74reacties

Circus Herman Renz bijna failliet


Circus Herman Renz uit Helmond stevent af op een faillissement. Het bedrijf zegt dat het financieel aan de rand van de afgrond staat en subsidie heeft aangevraagd om te overleven.
Als er vóór september geen 400.000 euro bij elkaar is, volgt faillissement, aldus de circusdirecteur Milko Steyvers. “We staan in de top 10 van beste circussen van Europa. Circussen in het buitenland hebben geen last van de crisis”, aldus Milko. “Ze krijgen subsidie en dat willen wij ook.”
Het entertainmentbedrijf heeft last van dalende bezoekersaantallen en gestegen kosten. Daarnaast missen de oprichters hun acts met wilde dieren (die sinds 2014 verboden zijn in de Nederlandse circussen).
De 400.000 euro is deels nodig omdat het circus een belastingschuld van 100.000 euro heeft. Tevens zou er een bedrag van 300.000 euro betaald moeten worden aan een investeerder.
Indien het circus daadwerkelijk failliet gaat komen er 65 mensen op straat te staan. Circus Herman Renz bestaat 115 jaar en is daarmee het oudste circus van Nederland.
Vorig jaar mei was het circus ook al bijna failliet. Toen werd het bedrijf uiteindelijk gered door een investeerder. In de reacties staat een uitgebreide analyse van de schulden destijds van 1,1 miljoen euro.

In de reacties hieronder onze vele updates.

Nieuw Helmonds nieuws
74 reacties
Reageer

Hoe sneu ook, maar een subsidie van 4 ton zie ik niet zo snel gebeuren. En binnen 5 dagen lijkt me wat erg kort dag. Ik ben bang dat Circus Renz nu ten dode is opgeschreven.

Ik vind dit niet leuk. Ik kan zo vreselijk genieten van het circus en zou het zo jammer vinden als het langzaamaan verdwijnt.

:-(

Zojuist op de radio, dhr Steyvers: "Het oudste circus van Nederland mag absoluut niet verloren gaan".

En zo is het!

Helemaal mee eens, Patrick, maar denk maar eens na hoe het zou kunnen komen. Zijn hier de "dierenliefhebbers" onder andere niet debet aan (geen wilde dieren meer in een circus), maar ook gemeentes? Wilde dieren horen bij een circus, zoals Zwarte Piet bij St.Nikolaas hoort!!

ga al jaren niet meer daar dit kinderlijk vermaak;
Besteed geld aan nuttige zaken want als we alles in stand moeten houden, wil ik de schillen-melk-groentenboer ook weer terug in straatbeeld.

@punt-uit, ja dat is zal er zeker mee te maken hebben.

@simpel 'we' houden alles AL in stand, banken, grote bedrijven. Europa, de Koning. Dus waarom niet de oudste Circus van Nederland?

NRC: "De directeur wil graag dat het circus door de politiek wordt ingeschaald als theater. Dat zou het makkelijker maken om de groep subsidie te geven. De Nederlandse circuscultuur is in 2013 aangemerkt als Immaterieel Cultureel Erfgoed, maar dat betekent niet dat Herman Renz automatisch in aanmerking komt voor subsidie."

Nou ik hoop van wel.

circus renz moet blijven jongens en meiden ,eigelijk moetten we een handtekening actie ofzo doen en die aan de gemeente enzo geven.

Het zou hartstikke jammer zijn, nee zelfs een drama voor de Nederlandse circuswereld. Moeten we dan mede concluderen dat na het afscheid van Robert Ronday het allemaal bergafwaarts is gegaan? Natuurlijk de regelgeving, regeldruk en lastendruk zijn hier ook debet aan. Robert was een ( echte) circusdirecteur die de touwtjes goed in hand had en daarnaast qua management de zaken prima onder controle had. Na o.a. ook zijn privé beslommeringen stapte hij over naar de Ooststappen Groep. Die' "club" floreert momenteel, ondanks de negatieve aandacht van tv programma MAX. Goed mogelijk is de last van directeur / management voor knuffel clowntje Steijvers ook een beetje debet. Ik kan daar niet over oordelen maar ik vind zijn actie nu om het breed in de (landelijke) media te brengen, als laatste strohalm (!), heel goed en begrijpelijk!
Nogmaals in het verleden hebben we ons als lokale politiek ingespannen voor H-Renz maar ik denk dat het doek nu echt gaat vallen. Kei jammer want een avondje Renz was puur amusement! Tenminste dat kunnen de mensen weten die de voorstellingen bijwonen! Ik lees in de reacties weer diverse azijnpissers die de circustent schijnbaar nog nooit van binnen hebben gezien. Ik spreek de hoop uit dat Herman Renz kan / zal worden gered en er sterke investeerders / individuen opstaan die het circus weer op de rit c.q. juiste spoor gaan zetten. Zo'n stukje Immaterieel Erfgoed mogen we toch niet zo maar in de steek laten! Of de lokale politiek daar nog een steentje aan kan bijdragen is de vraag. Gr. Berry

Tja , jammer, maar ik ben een jaar of 3 geleden een keer naar een voorstelling geweest en het ging er best amateuristisch aan toe vond ik.
Dat wilde dieren verboden zijn in circussen vind ik terecht, die dieren lijden een zwaar bestaan, anders dan paarden, ganzen, etc.
Dat circus Renz failliet kan gaan vind ik ook zonde maar het is een hoop geld wat ze snel nodig hebben, de gemeente heeft het niet of duwt het in andere weggegooide dingen, van het rijk hoef je het ook niet te hebben want die zijn te druk bezig met de asiel zoekers.
Het is triest maar ik denk onomkeerbaar, voor nu maar ook voor de toekomst.

