvangrijk takenpakket binnen de vereniging.

Uitreiking Vrijwilligerspenning
Zojuist heeft wethouder C.J. Bethlehem de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond uitgereikt aan mevrouw mevrouw H.P.M. van der Putten-Slegers vanwege haar belangeloze inzet gedurende meer dan 35 jaar voor Stichting Houtvonken. Deze uitreiking vond plaats in Zaal "De Koning" aan de Mierloseweg.
Mevrouw Van der Putten-Slegers begon haar vrijwilligerswerk als typiste en nu doet zij de tekstverwerking voor de opmaak van de advertenties en de kopij van het Wijkblad van Mierlo-Hout. Daarnaast zette zij zich jarenlang in voor de Molenvenner, het clubblad van voetbalvereniging Stiphout Vooruit.

Politie Enschede betrapt 2 Helmonders bij stelen van oplegger
Drie mannen, een 28-jarige inwoner van Best en een 31-jarige en een 34-jarige inwoner van Helmond, werden op zondagmorgen 14 december aangehouden nadat de politie diefstal van een oplegger had verijdeld.
Zondagmorgen 14 december omstreeks 06.00 uur kreeg de politie melding dat drie mannen zich verdacht ophielden met een trekker op het transportcentrum in Enschede. Bij het verlaten van het bedrijventerrein gaf de politie de drie mannen een stop teken. De drie sprongen uit de trekker en probeerden te ontkomen. De politie kon na een korte achtervolging de drie mannen aanhouden. De mannen, een 28-jarige inwoner van Best en een 31-jarige en een 34-jarige inwoner van Helmond, waren in het bezit van inbrekersuitrusting. De drie werden aangehouden en door de politie in verzekering gesteld. De politie doet verder onderzoek.

Nationale Naturalisatiedag in Helmond
Vandaag waren ter gelegenheid van de Nationale Naturalisatiedag 157 Helmondse 'nieuwe' Nederlanders officieel door burgemeester Jacobs uitgenodigd om naar 't Speelhuis te komen. Zij werden ontvangen met een oer Hollands stamppotbuffet. Daarna volgde het officiële gedeelte. Het deel met toespraken, 2 korte films, een optreden van de Stadsdichter Bert Kuijpers en het zingen van het Wilhelmus. Onderstaand kiekje toen iedereen staand het Wilhelmus zong.

Vannacht gewelddadige beroving op de Veestraat, politie zoekt getuigen
In de nacht van maandag op dinsdag is rond 4.30 uur een 42-jarige man uit Helmond op de Veestraat beroofd van zijn portemonnee. De man liep over deze straat toen hij belaagd werd door twee daders. Het slachtoffer werd bij de beroving diverse malen geslagen en geschopt. Signalement dader 1: blanke man, sprak met Brabants accent, tussen de 30 en 38 jaar oud, lengte 1.75m tot 1.80m en droeg een zwarte bivakmuts. Dader 2: vermoedelijk blanke man, sprak met ‘Helmonds’ accent, lengte 1.60m en droeg ook een zwarte bivakmuts.
De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Helmond, via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem kan ook, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Man voor vernielen buurman’s ruit aangehouden
De politie heeft maandag rond 22.00 uur een 28-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn woning in Helmond Oost. De man zou de ruit van de voordeur van zijn buurman hebben vernield. De man is ingesloten op het politiebureau.

Bomenbeleid gemeente Helmond onbekend, niet onbemind
De meerderheid van de Helmonders kent het BoomBeschermBeleid niet terwijl ze aangeven het wel met het beleid eens te zijn en er ook meer informatie over te willen hebben. Deze conclusie staat in de nota "Bomen in Helmond 2008, mening van de burger over het bomenbeleid in Helmond' (pdf), die deze week is uitgekomen. Het rapport geeft inzicht in de mening van de Helmondse bevolking over het groen en specifiek de bomen in Helmond. Daarvoor werden via het Stadspanel 594 Helmonders geënquêteerd.
De gemeente Helmond heeft in 2006 nieuw beleid opgesteld gericht op het beter beschermen van bomen, het BoomBeschermBeleid. Dat kwam in plaats van het kapvergunningenstelsel. In totaal zijn er 52.000 gemeentelijke bomen en ontelbare particuliere bomen. De bomen (gemeentelijk en particulier), die van belang zijn voor de stad en daarom bescherming verdienen, zijn opgenomen in de Bomenkaart. Voor deze bomen geldt een kapverbod. Bij de Bomenkaart hoort de Bomencatalogus. Hierin is over alle beschermde bomen uitleg gegeven waarom ze zo waardevol zijn.
Het doel van het nieuwe beleid is om waardevolle bomen goed te beschermen en tegelijkertijd het kappen van de overige bomen te ontdoen van allerlei onnodige regels. Voor 2006 moest voor elke te kappen boom een kapvergunnning worden aangevraagd.

Dak beklimmende en vluchtende winkeldief aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag rond 15.10 uur een 23-jarige Helmonder aangehouden op het Speelhuisplein. Bij de politie kwam de melding binnen dat een man had gestolen bij een winkel in de Elzaspassage. Daarna ging hij er vandoor. Getuigen vertelden de agenten dat de man zich op een dak van een woning aan het Speelhuisplein bevond. De agenten zagen dat hij van het dak afsprong en wilden hem tegenhouden met hun surveillance-auto. De man sprong over de motorkap heen en rende in de richting van de Watermolenwal. Even later konden de agenten hem alsnog aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

2 Mannen in bezit van betonschaar in de nacht aangehouden
De politie heeft donderdag rond 4.40 uur op de Tiendstraat een 20-jarige man uit Someren en een 26-jarige Helmonder aangehouden. Surveillerende agenten zagen de twee even daarvoor over de Tiendstraat lopen toen één van de mannen, naar later bleek de 26-jarige verdachte, een voorwerp bij een boom zette. Hierna liepen beide mannen weer verder. Bij de boom werd door de agenten in een tas een betonschaar aangetroffen. De verdachten zijn even verderop door de politie aangehouden voor het voor handen hebben van inbrekerswerktuig tijdens de nachtelijke uren. De betonschaar is in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Privatisering van sportaccommodaties is nog niet afgerond
De rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de privatisering van sportaccommodaties in Helmond. Uit het onderzoek is gebleken dat de privatisering op zich is geslaagd, dat de sportverenigingen tevreden zijn maar het afbreukrisico voor de toekomst groot is, gezien de beperkte reserveringen voor groot onderhoud bij verenigingen. De rekenkamercommissie concludeert dat de privatisering nog niet geheel is afgerond en doet aanbevelingen voor toekomstige investeringen.
Doel van het onderzoek was inzicht te verkrijgen in de doelmatigheid en doeltreffendheid van privatisering van sportaccommodaties. Daartoe heeft de rekenkamercommissie de geprivatiseerde sportaccommodaties geïnventariseerd en de redenen die aan de privatisering ten grondslag hebben gelegen. Voorts is bij een representatieve groep sportverenigingen nagegaan welke effecten zijn bereikt en welke succes en faalfactoren zijn aan te wijzen.
De rekenkamercommissie doet de aanbeveling om 'smart' te investeren in geprivatiseerde accommodaties. Daarvoor dient per accommodatie de huidige staat van de gebouwen te worden vastgesteld, de zogenoemde nulmeting. Daarna dient te worden vastgesteld welk onderhoud voor de komende 10 – 20 jaren nodig is om de accommodaties op een kwalitatief goed niveau te houden en tegen welke jaarlijkse kosten. Vervolgens dient te worden vastgesteld welk deel van het onderhoud aan de vereniging kan worden overgelaten en over welk deel een gemeentelijke bijdrage kan worden verstrekt.
De rekenkamercommissie beveelt verder aan om gedifferentieerd te werk te gaan. Sportverenigingen die zich inzetten om het gemeentelijk sportbeleid uit te voeren, zouden recht moeten hebben op een hoger percentage dan verenigingen die dat minder doen. Accommodaties worden op deze wijze gezien als middel om sportdoelstellingen te bereiken.
Het college van B&W onderschrijft de conclusies van de rapportage. In 2009 zal een plan van aanpak worden opgesteld hoe de privatisering kan worden afgerond. In het kader van de nota Ruimte voor sport, die nu wordt opgesteld, wordt een nulmeting van sportaccommodaties, en dus ook van de geprivatiseerde accommodaties, uitgevoerd.

Gewapende beroving op Jan Agtenstraat, getuigen gezocht
De politie in Helmond is op zoek naar mogelijke getuigen van een gewapende beroving gisteravond rond 18.00 uur op de Jan Agtenstraat. Een 18-jarige man uit Helmond liep daar op dat tijdstip op het voetpad toen hem door twee jongens op één scooter de pas werd afgesneden. De bijrijder stapte van de scooter en eiste geld van het slachtoffer. Daarbij bedreigde hij hem met een steekwapen en gaf hem een klap. Nadat het slachtoffer geld had gegeven is de bijrijder weer op de scooter gestapt. De beide daders zijn er vervolgens in onbekende richting vandoor gegaan. Het signalement van de daders:
Bijrijder: Man, kaal, ongeveer 1,80 meter groot, gouden hoektand, dikke gouden ketting, halflange grijze winterjas. Hij droeg geen helm en bedreigde het slachtoffer met een steekwapen.
Bestuurder scooter: Droeg een zwarte jas en een zwarte helm. Verder geen bijzonderheden bekend.
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van de beroving of mensen die wellicht iets gezien hebben dat ermee te maken kan hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Helmond via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

Reconstructie Heistraat start op 5 januari 2009
Op 5 januari a.s. start de gemeente met de reconstructie van de Heistraat 1e fase. Het gaat hierbij om het gedeelte vanaf de Tolpost tot aan de Jan Stevenstraat. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de in de grond aanwezige kabels en leidingen en het opnieuw bestraten van de Heistraat. De totale werkzaamheden duren ongeveer 14 weken
Op 5 januari zullen de trottoirs en de parkeervakken aan beide zijden van de Heistraat, vanaf de Tolpost tot aan de Jan Stevenstraat worden verwijderd. Vanaf 12 januari gaan de werkzaamheden aan de kabels en leidingen starten. In het gedeelte van Tolpost tot aan de Wolfstraat wordt dan o.a. de water- en gasleiding vervangen. Zodra de nutsbedrijven over het gedeelte Tolpost – Wolfstraat gereed zijn, wordt de nieuwe bestrating aangebracht.
Na de werkzaamheden van de nutsbedrijven in het gedeelte Tolpost tot aan de Wolfstraat zal de gas- en waterleiding worden vervangen in het gedeelte Wolfstraat-Jan Stevenstraat. Ook hier zal de bestrating van de rijbaan pas zal worden verwijderd wanneer de huisaansluitingen worden overgezet op de nieuw aangebrachte gas en waterleidingen. Na deze werkzaamheden van de nutsbedrijven zal ook de gemeente hier beginnen met het aanbrengen van de nieuwe bestrating.
De gemeente doet er alles aan om de woningen en winkels tijdens deze werkzaamheden zo goed als mogelijk bereikbaar te houden. Enige overlast is helaas niet te vermijden.

Nieuwe locatie voor Nedschroef in Helmond
Het gemeentebestuur heeft op 11 december 2008 met de directie van Nedschroef een principeovereenkomst getekend waarin is overeengekomen dat Nedschroef zich op BZOB zal vestigen en de Gemeente Helmond de grond en bedrijfspanden van Nedschroef aan de Kanaaldijk Noord West zal aankopen.
Nedschroef Helmond, waar sinds 1894 bevestigingsmaterialen worden gefabriceerd, ziet mogelijkheden om de bedrijfsvoering te verbeteren binnen een moderne en efficiënte structuur.
Daartoe wordt een perceel van 3,8 hectare aangeschaft. Ook de vestiging uit Weert zal hier worden ondergebracht.
Het totale terrein van Nedschroef aan de Kanaaldijk is 6,3 hectare groot. De aankoop biedt de gemeente meer mogelijkheden om op middellange termijn de centrumontwikkelingen verder vorm te geven. De gemeente werkt in dat kader momenteel aan een visie voor de hele kanaalzone. Binnen deze visie wordt nu ook het terrein van Nedschroef ingepast.
Afhankelijk van eventuele bodemvervuilingen zal de definitieve overeenkomst begin 2009 door beide partijen worden ondertekend.

Lichte overtredingen bij controle-actie 'Veilig uit' Horeca Helmond
Op 18 december hebben diverse instanties samen steekproefsgewijs controles uitgevoerd bij Horecapanden in Helmond. Het betrof een integrale controle onder de naam 'Veilig uit' waarbij 22 controleurs van de Brandweer, Milieudienst Regio Eindhoven en de gemeente Helmond aan de slag zijn gaan. 123 horecazaken zijn gecontroleerd op brandveiligheid, bouwvergunningen, milieu-eisen en overige Horecaregelgeving. Bij 89 bedrijven zijn lichte overtredingen vastgesteld.
Elke controleur heeft via een checklist controle uitgevoerd op alle genoemde handhavingsterreinen. Het doel is om te vast te stellen of de Horecabedrijven zich aan de regels en voorschriften houden. Het uiteindelijke doel is om de veiligheid in Horecazaken te waarborgen.
Er zijn in totaal 123 horecabedrijven bezocht. Bij 34 bedrijven waren er geen overtredingen. Bij 89 bedrijven werden een of meerdere overtredingen geconstateerd. Het ging hier om lichte overtredingen op diverse vlakken, zoals niet-zichtbare brandblusmiddelen, Uit-bordjes die niet verlicht waren, kleine hoeveelheden brandbare versieringen, koolzuurflessen die niet goed vastgemaakt waren en belemmeringen voor de nooduitgangen. De ongewenste situaties zijn direct opgelost of er zijn voorzieningen getroffen. Die bedrijven zullen nog een bezoek krijgen voor een hercontrole. De ondernemers zagen het nut van de controles in en werkten uitstekend mee.
Voordeel van deze integrale manier van handhaven is dat het efficiënter en makkelijker is. Zowel voor de controlerende instanties als de horeca-eigenaren. Zo heeft de horeca-eigenaar met maar een controleur te maken die in een keer diverse aspecten controleert. Bij eerdere controles kwamen verschillende controleurs op verschillende tijden een bezoek brengen. De Veilig uit-aanpak is eerder met succes in Eindhoven uitgevoerd en past in de integrale en doelgroepgerichte aanpak van veiligheidszaken in Helmond, denk aan het Helmond Interventie Team (HIT) en Veiligheidshuis Regio Helmond.

Ladderzatte vrouw die een aanrijding veroorzaakte aangehouden
De politie heeft vrijdagavond rond 19.00 uur een 39-jarige automobiliste uit Zagan (Polen) aangehouden op de Julianalaan. Zij zou kort daarvoor daar een aanrijding hebben veroorzaakt. Zij reed met haar auto tegen haar voorganger die stil stond voor het verkeerslicht. De vrouw bleek onder invloed te zijn van alcohol. Zij blies een promillage van ruim 3,0. Haar rijbewijs is ingenomen en er is proces-verbaal opgemaakt.

Man gearresteerd voor na het vernielen van voordeurruit van zijn ex
De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.45 uur een 40-jarige man man in zijn woning in Helmond West aangehouden. Hij wordt ervan verdacht kort daarvoor de ruit van de voordeur van de woning van zijn ex-vrouw in Helmond Centrum te hebben vernield. De Helmonder is ingesloten voor verder onderzoek.

Bij drugsacties in verschillende gemeenten zijn diverse aanhoudingen verricht
De politie startte begin december van dit jaar verschillende onderzoeken naar de handel van drugs in Helmond en Beek en Donk. Aanleiding hiervoor waren meerdere meldingen van drugsoverlast. Vrijdagmiddag rond 16.45 uur werd een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op het Stationsplein in Eindhoven. Hij wordt ervan verdacht harddrugs te verkopen en gebruiken. De verdachte had 3 gram cocaïne bij zich.
Vrijdagavond rond 19.00 uur deed de politie een inval in een woning aan de Itterestraat in Helmond. Daar werden de bewoners, een 45-jarige vrouw en een 38-jarige man, aangehouden. In de woning werd cocaïne en geld aangetroffen.
Rond 23.00 uur werd een inval gedaan in een woning aan de Molenhoek in Beek en Donk. Daar werden de 22-jarige bewoner en een 23-jarige bezoeker uit Veghel aangehouden. Kort daarvoor werden vijf verdachten (twee mannen van 23 en 26 jaar uit Erp, twee mannen van 22 en 24 jaar uit Aarle-Rixtel en een 23-jarige man uit Beek en Donk) aangehouden die in de woning waren geweest. In de woning werden cocaïne, speed, XTC, GHB en geld aangetroffen.
In totaal werden ongeveer 50 gram aan verdovende middelen en een geldbedrag van enkele duizenden euro’s in beslag genomen. De vijf verdachten werden na verhoor met een proces-verbaal heengezonden. De overige verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Op agent inrijdende dronken automobilist na achtervolging gearresteerd
De politie heeft zondagochtend rond 1.00 uur een 27-jarige automobilist uit Beek en Donk aangehouden. Agenten werden aangesproken door een passant die meldde dat hij kort daarvoor bijna omver was gereden door de bestuurder van een bedrijfsauto. Hij gaf het kenteken van de auto door. Agenten zagen de auto door rood licht rijden op de Kanaaldijk Zuid West waarna hij verder reed over de Steenweg. De bestuurder negeerde daar een stopteken en reed door. Een agent moest opzij springen om te voorkomen dat hij werd aangereden door de man. Agenten zetten de achtervolging in. Op de Julianalaan konden zij hem tot stoppen dwingen. De bestuurder pleegde verzet bij zijn aanhouding. Op het bureau blies hij een promillage van ruim 1,60. Hij is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Gemeentelijke aanslagbiljetten voortaan ook digitaal
Een groot aantal inwoners van Helmond kan in januari hun aanslagbiljetten afvalstoffenheffing, rioolrecht en onroerende-zaakbelasting digitaal ontvangen. Dit is mogelijk als zij klant zijn bij de Rabobank en de ABN-Amrobank en gebruik maken van hun internetbankierprogramma. We noemen deze wijze van verzenden: Digitale Nota. Meer informatie op http://www.helmond.nl/digitalenota.
Als u dat wenst kan de gemeente Helmond de aanslagbiljetten 2009 digitaal verzenden naar uw internetbankieromgeving bij de Rabobank (Rabo Notabox) of bij de ABN-Amrobank (Digitale Nota).
De aanslagbiljetten worden veilig en naar u persoonlijk verstuurd.
De voordelen:
* U hoeft geen acceptgiro's meer over te tikken
* U kunt snel en eenvoudig betalen met een paar muisklikken
* U kunt de nota's te allen tijde inzien via uw internetbankieromgeving
* De nota's zijn te bewaren via uw internetbankieromgeving
* Desgewenst kunt u de nota's afdrukken.
Betaalt u uw aanslagbiljetten altijd via automatische incasso? Dan kunt u zich tóch aanmelden voor de Digitale Nota. Het betalen gebeurt zoals vanouds automatisch. De aanslagbiljetten ontvangt u niet meer per post, maar digitaal binnen de internetbankieromgeving van de Rabobank en de ABN-Amrobank. Daarbinnen kunt u ze ook bewaren.
De digitaal te ontvangen nota’s?
– afvalstoffenheffing/reinigingsrecht
– rioolrecht
* onroerende-zaakbelasting
* hondenbelasting
* parkeerbelasting
* marktgelden
* precariobelasting
* reclamebelasting.
Aanmelden doet u via het internetbankierprogramma van de Rabobank (Rabo Notabox) en de ABN-Amrobank (Digitale Nota).
In de loop van 2009 kunnen ook klanten van Postbank en ING van deze mogelijkheid gebruik maken. Andere Nederlandse banken moeten hierover nog een besluit nemen. Zodra de Digitale Nota ook via een andere bank kan worden aangeboden, staat dit op de gemeentepagina in De Trompetter.

Man keelt en bedreigt zijn vrouw
De politie heeft dinsdag rond 18.00 uur een 48-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. De man zou zijn 47-jarige vrouw hebben bedreigd en haar keel dicht hebben geknepen. De vrouw waarschuwde de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, was de man weg. Terwijl zij het verhaal van de vrouw aanhoorden, kwam de 48-jarige Helmonder de woning binnen. Hier is de man aangehouden. Hij is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Roekeloze hardrijder moet rijbewijs inleveren
De politie heeft zaterdagmorgen omstreeks 5.45 uur een 20-jarige automobilist uit Helmond aangehouden op de Europaweg voor hardrijden. De man werd betrapt met een snelheid van 106 km/u (na correctie). Op deze weg geldt een maximumsnelheid va 50 km/u. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

2 Vechtersbazen in uitgaansgebied aangehouden
De politie heeft zaterdagmorgen om 2.30 uur twee personen aangehouden voor vechten in een horecazaak aan de Havenweg. Horecapersoneel droeg de twee vechtersbazen over aan de politie, die ze daarop heeft aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het gaat om een 19-jarige man uit Utrecht en een 18-jarige man uit Maastricht. Tegen de twee verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en zijn later in de ochtend heengezonden.