@Berry Smits op donderdag 27 augustus 2015 om 15:51:

Hoezo azijnpisserS? Hooguit één en die zei gewoon dat hij/zij het geld liever aan andere zaken besteedt. Mag toch? De rest vindt het jammer, net als jij. Ik weet niet waar jij leerde lezen. Of telde je jezelf ook bij de azijnpisserS?

Twan, je kletst maar wat: "die dieren lijden een zwaar bestaan". Ja, misschien 100 jaar geleden, maar zeker niet sinds de tachtiger jaren. En ik kan het weten. Ik spreek uit ervaring, want ik heb in een circus gewerkt en heb het dus van dichtbij meegemaakt!
Laat maar even failliet gaan. Maak nieuwe plannen en dan kunnen ze in een kleinere vorm weer terugkomen. Soms helpt dat ook.....

Wat een bedroevend niveau weer van de Helmondse politicus Berry Smits om inwoners die een andere mening zijn toegedaan dan hem 'azijnpissers' te noemen.

Nou ik word niet vrolijk van reacties van personen die waarschijnlijk zonder kennis en / of betrokkenheid reageren c.q een mening vormen. Die reactie van @ simpel ( who ever he of she may be !) is daar zeker een voorbeeld van! En ja dan noem ik dat azijnpisser(s). Dat is helder, direct en duidelijk en voor iedereen begrijpelijk. En die eigenschappen mogen toch van een politicus worden verwacht. Of moet ik in de Dikke van Dalen een geciviliseerde versie zoeken? Ik ben ook maar een gewone volksjongen, opgegroeid in de Haag. ( zonder "n ") Gr. Berry

@B.Smits op vrijdag 28 augustus 2015 om 12:33:

Beste Berry ,

Eindelijk kan ik eens een gemotiveerde reactie geven op jou schrijven !

Ik ben een rasechte straatjongen die ook opgegroeid is , in de Haag.
Met mijn 2 jaren MAVO opleiding , zal ik zo goed mogelijk mijn best doen.
Om te beginnen , ik heb totaal niks met de situatie van Renz , klaar , punt uit.

Het gaat me om jouw taalgebruik.

Wat je zegt en schrijft , anders dan op de weblog van helmond , moet je allemaal zelf weten , klaar , punt uit.

Maar , je bent hier op een weblog.

"Ik ben ook maar een gewone volksjongen, opgegroeid in de Haag"

Schrijf hier dan ook als diegene , die je blijkbaar bent..

Hier een uitdaging voor jou ; Loop eens de Haaglaan in , ga langs de deuren met de vraag :
Weet u , volgens de Dikke van Dalen , een geciviliseerde versie van azijnpisser?
Of nog eenvoudiger : Weet u wat een azijnpisser is ?

Trouwens , je mag zelf een willekeurige straat bedenken , maar je raad het al.

Als antwoord krijg je waarschijnlijk :
Ja , dien dikke John van Dalen , die voetballer van HVV ,skonne mens , en wat al niet meer.

Azijnpisser , wa is da ?

Jij uitleggen ;
Das iemand die er geen flikker verstand van heeft , maar toch elleke keier kommentaar gift en veul al negatief is .

Bingo !!!
Berry , nauw snap ik wa de ge bedoeld..
En je bent bij dit adres wel een half uurtje zoet.

Berry , je snapt het nu wel , of je bent hier als politicus of als die gewone jongen uit de Haag.

Vind je het dan gek , dat mensen meteen afhaken of een , voor jou negatieve , reactie plaatsen ?

Sterker nog , wanneer je iets inzend , wordt het gewoon niet meer gelezen !

Bijzonder laag van je , om te denken dat hier mensen zijn , die volgens jou woorden niet begrijpen en er dan zelf niet vrolijk van worden.

Berry , dit hoort niet bij onze volksbuurt , vergeet nooit waar jouw kiezers vandaan kwamen.

Ik walg , kots en irriteer , me ook aan al die andere , die zich blijkbaar niet kunnen uiten in hun eigen taal , die zij vroeger spraken.

Tot slot:

Voor al die mensen die hier op deze weblog ,zich te menen te profileren als iemand anders , heb ik nog een aantal tips ;

Flikker een eind op.
Hedde niks anders te doen.
Skoenmaker blie baai oewe leest.
Wie de bal kaats , kriet um regt in zun gezicht trug.

Ik vat nog un pilske en sloit ut af.
Fijn weekend doei

Jan Boudewijns

Zoals ik al eerder aangaf:
Ik besteed mijn zuurverdiende geld aan de zaken die ik wil, maar dat wil er bij bepaalde lieden niet in, waarvan sommige kennelijk ook nog betaald worden vanuit gemeenschapsgeld.

Kijk eens naar opgebouwde belastingschuld, moeten toch vorstelijke salarissen betaald worden in circuswereld, want van de btw over kaartjes loopt dit nie zo hard op.

Het circus zou onder werelderfgoed moeten vallen en anders dan toch op zijn minst door de overheid onderhouden moeten worden incluis wilde dieren. Het is van de zotte dat wij hier in dit land miljarden de grens over smijten om de ,door graaiers, omvallende banken rechtop te houden maar een soort van nationaal circus in leven houden met alles wat daarbij hoort kan dan niet. Misschien dat ze de laatste wilde dieren dan maar op het binnenhof los moeten laten zodat we als bevolking dan tenminste nog een laatste vermakelijke voorstelling te zien krijgen

CDA wil Circus Herman Renz in het Brabants erfgoedbeleid
Het CDA in Noord-Brabant wil het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz opnemen in het Brabantse erfgoedbeleid. De partij dient vrijdag een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Aanleiding om de motie in te dienen zijn de financiële problemen bij dit circus. Komende week moet een belastingschuld van 100.000 euro zijn voldaan. Lukt dat niet dan gaat het circus failliet. Wanneer het circus Brabants erfgoed wordt, betekent het dat de provincie het ook zal moeten beschermen. Naar verluidt zou er door sympathisanten middels allerlei acties ruim duizend euro opgehaald zijn.
Hoewel de circuscultuur in Nederland is erkend als immaterieel cultureel erfgoed, is het circus nog nergens onderdeel van enig cultuur- of erfgoedbeleid. In landen als België, Frankrijk en Italië is dat wel het geval en kunnen circussen in aanmerking komen voor subsidie en andere fiscale voordelen.
Het CDA is groot pleitbezorger van volkscultuur: cultuur dicht bij mensen en voor iedereen. Ook het circus hoort daarbij, vindt het CDA. CDA-statenlid Marcel Deryckere: “Het is triest dat een circus als Herman Renz, dat al jaren aan de top staat van de internationale circuswereld en een belangrijk Brabants exportproduct is, dreigt te verdwijnen. Als provincie moeten we, daar waar we kunnen, alles op alles zetten om dat te voorkomen. Want zoals het circus bij Nederland hoort, hoort Circus Herman Renz bij Brabant.” Het Brabantse circus- en theaterfestival Circo Circolo kreeg voor de editie van vorig jaar 250.000 euro subsidie van de provincie Noord-Brabant omdat dit evenement gedupeerd raakte omdat Brabant geen Culturele Hoofdstad van Europa 2018 werd. Deryckere denkt dat Circus Herman Renz veel last heeft gehad van de crisis, maar ook van overheidsmaatregelen zoals de verhoging van accijnzen. "Het zou verantwoord zijn het circus met een kleine subsidie te helpen." "Het is triest dat een circus als Herman Renz, dat al jaren aan de top staat van de internationale circuswereld en een belangrijk Brabants exportproduct is, dreigt te verdwijnen. Als provincie moeten we, daar waar we kunnen, alles op alles zetten om dat te voorkomen. Want zoals het circus bij Nederland hoort, hoort Circus Herman Renz bij Brabant."

@De weblog van Helmond op woensdag 2 september 2015 om 21:47:

Laat maar mooi verdwijnen. De politiek heeft het circus uitgekleed. Leeuwen, tijgers en andere wilde dieren werden uitgebannen. Op termijn mogen bezoekers kijken naar shows van cavia's, ratten en muizen. Nu komt 'de politiek' in actie. En moet de belastingbetaler inspringen.

Roddelkoningin Albert Verlinden zei gisteravond bij RTL Boulevard dat hij van betrouwbare bron had gehoord dat multi-miljonair Aad Ouberg circus Renz ging redden.

Geen bescherming van de provincie
De vandaag ingediende motie om Circus Herman Renz tot Brabants erfgoed te verheffen (zie hierboven) is door het CDA ingetrokken. Er bleek in de Provinciale Staten geen enkele steun bij de andere politieke partijen. Was het circus wel Brabants erfgoed geworden, dan moest de provincie het circus beschermen.
Mogelijk wordt te zijner tijd bij het maken van het nieuwe provinciale erfgoedbeleid het circus wel opgenomen in het provinciaal beleid.

Tja, daar zitten we dan met de gebakken peren, sorry paardenvijgen!!

Ze hebben een maand uitstel gekregen van de Belastingdienst, lees ik net op de website van Hart van Nederland.

Frank Vincent

Aanvullend op het bovenstaand nieuwtje van @Frank Vincent op maandag 7 september 2015 om 15:44:

Circus Herman Renz kreeg vanochtend uitstel van betaling om de belastingschuld van 130.000 euro te betalen. Daartoe besloot de Belastingdienst toen was gebleken dat dat bedrag niet was betaald. Het circus heeft tot de eerste week van oktober uitstel gekregen. Volgens een opgeluchte circusdirecteur Milko Steyvers mag dat in delen en zal er begin oktober een aanzienlijk deel betaald worden.
Circus Herman Renz heeft daarnaast nog een schuld aan een investeerder van nog 300.000 euro.

Mooi dat de belastingdienst circus Renz een maand uitstel heeft gegeven.

Volgende stap: direct het roer om, er moet een renderend toekomstgericht businessplan komen en noodzakelijke veranderingen moeten doorgevoerd. Blijf in gesprek met investeerder (schuldeiser) dhr. Roland de Laak en betrek ook hem bij het plan. Ook hij is er alles aan gelegen dat het circus blijft.
Het benefiet initiatief van het café in Apeldoorn is geweldig maar er is meer nodig.