Vrouw pleegt huishoudelijk geweld tegen haar vriend
De politie heeft zondag kort na middernacht een 23-jarige vrouw aangehouden voor haar woning in het centrum. Ze zou haar 25-jarige vriend in hun woning hebben geslagen. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling aan zijn gezwollen oog en lip. De vrouw is meegenomen naar het politiebureau en hier is tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt automobilisten zonder rijbewijs aan
De politie heeft zondagmorgen omstreeks 0.15 uur op de Brandevoortse Dreef een 30-jarige automobilist uit Venray aangehouden. De politie hield hem aanvankelijk staande omdat het voertuig waarmee hij reed onverzekerd was. Bij verder onderzoek bleek dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij nog een vrijheidsstraf moest uitzitten. Hij werd daarop aangehouden en ingesloten. Voor de andere genoemde feiten wordt proces-verbaal opgemaakt.
Tevens hebben agenten zaterdagavond omstreeks 22.55 uur op het Hemelrijksdijkje een 29-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij werd betrapt toen hij hier in een auto reed. De man bleek geen rijbewijs te bezitten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het voertuig werd in beslag genomen en kan door de rechtmatige eigen aar worden opgehaald.

Helmonder in Eindhoven betrapt 2 13-jarige jongens op bekogelen auto
Twee 13-jarige jongens uit Eindhoven zijn zaterdagmiddag omstreeks 13.00 uur op de Raedeckerstraat door de politie aangehouden. Ze waren door een 37-jarige Helmonder betrapt toen ze in bovengenoemde straat een geparkeerde auto met stenen bekogelden. Hij kon de twee knapen in de kraag grijpen en overdragen aan de politie. De politie heeft ze meegenomen naar het bureau en daar is proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Winkelmedewerkster van 16 gearresteerd voor stelen kleding
Zondagmiddag heeft de politie omstreeks 17.45 uur in een kledingwinkel aan de Veestraat een 16-jarig meisje uit Helmond aangehouden. De verdachte, een medewerkster van de winkel, werd betrapt op het verduisteren van kleding. Bij een controle werd er kleding van de winkel in haar tas aangetroffen. De Helmondse is meegenomen naar het bureau. Ze wordt vermoedelijk doorgestuurd naar bureau HALT.

Politie houdt vrouw aan voor rijden zonder rijbewijs
Zondagavond heeft de politie rond 22.30 uur op de Broekwal een 24-jarige automobiliste uit Helmond aangehouden. Tijdens een controle bleek de bestuurster niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ze is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Rijbewijs ingenomen voor rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 3.00 uur op de Watermolenwal een 38-jarige automobilist uit Mierlo aangehouden. Tijdens een controle bleek de bestuurder teveel alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd een alcoholpromillage van ruim 1,55 bij hem vastgesteld. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast is zijn rijbewijs ingenomen.

1 Inbreker aangehouden
De politie heeft maandagavond rond 20.00 uur op de 1e Haagstraat een 18-jarige Helmonder aangehouden.
De politie kreeg de melding dat er werd ingebroken in een woning in de Irenelaan. De voordeur werd opengebroken en een bewoner rende naar beneden, waarna de verdachten ervandoor gingen richting de Steenweg. Op de 1e Haagstraat zag de politie één van de verdachten lopen. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij voor verder onderzoek is ingesloten.

Dronken automobilist opgepakt
Maandagavond heeft de politie omstreeks 23.15 uur op de Weg door de Rijpel een 31-jarige automobilist uit Helmond aangehouden.
De politie zag dat de man een rood verkeerslicht negeerde. Tevens reed de man slingerend over de weg. Hierop heeft de politie bij de man een blaastest afgenomen waaruit bleek dat de man teveel gedronken had. Hij is meegenomen naar het bureau waar een promillage van 2,2 bij hem werd vastgesteld. Tegen de Helmonder is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingenomen.

Stalker die ook zijn ex mishandelde en bedreigde gearresteerd
De politie heeft maandagmiddag om 15.30 uur een 26-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. De man wordt ervan verdacht dat hij zijn 36-jarige ex-vriendin uit Aarle-Rixtel sinds juni van dit jaar herhaalde malen heeft bedreigd en mishandeld. Onderzoek van de politie leidde naar de aanhouding van maandagmiddag. De verdachte is op het bureau in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

2 Mannen met harddrugs aangehouden
De politie heeft dinsdagavond rond 21.00 uur op de Kanaaldijk Noord Oost een 25-jarige automobilist en zijn 26-jarige bijrijder uit Liessel aangehouden. Het tweetal reed te hard waarop de politie hen controleerde. Bij de 26-jarige man werden vier cachetjes en een gripzakje met hasj aangetroffen. De 25-jarige man droeg vier cachetjes met cocaïne bij zich. In de auto werden er ook nog twee gevonden. Het tweetal is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

In Mierlo een Helmonder gearresteerd voor diefstal
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie rond 1.45 uur op de Brugstraat een 23-jarige Helmonder aangehouden. De politie betrapte de man op diefstal van goederen van een bouwterrein aan de Ransuil. Hij laadde de goederen net in een voertuig toen de politie hem betrapte. Vervolgens ging hij er te voet vandoor. In een achtertuin van de Brugstraat kon de man aangehouden worden. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij voor onderzoek is ingesloten. De auto is in beslag genomen. Deze was in Tilburg weggehaald.

In Deurne een Helmonder aangehouden voor bezitten vuurwerk
De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.00 uur op de Zandbosweg een 45-jarige Helmonder aangehouden. De politie controleerde de auto waarin de man zat en trof bijna 11 kilo illegaal vuurwerk in de achterbak aan. De man is meegenomen naar het politiebureau waar proces-verbaal is opgemaakt. Het vuurwerk is in beslag genomen en vernietigd.

Ook geen nieuwjaarsduik Helmond
HELMOND – De nieuwjaarsduik in Berkendonk Helmond gaat toch niet door. Ook de duik in de IJzeren Man in Eindhoven gaat (weer) niet door.
Dinsdag was organisator Jan Schalks van de Helmondse nieuwjaarsduik nog overtuigd dat niets – dus ook de vrieskou niet – het evenement op de recreatieplas aan de Raktweg in de weg kon staan. Maar door een windstille en hele koude nacht is het water toch flink bevroren en niet begaanbaar voor de moedige zwemmers.
“Ik baal er vreselijk van”, zegt Schalks. “De Reddingsbrigade verzekerde me dat de plas in de afgelopen 15 jaar nog nooit helemaal bevroren is geweest. Maar helaas, het is nu wel gebeurd.”
Schalks moet op oudjaarsdag verschillende mensen afbellen. “Het is gewoon niet verantwoord. We zijn op 1 januari wel rond half 12 in de ochtend aanwezig om de mensen echt tegen te houden die toch een wak willen slaan en het water in willen.”
bron: ED

In plaats van de zwembroek dan toch maar de schaatsen aan…

Man met speer bedreigt omstanders
De politie heeft woensdag rond 15.45 uur in zijn woning in Helmond Centrum een 24-jarige man aangehouden. Hij zou kort daarvoor op straat met een speer in zijn hand omstanders hebben bedreigd. Toen agenten daar aankwamen bleek de man al weg te zijn. Op basis van het signalement konden agenten de man even later in zijn woning aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor en daarna met een proces-verbaal heengezonden. Twee speren die aanwezig waren in de woning zijn in beslag genomen.

Politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft donderdag rond 20.35 uur op de Marslaan een 35-jarige Helmonder aangehouden. Kort daarvoor belde de 47-jarige Helmondse vriendin van de verdachte naar de politie. Zij was in hun woning door haar vriend enkele malen in het gezicht geslagen. Toen agenten de Helmonder even later in de buurt van de woning aantroffen, vluchtte hij te voet. Na een korte achtervolging kon hij aangehouden worden. De verdachte is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

BUENOS AIRES – Rallyrijder Ab Oldescheper van het Dolphin Rally Team uit Helmond is donderdag beroofd in Argentinië. Uit de auto van de deelnemer aan de Dakar-rally werden onder meer zijn paspoort, rijbewijs, autopapieren en rallylicentie gestolen.

Zijn deelname aan de rally komt niet in gevaar. De Nederlandse ambassade heeft voor tijdelijke reisdocumenten gezorgd, zodat Oldescheper de grens met Chili kan passeren. De Dakar-rally start zaterdag in Buenos Aires.

Politie pakt man op voor huiselijk geweld
Op het politiebureau aan de Deltaweg is vrijdagmiddag rond 16.00 uur een 39-jarige man uit Helmond aangehouden. De man kwam het politiebureau binnen lopen omdat zijn 22-jarige vriendin naar het politiebureau was gekomen om melding te maken van huiselijk geweld. Toen hij het bureau binnen kwam werd hij meteen aangehouden. Hij zou eerder die middag zijn vriendin in hun woning in Helmond Oost bij haar keel hebben gegrepen en haar hebben bedreigd. De man is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

@Solveg (2-1-09, 19:43 uur)
Weet je toevallig waarom het ED spreekt over de autocoureur uit Eindhoven?

@Ad, hij zal wel uit Eindhoven komen, denk ik zo. 🙂

Vanwege hennepkwekerij en belediging verdachten aangehouden
De politie heeft maandag rond 18.00 uur op de Bosselaan drie verdachten aangehouden. De drie Helmonders, twee mannen van 33 en 61 jaar en een 36-jarige vrouw, hielden in een schuur achter de woning een hennepkwekerij. De politie vond hennepafval en henneptoppen in de schuur. Ook lag er materiaal voor het knippen van de toppen. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Tijdens de aanhouding van de drie verdachten kwam een 37-jarige Helmonder het terrein op. Hij werd door de agenten tegen gehouden. De man was het hier niet mee eens. Hij wilde zich niet legitimeren en beledigde de agenten. Deze man is vervolgens aangehouden en ingesloten. De drie andere verdachten zijn in verzekering gesteld.

Verdachten aangehouden na vinden hennepkwekerij
De politie heeft maandag rond 14.15 uur in een woning aan de 3e Haagstraat drie verdachten aangehouden. Twee vrouwen van respectievelijk 24 en 35 jaar en een man van 23 jaar. Allen afkomstig uit Helmond. De politie kreeg even daarvoor de melding dat zich in de woning een hennepkwekerij zou bevinden. De politie vond in de woning ongeveer vijftien henneptoppen. Omdat de agenten het idee hadden dat er meer in de woning te vinden was werd een huiszoeking aangevraagd. In de woning werden ruim 7000 gram henneptoppen, ruim 4500 gram hennepplanten en materiaal voor het houden van een hennepkwekerij aangetroffen. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Werkzaamheden aan Molenstraat van 12 – 23 januari
Van 12 tot en met 23 januari legt de gemeente bij de kruising Molenstraat/Spitsmuisstraat en ter hoogte van Molenstraat 74 en 121 verkeersplateaus aan. Tijdens de werkzaamheden is de Molenstraat niet begaanbaar voor doorgaand verkeer. Bestemmingsverkeer kan wel de Molenstraat in. Bij slechte weersomstandigheden kan de planning vertraging oplopen.
Dit werk bij de kruising Molenstraat/Spitsmuisstraat staat gepland van 12 tot en met 16 januari. Verkeer dat bij de begraafplaats of moskee moet zijn, dient om te rijden via de Kasteel-Traverse en Zuidende.
Het werk ter hoogte van Molenstraat 74 en 121 staat gepland van 19 tot en met 23 januari. Dat deel is dan afgesloten. Verkeer dat bij de begraafplaats of moskee moet zijn, dient om te rijden via de Kasteeltraverse en Burg. Van Houtlaan.

Droog dak verraadt hennepkwekerij in woning
De politie heeft donderdag rond 16.00 uur in een woning aan de Baroniehof een hennepkwekerij aangetroffen. Het was de politie opgevallen dat de woning in tegenstelling tot omliggende woningen een kurkdroog dak had. Agenten gingen controleren en troffen de hennepkwekerij aan. Er bevonden zich geen personen in de woning. In totaal was er op de bovenverdieping plaats voor 931 planten. Er werden geen planten meer aangetroffen. Wel vond de politie nog de resten van de hennepteelt. Door de elektriciteitsmaatschappij werd vastgesteld dat de stroom op een gevaarlijke wijze werd afgetakt. De gehele kweekapparatuur is in beslag genomen en inmiddels vernietigd.

Getuigen van overval op de Molenstraat gezocht
De politie zoekt getuigen van een overval op donderdag rond 22.45 uur op de Molenstraat. Een 32-jarige man reed in zijn auto over de Molenstraat toen een bromfiets met daarop twee personen op hem af kwam rijden. Volgens de man had de bestuurder van de bromfiets een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in zijn hand en richtte dit op de man. De verdachten vroegen om geld en de man overhandigde dit. Hierna reden zij meteen op de brommer weg. De bestuurder van de brommer droeg een donderkleurige helm. Hij had een lange donkere grijze jas met bontkraag aam, hij droeg handschoenen. Van de bijrijder is alleen bekend dat hij een donkergroen jack met bontkraag aan had, ook hij droeg een donkerkleurige helm. Heeft u omstreeks 22.45 uur iets verdachts gezien of herkent u aan de hand van de beschrijving de verdachten? Neem dan contact op met de politie in Helmond Centrum via 0900-8844. Anoniem kan ook op 0800-7000.

Politie houdt man aan voor bedreiging
De politie heeft donderdag rond 13.45 uur bij een bedrijf in Helmond Oost een 52-jarige man uit Brunssum aangehouden. De man heeft met de eigenaar van het bedrijf, een 37-jarige Helmonder, een zakelijk conflict. De verdachte kwam donderdag verhaal halen bij het bedrijf maar dit liep uit de hand. De eigenaar van het bedrijf vroeg of de verdachte het pand wilde verlaten maar hier gaf de man geen gehoor aan. Vervolgens ontstond er een worsteling tussen beide mannen. De eigenaar werd door een ruit geduwd en kreeg klappen tegen zijn oor van de verdachte. De verdachte is aangehouden en ingesloten voor nader verhoor.

Rijbewijs dronken man ingevorderd
Zaterdagochtend rond 0.25 uur is op de Deurneseweg een 30-jarige Helmonder aangehouden. Hij reed in een auto terwijl hij gedronken had. Hij blies bij een alcoholcontrole een promillage van ruim 1,30. Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal is opgemaakt.

Politie houdt man zonder geldig rijbewijs aan
Op de Engelseweg is vrijdagavond rond 22.05 uur een 53-jarige man uit Deurne aangehouden. Bij een alcoholcontrole blies hij een promillage van 1,05. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs terwijl hij in een auto reed. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor vernieling
In haar woning in Helmond Oost is zaterdagochtend rond 6.30 uur een 33-jarige vrouw aangehouden. De vrouw zou eerder die ochtend een ruit hebben vernield bij een hotel in Asten. De vrouw mocht niet naar binnen bij het hotel en trapte een ruit in. Daarna ging zij er vandoor. De vrouw is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Amsterdammer aangehouden voor stevige mishandeling van zijn vriendin
De politie heeft maandag omstreeks 20.30 uur op het Advocaat Botsplein een 18-jarige Amsterdammer aangehouden. De man had eerder die dag ruzie gemaakt met zijn 28-jarige Helmondse vriendin. De man en de vrouw hadden in de auto ruzie gekregen. In de auto kreeg de vrouw klappen tegen haar hoofd. Toen de man bij een verkeerslicht moest stoppen wist de vrouw uit de auto te vluchten. De man ging haar achterna en sleurde haar terug de auto in. In de auto werd de vrouw door de man wederom geslagen. De vrouw wist te ontkomen en de man ging er van door. Het slachtoffer waarschuwde de politie. Agenten zagen de verdachte op het Advocaat Botsplein en hij werd aangehouden. De man is ingesloten voor nader verhoor.

Politie pakt man op voor mishandeling van echtgenote
De politie heeft maandag rond 19.00 uur voor zijn woning in Helmond Oost een 39-jarige man aangehouden. De man had eerder die dag ruzie gemaakt met zijn 39-jarige vrouw. De man ging de vrouw opzoeken op haar werk. Daar maakte hij ruzie met de vrouw. Hij schold haar in het bijzijn van haar collega’s uit en sloeg de vrouw tegen het hoofd. Het slachtoffer waarschuwde de politie. De verdachte kon later op de dag bij zijn woning aangehouden worden. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

BrabantStad gaat aan de slag met de 1,4 miljard
De colleges van de vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's Hertogenbosch en Tilburg (B5) en de provincie Noord-Brabant hebben vandaag alle projecten die onderdeel zijn van de gezamenlijke investeringsagenda 2008-2012 vastgesteld. De totale investering bedraagt 1,4 miljard. Deze stap in de samenwerking van BrabantStad vloeit direct voort uit het Meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012. De projecten moeten deze bestuursperiode gestart zijn.
De zes partners gaan op korte termijn een veelheid aan projecten in Brabant starten. Deze projecten bestrijken een breed terrein op zowel economisch, ecologisch als sociaal en cultureel gebied. Daarmee beogen de partners in Brabant op tal van beleidsterreinen een versnelling aan te brengen in de beleidsuitvoering. De burgers in Brabant gaan merken en gaan zien dat BrabantStad werkt.
De projecten van de investeringsagenda zetten het meerjarenprogramma BrabantStad van provincie en steden om in resultaat. De provincie draagt 331 miljoen euro bij aan de projecten, de steden samen circa 600 miljoen; voor de overige financiering wordt een bijdrage gevraagd van het Rijk, de Europese Gemeenschap en private partijen. Deze investeringsagenda is opgedeeld in twee tranches. De eerste tranche is in juni 2008 vastgesteld, de tweede tranche vandaag.
De projecten worden vóór 2012 gestart. Wat betekent dat een groot aantal doelen uit het provinciale bestuurakkoord Vertrouwen In Brabant door deze samenwerking worden behaald.
Naast projecten per stad is er een viertal projecten waar meer dan één gemeente profijt van heeft:
– Duurzaam vervoer (€ 1 miljoen, alle 5 gemeenten)
– Inspirerende Natuurmilieu-educatieprojecten (€ 0,2 miljoen, alle 5 gemeenten)
– Nationaal landschap Het Groene Woud (€ 2,28 miljoen, vooral Tilburg, Eindhoven en Den Bosch)
– Aankoop Strijpse Akker (€ 0,35 miljoen, Eindhoven)
Voor deze projecten zal de provincie in het kader van 'Samen Investeren in Brabant(Stad)' zelf aan het roer staan.

Met de ambitie 'BrabantStad: Europese Culturele Hoofdstad 2018' zetten provincie en steden ook vanaf 2009 weer een flinke stap. Via 'Samen Investeren in Brabant(Stad)' geeft de provincie een aanzienlijke financiële impuls aan de steden om projecten op te zetten voor de Culturele Hoofdstad.

In Helmond wordt in totaal voor zo’n 250 miljoen euro geïnvesteerd, waarbij de stad zelf ongeveer 100 miljoen investeert en de provincie ongeveer € 67,5 miljoen bijdraagt. De overige bijdragen komen van het Rijk, de EU en private investeerders. Er wordt in Helmond stevig geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit, waarbij met name de kanaal- en spoorzone een impuls krijgen. Uniek daarbij is de link, die gelegd wordt met (herstel van) cultuurhistorie en industrieel erfgoed.
Een duurzame herstructurering van Helmond West en de ontwikkeling van de Groene Peelvallei samen met de gemeente Deurne zijn de projecten die recht doen aan ambities op het terrein van een schoon Brabant.
De ontwikkeling van de High Tech Automotive Campus en de Groene Campus, beiden onderdeel van de Brainportagenda, zorgen voor versteviging van de arbeidsmarkt in Helmond. Verder wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd door de uitvoering van diverse projecten, waaronder het toepassen van dynamisch verkeersmanagement. Het vergroten van de veiligheid, het voorkomen van vroegtijdige schooluitval en het versterken van bewonersnetwerken zijn belangrijk thema's in het kader van de sociaal-maatschappelijke agenda van BrabantStad.
Tenslotte wordt de elektronische dienstverlening van de gemeente Helmond nog verder verbeterd en wil de gemeente, samen met Tilburg, meer projecten op een virtuele manier via het internet presenteren.