Er moet continuïteit komen en een stijgend aantal bezoekers; de rentabiliteit moet omhoog. Dit kan alleen met een uitstekend en gevarieerd programma gecombineerd met een perfect werkend circus team.

Dat dhr. Ouborg zijn medewerking verleent is fantastisch. Het is een zeer succesvol ondernemer en weet de vele valkuilen en knelpunten feilloos bloot te leggen en een efficiënt plan op tafel te krijgen. Maar de werkelijke kracht moet komen vanuit de mensen van circus Renz zelf. Bedenk, het is jullie toekomst.

Jean-Pierre Poppeliers

Mag ik dan vanaf nu ook een maand uitstel voor betalen van mijn belasting-schulden , ik betaal normaal alles netjes op tijd conform de maandaangiftes loonbelasting en omzetbelasting, maar kennelijk mag je wat meer als clown of wanbetaler in dit land.......
Ik vrees dat begin oktober weer een schamel bedrag wordt aangeboden, lijkt wel Griekse soap en ik kan er als belastingbetaler NIET om lachen.

De benefietavond van deze avond heeft 400 bezoekers getrokken, de helft van het aantal beschikbare plaatsen.

http://www.ed.nl/regio/eindhoven/benefietavond-circus-herman-renz-in-eindhoven-trekt-400-bezoekers-1.5262012

Frank Vincent

Belastingdienst legt beslag op Circus Herman Renz
De Belastingdienst staat nu bij het noodlijdende Circus Herman Renz. Momenteel staat het circus in Heerde (Gelderland). Zij komen beslag leggen op de eigendommen vanwege hun belastingschuld van 130.000 euro. Het circus kreeg tot begin deze maand de tijd om die schuld te betalen. Circusdirecteur Milko Steijvers tegen RTL Nieuws: "Ze staan hier nu met 10 man sterk voor de deur, met de bedoeling het materiaal weg te slepen. Ze gaan alles meenemen. Ik ben er ondersteboven van."
Naar verluidt zou er beslag worden gelegd op de tent en de wagens van het circus. De Belastingdienst zou bang zijn dat het circus met zijn hele hebben en houwen naar het buitenland zou vertrekken en er voor hen niets meer te innen zou zijn.

Het lijkt erop dat de Belastingdienst bodembeslag heeft gelegd. Herman Renz heeft geen wagens in eigendom. Deze behoren toe aan een investeerder. Die persoon zal zich moeten wenden tot de Belastingdienst met een verzoekschrift om zijn bezittingen buiten het beslag te laten vallen. Zo'n verzoek wordt niet altijd gehonoreerd zodat de investeerder zal moeten procederen. Kan een langdurige zaak worden.


Zie hier en hier meer bewegende beelden van de inbeslagname: "Het is voorbij" aldus de cameraman. En op deze fotoserie kun je zien hoe Circus Herman Renz ooit was.

Het circus is iets waar ik als kind altijd naar uitkeek. Met kloppend hart wachten.... tot we naar de show zouden gaan. Ook nu nog als volwassene heeft het circus een speciale plek in mijn hart. Jammer dat het voor de Renz familie zo moet aflopen. Ik hoop dat er snel een doorstart of iets dergelijks mogelijk zal blijken. Sterkte aan allen om dit pracht stukje cultuur te missen....

Arthur Coppens

Het circus is niet meer van deze tijd. Knap dat ze het nog zo lang hebben uitgehouden. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe baan.
Maar het circus zal ik persoonlijk niet missen.

@ ondernemer je had warempel gelijk, die tijdelijke oplossing bleek gewoon bedrieglijke/slimme vorm voor uitstel van executie;
stom dat Belastingdienst er toen intrapte, maar ja, je geeft iemand nog een kans, toch ?
Men gaat er niet vanuit dat je een rad voor de ogen wordt gedraaid en een van de dromen/verhaaltjes van die superclown die nu weer zijn handen gaat / mag ophouden bij het UWV. Is inderdaad een Griekse tragedie/soap aan het worden !

Volgens een bericht op Omroep Brabant is het over en uit voor het circus. Directeur Milko Steyvers ziet er geen heil meer in.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2371581063/Circus+Herman+Renz+definitief+voorbij,+directeur+ziet+er+geen+heil+meer+in.aspx

Frank Vincent

@Frank Vincent op dinsdag 6 oktober 2015 om 20:42:

Milko toerde vanmiddag ook door het Safaripark Beekse Bergen.

Daar had ie wel geld voor? Laat hem zijn schulden aflossen

@Evert, dat lijkt mij sterk, dat hij door de beekse bergen toerde, dus graag even een foto als bewijs?

Circus Herman Renz failliet verklaard
Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz B.V. aan de Vlierdensedijk 105 in Helmond is failliet. De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist het faillissement uitgesproken. De rechtbank stelt zo spoedig mogelijk een curator aan.

Ongelooflijk, ik zeg het hier nog maar een keer. Miljarden vliegen er in Nederland over balk aan kapitaalvernietiging. De Gemeente Helmond doet daar ook al jaren aan mee. Nu moeten de wijkgebouwen dicht, waar dus een heleboel mensen zoveel plezier aan beleven. En daar hebben de overheidshandhavers gewoon schijt! aan. Ze zijn niet eens bereid in dit steenrijke land om een fantastisch goed circus mee overeind te houden. In en in triest is dit.................................Miljarden van ons geld naar Griekenland, miljoenen nu voor alle 'vluchtelingen, die niet allemaal vluchteling zijn'. Je gaat het steeds minder leuk vinden in een land dat ooit (van) Nederland was.

Maar Milko gaat toch gewoon door met zijn Wereldcircus vanuit Belgie? Het land waar ze niet van die gekke regeltjes hebben om de ondernemer te pesten en al het verdiende geld af te troggelen.

@Twan Peters op dinsdag 13 oktober 2015 om 11:36:

De goeie ouwe tijd is voorbij.

@Twan Peters op dinsdag 13 oktober 2015 om 11:36:

Zo maar een vraagje, hoeveel geld heb jij eigenlijk zelf gestort.om dit faillissement te voorkomen? Of lege flessen met statiegeld in de buurt opgehaald, want dat kon natuurlijk ook.

Als curatoren van dit van het failliete bedrijf heeft de rechtbank inmiddels de heer S.H.F. Hoppenbrouwers van Holla Advocaten uit 's-Hertogenbosch en de heer M.J.G.A. Filemon van TRC advocaten uit Veldhoven aangesteld.

Waar Milco ook rondtoert dat moet hij toch zelf weten,wat zijn jullie voor misselijkmakende afgunstige mensen,hij heeft ook nog een prive leven moet dat dan ook allemaal maar naar de kloten gaan? in plaats van dat de ouders de kinderen opzadelen met die klote elektronica speeltjes moeten ze eens vaker de deur uitgaan met de kinderen en een circus of dierentuin opzoeken,zodat ook die mensen een boterham kunnen verdienen I.P.V die Nintendo fabrieken.

Als de Gemeente Helmond bij het binnenhalen van de 90.000ste inwoner 1,50 euro had geschonken aan circus Renz dan hadden ze in ieder geval de belasting kunnen betalen en was het enige Nederlandse circus, dat nota bene in Helmond haar verblijf heeft, gered geweest. Voor hoe lang. Tja dat zal eeuwig een vraag blijven nu! Of ze nog de moed kunnen opbrengen om ooit opnieuw te beginnen is ook maar de vraag!

1,50 euro per inwoner bedoel ik natuurlijk hé!

@punt-uit op woensdag 14 oktober 2015 om 13:07:

Voor hoe lang? De exploitanten van circus Renz zouden spoedig nadien weer hebben staan bedelen om geld op de stoep van het gemeentehuis.
Een herstart/doorstart wordt een bodemloze punt. Vrijwel iedereen heeft het gehad met circussen.

Milko Steyvers na faillissement circus Herman Renz: 'Voelde me besmette kip die geruimd moest worden'

Hopelijk dringt het ook tot hem door, dat hij de parasiet is die ervoor zorgt dat iedereen weer meer belasting moet gaan betalen.
Ga eens echt werken of begin een krantenwijk

Geen doorstart Circus Herman Renz dat ¼ miljoen in de min staat
Van een doorstart van Circus Herman Renz is geen sprake. Er hebben zich (nog) geen geïnteresseerden gemeld voor het bedrijf, wel voor de bedrijfsmiddelen zoals de tent. Dat melden de curatoren die de 48 personeelsleden 3 dagen na het faillissement moesten ontslaan.
Op dit moment is er voor een totaalbedrag van 245.470 euro aan vorderingen ingediend. De Belastingdienst voor een bedrag van 111.435 euro en in totaal 50 crediteuren die gezamenlijk nog 134.035 euro te goed zeggen te hebben. Er zijn
4 leveranciers die een beroep deden op eigendomsvoorbehoud. De betreffende zaken bevinden zich onder de door de Belastingdienst in beslag genomen zaken die op diverse locaties zijn opgeslagen. Mogelijk bevinden zich daaronder ook nog zaken die eigendom zijn van het failliete Circus Herman Renz.
Het circus huurde diverse dieren van een derde partij. De dieren werden voor het faillissement teruggegeven aan de verhuurder. Dat en meer blijkt uit het eerste faillissementsverslag (pdf). De curatoren onderzoeken al deze eigendomsverhoudingen. Tevens gaan zij onderzoeken of er, voorafgaand aan het faillissement, sprake is geweest van paulianeus handelen.
De oorzaak van de financiële neergang zit hem volgens het circusbestuur in het verbod op wilde dieren, de verminderde publieke belangstelling, de hoge premies voor hun personeel, het afschaffen van “rode diesel” en de hoge fiscale lasten. Daarbij verklaarde het bestuur dat de laatste maanden van het jaar (met o.a. kerst) traditioneel het meeste geld opleveren. Door het faillissement op 13 oktober konden die beste maanden van het jaar de altijd slechtere eerste periode van het jaar niet meer compenseren. Het circusbestuur tast in het duister waarom de belastingdienst het faillissement aanvroeg.
De curatoren mr. M.J.G.A. Filemon en mr. S.H.F. Hoppenbrouwers weten nog niet wanneer zij het faillissement van het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz kunnen afgewikkeld. Hun volgend verslag komt uiterlijk in april 2016.Tot nu toe hebben de curatoren 105 uur besteed aan de afwikkeling van het faillissement.

Het is schandalig dat de overheid een warenhuis wel steun geeft, maar een Circus kapot laat gaan.