Hennepkwekerij ontdekt na waterlekkage bij de buren
De politie heeft dinsdagavond rond 21.30 uur een hennepkwekerij ontdekt in een woning aan de Blinkertsestraat. De politie ontdekte de hennepkwekerij nadat de brandweer de woning moest betreden om een waterlekkage van een naastgelegen woning op te lossen. In de woning trof de politie 264 hennepplanten en apparatuur om hennep te kweken aan. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De eigenaar van de woning was op dat moment niet aanwezig. De hennepplanten worden vernietigd en de apparatuur is in beslag genomen.

Hennepkwekerij in woning ondekt
De politie heeft woensdagmiddag rond 16.00 uur in zijn woning in Helmond-Centrum een 47-jarige man aangehouden. Bij politiemensen was informatie binnen gekomen dat in deze woning een hennepkwekerij zou zijn. Toen agenten bij het pand kwamen vertelde de bewoner dat er op de eerste etage een hennepkwekerij aanwezig was. Op verschillende kamers trof de politie in totaal 182 hennepplanten aan met de benodigde apparatuur om de hennep te kweken. De 47-jarige bewoner is aangehouden en is na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De hennep wordt vernietigd en de apparatuur is in beslag genomen.

Jongens van 14 aangehouden met gestolen fiets
De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.30 uur twee 14-jarige jongens uit Helmond aangehouden op de Markt. De jongens vielen op omdat het slot van een van hun fietsen verbroken was. Op de andere fiets zat geen slot. Toen agenten de fietsen controleerden bleek eentje als gestolen vermeldt te staan. Daarop zijn beide jongens aangehouden. Ook de tweede fiets bleek gestolen te zijn. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt.

Politie betrapt inbreker op heterdaad
De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.15 uur een 37-jarige man uit Vught aangehouden op de Van Hoeckstraat. Agenten gingen daar heen na een melding dat in een woning werd ingebroken. Ter plaatse troffen zij de verdachte op de achterplaats van de woning. Hij had een schroevendraaier bij zich. De man is daarop aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd van dronken bestuurder
De politie heeft zaterdagmorgen rond 0.30 uur een 31-jarige Helmonder aangehouden op de Engelseweg. De man reed daar in zijn auto en viel agenten op omdat hij nogal over de weg slingerde. Toen de agenten hem aan de kant hadden gezet bleek uit een blaastest dat hij teveel gedronken had. Daarop is de man aangehouden en voor een nadere ademanalyse meegenomen naar het bureau. Hij bleek een promillage te hebben van bijna 1,9. Zonder rijbewijs maar met een proces-verbaal mocht de man weer naar huis.

Joyrider aangehouden door politie
De politie heeft zaterdagavond rond 23.15 uur een 18-jarige Helmonder aangehouden op het politiebureau aan de Kasteeltraverse. De man meldde zich daar zelf. Wat eerder op de avond had hij een botsing veroorzaakt op de Watermolenwal. Daar was hij met de buitenspiegel van zijn auto tegen de buitenspiegel van een andere auto gekomen. Vervolgens heeft hij ook een hek geschampt. De man is nog even doorgereden, maar heeft uiteindelijk de auto geparkeerd en heeft zich bij de politie gemeld. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De man is daarop aangehouden en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man meldt zich op politiebureau voor z’n huiselijk geweld bij z’n vriendin
De politie heeft zaterdagavond rond 21.50 uur een 32-jarige man uit Haps aangehouden op het politiebureau aan de Kasteeltraverse. De man zou eerder op de dag zijn 30-jarige vriendin in het gezicht hebben geslagen in haar woning in Helmond Oost. Ook zou hij vernielingen hebben aangericht in haar woning. De man meldde zichzelf uiteindelijk op het politiebureau. Daar is hij aangehouden.

Man met 1.095 dagen cel ‘tegoed’ geeft zich aan
De politie heeft zondag rond 19.30 uur in het politiebureau van Helmond Centrum een 46-jarige Helmonder aangehouden. De man kwam zich hier zelf melden. Hij werd door de politie gezocht. De Helmonder moet nog een hechtenis uitzitten van 1.095 dagen of een bedrag betalen van ruim 4 miljoen euro in opdracht van justitie. De openstaande boete kan de Helmonder niet voldoen en moet dus zijn dagen gaan uitzitten.

3 Verdachten van inbraak aangehouden
De politie heeft afgelopen weekend een 20-jarige Eindhovenaar en twee Helmonders (19 en 18) aangehouden op de Frans van Bommelstraat. Agenten surveilleerden daar na een melding van overlast gevende jeugd. Op de Frans van Bommelstraat troffen ze een geparkeerde auto aan waarvan de sleutels in het slot zaten en het portier open stond. Er waren echter geen personen aanwezig. Toen de agenten verder keken zagen ze op een parkeerplaats nog een auto staan die niet was afgesloten. Ook hier was niemand aanwezig. In de auto zagen de agenten inbrekerswerktuig liggen. In de kofferbak van de wagen lag een grote kluis. Op dat moment meldden zich drie mannen bij een van de agenten. Na onderzoek bleek de auto met daarin de kluis van de 20-jarige Eindhovenaar te zijn. Alle drie de verdachten zijn daarop aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau. De eigenaar van de kluis heeft zaterdagmorgen aangifte gedaan op het bureau. De eerste auto die de agenten aantroffen bleek ook van hem te zijn. Evenals een scooter die later op de Heeklaan werd aangetroffen.

Verdachten gewapende overval op kledingzaak in de Veestraat opgepakt
De politie heeft woensdagmorgen om 9.05 uur een 23-jarige man uit Helmond opgepakt in zijn woning in Helmond Centrum. De man wordt ervan verdacht dat hij op 9 december een gewapende overval heeft gepleegd op een kledingwinkel aan de Veestraat. Rond 10.00 uur die dag waren twee mannen de winkel binnen gekomen. Een van hen bedreigde de twee aanwezige personeelsleden met een vuurwapen. De ander deed een greep in de kassa. Vervolgens zijn ze er vandoor gegaan. Uitgebreid onderzoek van de recherche leidde tot de aanhouding van vanmorgen. De man is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. De politie doet nog verder onderzoek naar de tweede verdachte. Deze overval is een aantal malen via Bureau Brabant en Opsporing verzocht bij het publiek onder aandacht gebracht. Deze uitzendingen hebben het onderzoeksteam bruikbare tips opgeleverd.
Rond 10.30 uur werd vanmorgen op het politiebureau aan de Kasteeltraverse in Helmond wel een 17-jarig meisje uit Helmond aangehouden in verband met deze zaak. Zij wordt ervan verdacht dat ze betrokken was bij de voorbereidingen van de overval.

Verdachte gewapende overval op tankstation aan de Europalaan gepakt
De politie heeft woensdagmorgen om 9.55 uur een 19-jarige Eindhovenaar aangehouden in zijn woning in het stadsdeel Gestel. De man wordt ervan verdacht dat hij op 9 oktober 2008 een gewapende overval heeft gepleegd op een Esso-tankstation aan de Europaweg in Helmond. Meer details staan hier. Uitgebreid onderzoek van de recherche in Helmond leidde uiteindelijk tot de aanhouding van vanmorgen. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Dronken automobilist met rijontzegging rijdt zonder autogordel
De politie heeft donderdagochtend rond 10.45 uur op de Kasteel Traverse een 44-jarige automobilist uit Eindhoven aangehouden. De politie zag de man rijden, zonder dat hij een autogordel droeg. Toen agenten hem controleerden bleek hij teveel alcohol te hebben gedronken. Op het bureau werd een alcoholpromillage van ruim 1,85 vastgesteld. Het rijbewijs van de Eindhovenaar bleek al eerder in beslag te zijn genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Seksafspraak met politie Nuenen: Helmondse prostitueé loopt tegen lamp
Het prostitutie controle team, bestaande uit vijftien politiemensen, heeft donderdag vanuit een woning te Nuenen een Escort controle gehouden. Hierbij werd door politiemensen ingebeld als klant en werden vrouwelijke en mannelijke prostituees gebeld voor een afspraak in de woning. Er werd ingebeld naar aanleiding van advertenties geplaatst in de krant en op internet. Tevens naar aanleiding van een aantal tips die bij het PCT waren binnen gekomen.
Er werden 30 personen gebeld waaruit uiteindelijk zes seksafspraken volgden waaronder met een 56-jarige vrouw uit Helmond. Die was voor de derde maal actief in de prostitutie waardoor de gemeente haar een dwangsom op kan gaan leggen, tegen haar wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt.

Man neergestoken in café, dader opgepakt

De politie heeft zaterdag rond 3.00 uur op de Bakelsedijk een 37-jarige Helmonder aangehouden. Hij zou daar betrokken zijn geweest bij een vechtpartij in een café. Toen agenten bij het café aankwamen, troffen zij daar op straat een 35-jarige plaatsgenoot aan. Het slachtoffer had bebloed gezicht en op de grond lag een plas bloed. Volgens getuigen was hij neergestoken door de 37-jarige Helmonder. Op basis van signalement konden agenten de man even later aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

2 Bestuurders zonder rijbewijs, waarvan 1 dronken, aangehouden
De politie heeft zaterdag rond 2.15 uur op de de Vondellaan een 58-jarige dronken automobilist uit Helmond aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de bestuurder van de auto kort daarvoor twee keer door rood licht reed. Verder zagen zij dat hij zijn auto nauwelijks op de weg kon houden. Agenten hebben de auto vervolgens staande gehouden. Een voorlopige blaastest wees uit dat de Helmonder teveel alcohol had gedronken. Hij is aangehouden en meegenomen naar hij bureau. Daar blies hij een alcoholpromillage van 1.65. Tevens bleek de Helmonder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.
Tevens heeft de politie zaterdagmiddag rond 11.30 uur op de Molenstraat een 36-jarige Helmonder aangehouden. De man reed daar met zijn auto. Bij controle bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Tevens had de man nog een boete van openstaan van 168 euro. De Helmonder is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar voldeed hij de openstaande boete contant. Hij is heengezonden met een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Man voor mishandeling van zijn vriendin gearresteerd
De politie heeft zondag rond 3.00 uur in zijn woning in het centrum een 32-jarige Helmonder aangehouden. De man zou daar zijn 28-jarige vriendin hebben mishandeld. Hij zou haar tijdens een ruzie bij de keel hebben gegrepen. De Helmonder is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Politie pakt jongen (17) op voor belediging agenten
De politie heeft zondag rond 3.30 uur op de President Rooseveltlaan een 17-jarige Helmonder aangehouden. De jongen fietste kort daarvoor op de Steenweg bijna een agent overhoop en beledigde hem vervolgens. Agenten zijn de jongen gevolgd en sommeerden hem meerdere malen te stoppen. Toen de jongen dit weigerde is hij gedwongen van zijn fiets af te stappen. Hij is aangehouden en meegenomen naar het bureau. De jongen is na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.

3 Dieven aangehouden
De politie heeft dinsdagavond rond 20.30 uur een 22-jarige man uit Venlo en een 25-jarige man uit Helmond aangehouden op de Spoorstraat. De politie kreeg van een getuige de melding dat er werd ingebroken in een woning aan de Floreffestraat. De gewaarschuwde politie kon de twee mannen aan de hand van een getuigenverklaring aanhouden op de Spoorstraat. Beide mannen zijn ingesloten voor verder onderzoek. De politie onderzoekt of er bij de inbraak iets is buit gemaakt.
Tevens hield de politie dinsdag om 18.00 uur een 54-jarige man uit Helmond aan op de Heeklaan. Surveillerende agenten zagen de bestelbus van de man stil staan op het fietspad langs de Heeklaan. De agenten zagen de man houten stammen in de bus laden. Dit hout was afkomstig van snoeiwerkzaamheden die door gemeentewerkers waren uitgevoerd in een naastgelegen parkje. Toen de agenten de man hierop aanspraken, wilde hij het hout weer terug leggen. Nadat hij dit had gedaan, is de man aangehouden voor diefstal. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en de man na verhoor in vrijheid gesteld.

Weer 2 dieven aangehouden
De politie heeft woensdag rond 10.30 uur op de Engelseweg twee mannen aangehouden.
Het zijn een 36-jarige Helmonder en een 33-jarige man uit Asten. De twee werden door de politie gecontroleerd. In de auto trof de politie een ploertendoder aan. Deze is in beslag genomen. Ook vond de politie een koffertje met kostbare sieraden. De beide mannen konden geen verklaring geven over de herkomst van de sieraden. De twee verdachten zijn in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Vrouw vernielt auto van haar ex-man
De politie heeft donderdag rond 17.00 uur een 52-jarige vrouw uit Oploo aangehouden op de Buitendijk. De vrouw zou bij een ruzie op deze straat serviesgoed hebben gegooid tegen de auto van haar 56-jarige ex-man. De vrouw is ingesloten op het politiebureau.

Agressieve man door politie met pepperspray onder controle gebracht
De politie heeft zondagochtend rond 2.15 uur een man van 35 jaar uit Helmond aangehouden op de Matthijs Vermeulenstraat.
De man zat als bijrijder in een auto die werd bestuurd door zijn 39-jarige Helmondse vriendin. Bij een alcoholcontrole bleek dat de vrouw teveel had gedronken en mee moest naar het bureau voor een ademanalyse. De man was het daarmee niet eens en viel de agenten lastig. Zij vorderden hem weg te gaan, maar dat deed hij niet. Op een gegeven moment viel hij de agenten aan, waarna hij met pepperspray onder controle gebracht werd. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor is hij heengezonden met een proces-verbaal. De vrouw blies op het bureau een alcoholpromillage van ruim 1,15. Ze kreeg daarvoor een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur.

Potloodventer gearresteerd
Dinsdagavond heeft de politie bij een woning in de Egelstraat een 21-jarige Helmonder aangehouden. De man wordt ervan verdacht onzedelijke handelingen bij zichzelf te hebben verricht, terwijl hij een 28-jarige vrouw in de achtertuin in de gaten hield. Bekenden van de vrouw wisten de man middels het volgen van zijn voetsporen aan te houden en alarmeerden de politie. De verdachte is meegenomen naar het bureau waar hij voor verder onderzoek is ingesloten.

Man vast voor mishandeling van ex-vriendin
Dinsdagavond heeft de politie rond 21.30 uur in een woning in de Itterestraat een 21-jarige man uit Helmond aangehouden. De man mishandelde zijn 24-jarige ex-vriendin in haar woning. Hij sloeg haar meerdere malen en kneep haar keel dicht. Op het politiebureau is de verdachte voor verder onderzoek ingesloten.

Groei-impuls voor bomen Warandelaan
De dubbele rij bomen in de middenberm is karakteristiek voor de Warandelaan. Helaas gaat de conditie van de bomen snel achteruit. Dit heeft te maken met de plaats die een boom aan de oppervlakte en ondergronds nodig heeft, ook wel groeiplaats genoemd. Na 35 jaar hebben de bomen er alle beschikbare voedingsstoffen opgebruikt. Daarnaast is de grond in de groeiplaats in de tijd flink verhard en verdicht geraakt, zodat de bomen daar slecht in kunnen wortelen. Zonder ingrijpen zullen de eerste bomen binnen vijf tot tien jaar sterven. Aangezien de bomen in de Warandelaan deel uitmaken van de zogeheten bomenhoofdstructuur van Helmond wil de gemeente deze bomen graag voor de toekomst behouden.
Om de toestand van de bomen te verbeteren, wordt de groeiplaats geoptimaliseerd. Zo komen er kokers in de grond die met voedingsstoffen gevuld worden. Daarnaast wordt er met een compressor lucht en extra voedingsstoffen in de grond geblazen. Hierdoor wordt de grond losser en kunnen de boomwortels beter doorwortelen. Door deze maatregelen zullen de bomen zich herstellen en kunnen ze weer decennia vooruit.
De werkzaamheden staan gepland van maandag 9 februari tot met woensdag 18 februari. De aannemer heeft één rijbaan nodig voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De omleidingsroute staan met gele borden aangegeven. Het ziekenhuis blijft altijd bereikbaar. Door deze verkeersmaatregelen wil de gemeente mogelijke overlast zoveel mogelijk beperken. Bij slechte weersomstandigheden kan de planning vertraging oplopen.
Aanwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden en de dagen, waarop hun woning slechter bereikbaar is.

Jongens (14 & 15) in Stiphout aangehouden voor betreden bouwterrein
De politie heeft woensdagavond om 20.45 uur twee jongens (14 en 15 jaar oud) uit Helmond aangehouden op de Dorpsstraat.
Ze zijn door medewerkers van een bouwbedrijf op een afgesloten bouwterrein betrapt en aangehouden. De verdachten zijn overgedragen aan de politie. Die heeft proces-verbaal opgemaakt en de jongens na verhoor in vrijheid gesteld. Zij worden doorverwezen naar Bureau Halt.

Bomen in het winkelgebied in het centrum hebben onderhoud nodig
Vanaf 9 februari tot half maart pleegt de gemeente onderhoud aan ruim 30 platanen op de Markt en in het winkelgebied. Dit is nodig omdat de ontwikkeling van de bomen minder goed gaat dan verwacht.
Het onderhoud betreft lichte werkzaamheden waar winkeliers, bewoners en winkelend publiek nauwelijks last van zullen hebben. De woensdag- en zaterdagmarkt vinden gewoon doorgang.
Dat de platanen -die in 2005 geplant zijn- het de eerste groeiseizoenen moeilijk zouden hebben was voorzien. Na drie jaar bleek echter dat de bomen de stress als gevolg van de verplanting nog steeds niet te boven zijn. Dat is te zien aan de bladgrootte, knopontwikkeling en scheutlengte. Deze drie 'groei-indicatoren' bleven flink achter ten opzichte van de normale groeiontwikkeling.
Om het herstelproces en de groeiontwikkeling van de platanen te bespoedigen gaat de gemeente enkele onderhoudsmaatregelen treffen. Deze bestaan uit het aanbrengen van een dubbel beluchtingssysteem, die aan kunststof waterkoffers in de grond worden gekoppeld en het snoeien van de bomen. Hierdoor krijgen de bomen meer zuurstof en water ter beschikking wat de groei zal stimuleren.
De overlast van de werkzaamheden is beperkt. De aannemer werkt met twee teams die gebruik maken van klein materieel. Per twee bomen worden de straatstenen verwijderd en worden de beluchtingssystemen aangebracht, terwijl bij de al behandelde (twee) bomen de verharding weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Tijdens de werkzaamheden worden bouwhekken geplaatst rondom de werkvakken. Winkels en horeca blijven gewoon bereikbaar. Dit geldt ook voor de markt op woensdag en zaterdag. De werkzaamheden duren naar verwachting van 9 februari tot half maart. Bij slechte weersomstandigheden kan de planning vertraging oplopen.

Hennepkwekerij opgerold in woning
De politie heeft donderdagmiddag rond 14.30 uur in een woning aan de Nemerlaerhof een hennepkwekerij met bijna 300 hennepplanten opgerold. De planten en bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Ook bleek met de stroom geknoeid te zijn. Tegen de bewoner, een 47-jarige Helmonder, wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem.

Helmonder aangehouden voor overval op Eindhovense kapperszaak
In Eindhoven heeft de politie vrijdag rond 20.25 uur op de Schalmstraat een 50-jarige Helmonder aangehouden. Kort daarvoor was de man een kapperszaak aan de Heezerweg binnengekomen. Hij had daar onder bedreiging met een mes geroepen dat het een overval was. De 36-jarige eigenaar drukte echter meteen op de noodknop van de alarmcentrale. De overvaller vluchtte vervolgens de zaak uit. Agenten die naar de melding toegingen zagen onderweg de verdachte lopen. Omdat de man voldeed aan het opgegeven signalement is hij meteen aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Bestuurder zonder rijbewijs maar met inbrekersspullen aangehouden
De politie heeft zaterdag rond 2.30 uur op de Engelseweg een 38-jarige Helmonder aangehouden. De man reed in zijn auto over deze weg toen hij moest stoppen voor een alcoholcontrole. Ook werd gevraagd om zijn rijbewijs te tonen. De Helmonder verklaarde geen rijbewijs te bezitten. Agenten controleerden zijn auto en vonden in de auto inbrekerswerktuig. In de auto lag ook een buisje met een vloeistof. Getest wordt of de vloeistof een drug is. De man is aangehouden en ingesloten voor nader verhoor.
Een uur later rond 3.30 uur moest een 40-jarige Helmondse automobilist blazen. Ook hij moest zijn rijbewijs tonen. Dit kon de man niet omdat hij een rijontzegging heeft tot 1 mei 2009. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Politie neemt rijbewijs in van dronken beginnend automobilist
De politie heeft zaterdag rond 5.45 uur op de Eikendreef een 20-jarige Helmonder aangehouden. Agenten zagen in de personenauto van de man zes personen zitten. Zij lieten de auto stoppen en de bestuurder moest blazen. Zijn alcoholpromillage was ruim 0,85. Omdat de man een beginnend bestuurder is kon hij meteen zijn rijbewijs inleveren. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Zowel de man als de overige inzittenden van de auto konden verder te voet naar huis.