Maar ze beuren meer btw op warenhuizen hè?

Uiteindelijk blijft de landelikke politiek simpelweg een stelletje ordinaire zakkenvullers. Iedere partij hetzelfde! 0,0 ruggengraat.

Volgens publicaties in de media is Circus Renz weliswaar failliet verklaart, doch de curatoren zouden nog steeds de voorkeur geven aan een doorstart want er moet immers geld op de plank komen. Er hebben zich inmiddels enkele gegadigden gemeld voor o.a. de tent en ander materieel. Als dit eenmaal in handen komt van derden dan is het helemaal gedaan met het circus.

De fout die men heeft gemaakt direct na de beslaglegging is, dat er niet adequaat is gereageerd om een reddingsactie op touw te zetten. Wel waren er enkele particuliere initiatieven die niet veel opbrachten, omdat er geen eenheid was. Niemand wist wie of wat ze moesten sponsoren en dit heeft geleidt tot het huidige faillissement.

Dat er wel degelijk overlevingskansen zijn blijkt wel uit de inzamelingsactie van Serious Request waarbij meer dan € 7,5 miljoen werd opgehaald voor een actie in het buitenland !! Er is dus nog genoeg goodwill en de bereidheid om actie te voeren maar hiervoor moet men wel worden geprikkeld. Bedrijven zouden bijvoorbeeld één van de 800 zitplaatsen kunnen adopteren of een spiegelcertificaat bestellen om in de zaak te hangen, zodat iedereen kan zien dat dit bedrijf mede heeft bijgedragen aan een doorstart van het circus.

Iedereen is er van overtuigd, dat het met de inzet van alle media die artikelen hebben gepubliceerd over het circus het toch nog mogelijk is om de bevolking in beweging te krijgen en zich in te zetten voor een doorstart.

Wij hebben nu als laatste strohalm de website http://www.circusrequest.nl opgezet waarop iedereen alsnog zijn actie kan aanmelden, en dat kunnen uiteenlopende acties zijn w.o. lege flessen actie, sponsorloop, optredens, rommelmarkt, heitje voor een karweitje, het laten adopteren van zitplaatsen in het circus door bedrijven, verkoop van certificaten, buttons etc. Een ludieke actie zou zijn, om als clown op 6 januari (Driekoningen zingen) langs de deuren te gaan en aandacht te vragen voor het circus. Hopelijk is het nog niet te laat. Vooralsnog ga ik er vanuit dat er nog onderhandelingsruimte is met de curatoren alhoewel het nu om een fiks hoger bedrag gaat t.o.v. de eerste vordering. Als de curatoren groen licht geven dan is er nog hoop.

Er is overigens vanaf de kant van Milko Steyvers, de directeur van Circus Renz nog geen reactie gekomen op dit initiatief. Hij heeft waarschijnlijk de moed al opgegeven. De curatoren hebben ook nog niets laten weten terwijl die er het meeste baat bij hebben.

Als iedereen zijn neus in de goede richting zet dan zou een doorstart zomaar mogelijk kunnen zijn !!!

Met vriendelijke groet,

L. van Tongeren
Initiatiefnemer Circus Request

@Circus Request op woensdag 30 december 2015 om 08:06:

Voor mij hoeft het niet, maar ik gun natuurlijk iedereen zijn circuspleziertje.
Knap als het je gaat lukken, ik ben benieuwd hoeveel van de Helmondse fans hun steentje gaan bijdragen. Met woorden heb je ze alvast mee, nu hun daden nog.

@Circus Request op woensdag 30 december 2015 om 08:06:

Serious Request is niet een kwestie van flink rammelen aan de mensen zodat er geld uit hun zakken komt rollen. Mensen geven omdat ze het doel hun geld waard vinden.

Het publiek heeft jarenlang gelegenheid gehad om Circus Renz financieel te ondersteunen door kaartjes te kopen, maar het publiek gaf zijn geld liever uit aan andere zaken. Wil Circus Request slagen, dan zul je de mensen ook moeten overtuigen van de noodzaak Circus Renz te redden. Ik zie in je bericht en op circusrequest.nl nergens argumenten waarom een doorstart belangrijk is.

Dat Circus Renz stopt kun je jammer vinden, maar geen ramp van het kaliber waarop Serious Request is gericht.

Sympathieke actie, maar €250.000 is een hoop geld. Op lokaal niveau krijg je dat niet voor elkaar. Als 1000 mensen zich willen inzetten, en dat is zeer veel, dan moeten die al €250 inzamelen. Heb je maar 100 mensen, wat realistischer is, dan moeten die al €2500 inzamelen. Ga je het landelijk doen dan moet er een goed voorbereide PR zijn. De truc is om je actie te hypen. Mensen geven niet alleen, zoals Sander Lam stelt, omdat ze het doel de moeite waard vinden, maar vooral ook omdat ze hype- en bombariegevoelig zijn.

Kunnen jullie geen grote circussen zoals Monte Carlo om hulp vragen? Of de prinselijke familie uit Monaco? Die schijnen circusliefhebbers te zijn, zo zie ik ieder jaar. Of de Koninklijke familie in Nederland?

Succes met de actie in ieder geval.

Circus is anno 2015 een sterfhuis. Alleen hele grote circusbedrijven kunnen nog bestaan. Geen kip die nog komt kijken, alles dat er aan gespendeerd wordt is verloren geld. Alle pogingen tot redding zijn gebaseerd op (vals) sentiment. Economisch gezien terecht opgedoekt. Als je toch geld wild inzamelen: geef dat dan maar aan een nuttig doel zoals inloophuis De Cirkel.

Geachte heer van Tongeren,

Voorop gesteld, ik vind een goed initiatief om circus Renz te behouden prijzenswaardig en zie het als behoud van cultureel Nederlands erfgoed.
Daarom reageer ik op uw bericht.

Iedere onderneming, ook circus Renz valt of staat bij een goede bedrijfsvoering. Het management moet op de juiste tijd de juiste beslissingen nemen en continue inspelen op de vraag: wat wil mijn consument van ons (in deze het publiek). Zo ontstaat een efficiënte bedrijfsstrategie en bestaansrecht voor de onderneming.

Een curator heeft altijd baat bij een doorstart maar moet en zal een en ander afwegen. Hierin spelen de vorderingen van schuldeisers een belangrijke rol. Zij werden terecht dan wel onterecht tekort gedaan maar zullen (kunnen) ook de kansen van een doorstart overwegen.
Een curator zal dus afwegen ten gunste van zowel de schuldeisers als voor de werknemers van het circus.

Uw conclusie: " De fout die men heeft gemaakt direct na de beslaglegging is, dat er niet adequaat is gereageerd om een reddingsactie op touw te zetten" is niet juist. Men gaat geen reddingsactie op touw zetten als het kalf verdronken is. Dit had in veel eerder stadium moeten gebeuren doch het zij nu zo.

Een reddingsactie heeft enkel succes bij een strakke structuur onder supervisie van een onafhankelijke persoon/team. Deze persoon/team zamelt gelden uit donatie, crowdfunding etc. in en legt daarover verantwoording af aan alle schuldeisers en curator.

Wil men een reddingsactie op touw zetten is het noodzaak dit kordaat aan te pakken. Er zijn landelijk meerdere succesvolle voorbeelden. Vereisten, het vertrouwen in het management van circus Renz moet terug en de publieke opinie zal in circus Renz moeten geloven. Eerder bleek hiervoor breed landelijk draagvlak. dan zou ook een doorstart mogelijk moeten zijn!

Enkele belangrijke vragen?
Is het circusmanagement en dhr. Steyvers bereid voor de toekomst van hun/zijn circus Renz er nogmaals de schouders onder te zetten?
Is men mentaal niet te veel uit het veld geslagen waardoor het haast een onmogelijk opgave wordt?
Staan het management open voor een mediator die strak herstructureert, transparant met schuldeisers en curator in contact treedt en verantwoording aflegt opdat deze vertrouwen krijgen in de wijze van aanpak?

Als alle partijen (schuldeisers, circus Renz) zich hierin kunnen vinden en instemmen kan ik mij een succesvolle landelijke crowdfunding actie voorstellen waardoor circus Renz blijft behouden.

Weet u,
Al eeuwen vermaken Nederlandse circussen de mensen met hun wonderbaarlijke acrobatische toeren, spectaculaire dieren optredens en lachwekkende clowns. Vele kinderen en volwassenen genieten jaarlijks van deze evenementen. Het zou zonde zijn als dit zou verdwijnen. Zij behoren immers ook tot onze Nederlandse cultuur.

Jean Pierre Poppeliers

Zag ik onlangs Wilco niet in een reclamespot? Ik zat al te denken; misschien kunnen hij en zijn circuskameraden een doorstart voor TV maken? Bassie en Adriaan was ontzettend succesvol. Een Circus Renz format kan dat met de juiste scriptschrijvers ook zijn. Gooi hierover ook eens een balletje op bij De Mol of van den Ende.

Zomaar een idee.

Je ziet; we hebben bijna allemaal het beste met Circus Renz voor maar achten de huidige circusopzet niet zomaar levensvatbaar.

Ik zie weinig heil in zo'n soort Serious Request-actie, maar wens de "organisatoren" véél succes.

Is de teloorgang van circus Renz niet langzaam op gang gekomen toen ene Marianne Thiemen van de Partij voor de Dieren, begon te zeveren over wilde dieren in het circus? Of vergis ik me hier? Later volgde het verbod. Ik zie dit als dé doodsteek voor een of ieder circus, want die (wilde) dieren horen er nu eenmaal bij.

Ik vind dat die Thiemen het circus maar moet sponsoren voor wat zij het/hen heeft aangedaan. Iedereen mag het best met mij oneens zijn hoor. Dat mens bemoeit zich zelfs met mijn kerstdis, zag ik op haar site!

Maar ja, mismanagement kan een doodsteek nu eenmaal niet verbergen, dat is ook weer waar!! Vooruitdenken was niet de sterkste kant van de circusdirectie.....

@punt-uit op woensdag 30 december 2015 om 18:57:

Een circus zonder dieren kan heel goed. Kijk maar naar het Chinees Nationaal Circus.

http://circus.blog.nl/nieuws/2015/12/30/chinees-nationaal-circus-acrobatisch-spektakel-met-dosis-humor

@Circus Request op woensdag 30 december 2015 om 08:06:

Heel goed

@Sander Lam op woensdag 30 december 2015 om 20:37:

Je bent zeker ook voor de Partij voor de Dieren? Mag hoor, maar ik heb niets met zulke mensen en al helemaal niet met zo'n partij.
En bovendien kun je het Chinees Nationaal Circus niet met Circus Renz vergelijken, maar dat zul je zelf ook wel weten. Een wereld van verschil.