Gewapende overval in de Beelsstraat zojuist
2 getinte mannen, van 18 tot 24 jaar, 170-175 cm, schoudertassen met wit/rood logo, zwarte jassen en bivakmutsen Tips: 0900-8844
Meer informatie is er nog niet.

Man voor zware mishandeling op de Steenweg aangehouden
De politie heeft vandaag omstreeks 02.15 uur een 19-jarige Helmonder aangehouden op de Steenweg in Helmond.
De verdachte bleek buiten bij een horecagelegenheid een 17-jarige jongen tegen zijn hoofd te hebben geslagen. Als gevolg daarvan waren bij hem diverse tanden afgebroken en losgeslagen.
De onenigheid was in een horecagelegenheid begonnen, waarna de betrokkenen door de portier naar buiten werden gebracht. Volgens afspraak met de lokale horeca belde de portier de politie. Nog voordat die ter plaatse was, werd het slachtoffer op straat door de dader geslagen.
De politie heeft de verdachte overgebracht naar het politiebureau te Eindhoven, waar hij is ingesloten voor nader onderzoek. Naar de aanleiding van deze mishandeling wordt een onderzoek ingesteld. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht.

Overval in Beelsstraat was bij de belwinkel
In aanvulling op dit eerdere bericht: de politie is op zoek naar getuigen van een overval op een belwinkel aan de Beelsstraat in Helmond.
Zaterdagavond rond 21.15 uur kwamen twee mannen van ongeveer 20 jaar oud met een lichtgetinte huidskleur de belwinkel aan de Beelsstraat binnen. Ze kwamen met bivakmutsen op het pand binnen en dreigde met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Ze zijn zonder buit vertrokken, vermoedelijk omdat ze gestoord werden.
Beide mannen zijn ongeveer 1.70 tot 1,75 lang en droegen zwarte kleding. Ze hadden een schoudertas bij zich met een wit-rood logo.
Buurtonderzoek heeft tot op heden nog geen nieuwe informatie opgeleverd, vandaar dat we nu de hulp van oplettende burgers inroepen. Getuigen van de overval of mensen die weten wie en/of waar de daders zijn, vragen wij zich melden bij de politie in Helmond Centrum via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Man met inbrekersgereedschap en verdovende middelen aangehouden
De politie heeft zaterdag omstreeks 02.30 uur een 38-jarige Helmonder aangehouden op de Engelseweg in Helmond.
De man, die een auto bestuurde, bleek geen rijbewijs te hebben en had bovendien inbrekersgereedschap in zijn auto.De man werd overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.
De verdachte bleek ook nog in het bezit te zijn van een buisje met het verdovende middel GHB en 18 zakjes met in totaal ruim 20 gram hennep. De verdovende middelen zijn in beslag genomen. De verdachte is in de loop van de dag, na verhoor, heengezonden

2 Dieven aangehouden
De politie heeft zaterdag omstreeks 18.00 uur een 24-jarige en 26-jarige Helmonder aangehouden op de Sperwerstraat in Helmond.
Zij worden ervan verdacht op zaterdag omstreeks 17.00 uur een woning in Lieshout te zijn binnengedrongen en daarbij een wasmachine te hebben gestolen. De wasmachine is op aanwijzing van de verdachten aangetroffen in de woning van één van hen en is in beslag genomen.
De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Na betaling met vals geld 2 personen aangehouden
De politie heeft zaterdag rond 15.15 uur op de Ameidestraat een 23-jarige man uit Almere aangehouden.
De politie kreeg een melding van een marktkoopman dat betaald werd met vals geld. Agenten zagen een man lopen die voldeed aan het opgegeven signalement en hielden hem aan. Omstanders vertelden de agenten dat er nog een tweede persoon betrokken zou zijn bij de uitgifte van het valse geld. Rond 15.55 uur werd op het Stationsplein een 15-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden. Hij voldeed aan het opgegeven signalement. De verdachte uit Almere is in verzekering gesteld. De Amsterdammer is na verhoor vrijgelaten.

Overval en in beslag genomen sieraden in Opsporing Verzocht
Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt deze week aandacht aan een overval in Eindhoven en in beslag genomen sieraden in Helmond.
De eigenaar van een oud ijzer-/papierhandel krijgt zondag 16 november 2008, rond 04.45 uur, thuis een melding van inbraak bij zijn bedrijf aan de Kanaaldijk Noord in Eindhoven. Het lijkt loos alarm, maar net als de eigenaar weer naar huis wil gaan, duikt er een man op die zonder een woord te zeggen op hem schiet.
Woensdag 28 januari is door de politie in Helmond een 26-jarige man als verdachte van heling/diefstal aangehouden. Bij de man zijn allemaal horloges (geen nieuwe) aangetroffen die in een zwartleren horloge-/sieradenetui zaten. Wie zijn de werkelijke bezitters van deze horloges?
De uitzending van Opsporing Verzocht is op dinsdag, om 21.50 uur op Ned. 1. De herhaling: is op woensdag, 10.05 uur op Ned. 2.

BRZN pakt vierde Eindhovenaar op in verband met overvallen
De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft vandaag nog een vierde verdachte opgepakt in verband met gepleegde overvallen in de regio Brabant Zuid-Oost. Een 24-jarige Eindhovenaar werd rond 13.00 uur op zijn werk in Helmond aangehouden. Vanochtend arresteerde de BRZN rond 6.00 uur al drie Eindhovenaren (twee van 19 jaar en een van 20 jaar) in hun woningen in Gestel.

Dwangsom voor langdurig opslaan afval in aanhanger
Stadswachten hebben proces verbaal opgemaakt tegen een bewoner van de Isidoor Opsomerstraat voor het bewaren van oud vuil in een aanhangwagen die aan de weg stond. Tevens heeft de gemeente Helmond een dwangsom opgelegd van € 250,-. Het plaatsen van aanhangwagens met afval zoals metaal, witgoed en bankstellen is in sommige Helmondse wijken een groot probleem. Het geeft het straatbeeld een verloederde en vervuilde indruk. Dit leidt weer tot een onveilig gevoel bij bewoners en bezoekers.
Aanhangers met afval moeten daarom op de dag van laden worden afgevoerd naar een afvalverwerkend bedrijf, zoals de milieustraat. Het zichtbaar plaatsen van aanhangers met afval is verboden volgens de Afvalstoffenverordening Helmond 2008. Deze regel en het feit dat het een verloederde en onveilige indruk geeft hebben ertoe geleid dat bij het Leefregelproject Helmond-Noord is afgesproken dat de Stadswacht en de gemeente handhavend gaan optreden. Ook in alle andere wijken van Helmond gaat de Stadswacht actiever controleren en bekeuren.
Inmiddels zijn veel aanhangers met afval uit het straatbeeld verdwenen maar de betreffende bewoner van de Isidoor Opsomerstraat bleef na waarschuwingen van de Stadswacht en aanschrijvingen van de gemeente Helmond in zijn gedrag volharden. Als betreffend persoon er niet voor zorgt dat het afval wordt afgevoerd zal de gemeente een dwangsom opleggen van € 250,- per dag die kan oplopen tot een maximum van € 2.500,-

Man bij bank maakt stampei omdat hij geen 100.000 euro krijgt
De politie heeft maandagmiddag omstreeks 15.00 uur in een bank op de Kasteel Traverse een 33-jarige Helmonder aangehouden.
De man wilde €100.000,- opnemen, terwijl dat niet op zijn rekening stond. Vervolgens wilde hij het pand niet verlaten. Hij is meegenomen naar het politiebureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Het was meer een bankoverval, anders kan elke bankovervaller zich er voortaan onderuit praten.

Overval met mes in Brandevoort
Een overval met een mes vond plaats op De Plaetse door 1 dader. De dade is blank, heeft een zonnebril, een zwarte capuchon met bontkraag, blauwe broek, plastic tas. Op fiets richting Polder.
Tips:0900-8844

Hennepkwekerij in Mierlose woning: 2 Helmonders de pineut
De politie heeft woensdag rond 22.40 uur in een woning een 21-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Helmond aangehouden. De politie had informatie dat in het pand een hennepkwekerij aanwezig zou zijn. Op de eerste verdieping en op de zolder werd een hennepkwekerij met de benodigde apparatuur aangetroffen. De spullen zijn door de politie in beslag genomen. De twee mensen uit Helmond waren in het huis aanwezig toen de politie binnen viel. De twee verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Belangrijke impuls kinderopvang Brandevoort
Kinderopvangorganisaties Spring en Korein gaan de uitbreiding van de kinderopvang in de Brandevoortse scholen verzorgen. Het betreft ongeveer 60 plaatsen in de peuterspeelzaal en 570 kindplaatsen in de kinderopvang voor buitenschoolse opvang en hele dagopvang.
De kindplaatsen worden gerealiseerd in de twee semipermanente gebouwen van de nog te bouwen derde en vierde school in Brandevoort. Daarmee is de kinderopvang in combinatie met de basisscholen in Brandevoort voor de periode van 2009 tot en met 2013 geregeld. De ontwikkeling van scholen voor de periode na 2013 worden nauw gevolgd.
Naast deze uitbreiding zal dit najaar een extra uitbreiding plaatsvinden bij kinderopvang 'Villa Vrolijk'. Het betreft hier 80 kindplaatsen buitenschoolse opvang en hele dagopvang. Hiermee komt het totaal aan extra kindplaatsen voor Brandevoort op 650, waardoor 1.300 kinderen extra opgevangen kunnen worden.
De gemeente Helmond is erg blij met het feit dat er op korte termijn een oplossing komt voor de acute problemen en het knellend plaatsgebrek van de kinderopvang in Brandevoort.
Eind vorig jaar is de gemeente Helmond gestart met de openbare inschrijving voor het verzorgen van de kinderopvang in Brandevoort. De kinderopvangorganisaties Spring en Korein hebben hiervoor een aanbieding gedaan. De aanbiedingen van de kinderopvangorganisaties zijn door de gemeente Helmond en de twee betrokken schoolbesturen, Stichting Katholiek Primair Onderwijs Helmond (SKPOH) en Stichting Openbaar Basisonderwijs Helmond (SOBH) beoordeeld.
Voor de derde school is Korein en voor de vierde school is Spring geselecteerd. Zij zullen samen met de betreffende schoolbesturen de bouwconcepten van deze brede scholen uitwerken. In de tussentijd zullen zij gezamenlijk gebruik gaan maken van de tweede semipermanente schoollocatie, die naar verwachting medio 2009 in gebruik zal worden genomen.
Nu het duidelijk is met welke partners de schoolbesturen in zee gaan, zal met de nodige voortvarendheid de bouw van de twee definitieve scholen ter hand worden genomen. Het streven is dat in 2011 de derde school (SKOPH) en in 2013 de vierde school (SOBH) in Brandevoort in gebruik genomen kunnen worden.

4 Helmonders vast vanwege overval op juwelier in Someren
De politie heeft vijf verdachten aangehouden voor de overval op een juwelier aan de Kanaalstraat in Someren. Op woensdagmiddag 7 januari van dit jaar vond daar een gewapende overval plaats. De eigenaar werd bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp waarna de mannen er met een grote hoeveelheid sieraden vandoor gingen. Een rechercheteam met 8 rechercheurs hield zich bezig met het onderzoek. Tussen 31 januari en 11 februari zijn vijf verdachten aangehouden. Het gaat om vier Helmonders van 19, 20, 23 en 27 jaar oud en een 20-jarige Eindhovenaar. Drie Helmonders (19, 20 en 23) en de Eindhovenaar worden ook verdacht van betrokkenheid bij een overval op een modezaak in de Veestraat in Helmond. Daar werden op 9 december vorig jaar twee medewerksters vastgebonden en bedreigd met een pistool. Bij deze overval werd een onbekend geldbedrag weggenomen. Aanhoudingen werden verricht op 21 januari en 3 februari. In deze zaak werd ook een 17-jarige meisje aangehouden. Na onderzoek bleek dat zij niets te maken had met de overval. Zij is in vrijheid gesteld. Uitgebreid onderzoek en tips naar aanleiding van de uitzendingen in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht leidden tot deze aanhoudingen. Alle verdachten zijn in bewaring gesteld.

Werkzaamheden Coendersberglaan-Dierdonkseheide
Van 2 maart tot 3 april gaat de gemeente een nieuw kruispunt maken bij Dierdonkseheide-Coendersberglaan-Sandenburglaan-Horstlandenpark. Het hele plangebied Dierdonkse Heide wordt ontsloten op de Coendersberglaan. Hiervoor wordt de nieuw aan te leggen Sandenburglaan (deze is al bouwrijp gemaakt; het profiel ligt er dus al) aangesloten op de Coendersberglaan. Daarbij wordt deze aansluiting Sandenburg-Coendersberglaan samengetrokken met de aansluiting Horstlandenpark-Dierdonkseheide zodat een volwaardig kruispunt ontstaat. Dit is vanuit verkeersveiligheid de beste oplossing.
De nieuwe aansluiting van de Dierdonkseheide verschuift vergeleken met de huidige aansluiting naar het noorden. Hierdoor wordt ook de aansluiting van het Horstlandenpark aangepakt, zodat beide wegen recht tegenover elkaar op de Coendersberglaan uitkomen. Door deze wijzigingen worden ook de aansluitingen van de fietspaden aangepast.
De werkzaamheden aan het kruispunt Coendersberglaan duren volgens planning ongeveer 5 weken. Tijdens deze werkzaamheden is het kruispunt gesloten voor alle verkeer. Er komt een omleidingsroute met de bekende gele borden. Bij slechte weersomstandigheden kan de planning vertraging oplopen.

Hennepkwekerij in garagebox ontdekt
De politie heeft donderdag rond 16.00 uur een hennepkwekerij ontdekt in een garagebox aan de Tiendstraat. Een surveillerende agent rook in de buurt van de garagebox van een woning een sterke hennepgeur. In de garagebox ontdekte de politie een hennepkwekerij. In totaal werden 470 hennepplanten aangetroffen. De stroom werd illegaal afgetapt. De apparatuur is in beslag genomen en de hennepplanten worden vernietigd. In de garagebox hield de politie de hoofdbewoner van de woning aan, een 49-jarige man uit Helmond. Ook werd een 43-jarige man uit Helmond aangehouden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen beide mannen en hen na verhoor in vrijheid gesteld.

Man voor flessentrekkerij aangehouden
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 1.00 uur een 36-jarige man uit Grave aangehouden op de Europaweg. De man had bij een tankstation aan deze straat diverse broodjes en flesjes melk genuttigd, maar weigerde hier voor te betalen. Een medewerker van het tankstation waarschuwde de politie. De politie heeft de man ingesloten voor verder onderzoek.

Fietsendief aangehouden
De politie heeft donderdagavond om 20.00 uur een 27-jarige man uit Eindhoven aangehouden op het Stationsplein. Agenten zagen de man rond 19.15 uur een fiets wegnemen uit de fietsenstalling aan dit plein. Deze fiets stond niet op slot. Bij een controle door de politie bekende de man dat de fiets niet van hem was. Hierop is de man aangehouden voor fietsendiefstal. Hij is na verhoor en met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Vanaf 1 april: Hondenpoep? Wij trappen er niet meer in
Hondenpoep op de stoep is één van de grootste ergernissen in onze samenleving. In Helmond moeten honden uitgelaten worden op de speciaal daarvoor ingerichte uitlaatplaatsen en losloopveldjes. Toch kan er daarbuiten soms een 'ongelukje' gebeuren. Sinds dit jaar is elke hondenbezitter in Helmond verplicht een opruimzakje bij zich te hebben – én te gebruiken – tijdens het uitlaten van de hond. Vanaf 1 april is het waarschuwen voorbij en worden er boetes uitgedeeld. Want hondenpoep, daar trappen wij niet meer in.
Het opruimzakje – een speciaal milieuvriendelijk zakje of een eenvoudig plastic zakje – is eenvoudig te gebruiken en mag vervolgens in een hondenpoepbak (DepoDog) of afvalbak gestopt worden. Thuis weggooien kan natuurlijk ook. Uitwerpselen in de goot of in straatputjes gooien is niet meer toegestaan.
De stadswachten gaan – ook in burger – streng toezien op de nieuwe regel. Hondenbezitters die tijdens het uitlaten geen zakje bij zich hebben, krijgen voorlopig een waarschuwing en een gratis milieuvriendelijk opruimzakje. Vanaf 1 april leidt het niet kunnen tonen van een opruimmiddel (zakje) bij het uitlaten tot een bekeuring van 60 euro. Het niet opruimen van de uitwerpselen op een plek buiten de uitlaatplaatsen en losloopveldjes levert een boete van 90 euro op. Er wordt het meest gecontroleerd op plekken waar de overlast het grootst is.
Veel Helmonders beleven dagelijks plezier aan hun hond. De nieuwe regel is dan ook niet bedoeld om de hondenbezitters dwars te zitten. Het verplicht bij de hand hebben – én gebruiken – van het opruimzakje zorgt voor minder overlast door poep en neemt daarmee een grote ergernis weg. Zo heeft de hondenbezitter nog steeds plezier van zijn huisdier en trappen anderen er niet meer in.
Het opruimzakje vormt het sluitstuk als het gaat om het minimaliseren van de overlast die honden soms kunnen veroorzaken. Eerder al nam de gemeente Helmond maatregelen tegen loslopende honden en honden in verboden gebied, zoals speelplekken en bijzondere locaties als de Kasteeltuin. Verspreid over de hele stad heeft de gemeente speciale veldjes, loslaatterreinen en uitlaatplaatsen aangelegd, waar honden hun behoefte kunnen doen. Deze plekken worden regelmatig gereinigd. De poep hoeft hier niet te worden opgeruimd.

Enkele straten korte tijd afgesloten tijdens carnaval
Tijdens carnaval zijn er in Helmond van vrijdag 20 tot en met dinsdag 24 februari enkele straten korte tijd afgesloten door carnavalsoptochten en andere activiteiten. Een deel van de Kanaaldijk Noord-West en een gedeelte van de Steenweg zijn – op enkele momenten na – de hele carnaval afgesloten. De overlast voor het verkeer wordt zo veel mogelijk beperkt. Toch kan er, ook als mensen met de bus reizen, sprake zijn van enig oponthoud.

Centrum
Een gedeelte van de Kanaaldijk Noord-West (tussen Traverse en Havenweg) en een gedeelte van de Steenweg (tussen Kanaaldijk en Kromme Steenweg) zijn afgesloten voor alle verkeer van: zaterdag 21 februari 11.00 uur tot woensdag 25 februari 6.00 uur, behalve op de volgende momenten: maandag 23 feb. 6.00 – 11.00 uur en dinsdag 24 feb. 6.00 – 12.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Jan van Brabantlaan en Eikendreef.
Tijdens de optocht wordt het doorgaand verkeer op zondag van 9.00 tot 17.00 uur omgeleid via de Jan van Brabantlaan – Eikendreef en Zuidende – Binderseind.

Mierlo-Hout
Op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur zijn onder meer de Hoofdstraat (incl. spoorwegovergang) en Houtse Parallelweg afgesloten. De omleiding loopt via de Heeklaan.

Stiphout
Een aantal straten (o.a. Dorpsstraat) zijn op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Gasthuisstraat en Wilde Wingerd.

Brouwhuis
Door de carnavalsoptocht zijn enkele straten afgesloten op maandag van 12.00 tot 16.30 uur en wegens de jeugdoptocht op dinsdag van 12.30 tot 14.30 uur. De omleiding loopt via de westelijke Rivierensingel.

Helmond-Noord
Op vrijdagochtend vanaf 9.00 uur zijn enkele straten rondom OBS De Bundertjes korte tijd afgesloten.

Brandevoort
Op vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur zijn diverse straten afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden de afsluiting.

Jongen gooit trottoirsteen stadion De Braak in
Een 15-jarige jongen uit Helmond is vrijdagavond omstreeks 21.45 uur door de politie aangehouden ter hoogte van het voetbalstadion. De jongen was kort daarvoor betrapt: Hij gooide een trottoirsteen over het hek in de richting van supporters van de uitclub. Er was namelijk een voetbalwedstrijd aan de gang tussen Helmond Sport en FC Emmen. Zover bekend werd niemand geraakt. Tegen de stenengooier is proces-verbaal opgemaakt.

Meisje van 16 met mes bedreigd en beroofd in de Rijpelberg
Een 16-jarig meisje uit Helmond is maandagochtend rond 8.30 uur het slachtoffer geworden van een beroving op de Nemerlaerhof. Het meisje werd op deze straat door een onbekende jongen aan haar arm een gangetje in getrokken. Ze viel hierbij op de grond. Vervolgens pakte de jongen haar vast en bedreigde haar met een mes. Het meisje wist de jongen van haar af te werken. Hierna sloeg hij haar in het gezicht en rende hij weg in de richting van de Weg door de Rijpel. Bij de beroving werd een klein geldbedrag buit gemaakt. Signalement van de dader: man, circa 1.80m, 20-25 jaar oud, kort geschoren zwart haar, normaal postuur, grote neus, donkere schoenen, zwarte korte jas, zwarte trainingsbroek met witte strepen aan de zijkant en witte pet. De politie verricht vandaag een buurtonderzoek. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Helmond, via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem melden kan ook, via 0800-7000.

Hennepkwekerij in woning in de Rijpelberg opgerold
De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt op de zolder van een woning aan het Overijsselplantsoen.
De politie heeft de 26-jarige bewoner van het pand aangehouden en voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De kwekerij bestond uit 266 hennepplanten. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De hennepplanten en de apparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

11 Helmonders bij drugspanden aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag tussen 15.00 uur en 16.00 uur vier verdachten aangehouden.
In hun woningen aan de Isidoor Opsomerstraat werden een 57-jarige en een 72-jarige Helmonder aangehouden. Een 38-jarige Helmondse werd in haar woning aan de Jacob Marisstraat aangehouden. Haar 46-jarige partner werd aangehouden op de Engelseweg. De politie had informatie dat vanuit de drie panden softdrugs werd verkocht aan minderjarigen. Dat leidde gistermiddag tot een inval. In de drie woningen werd een grote hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Dat is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Er werd ook een stroomstootwapen in beslag genomen. De vier verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.
In en rond de woningen aan de Isidoor Opsomerstraat zijn nog zeven mensen aangehouden. Zij hadden softdrugs gekocht in het pand. De gebruikershoeveelheden die zij op zak hadden zijn in beslag genomen en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man via DNA-bewijs voor 2 oude woninginbraken aangehouden
De politie heeft afgelopen maandag een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in het huis van bewaring in Tilburg.
De man wordt verdacht van een woninginbraak in 2003 op het Ockenburghpark in Helmond en een woninginbraak in 2007 aan de Zwaluwlaan in Best. Bij beide inbraken werd door de politie destijds een DNA-spoor aangetroffen. Eind januari 2009 kwam er een bericht van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat er een zogenoemde match was aangetroffen. De verdachte bleek al voor een andere zaak een straf uit te zitten in het huis van bewaring in Tilburg. Daar werd hij dus aangehouden en meegenomen voor verhoor. Inmiddels is de man weer terug naar het huis van bewaring. Hij zal daar nog verder worden verhoord. De politie sluit niet uit dat hij ook verantwoordelijk is voor een aantal andere inbraken in de regio.

Verdachte van mishandeling AH-medewerker aangehouden
De politie heeft donderdagochtend rond 9.00 uur een 37-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. De man wordt verdacht van een mishandeling op maandag 9 februari 2009. Hij zou toen rond 19.00 uur een 39-jarige medewerker van de Albert Heijn supermarkt aan de Dijksestraat hebben geslagen na een discussie over het gebruik van een winkelmandje. Het slachtoffer deed aangifte tegen de man. Hij is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Verkeerscontrole in Brouwhuis levert geld op
Twintig agenten van de politieafdeling Helmond Oost hebben donderdagavond tussen 18.45 en 21.00 uur een verkeerscontrole gehouden in de wijk Brouwhuis. De controle werd gehouden op de Edelhertlaan. Een 43-jarige man uit Helmond werd aangehouden omdat hij een boete van 618 euro niet betaald had. Omdat hij die niet kon betalen, is hij ingesloten op het politiebureau. Een 29-jarige man uit Helmond kreeg een bekeuring voor niet-handsfree bellen. Bij het uitschrijven van deze bekeuring bleek hij nog voor ruim 485 euro aan boetes niet betaald te hebben. Deze heeft hij betaald. Een vriend van een 32-jarige vrouw uit Helmond betaalde 400 euro aan openstaande boetes die zij open had staan bij de politie.
De politie nam 64 blaastesten af. Geen enkele bestuurder had teveel gedronken. De politie schreef verder bekeuringen uit voor het niet dragen van de autogordel (1x), verlichting (1x), geen kinderzitje (1x), niet kunnen legitimeren (5x).

Man met vals geld wordt boos en aangehouden na poging mishandeling
Op de Noord Koninginnewal is zaterdag rond 2.20 uur een 20-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij zou kort voor zijn aanhouding geprobeerd hebben om bij een horecagelegenheid met vals geld te betalen. Toen het personeel dit ontdekte werd hij buitengezet. De man werd kwaad en vernielde een bloembak. Hij bedreigde het personeel. Even later kwam hij terug met een paal waarmee hij in de richting van het personeel begon te slaan. De medewerkers zagen kans om de man vast te houden en de politie te waarschuwen. Hierop is hij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werden bij de verdachte twee briefjes van 50 euro aangetroffen die vermoedelijk vals zijn. Deze zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. De man is ingesloten op het politiebureau.

Roekeloze automobilist moet rijbewijs inleveren
Agenten zagen zaterdagochtend rond 1.10 uur een 23-jarige automobilist uit Helmond met hoge snelheid over de Lucas Gasselstraat rijden. Hierop volgden zij de auto via de Willem Prinzenstraat, het Oostende, de Kanaaldijk Noord Oost, de Julianalaan, de Jan van Brabantlaan naar de Boerhavelaan. De bestuurder passeerde onderweg diverse kruisingen met snelheden van zo’n 100 km/u. Op de Boerhavelaan passeerde de bestuurder diverse vluchtheuvels met hoge snelheid. Uiteindelijk konden de agenten de automobilist stoppen door het politievoertuig voor zijn auto te zetten. De man moet zijn rijbewijs bij de politie inleveren voor het onveilige rijgedrag. Tegen de verdachte wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Man in een kroeg slaat met een glas: proces-verbaal
In een horecagelegenheid aan de Steenweg is zondagochtend rond 2.00 uur een 18-jarige man uit Helmond aangehouden. Hij wordt verdacht van het met een glas slaan van een 17-jarige inwoner van Helmond in de horecagelegenheid kort voor zijn aanhouding. Het slachtoffer liep een verwonding aan zijn hoofd op waaraan hij in het ziekenhuis werd behandeld. De verdachte is voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij naar huis. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Deuk in auto trappen: verdachte in de cel.
Op de W. Prinzenstraat is zondag even na middernacht een 31-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden. Hij zou kort voor zijn aanhouding een deuk in een geparkeerde auto aan de W. Prinzenstraat hebben getrapt. De verdachte is voor verder onderzoek in de cel gezet.

De 3 verdachten van mishandeling meisje (16) en vriend verhoord en vrij
Op de Heeklaan werden zaterdagavond rond 18.30 uur een 16-jarig meisje uit Helmond en haar vriend mishandeld. Een auto kwam de straat in rijden. Hier stapten twee mannen uit en die duwden het meisje op de grond en zij werd vervolgens geschopt. Ook haar vriend werd geslagen. De politie stelde een onderzoek in en hield zaterdagavond rond 19.50 uur op de Paulus Potterstraat een 23-jarige vrouw en een 25-jarige man uit Helmond aan. Zondagmiddag rond 12.30 uur werd in zijn woning in Helmond een derde verdachte aangehouden, een 26-jarige man. De 23-jarige vrouw werd zaterdag na verhoor in vrijheid gesteld. De twee mannen zijn zondag verhoord. Ook zij mochten hierna naar huis. Tegen de verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Man voor bezit harddrugs aangehouden
De politie heeft maandag rond 2.40 uur op de Veestraat een 20-jarige Helmonder aangehouden. Hij bood daar een 36-jarige man uit Leveroy (Limburg) cocaïne aan. Toen de man de drugs zag, schakelde hij de politie in. De Helmonder is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Man aangehouden voor mishandeling ex
De politie heeft maandag rond 5.00 uur in een woning in het centrum een 26-jarige Helmonder aangehouden. Hij zou kort daarvoor zijn ex-vriendin in haar woning hebben mishandeld. De man zou haar hebben geslagen en een kopstoot hebben gegeven. Vervolgens is de man naar het huis van familie gelopen waar hij is aangehouden.

Man aangehouden voor geweld tegen zijn vriendin
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 1.15 uur in zijn woning in Helmond West een 43-jarige man aangehouden. De man zou zijn 28-jarige vriendin uit Helmond hebben mishandeld. De verdachte is meegenomen naar het bureau waar hij is ingesloten.

Overval op frietzaak De Braak op het einde van de middag. Met daarna een helikopter in de lucht, ik denk om de dader of daders te pakken.

Jongen (15) werd bedreigt met alarmpistool
De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.00 uur een 19-jarige man uit Helmond aangehouden op de Rijnlaan. De 19-jarige man zou op deze straat rond 14.30 uur een 15-jarige jongen uit Helmond bedreigd hebben met een pistool. De twee zijn bekenden van elkaar en hadden ruzie. Bij zijn aanhouding had de 19-jarige man geen pistool bij zich. Het wapen werd door de politie in zijn ouderlijk huis gevonden en in beslag genomen. Het bleek om een alarmpistool te gaan. De verdachte is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Na zware achtervolging ook vierde verdachte aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag rond 16.00 uur een 42-jarige man uit Ochten (Gld), een 21-jarige man uit Dodewaard (Gld) en een 26-jarige man uit Ede (Gld) aangehouden op het Rembrandtplein. De drie mannen zaten in een personenauto die op het Rembrandtplein werd gecontroleerd door de politie. Zij konden zich bij deze controle niet legitimeren en werden daarom aangehouden. Een vierde inzittende, een 20-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats, sloeg op de vlucht. Agenten zetten de achtervolging in. Daarbij werden diverse politieauto’s, bikers en een politiehelikopter ingezet. Na een achtervolging te voet over diverse schuttingen en daken van schuurtjes, kon de politie de 20-jarige man aanhouden op de Van Ruysdaelstraat. Hij bleek nog twee weken celstraf uit te moeten zitten. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de drie andere mannen. Ze zijn na verhoor in vrijheid gesteld.

Gewapende overval op de Aldi in Winkelcentrum De Bus
Zojuist vond een overval met een wapen plaats op de Aldi aan het Nieuwveld. Er zijn 3 daders, 2 kleinere en 1 grotere. 1 met masker en 2 met capuchon, ze dragen donkere kleding en hebben een getint uiterlijk. Tips:09008844

Gewapende overval op Aldi (Aanvullend op bovenstaand bericht)
De politie zoekt getuigen die kort voor, tijdens of na de overval wellicht iets hebben gezien dat met dit misdrijf te maken kan hebben. Donderdagmorgen omstreeks 7.30 uur vond er een overval plaats op een supermarkt aan de Nieuwveld. Een 26-jarige medewerker van de supermarkt werd door drie overvallers gedwongen de zaak te openen en een kluis in de zaak open te maken. Dat gebeurde onder bedreiging van een steekwapen. De buit bestaat uit verpakt muntgeld. Hierna vluchtten de drie overvallers weg in onbekende richting. Van hen is het volgende signalement bekend. Ze droegen allen donkere kleding en het gaat vermoedelijk om mannen van begin 20. Een dader heeft een lengte van ongeveer 1,85 m en had verder een normaal postuur. Hij droeg een zwarte sweater met capuchon en hield voor zijn mond een rode sjaal met zwarte bewerking (vermoedelijk blokjes). Verder droeg de man een donkere broek, mat zwarte schoenen en zwarte handschoenen. De tweede dader is een kop kleiner en had op het moment van de overval een donkere jas/sweater aan met capuchon. Ook hij droeg een donkere broek. Opvallend aan deze dader was dat hij een wit Halloween-achtig masker op had. De derde dader, eveneens een kop kleiner dan de eerste dader, droeg donkere kleding maar had verder een zwarte sjaal over zijn neus en mond gedaan. Getuigen kunnen de politie bellen, tel: 0900 – 8844. Anoniem kan ook, tel: 0800 – 7000.

Rijbewijs dronken automobilist ingenomen
De politie heeft woensdagavond rond 21.35 uur op de Ameidewal een 30-jarige Helmonder aangehouden. Agenten controleerden daar de bestuurder toen bleek dat hij teveel alcohol gedronken had. Op het politiebureau blies hij een alcoholpromillage van ruim 1,40. Het rijbewijs is ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zakkenroller aangehouden
De politie heeft donderdag rond 7.40 uur in een pand aan de Haaglaan een 18-jarige Helmonder aangehouden. Hij wordt verdacht van zakkenrollerij gepleegd op 14 februari op de Hertogstraat in Helmond-West. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

WEER een beroving!!!
Vrijdag rond 9.00 uur heeft op de Caroluslaan een beroving plaatsgevonden. Een 40-jarige Helmonder wilde geld gaan storten bij het Postagentschap aan de Mierloseweg. De man parkeerde zijn auto op de Caroluslaan en stapte uit. Op dat moment wordt hij van achter vastgepakt en roept iemand om geld. Het slachtoffer valt op de grond en laat zijn portemonnee vallen. Een dader pakt de portemonnee en rent ermee weg richting de 2e Haagstraat. Een tweede verdachte rent achter de eerste verdachte aan.
De eerste dader was ongeveer 20/22 jaar, 1.87m. lang, hij droeg een donkere jas met vest en capuchon. De tweede dader was ook ongeveer 20/22 jaar, iets kleiner rond de 1.70m, ook hij droeg een donkere jas met vest en capuchon.
Getuigen van deze beroving worden verzocht contact op te nemen met de politie Helmond via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Man gaat naar politiebureau, beledigt en vernielt daar en moet blijven
De politie heeft vrijdag rond 13.45 uur in het politiebureau aan de Deltaweg een 44-jarige Helmonder aangehouden. De man kwam in het politiebureau voor een gesprek met een baliemederwerkster. Tijdens dit gesprek liepen de emoties hoog op bij de man. De man werd opeens zo kwaad dat hij de medewerkster uit begon te schelden. Aan de man werd gevraagd het bureau te verlaten. Dit deed hij maar bij de uitgang trapte hij meerdere keren tegen de elektronische tussendeur. De Helmonder werd door agenten aangehouden. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

Man grijpt zijn echtgenote bij de keel
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 2.10 uur een 33-jarige man uit Helmond aangehouden in de woning van zijn ouders in Helmond West. De man zou in hun woning zijn 30-jarige vrouw uit Helmond bij de keel hebben gegrepen na een ruzie. De vrouw deed hiervan aangifte bij de politie. De man is ingesloten op het politiebureau.

Dronken bestuurder aangehouden
De politie heeft zondag rond 21.15 uur een 36-jarige man uit Helmond aangehouden op de Wolfsputter Baan. Agenten zagen de man op het Nuijeneind in Bakel in een personenauto rijden. Bij een controle bleek hij gedronken te hebben. Hij blies ruim 1,45 promille. De politie heeft zijn rijbewijs ingenomen en proces-verbaal opgemaakt.

Jongen met mes op school ogepakt door politie
De politie heeft maandag rond 10.55 uur in een school aan de Nachtegaallaan een 14-jarige Helmondse jongen aangehouden. Bij een tassencontrole van de leerlingen werd bij de verdachte een mes aangetroffen. Er werd door de politie gecontroleerd op steekwapens en verdovende middelen in samenwerking met het bestuur van de school. Het mes is in beslag genomen en tegen de jongen is proces-verbaak opgemaakt.

Bestuurder zonder rijbewijs, met hasj en openstaande boete opgepakt
De politie heeft maandagmiddag rond 16.15 uur op Bij de Populieren een 40-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man daar rijden in zijn auto. Bij controle van de auto bleek dat de eigenaar niet in het bezit was van een rijbewijs. Bij de bestuurder werd ook nog een blok hasj aangetroffen. De politie heeft de man meegenomen naar het bureau waar bleek dat er nog een boete open stond. De hasj is in beslag genomen. De Helmonder kon zijn openstaande geldboete niet betalen en is daarom ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van poging tot gewapende overval in de Dijksestraat
De politie zoekt getuigen van een poging tot een gewapende overval op maandagavond rond 22.25 uur op een eetgelegenheid aan de Dijksestraat. Op dat tijdstip kwam een man met een bivakmuts op de zaak binnen en bedreigde het 66-jarige vrouwelijke personeelslid dat op dat moment aan het werk was met een steekwapen. De man wilde geld van haar, maar zij weigerde dat af te staan en dreigde de dader vervolgens iets aan te doen. Die is daarop weer vertrokken. Het signalement van de dader:
Man, 1,80 – 1,85 meter groot, breder postuur. Hij droeg een groene, legerachtige jas, een donkerblauwe bivakmuts en zwarte handschoenen.
De politie is op zoek naar getuigen van deze overval of mensen die mogelijk iets gezien hebben dat er mee te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Helmond West via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Dat is volgens mij (in ieder geval) al de 2e keer dat ze daar de rovers weg hebben gejaagd. De vorige keer had de man een pan heet vet naar de rover gegooid.

Dronken bestuurder weigert blaastest: rijbewijs kwijt
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 1.00 uur een 61-jarige man uit Helmond aangehouden op een parkeerplaats aan de Kasteel Traverse. De politie trof de man aan terwijl hij lag te slapen in een personenauto met draaiende motor. Hij bleek gedronken te hebben. De man weigerde mee te werken aan een blaastest. Hierop is de man door de politie aangehouden en wordt zijn rijbewijs ingenomen. Ook is proces-verbaal opgemaakt tegen de man. Later werd wel een bloedtest bij de 61-jarige man afgenomen. Hiermee kan het alcoholpromillage later worden vastgesteld.

Unieke verkeerslichten in Stiphout
Bij twee oversteekplaatsen aan de Dorpsstraat in de Helmondse wijk Stiphout worden innovatieve verkeerslichten geplaatst, die de wachttijd tot groen licht en de oversteektijd aangeven. Helmond is één van de eerste gemeenten in Nederland waar deze unieke verkeerslichten worden geplaatst. De aanleg vindt plaats van maandag 9 tot donderdag 26 maart, waarna de nieuwe lichten gaan werken.
Dankzij de wachttijdindicatie weten voetgangers precies hoe lang zij bij de oversteekplaats moeten wachten tot zij groen licht krijgen en kunnen oversteken. Als het licht vervolgens op groen springt, geeft het verkeerslicht aan hoe lang er (nog) overgestoken kan worden. Deze oversteektijd is afgestemd op mensen die eventueel slecht ter been zijn.
Door de bouw van het nieuwe appartementencomplex "Kloostergebouw" aan de Dorpsstraat is de vaste oversteekplaats op die locatie een tijd geleden verplaatst naar de Trudostraat, waar tijdelijke verkeerslichten zijn geplaatst. Het nieuwe, innovatieve verkeerslicht komt weer terug op de oorspronkelijke locatie bij het "Kloostergebouw". Ook ter hoogte van de winkels aan de Dorpsstraat komt een innovatieve variant. Als de nieuwe verkeerslichten werken, verdwijnen de tijdelijke lichten bij de Trudostraat weer.
Tijdens de aanleg van maandag 9 tot donderdag 26 maart is het verkeerslicht ter hoogte van de winkels buiten werking. Omdat er ook nieuwe kabels aangelegd moeten worden, wordt het trottoir op enkele plekken opgebroken. Voetgangers kunnen gebruik maken van een smalle strook over de weg, die is afgezet voor het autoverkeer. In sommige gevallen zal de straat overgestoken moeten worden. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van de tijdelijke verkeerslichten bij de Trudostraat, die wel blijven werken. Omdat ook KPN nieuwe kabels gaat aanleggen aan de Dorpsstraat, is er afgelopen woensdag 4 maart al deels met de graafwerkzaamheden begonnen. De winkels blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.
De nieuwe innovatieve verkeerslichten passen in het rijtje van allerlei slimme oplossingen en mogelijkheden die je tegenwoordig in het verkeer tegenkomt. Een ander voorbeeld zijn de 'intelligente' verkeerslichten, die in staat zijn om te reageren op het verkeersaanbod. Helmond is één van de eerste gemeenten in Nederland die met de voetgangersverkeerslichten met wachttijd en oversteektijd gaat werken.

Fietser gewond bij botsing met auto
Donderdag rond 13.15 uur is op de Vossenbeemd een 57-jarige Helmonder gewond geraakt bij een ongeval. De man fietste over de Vossenbeemd en stak over richting de Churchilllaan. Een 29-jarige Helmondse automobilist kon de fietser niet meer ontwijken en reed met zijn auto tegen de fietser aan. Het slachtoffer vloog over de motorkap en kwam terecht op het wegdek. De fietser is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de toedracht van het ongeval in onderzoek.

2 Illegale vogelhandelaars opgepakt
Het Regionaal Milieu Team van de Politie Brabant Zuid-Oost heeft de afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd naar het illegale bezit van beschermde inheemse vogels. Ook deed zij onderzoek naar illegale handel in vogels. Op maandag 2 maart werden op twaalf locaties in Nederland zoekingen verricht. Hierbij kreeg het team ondersteuning van de Algemene Inspectie Dienst. De zoekingen vonden plaats in Helmond en Eindhoven maar ook buiten de regio, onder meer in Limburg en Midden- en West Brabant. Twee Helmonders van 56 en 59 jaar werden aangehouden bij hun woning in Helmond. In diezelfde week werden op twee andere locaties in Helmond huiszoekingen verricht. In totaal werden 56 beschermde vogels, waaronder nachtegalen, sperwergrasmussen en karekieten, in beslag genomen. De Helmonders worden ook verdacht van het aanbrengen van valse ringen bij vogels.
De verdachten zijn in vrijheid gesteld. Het Regionaal Milieu Team heeft proces-verbaal opgemaakt.

Verdachte overval op woning aan de Isidoor Opsomerstraat aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag rond 12.15 uur een 38-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in Helmond West. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een overval op een woning aan de Isidoor Opsomerstraat. Deze overval vond plaats op zondagavond 15 februari rond 22.15 uur. Door meerdere daders werden de 31-jarige bewoner en zijn 30-jarige vriendin bedreigd en mishandeld. De daders zijn er zonder buit vandoor gegaan.
De 38-jarige verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Man voor huisvredebreuk gearresteerd
De politie heeft zaterdagavond rond 22.45 uur een 39-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. Hij zou kort daarvoor een 36-jarige Helmonder in zijn woning in Helmond Centrum hebben mishandeld. Omdat hij niet werd binnengelaten, vernielde hij de voordeur van de woning. Aanleiding was een ruzie in de relationele sfeer. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Hennepkwekerij in woning ontdekt
De politie heeft maandag rond 10.20 uur in een woning aan De Calsstraat een hennepkwekerij aangetroffen. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat er in het pand een kwekerij aanwezig was. Op de bovenverdieping troffen agenten in totaal 518 hennepplanten aan. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De hennepplanten zullen worden vernietigd.

Helmonder aangehouden ivm hennepkwekerij in woning in Milheeze
De politie heeft maandag rond 11.15 uur in een woning aan de Heibloem een hennepkwekerij aangetroffen. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat er in het pand een hennepkwekerij aanwezig was. Op de zolder van het huis werd door de politie 611 hennepplanten aangetroffen drie personen zijn vervolgens in het pand aangehouden. Een 36-jarige man uit Gemert, een 40 jarige man uit Helmond en een 54-jarige man uit Rheden. Zij zijn ingesloten voor verder onderzoek.

1-Richtingincident leidt tot aanhouding automobilist en vluchten bijrijder
De politie heeft maandag rond 18.00 uur op de Matthijs Vermeulenstraat een 25-jarige man uit Waalre aangehouden. Even daarvoor kreeg de politie de melding van een 43-jarige Helmondse automobilist dat hij werd bedreigd. De Helmonder reed in zijn auto over de Hurksestraat. Tegen het verkeer in kwam de Waalrenaar hem in zijn auto tegemoet. De Helmonder kon met zijn auto niet uitwijken en de man uit Waalre kon er met zijn auto niet door. De Waalrenaar werd hier kwaad over en stapte samen met zijn bijrijder uit de auto. Beide mannen begonnen bedreigingen te uitten tegen de Helmonder. Zij stapten weer in de auto en gingen er van door. Agenten zagen de Waalrenaar rijden over de Matthijs Vermeulenstraat en lieten de auto stoppen. De bijrijder ging er meteen te voet van door. Tijdens zijn vlucht gooide de man een vuilniszak weg. In de vuilniszak zat ruim 800 gram aan henneptoppen. De Waalrenaar kon worden aangehouden. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

Zwitser aangehouden voor diefstal uit hotel West Ende
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 2.10 uur een 43-jarige man uit Zwitserland aangehouden in een hotel aan de Steenweg. De man zou in het hotel een mobiele telefoon hebben gestolen. Deze lag achter een balie. De diefstal werd gezien door de portier van het hotel. De politie hield de man aan in zijn hotelkamer. De man is voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Zoon mishandelt vader
De politie heeft dinsdag rond 19.30 uur een 19-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn ouderlijk huis in Helmond Oost. De man zou zijn 59-jarige vader in deze woning een kopstoot hebben gegeven na een ruzie. De man is ingesloten op het politiebureau.

Helmonder in Laarbeek mishandelt zijn ex
De politie heeft woensdagochtend rond 9.00 uur een 26-jarige man uit Helmond aangehouden op de Oranjelaan. De man zou eerder op de ochtend in haar woning in Aarle-Rixtel de keel van zijn 36-jarige ex-vrouw hebben dichtgeknepen. Hierna was hij met zijn auto weggereden. Agenten zagen de man rijden op de Oranjelaan en hielden hem aan. Hij is ingesloten op het politiebureau.

Man met 2100 euro aan openstaande boetes al 3de keer zonder rijbewijs
De politie heeft woensdag rond 11.30 uur een 24-jarige man uit Helmond aangehouden op de Rijpelbergseweg. Bij een controle bleek dat de man zonder rijbewijs in een personenauto reed. De man bleek nog voor ruim 2100 euro aan boetes niet betaald te hebben. De man was door de politie al twee keer eerder betrapt op rijden zonder rijbewijs. Daarom heeft de politie zijn auto in beslag genomen. Ook is proces-verbaal opgemaakt tegen de Helmonder.

Man botst onder invloed van drugs: rijbewijs kwijt
De politie heeft woensdag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Helmond Centrum. De politie kreeg woensdagmiddag omstreeks 16.30 uur de melding dat de verdachte in de straat waar hij woont tegen een geparkeerd staande auto botste. Toen hij uitstapte was de man volgens omstanders nauwelijks aanspreekbaar, tevens sprak hij wartaal uit. Vervolgens ging hij zijn woning binnen. Toen de politie arriveerde zagen ze de man door het raam op de grond liggen. Agenten tikten een ruitje in en gingen vervolgens naar binnen. De man is, vermoedelijk onder invloed van drugs, naar het ziekenhuis vervoerd. Hier is ter controle bloed afgenomen.

Poolse steelt vlees
De politie heeft donderdagochtend rond 11.00 uur bij een bedrijf aan de Roggedijk een 46-jarige medewerkster uit Polen aangehouden. Voordat de verdachte deel moest nemen aan een tascontrole bij het bedrijf waar zij werkt, werd ze betrapt op het weggooien van vlees dat ze uit haar tas haalde. Dit vlees had ze eerder weggenomen uit het bedrijf. Ze is meegenomen naar het politiebureau waar ze een verklaring heeft afgelegd. Na betaling van een boete van €120,- mocht de vrouw weer naar huis.

Fietsendief betrapt door agent in burger
De politie heeft donderdag rond 21.00 uur een 41-jarige man uit Helmond aangehouden op de Molenstraat. Een agent in burger zag dat de man op de Noord Koninginnewal probeerde een fiets te stelen die in een fietsenstalling stond. De agent waarschuwde zijn collega’s in uniform. Zij hielden de man even later aan op de Molenstraat. Hij bleek gereedschap bij zich te hebben. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en de man na verhoor in vrijheid gesteld.

Helmonder rijdt op agent in, vlucht maar gepakt in Eindhoven
De politie heeft vrijdagmiddag om 15.25 uur een 25-jarige Helmonder aangehouden op de Tongelresestraat in Eindhoven. De man was surveillerende agenten in Helmond eerder op de middag opgevallen toen hij in zijn auto met hoge snelheid over de Heistraat reed. Hij reed daarbij bijna een fietster omver. Toen één van de agenten de bestuurder een stopteken gaf negeerde die dat en gaf gas bij. Daarbij reed hij recht op de agent af zodat die van de weg moest springen om niet aangereden te worden. De agent heeft op de fiets nog een korte achtervolging ingezet, maar raakte de auto kwijt. Aan de hand van het signalement en het kenteken kon hij later op de Tongelresestraat in Eindhoven alsnog worden aangehouden. De man is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Verkrachter bij slachtoffer (24) gearresteerd
De politie heeft zaterdagmorgen rond 3.25 uur een 30-jarige Helmonder aangehouden op het Piet van Bokhovenpad. Een 24-jarige vrouw uit Helmond had even daarvoor nog naar huis gebeld met de mededeling dat zij achtervolgd werd door een man. De gealarmeerde ouders hebben de politie ingeschakeld en die heeft direct een grootschalige zoekactie gestart in de omgeving. Op het Piet van Bokhovenpad troffen ze de Helmonder en zijn slachtoffer. Zij bleek verkracht te zijn. De man is door de politie aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Politie pakt man op voor huiselijk geweld
De politie heeft zaterdagmorgen rond 7.10 uur een 49-jarige man aangehouden in zijn woning in Helmond West. Wat eerder op de morgen kreeg de politie de melding dat de man zijn partner had bedreigd. Hij zou haar ook hebben vast gepakt waardoor ze was gevallen. De gealarmeerde politie heeft de man uiteindelijk aangehouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Meisje (17) aangehouden voor mishandeling van haar moeder
De politie heeft zaterdagavond rond 19.55 uur een 17-jarig meisje aangehouden in haar woning in Helmond West. Wat eerder op de avond zou ze ruzie hebben gekregen met haar moeder in diens huis in Helmond Centrum. Daarbij zou de verdachte haar moeder hebben aangevallen en een pluk haar uit haar hoofd hebben getrokken. Daarop is ze vertrokken. De politie kon haar later dus aanhouden. Ze is meegenomen naar het bureau en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Man (19) met mes in uitgaansgebied aangehouden
De politie heeft zondagmorgen om 1.05 uur een 19-jarige Helmonder aangehouden op de Havenweg. Door een getuige was gezien dat de man een mes bij zich droeg toen hij dat achter zijn broekband stak. De getuige waarschuwde daarop de politie en die kon de man even later aanhouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Het mes is in beslag genomen.

Man voor mishandeling en bedreiging van schoonbroer aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag om 16.15 uur een 54-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. De man zou eerder op de dag zijn 30-jarige schoonbroer hebben bedreigd bij diens woning in Helmond West. Ook zou hij met een scooter op hem ingereden zijn en met stenen hebben gegooid. De gealarmeerde politie kond de verdachte later dus aanhouden in zijn woning. Hij is voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau.

Dirk Jan Derksen stopt als betaald voetballer
Dirk Jan Derksen heeft besloten een punt te zetten achter zijn loopbaan als betaald voetballer. Derksen heeft een imposante carrière achter de rug. De 36-jarige spits is sinds 1990 actief in het betaalde voetbal waar hij bij BVV Den Bosch zijn debuut maakte. Sindsdien heeft hij bij 11 verschillende BVO's gespeeld waarbij hij in vele seizoenen topscoorder werd.
Helmond Sport wordt zijn laatste club in het betaalde voetbal. Dit seizoen heeft Derksen 8 doelpunten achter zijn naam staan. Hiermee komt het totaal aantal competitiedoelpunten op 155.
Dirk Jan Derksen: "Ik heb lang nagedacht maar sta volledig achter deze beslissing. Ik heb een mooie loopbaan als betaald voetballer gehad en ben trots op wat ik hierin bereikt hebt. Ik hoop dat ik mijn carrière bij Helmond Sport op waardige wijze kan afsluiten".
Derksen zal per 1 juli bij VVV Venlo aan de slag gaan als commercieel medewerker.

Man met mes bedreigt zijn ex en zijn vader, broer en zus
De politie heeft maandagmiddag rond 16.45 uur bij zijn woning in Helmond West een 22-jarige man aangehouden. De Helmonder wordt ervan verdacht in zijn ouderlijke woning zijn 25-jarige ex-vriendin uit Helmond en zijn vader, zus en broer (personalia onbekend) te hebben bedreigd met een mes. De man is meegenomen naar het bureau waar hij in verzekering is gesteld.

Helmonder met mes bedreigt zijn vriendin in Eindhoven
Maandagavond heeft de politie rond 19.00 uur in een woning in Eindhoven Gestel een 22-jarige Helmonder aangehouden. De man zou even daarvoor zijn 22-jarige vriendin uit Eindhoven in haar woning bedreigd hebben met een mes. Tevens zou hij haar geslagen en woordelijk bedreigd hebben. Hij is meegenomen naar het politiebureau waar hij voor verder onderzoek in verzekering is gesteld.

Dronken, lastige en agressieve man aangehouden
De politie heeft dinsdag om 22.20 uur een 41-jarige man uit Grave aangehouden op de Molenstraat. De politie kreeg een melding dat de man hier in dronken toestand overlast veroorzaakte. Toen agenten ter plaatse kwamen en de man vorderden om weg te gaan, reageerde hij agressief. Hij sloeg en schopte een agent hierbij in zijn gezicht. Hierop is de man aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Jonge fietsendieven (13 en 15) op heterdaad betrapt
De politie heeft dinsdag om 15.30 uur twee jongens (13 en 15 jaar oud) uit Helmond aangehouden op het Stationsplein. Agenten betrapten de jongens op heterdaad toen zij een fiets wegnamen uit de fietsenstalling op dit plein. De fiets stond niet op slot maar tegenover de agenten bekenden de jongens dat de fiets niet van hen was. De fiets is door de politie in beslag genomen en de jongens zijn meegenomen naar het politiebureau. Ze zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

3 Helmonders aangehouden in Arendonk/Veldhoven ivm woningoverval
De politie heeft woensdagochtend drie mannen (22, 36 en 37 jaar) uit Helmond aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van een overval op een woning in Arendonk in de nacht van 26 op 27 januari. De bewoners werden gekneveld, waarna een auto en kostbare goederen werden meegenomen. Het opsporingsprogramma Bureau Brabant heeft onlangs aandacht besteed aan deze zaak. Na die uitzending zijn drie tips binnengekomen, die voor het onderzoek bruikbaar bleken te zijn. De politie onderzoekt nog of het drietal ook te maken heeft met een overval op een woning in Veldhoven in de nacht van 1 op 2 januari. De verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Getuigen van overval op de Blokker in de Bus gezocht
De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een winkel aan het Nieuwveld. Woensdagochtend rond 9.00 uur kwam een man via de achterkant de zaak binnen. Hij bedreigde het aanwezige personeel met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en eiste geld. Hij is er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. Het gaat om een man met een blanke huidskleur, ongeveer 1,75 meter lang, met een smal postuur. Hij droeg een zwarte muts, een grijze sjaal en een blauw vest. De man is er vermoedelijk met een witte bestelbus (kenteken PT-BN-??) vandoor gegaan. De politie heeft na de overval een SMS-Alert verstuurd en heeft een buurtonderzoek gehouden. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die weten wie en/of waar de verdachte is. Zij kunnen zich melden bij de politie in Helmond via 0900-8844.

Hennepkwekerij in woning ontdekt
De politie heeft woensdagmiddag rond 13.00 uur een hennepkwekerij ontdekt in een woning aan de Spuistraat. Dat gebeurde na een anonieme melding die bij de politie binnenkwam via de telefoonlijn van Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Er stonden ongeveer 725 planten en de nodige kweekapparatuur in het huis. Alles is in beslag genomen en vernietigd. Er was niemand in de woning aanwezig. De politie onderzoekt de zaak.

Aankoop schoolgebouwen en sportvelden door de gemeente
Met de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, gevestigd te Tilburg is overeenstemming bereikt over de aankoop van drie schoolgebouwen. Het betreft de schoolgebouwen op de navolgende locaties:
-het Ter Kemenade College aan de Cortenbachstraat 80 te Helmond;
– het Dr Knippenbergcollege aan de Hurksestraat 1C te Helmond;
– het Carolus Borromeus College aan de Gasthuisstraat 79 te Helmond.
Tevens is met de Sint Borromeus Stichting, gevestigd te Helmond overeenstemming bereikt over de aankoop van de sportvelden gelegen te Helmond aan de Europaweg.
De prijs waarover overeenstemming is bereikt voor het totaal van de aankopen bedraagt € 4.791.000,00.
Het schoolgebouw aan de Cortenbachstraat 80 en een gedeelte van de sportvelden zullen op korte termijn aan de gemeente in eigendom worden overgedragen. De schoolgebouwen Hurksestraat 1c, de Gasthuisstraat 79 en het resterende gedeelte van de sportvelden zullen in eigendom worden overgedragen zodra deze niet meer in gebruik zijn als schoolgebouw. De school aan de Gasthuisstraat (Carolus) zal verplaatst worden naar Brandevoort . De voorbereidingen hiervoor zijn opgestart .
De aankoop van de schoolgebouwen en de sportvelden zijn strategische aankopen. De school Cortenbachstraat kan in de ontwikkelingen van de wijkvisie Helmond West benut worden voor een wijkhuis-brede school of grondexploitatie. De locatie Hurksestraat 1c kan een herontwikkeling tot woningbouw krijgen. De sportvelden aan de Europaweg zijn nodig voor het plan Molenbunders en de ontwikkeling van de Goorloopzone. Afhankelijk van de definitieve invullingen van de diverse plekken zijn nagenoeg sluitende exploitaties te realiseren.
Voor de school aan de Gasthuisstraat die relatief van een goede kwaliteit is zal bezien worden of deze beschikbaar kan blijven voor Onderwijshuisvesting in Helmond. Een onderzoek hier toe zal op termijn opgestart worden. In het huidige onderwijshuisvestingsprogramma dat tot 2015 loopt is hiervoor niets opgenomen. Indien Onderwijs aan de orde is voor deze locatie is het een zeer verantwoorde investering. Indien niet, moet gekeken naar andersoortige bestemmingen (kantoren,bedrijven etc), waarbij wellicht een deel onrendabel kan worden, waarvoor alsdan dekking gevonden moet worden. De panden worden ingebracht in het Grondbedrijf en in dat traject zal uiteindelijk de afwikkeling (financieel) plaatsvinden.

uit Raadsinformatiebrief van het College van Burgemeester en Wethouders

Bedrijvencentrum Heistraat voor creatievelingen in september klaar
In de Binnenstad van Helmond wordt op de hoek van de Lithoyenseweg/ Heistraat het Bedrijvencentrum Heistraat gerealiseerd. Het bedrijvencentrum is een gezamenlijk project van Gemeente Helmond en Woningbouwvereniging Volksbelang en wordt een multifunctioneel gebouw waarin wonen en werken optimaal met elkaar worden gecombineerd.
Het project bestaat uit:
* Een commerciële ruimte op de begane grond (ca. 275 m²)
* 15 vrij indeelbare werkunits op de begane grond (ca. 18m² tot 35 m²)
* 12 royale koopappartementen (ca. 85 m² tot 104 m²)
* 10 royale huurappartementen (ca. 85 m² tot 122 m²)
* 34 parkeerplaatsen op eigen terrein
Het doel van het Bedrijvencentrum Heistraat is het stimuleren van de wijkeconomie van de Binnenstad en mogelijkheden bieden aan startende ondernemers. Vanuit een sociale doelstelling wordt ook ingezet op startende ondernemers uit een uitkeringssituatie. Volgens verantwoordelijk wethouder Yeyden van Economische Zaken wordt gestreefd naar een goede mix tussen deze starters, reguliere starters en jonge bedrijfjes, waarbij een stimulerende omgeving wordt gecreëerd. De focus ligt op bedrijven uit de creatieve branche, hoewel andere branches niet worden uitgesloten. Een aantal voorbeelden van creatieve bedrijven zijn een reclamestudio, fotograaf, webdesigner, naaiatelier of binnenhuisarchitect. De eerste kandidaten hebben zich al aangemeld.
Gemeente Helmond biedt ondernemers de eerste jaren een huurgewenningsubsidie en begeleiding om de slaagkans van de ondernemingen te vergroten.
Naar verwachting is de oplevering rond september dit jaar. De verhuur en verkoop van de appartementen, werkunits en commerciële ruimte zijn van start gegaan.

Uitreiking Vrijwilligerspenning
Zojuist heeft wethouder J. Boetzkes de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond uitgereikt aan de heer A.H.J. de Groot vanwege zijn belangeloze inzet gedurende meer dan 25 jaar voor de Gehandicapten Sportvereniging Gewest Helmond (GSGH). Deze uitreiking vond plaats tijdens de ledenvergadering in zwembad "de Wissen".
Sinds 1983 is de heer De Groot actief binnen het bestuur, vanaf 2001 heeft hij het voorzitterschap op zich genomen en is daarnaast tevens penningmeester gebleven. Vandaag neemt hij afscheid als bestuurslid van Gehandciapten Sportvereniging Gewest Helmond.

Automobilist onder invloed van drugs door politie aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.35 uur op de Deurneseweg een 38-jarige automobilist uit Valkenswaard aangehouden. De bestuurder werd slapend in zijn auto aangetroffen met draaiende motor langs de kant van de weg. Hij maakte een verwarde indruk waarop de politie om die reden de man aan hield waarna hij is overgebracht naar een ziekenhuis. Daar werd bij hem een buisje aangetroffen met vermoedelijk GHB. Van de verdachte is ook bloed afgenomen.

Uitreiking van 4 vrijwilligerspenningen
Gisterenavond reikte wethouder J. Boetzkes 4 vrijwilligerspenningen van de gemeente Helmond uit. 4 Helmonders mochten die in ontvangst nemen vanwege hun belangeloze inzet gedurende ieder meer dan 25 jaar voor de Helmondse zwemvereniging Lutra. Het betreft de dames J.M.E. Verberne-Bakermans en G.J.A. van Melis en de heren M.L.M. van Lierop en P.A.H. Jans.
Deze uitreikingen vond plaats tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond in de City Sporthal.

3 Gemaskerde mannen dringen woning in Mierlo-Hout binnen
Zaterdagavond rond 20.20 uur zijn drie gemaskerde mannen een woning aan Rodenburg te Helmond binnengedrongen. Vooralsnog lijkt er niets te zijn weggenomen. De technische recherche is ter plaatse geweest en er is buurtonderzoek gedaan. De politie onderzoekt de ware toedracht. Getuigen die verdachte omstandigheden hebben gezien in de omgeving van de woning in de afgelopen week, worden verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De 48-jarige bewoonster is met hartritmestoornissen opgenomen in het ziekenhuis. De twee zonen van 18 en 21 jaar die boven in het pand aanwezig waren, zijn in de loop van de nacht elders ondergebracht.

2 Vrouwen vechten op het Stationsplein
De politie heeft maandagmiddag omstreeks 16.30 uur op het Stationsplein een 16-jarig meisje uit Deurne en een 20-jarige vrouw uit Helmond aangehouden. De politie kreeg de melding dat het tweetal aan het vechten was op straat. Ze zijn meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Ik hoorde van 'n stroomstoring ergens in de Rijpel.

Man met alarmpistool en inbrekerswerktuig aangehouden
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 2.30 uur een 44-jarige man uit Helmond aangehouden op de Straakvense Bosdijk. De man reed op een fiets over deze straat en werd gecontroleerd door surveillerende agenten. In zijn fietstassen vonden de agenten inbrekerswerktuig. Hierop is de man aangehouden. Toen agenten de man fouilleerden, bleek hij een alarmpistool bij zich te hebben. De wapens en het werktuig zijn in beslag genomen en de man is meegenomen naar het politiebureau.

Automobilist van 16 zonder rijbewijs aangehouden
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag om 1.45 uur een 16-jarige jongen uit Helmond aangehouden op de Rijnlaan. Hij reed in een personenauto over de Rivierensingel. Bij een controle door de politie gaf de jongen een valse naam en geboortedatum op. Al gauw bleken de gegevens niet te kloppen en constateerden de agenten dat de jongen geen rijbewijs had. Hierop is hij door de politie aangehouden. Hij is na verhoor en met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Politie vindt goederen voor hennepkwekerij in woning
De politie heeft woensdag rond 10.45 uur in een woning aan de Trompstraat benodigdheden voor een hennepkwekerij aangetroffen. In de woning is een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De politie vond hier apparatuur om hennep te kweken. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. Ook vond de politie resten van hennepplanten. De man is voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De apparatuur is door de politie in beslag genomen.

Man verzet zich hevig bij aanhouding voor openstaande boetes
De politie heeft woensdag rond 15.00 uur in zijn woning in Helmond Oost een 21-jarige Helmonder aangehouden. De politie bezocht de man omdat hij nog verschillende openstaande boetes moest betalen. De man gaf aan geen geld te hebben voor de boetes. De agenten wilden hem hierop aanhouden maar hier was de man niet van gediend. Hij verzette zich hevig. Met enige moeite konden de twee agenten de man in de politieauto krijgen. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Roekeloze automobilist moet rijbewijs inleveren
De politie heeft woensdag rond 15.45 uur op de Deurneseweg een 19-jarige man uit Venray aangehouden. Omdat het rijgedrag van de man de agenten opviel besloten zij hem te volgen. De agenten zagen dat de automobilist met zijn auto steeds spinnend optrok. Door deze manoeuvre had hij zijn auto niet goed onder controle. Ook haalde hij een andere automobilist rechts in. Met zijn rijgedrag bracht de man anders weggebruikers in gevaar. Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Man wil Elkerliek ziekenhuis niet verlaten
De politie heeft donderdag rond 3.40 uur op de Wesselmanlaan een 50-jarige Helmonder aangehouden. De man was daar het ziekenhuis binnen gegaan omdat hij rugpijn had. Nadat hij was behandeld weigerde de man het ziekenhuis te verlaten. De verdachte heeft een lokaalverbod voor het ziekenhuis. Dit lokaalverbod werd nu overtreden omdat de man weigerde het ziekenhuis te verlaten. Door agenten werd de man aangehouden en meegenomen naar het bureau waar hij is ingesloten.

Fietser gewond bij ongeval
Woensdag rond 15.30 uur is op de kruising Deurneseweg/Wethouder van Wellaan een 60-jarige Helmonder gewond geraakt bij een ongeval. De man is nog door onbekende oorzaak met zijn fiets onder de auto van een 21-jarige vrouw uit Oostrum terecht gekomen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht. De politie heeft de toedracht van het ongeval nog in onderzoek.

4 Helmondse hennepknippers in een caravan opgepakt
Donderdagochtend heeft de politie in een caravan aan de Beemdweg vier Helmonders aangehouden voor het knippen van hennep. Het gaat om twee vrouwen van 29 en 35 jaar en twee mannen van 38 en 53 jaar. De politie kreeg een anonieme melding dat er mensen hennep aan het knippen waren. De caravan was speciaal ingericht voor het knippen van hennep en is in beslag genomen, evenals twee vuilniszakken met henneptoppen. Het viertal is aangehouden en meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt. Verder onderzoek aan de Beemdweg leidde nog tot een kleine hennepkwekerij met zes planten in een schuurtje. De planten en de bijbehorende apperatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De 29-jarige eigenaresse van het schuurtje met de henneplanten, meldde zich later vrijwillig op het politiebureau. De vrouw is verhoord en daarna in vrijheid gesteld. Ook tegen haar wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Scooterbestuurder bedreigt agent en verzet zich hevig tegen aanhouding
De politie heeft donderdagmiddag rond 14.30 uur op het Binderseind een 41-jarige Helmonder aangehouden. Tijdens het afhandelen van een aanrijding met materiële schade, waarbij de bestuurder van de scooter betrokken was, wilde de politie een blaastest bij hem afnemen. Hierop werd de verdachte agressief en bedreigde en beledigde een agent. Hij is, onder hevig verzet, aangehouden. Op het bureau is de verdachte in verzekering gesteld.

Helmonder in Someren gearresteerd voor verkopen hennep aan 14-jarige
De politie heeft donderdagmiddag rond 13.15 uur op het Wilhelminaplein een 14-jarige jongen (woonplaats onbekend) en een 24-jarige Helmonder aangehouden. De politie verdenkt de man ervan te handelen in hennep. De 14-jarige jongen werd door de politie betrapt met een zakje hennep van 12 gram. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij is verhoord. Hij wordt doorgestuurd naar bureau HALT. De Helmonder wordt ervan verdacht de hennep aan de jongen verkocht te hebben. Ook hij is meegenomen naar het bureau. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Helmondse posterplakker in Eindhoven gearresteerd
De politie heeft donderdagavond rond 20.30 uur op de Nieuwe Emmasingel een 25-jarige Helmonder aangehouden. Een stadswacht betrapte de man op het plakken van posters en waarschuwde de politie. Hij is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Weer beroving met wapen, nu in Stiphout
Beroving met wapen in Helmond/Stiphout gepleegd door een getinte man van tussen de 20 en 30 jaar, met zwart krullend haar en een opvallend platte brede neus. Gekleed in grijze jas, blauwe spijkerbroek. Tips: 0900-8844

Als je zo’n bericht over weer een beroving leest, dan lijkt het toch onderhand of we in een getto wonen. Ik word hier erg triest van.

aanvulling op bovenstaand berovingsbericht
Vrijdagmiddag rond 12.30 uur is een vrouw overvallen in haar woning aan de Kuijpersstraat in Stiphout. Een dader drong het pand binnen. Hij bedreigde de vrouw met een steekwapen. Vervolgens vluchtte hij met nog onbekende buit de woning uit en rende weg in onbekende richting.

Politie houdt jongen van 16 aan voor huisvredebreuk
Donderdagavond heeft de politie omstreeks 21.00 uur in een jeugdhonk aan de Pastoor van Leeuwenstraat een 16-jarige Helmonder aangehouden. De jongen kreeg die middag een verbod op het betreden van het jeugdhonk. Die avond was hij toch weer naar binnen gegaan. De politie hield de jongen, onder hevig verzet, aan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Man slaat en duwt dochters en is daarom aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag rond 16.25 uur een 42-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in Helmond Oost. De man wordt ervan verdacht dat hij vrijdagavond zijn 20-jarige dochter zou hebben geslagen. Ook zou hij haar zus hebben geduwd. De man is door de politie aangehouden en op het bureau in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Vrouw met 13 gram hennep betrapt door horecapersoneel
De politie heeft zondagmorgen om 4.15 uur een 17-jarige vrouw uit Geldrop aangehouden op de Steenweg. De vrouw was daar in een horecagelegenheid betrapt toen een zakje met hennep uit haar zak was gevallen. De vrouw werd door het personeel aan de politie overgedragen die haar vervolgens aan hield. Ze bleek 13 gram hennep bij te hebben. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Gewelddadige beroving vrouw op de Heistraat.
De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van de gewelddadige beroving van een 42-jarige Helmondse op de Heistraat tussen 4.25 en 4.35 uur (zomertijd) op zondagmorgen. Rond dat laatste tijdstip kreeg de politie de melding dat op de Heistraat een bewusteloze vrouw op straat lag. Zij had verschillende verwondingen aan haar gezicht. Haar tas en enkele juwelen bleken verdwenen te zijn. Er is geen signalement bekend van een mogelijke dader. De politie wil toch graag een oproep doen aan mensen die zich rond dit tijdstip op of in de buurt van de Heistraat bevonden. Mogelijk dat zij de overval gezien hebben of iets dat er mee te maken heeft. Zij kunnen contact opnemen met de politie in Helmond via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

3 Mensen voor bedreiging en niet betalen taxirit aangehouden
De politie heeft zondagmorgen rond 8.40 uur een 40-jarige man uit Heerlen en een 22-jarige vrouw uit Helmond aangehouden op de Kerkstraat. Om 9.30 uur werd een 22-jarige Helmondse aangehouden op het politiebureau aan de Kasteel Traverse. De drie hadden eerder vannacht, samen met een nog onbekende vrouw, een taxi genomen vanuit Tilburg naar Helmond. Eenmaal in Helmond wilden ze de taxichauffeur, een 48-jarige man uit Tilburg, niet betalen. Toen ze er vandoor liepen ging de chauffeur achter ze aan. Hij werd vervolgens door de 40-jarige man bij de keel gegrepen en bedreigd. Toen de chauffeur vol hield dat hij zijn geld wilde, werd hij door de man bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Daarop is de chauffeur vertrokken. De gealarmeerde politie kon de man en de twee vrouwen later deze ochtend aanhouden. Zij zijn voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau.

Vrouw mishandelde cafébaas
De politie heeft maandag rond 3.30 uur op de Kasteellaan een 20-jarige vrouw uit Deurne aangehouden. De vrouw kwam tegen 3.00 uur een café aan de Kasteellaan binnen en vroeg aan de 35-jarige café-eigenaar of hij een taxi wilde bestellen. Zonder aanleiding werd de vrouw ineens kwaad en sloeg de man met gebalde vuist in het gezicht. De vrouw is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Man voor vernieling en dronkenschap aangehouden
De politie heeft zondag rond 23.20 uur in Helmond Centrum een 48-jarige Helmonder aangehouden. De politie kreeg even daarvoor de melding dat iemand een ruit had ingetrapt van een pand aan de Kluisstraat. Een getuige zag de verdachte in een auto stappen en noteerde het kenteken. De politie ging naar de woning van de verdachte en hield hem op de oprit van zijn woning aan. De man bleek gedronken te hebben. Hij had een alcoholpromillage van ruim 2. Het rijbewijs van de man is ingenomen en hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Tovergroen nu in Helmond
Verkeersgedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Trix Houthooft-Stockx van de gemeente Helmond onthullen op donderdag 2 april Tovergroen. Dit gebeurt bij de kruising Wolfsputterbaan/N279 – Coendersberglaan. Tovergroen is een elektronisch systeem waarbij vrachtverkeer langer groen licht krijgt.
Vrachtwagens hoeven dankzij Tovergroen minder vaak te stoppen en op te trekken. Dat is goed voor de doorstroming, de veiligheid én voor het milieu. De provincie heeft op diverse locaties in Brabant goede ervaringen met Tovergroen opgedaan. Helmond is de eerste van de vijf Brabantse grote steden (Eindhoven, Breda, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Helmond) waar nu ook Tovergroen wordt geplaatst.

Man mishandelt en stalkt 15 jarige ex
De politie heeft maandagochtend rond 9.20 uur een 19-jarige man uit Helmond aangehouden in zijn woning in Helmond Centrum. De man zou zijn 15-jarige ex-vriendin op 9 maart 2009 hebben mishandeld en haar telefoon hebben vernield. Daarna zou de man haar diverse malen lastig hebben gevallen op straat, op haar werk en op school. De man is voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Na 2 achtervolgingen man voor zware mishandeling agente vastgezet
De politie heeft maandagavond rond 23.00 uur op het Piet van Bokhovenpad een 37-jarige Helmonder aangehouden. De man reed op een scooter en had geen licht aan. Op de kruising Rembrandtlaan – Ebbenlaan reed de bestuurder door rood. De politie gaf hem een stopteken, wat hij negeerde. Er ontstond een achtervolging waarbij de verdachte onder meer tegen het verkeer inreed en nogmaals door rood reed. Op de J Jordaenstraat stopte de bestuurder. Toen een agente uitstapte, trok de bestuurder zijn voorwiel omhoog om te draaien. Vervolgens liet hij het voertuig tegen het been van de agente vallen en ging er weer vandoor. Na een nieuwe achtervolging wist de politie hem, onder veel verzet, op het Piet van Bokhovenpad aan te houden. Hij bleek alcohol gedronken te hebben en een rijontzegging te hebben. De man is meegenomen naar het bureau waar hij is ingesloten. De scooter is in beslag genomen.

Jongetje (14) gewond geraakt bij verkeersongeval
Maandagavond heeft rond 19.45 uur een ongeval plaatsgevonden op de Burg van Houtlaan. Een 14-jarige fietsster uit Helmond fietste in de richting van de Prins Karelstraat toen een 8-jarige jongen uit Helmond het fietspad overstak. Hierdoor ontstond een botsing waarbij zowel de het meisje als de jongen vielen. De jongen is met een gebroken been naar het ziekenhuis vervoerd.

Politie arresteert man voor mishandeling ex
De politie heeft maandagavond omstreeks 18.30 uur in de Veestraat een 27-jarige Helmonder aangehouden. Hij zou zijn 25-jarige ex-vriendin aan haar haren hebben getrokken en hebben geslagen. Hij is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Burgemeester Jacobs bracht werkbezoek aan Nicaragua
Burgemeester Fons Jacobs heeft van 23 tot en met 29 maart een werkbezoek gebracht aan een zusterstad van Helmond, San Marcos in Nicaragua. De burgemeester heeft onder meer de lokale omroep voor San Marcos in werking gesteld en kennis gemaakt met het nieuwe stadsbestuur. Het werkbezoek werd afgesloten met de ondertekening van een verklaring, waarin is vastgelegd hoe Helmond en San Marcos elkaar blijven steunen.
Het werkbezoek van burgemeester Jacobs was bedoeld om kennis te maken met het nieuwe stadsbestuur van San Marcos, dat gekozen is bij de gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen in november 2008. Verder werden de projecten uit het landenprogramma van Nicaragua nader besproken en kwam een gezamenlijk project tussen de zustersteden aan bod: de stichting Vrienden Helmond – San Marcos, dat geld bijeen brengt voor een tehuis voor ouderen in de Nicaraguaanse stad.
Samen met de burgemeester van de Duitse stad Jena en een vertegenwoordiger van het Zwitserse Biel, ook zustersteden van San Marcos, heeft burgemeester Jacobs de lokale omroep voor San Marcos in werking gesteld en overgedragen aan een onafhankelijke organisatie. Weinig mensen in Nicaragua lezen de krant of hebben een tv en dus is de radio bij uitstek het middel om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in het land.
Het werkbezoek werd afgesloten met de ondertekening van een intentieverklaring van alle partnersteden om "de vrienden in Nicaragua te blijven steunen". Daarnaast tekende burgemeester Jacobs een verklaring tussen Helmond en San Marcos, waarin is vastgelegd hoe de twee steden elkaar dit jaar en volgend jaar blijven steunen.
Helmond is één van de zestien Nederlandse gemeenten met een partnerstad in Nicaragua. Deze gemeenten werken samen in het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua. Het werkbezoek vond plaats in het kader van het landenprogramma Local Governement South. Naast Helmond namen nog zes andere Nederlandse gemeenten deel aan het werkbezoek.

Eerste middelbare school in Helmond aangemeld voor BVL
Het Dr. Knippenberg College, locatie Nachtegaallaan, is de eerste middelbare school in Helmond die zich heeft aangemeld voor het Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL). De school gaat nu – met ondersteuning van de gemeente Helmond, het SRE en de provincie Noord-Brabant – inspanningen leveren om voldoende punten te scoren voor zaken die de verkeersveiligheid van de school en haar leerlingen bevorderen. Bij voldoende score ontvangt de school het Label.
In januari van dit jaar zijn alle middelbare scholen in Helmond en het ROC Ter Aa aangeschreven om zich aan te melden voor BVL. Het Dr. Knippenberg College heeft zich daarop als eerste aangemeld. Binnenkort worden de andere Helmondse scholen in het voortgezet onderwijs actief benaderd om ook deel te nemen. Op die manier moet de verkeerseducatie uitgebreid worden naar de volledige doelgroep van BVL: jongeren van 4 tot 18 jaar. Op dit moment staan al 22 Helmondse basisscholen ingeschreven bij het BVL, waarvan zestien met het Label.

Het BVL is een project van de provincie Noord-Brabant, dat scholen en gemeenten de helpende hand biedt om structureel en meer op de praktijk gerichte verkeerseducatie te geven. De essentie van het BVL is dat scholen punten scoren voor zaken die de verkeersveiligheid van de school en haar leerlingen bevorderen, zoals communicatie over BVL, verkeerslessen en een verkeersveilige schoolomgeving.
De scholen staan er bij het BVL-project niet alleen voor. Het BVL-team, andere BVL-scholen, gemeente, politie, VVN en vele andere organisaties zorgen voor gedegen ondersteuning. Bij deelname aan het BVL krijgen de scholen (financiële) ondersteuning van de gemeente, het SRE en de provincie Noord-Brabant. Dat gebeurt in de vorm van subsidies voor de aanschaf van lesmateriaal, tegemoetkoming in organisatiekosten, kant-en-klare lesproducten en een ondersteuningsnetwerk.
Dagelijks zijn duizenden scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs op weg van en naar school, meestal per fiets, brommer of met het openbaar vervoer. Helaas gaat dat niet altijd zonder gevaar. In de periode 2003-2007 waren er in Helmond 512 jongeren tussen 12 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeval. Hierbij vielen 145 (letsel)slachtoffers te betreuren, waarvan vier met een dodelijke afloop. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. De verkeerseducatie binnen het BVL-project moet ertoe bijdragen dat het aantal ongevallen en (letsel)slachtoffers in de toekomst terugloopt.

Stadswachten delen 1.000 gratis opruimzakjes voor hondenpoep uit
De Stadswacht Helmond heeft in de afgelopen zes weken ongeveer duizend gratis opruimzakjes uitgedeeld aan mensen die hun hond uitlieten in Helmond. Zij werden tevens gewaarschuwd voor de nieuwe regel die per 1 januari 2009 geldt, dat hondenbezitters tijdens het uitlaten van hun hond verplicht zijn een opruimzakje bij zich te hebben. Vanaf 1 april is het waarschuwen en gratis uitdelen van de zakjes voorbij en worden er boetes uitgedeeld.
In de eerste week dat de Stadswacht ging controleren, werden er nog zo'n driehonderd opruimzakjes uitgedeeld. In de weken daarna werd dit steeds minder en in de laatste week is er nog maar een tiental zakjes overhandigd. Steeds meer mensen bleken al een zakje bij zich hebben tijdens het uitlaten van hun hond.
Vanaf 1 april wordt er niet langer gewaarschuwd en levert het niet bij je hebben van een opruimzakje tijdens het uitlaten van de hond een boete van 60 euro op. Het niet opruimen van de hondenpoep op een plek buiten de uitlaatplaatsen en losloopveldjes kost 90 euro. De komende tijd gaat de Stadswacht zich vooral richten op overlastlocaties van hondenpoep. Er zullen ook controles in burger plaatsvinden.

Boetes voor onjuist uitlaten
Door de intensivering van het toezicht door de Stadswacht zijn er in de afgelopen zes weken veel meer boetes uitgedeeld voor het onjuist uitlaten van de hond. De hond is dan bijvoorbeeld niet aangelijnd of bevindt zich in verboden gebied (speelplek, de kasteeltuin). In totaal werden in zes weken tijd 57 boetes uitgedeeld voor het onjuist uitlaten van de hond of het niet opruimen van de hondenpoep.

Man voor beroving, bedreiging en mishandeling opgepakt
Dinsdagochtend heeft de politie omstreeks 10.30 uur op het politiebureau aan de Kasteel Traverse een 42-jarige Helmonder aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zondag 15 maart rond 18.30 uur op het Speelhuisplein een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats te hebben beroofd en bedreigd. Tevens zou hij hem meerdere malen in zijn arm hebben gestoken met een mes. De verdachte is op het bureau in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Lokfiets lokt 2 boefjes van 16 en 17
De politie heeft dinsdag rond 16.20 uur twee jongens (16 en 17 jaar oud) uit Bakel aangehouden op de Smalstraat. Agenten betrapten de jongens op heterdaad toen zij een zogenoemde lokfiets wegnamen vanaf het Stationsplein. Deze lokfiets wordt door de politie gestald op plaatsen waar veel fietsen worden weggenomen. De politie kan op deze manier fietsendieven op heterdaad betrappen. Omdat beide jongens minderjarig zijn, worden zij voor een alternatieve straf doorverwezen naar Bureau Halt.

Jongen van 17 mishandelt 16 jarige
De politie heeft dinsdagavond rond 21.15 uur een 17-jarige jongen uit Helmond aangehouden op de Watermolenwal. Hij zou een 16-jarige jongen uit Helmond op de Markt hebben mishandeld. De twee zijn bekenden van elkaar. De politie hield de 17-jarige jongen aan. Hij is na verhoor en met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Man met € 2550 aan openstaande geldboetes gearresteerd
De politie heeft donderdag rond 0.45 uur op de Markt een 42-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden. Hij werd daar gezien door de politie en gecontroleerd toen bleek dat hij nog de nodige boetes had openstaan. In totaal voor een bedrag van 2550 euro. In afwachting van betaling is de verdachte ingesloten op het politiebureau.

Helmonder opgepakt na diefstal uit auto in Deurne
De politie heeft donderdag rond 0.55 uur op de Kortenaerstraat een 18-jarige Helmonder aangehouden. Een oplettende getuige had rond die tijd gezien dat een persoon goederen uit een auto wegnam op de Leigraaf in Deurne. Een surveillance-eenheid zag even later een auto met daarin twee personen rijden in Helmond. Toen de auto vervolgens op de Kortenaerstraat gecontroleerd werd zat alleen de bestuurder nog in de auto. De politie vond in het voertuig een tas met spullen van de auto in Deurne. Hij is meegenomen naar het politiebureau. De auto van de verdachte is in beslag genomen. De Helmonder is ingesloten voor verder onderzoek.

Voortzetting gratis busvervoer op zaterdag
Op 7 juli 2007 is de gemeente Helmond gestart met de uitvoering van twee pilots met gratis busvervoer. Pilot 1 behelst het aanbieden van gratis busvervoer aan jongeren en ouderen. Pilot 2 behelst het aanbieden van gratis busvervoer op zaterdagen.
Op 13 januari 2009 heeft u als raad besloten het gratis busvervoer voor jongeren en ouderen te beëindigen om zodoende aan te sluiten op pilot 1 van de provincie, jongeren en ouderen reizen voor 30 cent. Tevens is besloten het gratis busvervoer op zaterdagen te continueren tot 1 april 2009 in afwachting van de ontwikkelingen met betrekking tot pilot 2 van de provincie in het SRE-gebied. Pilot 2 biedt reizigers in de leeftijdsklasse 12 t/m 65 jaar goedkoop busvervoer aan, middels verschillende tariefacties.
Ondanks diverse pogingen om pilot 2 in heel Brabant op eenzelfde wijze in te stellen is dit niet haalbaar gebleken, met als resultaat een uitgeklede variant die reizigers in het SRE-gebied goedkope abonnementen en dagkaarten aanbiedt. Dit is met name interessant voor reizigers die hoog frequent of over langere afstanden reizen. Het is echter niet interessant voor veel reizigers die nu gebruik maken van het gratis busvervoer op zaterdagen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het winkelcentrum.
Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat gratis busvervoer op zaterdagen succesvol is. Nu pilot 2 van de provincie niet in volle omvang in het SRE-gebied wordt uitgevoerd, stelt het college van burgemeester en wethouders voor het gratis busvervoer op zaterdagen te verlengen tot 30 juni 2010. Dit is tevens de einddatum van pilot 2 van de provincie. De provincie zal haar eigen pilots evalueren en zal medio 2010 een keuze moeten maken of en in welke vorm de pilots een vervolg krijgen. Voor de gemeente Helmond is dit een goed moment om te beoordelen of het gratis busvervoer op zaterdagen voortgezet kan worden of dat het beter is aan te sluiten bij de tariefacties van de provincie/SRE.
Omdat het niet haalbaar is het voorstel van burgemeester en wethouders voor 1 april 2009 ter besluitvorming aan de raad voor te leggen is gekozen om het gratis busvervoer in de maanden april en mei te continueren en te financieren met het restant van het huidige budget voor het gratis busvervoer. Het streven is om het voorstel te agenderen voor de raadsvergadering van 12 mei 2009. Dit biedt eveneens ruimte om de vervoerder en reiziger tijdig te informeren.
Ter verduidelijking worden de huidige tariefacties die betrekking hebben op Helmond hieronder nogmaals toegelicht:
* De leeftijdscategorieën 4 t/m 11 jaar en 65+ reizen in Helmond en Brabant voor 30 cent. Deze pilot is een initiatief van de provincie en loopt tot 31 oktober 2009.
* In het SRE-gebied kunnen reizigers maandabonnementen kopen tegen een tarief van 27 euro (20 euro voor daluren) en dagkaarten tegen een tarief van 3 euro. Deze pilot is een initiatief van de provincie / SRE en loopt tot 30 juni 2010.
* Op zaterdagen is het busvervoer in Helmond gratis. Deze pilot is een initiatief van de gemeente Helmond en loopt tot 30 juni 2010.
In deze raadsinformatiebrief is de huidige stand van zaken weergegeven. Het voorstel om het gratis busvervoer op zaterdagen te continueren wordt in april aangeboden aan de commissies RF en MO&E met als streven besluitvorming in de raad op 12 mei 2009.

Raadsinformatiebrief van de burgemeester en wethouders van Helmond

Automobilist zonder rijbewijs maar met nog 15 dagen cel gearresteerd
De politie heeft vrijdagochtend rond 10.15 uur op de Rijpelbaan een 47-jarige automobilist aangehouden. De bestuurder reed in zijn voertuig en droeg geen autogordel. Hierop controleerde de politie de Helmonder. Hij bleek nog 15 dagen gevangenisstraf open te hebben staan. Hij is meegenomen naar het bureau. De verdachte bleek niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. De man is ingesloten en het voertuig is in beslag genomen.

Astenaar aangehouden voor mishandeling Helmonder
Donderdagavond heeft de politie omstreeks 18.15 uur in zijn woning een 52-jarige man aangehouden. Hij zou even daarvoor op de Markt een 22-jarige Helmonder, een bekende van de verdachte, mishandeld hebben. De man is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Helmonder met stroomstootwapen en openstaande boetes opgepakt
Eindhoven Woensel Noord: De politie heeft zondag rond 16.55 uur op de Herentalsweg een 23-jarige Helmonder aangehouden. Politiemensen zagen daar een auto staan met daarin drie personen. Bij controle van de auto en de inzittenden werd bij één van hen een stroomstootwapen en wat hasj aangetroffen. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij nog een aantal boetes open had staan van 1000 euro. Het wapen en de hasj is door de politie in beslag genomen. Hij is ingesloten voor de boetes die hij niet kon betalen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Helmond centraal in blad Monumenten

Helmond en de geschiedenis van de stad staan centraal in het aprilnummer van het tijdschrift Monumenten.

Maandag 6 april presenteerde wethouder C. Bethlehem (cultuur) in hotel St. Lambert het katern Helmond aan de pers en genodigden.

Monumenten is een blad dat maandelijks wordt uitgegeven, het brengt de vele aspecten van het cultureel erfgoed in beeld. Een aantal keren per jaar staat in het blad een gemeente centraal. In april is dat de stad Helmond. Hoewel in deze uitgave (26 pagina’s) geen compleet overzicht kan worden gegeven is geprobeerd de verschillende facetten van de geschiedenis van Helmond te laten zien. Het geheel is ruimschoots voorzien van foto’s zodat een zeer aantrekkelijke en representatieve uitgave is ontstaan.

Het tijdschrift Monumenten is voor 5,25 te koop in de boekhandel. Een beperkte oplage van het losse katern Helmond is voor 2,50 te koop in het Gemeentemuseum Helmond. Bron: Nieuwsbank.

Helmonder voor wapenbezit gearresteerd na achtervolging in Eindhoven
Maandagmiddag heeft de politie rond 14.15 uur op de Heezerweg een 40-jarige Helmonder aangehouden. De man zat als bijrijder in een voertuig dat de politie op de rotonde Leenderheide controleerde. Hij bleek door de politie gezocht te worden op verdenking van wapenbezit. De bestuurder kon zich niet legitimeren waarop de politie beide mannen aan wilde houden. Hierop gaf de bestuurder gas en reed weg. Na een achtervolging waarbij de automobilist gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakte stopte het voertuig op de Leostraat en ging de automobilist er te voet vandoor.Hij wist te ontkomen. De Helmonder werd meegenomen naar het bureau waar hij voor verder onderzoek is ingesloten.

Pool opgepakt voor vervalsen rijbewijs
De politie heeft maandagmiddag rond 15.00 uur op de Weg Door de Rijpel een 29-jarige man uit Polen aangehouden. De automobilist droeg geen gordel waarop de politie hem controleerde. Hij bleek een vervalst Pools rijbewijs te hebben. Hierop is hij meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt. Het valse rijbewijs is ingevorderd.

Lijnbussen in Helmond beter toegankelijk
De gemeente Helmond is deze week gestart met het aanpassen van een aantal bushaltes in Helmond. De haltes worden verhoogd, zodat ouderen en gehandicapten, maar ook mensen met kinderwagens of bagage, een betere toegang krijgen tot de stads- en streekbussen. De modernste lijnbussen zijn inmiddels – door busmaatschappij Hermes – zo ingericht dat ze precies afgestemd zijn op de verhoogde haltes.
Het aanpassen van de bushaltes in Helmond wordt verspreid over drie jaar uitgevoerd. Dit jaar worden de volgende haltes verhoogd: Hoofdstraat (2 stuks), President Rooseveltlaan, ter hoogte van het Elkerliek Ziekenhuis (1), Fokkerlaan (2), Kasteel Traverse, nabij Zuid-Koninginnewal (2), Dorpsstraat (1) en Van Speijklaan-De Lier (2).
Voor het aanpassen van de haltes aan de Hoofdstraat wordt de weg afgesloten van dinsdag 14 tot zaterdag 25 april. Het verkeer wordt omgeleid middels de bekende gele borden. Voor de verhoging van de overige bushaltes is het afsluiten van wegen niet noodzakelijk. Naast de bovenstaande bushaltes worden ook de haltes aan de Noord-Koninginnewal en een halte aan de Wesselmanlaan verbeterd. Dat gebeurt tegelijkertijd met de uitvoering van andere werkzaamheden.
De bushaltes in Helmond worden aangepast om de participatie van ouderen en gehandicapten in de samenleving – en het openbaar vervoer in het bijzonder – te verbeteren. Door de aanpassing van zowel de haltes als de lijnbussen wordt gelijkvloers instappen mogelijk.

Man wil het politiebureau niet verlaten
De politie heeft dinsdagmiddag rond 12.00 uur op het politiebureau aan de Kasteel Traverse een 25-jarige Helmonder aangehouden. De man kwam met een vraag op het politiebureau. Toen een agent hem wilde helpen bedreigde hij hem. Nadat hem meerdere malen gevraagd was weg te gaan, weigerde hij dit nog steeds. Hierop is hij aangehouden. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Man voor bedreiging aangehouden
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag rond 0.15 uur een 23-jarige man uit Helmond aangehouden op de Berkelstraat. De man zou daar een 22-jarige buurtbewoonster zonder enige aanleiding hebben bedreigd. De politie heeft de man aangehouden en ingesloten op het politiebureau.

Weer 3 verdachten overval woning Isidoor Opsomerstraat aangehouden
De politie heeft dinsdagmorgen tussen 5.00 uur en 10.00 uur in hun woningen in Helmond West een 19-jarige en een 21-jarige man en op de Overspoor een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een overval op een woning aan de Isidoor Opsomerstraat. Deze overval vond plaats op zondagavond 15 februari rond 22.15 uur. Door meerdere daders werden de 31-jarige bewoner en zijn 30-jarige vriendin bedreigd en mishandeld. De daders zijn er zonder buit vandoor gegaan. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Tweetal met harddrugs aangehouden in de Wolfstraat
De politie heeft woensdagavond rond 20.00 uur op de Wolfstraat een 35-jarige man uit Helmond en een 34-jarige vrouw uit Mierlo aangehouden. De man reed in zijn auto achterwaarts het trottoir af waarbij hij bijna tegen een scooter reed. Hierop werden de man en vrouw gecontroleerd. In het voertuig en bij de verdachten werd 8,6 gram cocaïne, 2 gram wiet en 3 XTC pillen aangetroffen. Het tweetal is overgebracht naar het politiebureau waar ze is ingesloten.

Man opgepakt voor rijden zonder rijbewijs
Woensdagavond heeft de politie omstreeks 19.15 uur op de Weg Door de Rijpel een 18-jarige automobilist uit Helmond aangehouden. Tijdens een controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is meegenomen naar het bureau waar proces-verbaal is opgemaakt.

Zatte moeder mishandelt dochter
De politie heeft vrijdagochtend rond 7.15 uur een vrouw van 32 jaar aangehouden in haar woning in Helmond-West. Bij de politie was de melding binnengekomen dat ze kort daarvoor in de woning haar 12-jarige dochter had mishandeld door haar met haar hoofd tegen een deur te slaan. Toen agenten ter plaatse kwamen, bleek de moeder onder invloed van alcohol te zijn. De dochter had een bult op haar voorhoofd. De vrouw is aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Automobilist zonder rijbewijs met openstaande celstraf aangehouden
De politie heeft vrijdagmiddag rond 12.30 uur een man van 22 jaar uit Eindhoven aangehouden op de Deurneseweg. Bij een controle bleek dat de automobilist daar reed terwijl hij geen rijbewijs heeft. Hij is meegenomen naar het bureau, waar bleek dat hij nog elf dagen gevangenisstraf had openstaan. Hij is daarvoor ingesloten. Voor het rijden zonder rijbewijs is proces-verbaal opgemaakt.

2 Mannen (18 en 19) met wapen aangehouden
Op de Wethouder Ebbenlaan heeft de politie vrijdagmiddag rond 14.35 uur een 18-jarige en 19-jarige Helmonder aangehouden. Bij de politie kwam de melding binnen dat er twee mannen in een geparkeerde auto zaten met een vuurwapen. Toen agenten ter plaatse kwamen zaten de mannen nog steeds in de auto en hadden inderdaad een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich. Het bleek om een imitatiewapen te gaan. De twee zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Politie houdt man aan voor mishandeling en vernieling
Een 24-jarige Helmonder is vrijdagavond rond 22.25 uur aangehouden bij de woning van zijn vriendin in Helmond Centrum. De twee kregen eerder die avond onenigheid elders in Helmond. Voor café Zeezicht op de Steenweg werd er ‘nog maar’ hard tegen elkaar geschreeuwd en duwde hij haar. Bij het Havenplein trapte de man de vrouw tegen haar been en duwde haar. Later diezelfde avond vernielde hij de ruit van de voordeur van haar woning. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Rijbewijzen ingevorderd van man en vrouw na ongelukken
Het rijbewijs van een 39-jarige man uit Helmond is vrijdagavond rond 20.20 uur ingevorderd op de Molenstraat. Bij de politie kwam de melding binnen dat er een verkeersongeval had plaatsgevonden op de Molenstraat. De Helmonder reed in zijn auto achter een 23-jarige automobilist uit Lieshout. Toen die moest remmen botste de Helmonder achterop de auto van de man uit Lieshout. Niemand raakte gewond. De Helmonder bleek gedronken te hebben, hij blies een promillage van 2,20. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
Vrijdagavond rond 19.55 uur is het rijbewijs van een 37-jarige vrouw uit Helmond ingevorderd op de Merenweg in Wintelre. Zij reed daar met haar auto de sloot in. De vrouw raakte daarbij niet gewond. Ze bleek onder invloed van medicijnen en drugs te zijn. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Na grote vechtpartij in de Rijpelberg 2 verdachten aangehouden
Zondagochtend zijn rond 1.05 en 1.35 uur een 29-jarige en een 28-jarige Poolse man aangehouden. De twee waren zaterdagavond betrokken bij een vechtpartij in een woning aan de Weg door de Rijpel. In de woning ontstond een vechtpartij tussen twee groepen, er werd gebruik gemaakt van slag- en steekwapens. Vier Poolse mannen raakten gewond. Twee van hen, een 21-jarige en een 24-jarige man, zijn ernstig gewond opgenomen in het ziekenhuis. De twee aangehouden Polen raakten lichtgewond en werden na behandeling in het ziekenhuis aangehouden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de vechtpartij en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Dief op heterdaad betrapt door de politie
In de Zuiderstraat is zondagochtend rond 4.35 uur een 38-jarige Helmonder aangehouden. Bij de politie kwam de melding binnen dat er werd ingebroken bij een woning. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen zij dat de achterdeur van de woning opengebroken was. In een slaapkamer troffen zij de verdachte aan. De Helmonder had inbrekerswerktuig bij zich. De man is ingesloten voor verder onderzoek.

Jongen (17) achter het stuur aangehouden
De politie heeft zondagavond rond 20.45 uur een 17-jarige jongen uit Helmond aangehouden op de Kanaaldijk Zuid Oost. Surveillerende agenten zagen hem op de Varenschut in een auto rijden. Toen hij de politiemensen zag, probeerde hij weg te komen door snel een zandpad in te rijden. De agenten zijn er achteraan gegaan en hebben de wagen laten stoppen. De bestuurder bleek minderjarig te zijn en dus ook nog geen rijbewijs te hebben. Hij is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Stichting Kinderhulp Polen is gestart met een nieuw project: “een brug naar de toekomst” In het najaar komen een 12 tal geestelijk gehandicapten een kijkje nemen in verschillende werkplaatsen waar deze mensen werkzaam zijn. Van het gehele verblijf wordt een beeldverslag gemaakt om in Polen aan te kunnen tonen dat er ook voor gehandicapten vele mogelijkheden zijn om in het arbeidsproces actief te zijn. Om het verblijf gedurende 10 dagen mogelijk te maken zijn wij nog op zoek naar sponsoren. Lees meer hier over op de website van de
stichting: http://www.kinderhulp-polen.nl