Ik bedoel eigenlijk dat er een hemelsbreed verschil zit (of liever gezegd zat) in iets wat je circus noemt of variété en zo zie ik dat Chinees Nationaal Circus of iets wat daar op lijkt. Als je ooit in een circus had gewerkt - ook al was het maar voor één dag - zou je er wellicht anders over denken!

@punt-uit op donderdag 31 december 2015 om 11:56:

Als je uit een circusoptreden de dierennummers weglaat, blijft een show met alleen mensennummers over. En het Chinees Nationaal Circus laat zien dat je met die formule niet failliet hoeft te gaan. Meer bedoelde ik niet te zeggen.

Ik heb geen idee of circusdieren het beter of slechter hebben dan soortgenoten in de vrije natuur of in een dierentuin, dus ik heb ook geen mening of optredens met dieren toelaatbaar zijn.

Als je "circus" definieert als "een show die mij persoonlijk aanspreekt, en ik kom voor de dierennummers", dan is een circus zonder dieren inderdaad ondenkbaar. Maar dat is dan vooral een kwestie van woorden.

@Sander Lam op donderdag 31 december 2015 om 13:41:

Wat dacht je van subsidie in China voor het Nationaal Circus? Ik zou het eens moeten uitpluizen, maar ik denk dat de Chinese staat wel garant staat voor dat circus, zoals zij ook de training van de mensen wel voor haar rekening zal nemen en stimuleert. Het CNC kan dus nauwelijks failliet gaan.

Circusdieren - daar wordt in de Westerse wereld in een circus goed voor gezorgd (ik zeg duidelijk westerse wereld). Het zijn de "kinderen" van de dompteur.....

@Circus Request op woensdag 30 december 2015 om 08:06:

Ik denk niet dat deze inzamelactie een succes gaat worden. Nu is alles op http://www.circusrequest.nl/ alweer vervangen. :-( De curatoren van het failiet verklaarde Circus Renz zijn nog steeds bezig om de mogelijkheden te bekijken voor een eventuele doorstart van het circus. Mocht een doorstart mogelijk zijn, dan zal deze website worden ingezet om hiervoor actie te voeren. Hou deze website dus in de gaten.

De tent van Circus Herman Renz verkocht voor 80.000 euro
De tent van het failliete Circus Herman Renz is op een veiling in de gemeente Ermelo (Gelderland) verkocht voor 80.000 euro aan een Nederlandse koper. De circustent heeft een diameter van 31,5 meter. Ook de tribunes en oplegger gaan onder de hamer. Over het hoe en waarom van het faillissement van dit Helmonds circus kun je hierboven alles lezen.
Milko Steyvers, clown en directeur van dat circus, was zeer emotioneel. Zijn droom is ten einde.

Is er ook bekend wie hem gekocht heeft?

Zooo jammer dit.....had graag gezien dat t circus doorging !

Jolanda Holzken

Tja, erg verdrietig allemaal. Kan me voorstellen dat ze zich niet prettig hebben gevoeld bij de verkoop. Een soort "levenswerk" is verloren gegaan!

Erg sneu voor al deze mensen,ik weet nog dat ze begonnen vroeger,op het grasveld aan de v Kinsbergestraat

Het laatste hoofdstuk: de internetveiling
In Uden zijn vandaag en morgen van 10.00 tot 16.00 uur de kijkdagen voor de boedelveiling van het in oktober failliet gegane Helmondse circus Herman Renz. De internetveiling sluit dinsdagmiddag en wordt georganiseerd door het grote veilinghuis Troostwijk. Zij hopen dat de veiling zo'n 750.000 euro opbrengt.
De resterende inventaris bestaat uit zo'n 400 kavels waaronder 2 kleinere circustenten, de piste, kassahokjes, oliebollenkraam en vrachtwagens met opleggers gaan in de verkoop, zie deze fotokaart (pdf). De grote circustent werd in februari al verkocht voor 80.000 euro (zie hierboven).
Ook hun nostalgische pipowagen is daar vandaag en morgen te zien en staat te koop. Het hoogste bod op hun pipowagen met kenteken WP-LV-94 is tot op dit moment 4700 euro.

Veel belangstellenden bij de kijkdagen, de pipowagen staat al op € 6000
De 2 kijkdagen bij het failliet gegane circus trokken bijna 1000 belangstellenden aldus een woordvoerder van de veiling. Dat waren onder andere gezinnen die met de kinderen een dagje uit waren, circusliefhebbers en serieuze bieders. "Het verbaast ons nog hoeveel serieuze kopers hier rondlopen." Volgens hem was er interesse uit maar liefst 33 verschillende landen, met name uit de entertainmentwereld.
Het hoogste bod op de 2-assige pipowagen is inmiddels 6000 euro. Het openingsbod was 2500 euro en vrijdagochtend was 4700 euro al de hoogste bieding. Morgen is de laatste dag dat jij ook een hoger bod daarop kunt doen bij de online boedelveiling. De opbrengst van de veiling gaat naar het bedrijf Keros, dat de inboedel van het circus had opgekocht en naar de veiling bracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: